pku_image

Undersökningar och PKU-test av nyfödda barn

Nu har det äntligen hänt! Ditt barn har kommit och du har blivit förälder. Om allt löpt på utan komplikationer får bebisen landa direkt i famnen för vila och trygghet. Därefter behöver den nyfödda lilla krabaten genomgå ett antal undersökningar och senare även ett PKU-test.

Ögonblicken efter födseln läggs bebisen oftast direkt på mammans bröst, oavsett om man föder vaginalt eller med kejsarsnitt. Att bebisen får ligga en stund hud mot hud är viktigt, hudkontakten gör att omställningen till den nya världen blir lite mindre dramatisk. Men också anknytning och amning gynnas av att bebisen får omedelbar hudkontakt, och barnmorskan väntar därför en liten stund med att göra den första viktiga kollen, apgar-bedömningen.

Apgarskalan - vad kollas på den nyfödda?

Barnmorskan går igenom barnets mående genom ett bedömningssystem som kallas apgarskalan. Man tittar då på bebisens:

  • Hudfärg (Appearance)
  • Hjärtverksamhet (Puls)
  • Grimaser/Reflexer (Grimace)
  • Muskeltonus (Activity)
  • Andning (Respiration)

Skalan fungerar så att barnet får maximalt 2 poäng per del, och varje område kontrolleras efter en, fem och tio minuter. Vanlig poäng efter en förlossning är 9-10-10 med avdrag för hudfärgen efter en minut vilket är helt normalt. När barnet andats en stund får det oftast full poäng - det är ju inte så konstigt att bebisen behöver öva lite på att få ordning på lungorna eftersom det är första gången de möter luft. Kontrollerna går snabbt och bebisen kan stanna hos sina föräldrar, hud mot hud. Bebisen kan få en K-vitamininjektion som förbättrar blodets förmåga att levra sig samt förebygga blödningar den första tiden efter förlossningen. I denna vevan torkas bebisen av och navelsträngen klipps. Sen avnavling är numera mer regel än undantag i Sverige. Det innebär att man väntar några minuter med att klippa navelsträngen eftersom man bland annat sett att det minskar risken för järnbrist hos bebisen. Dessutom vägs barnet och man mäter både längd och huvudomfång.

Den första undersökningen

Första undersökningen av en nyfödd lite bebis sker vanligen inom två timmar efter barnet kommit. Barnmorskan tittar då på barnets mun och känner med ett finger in i gommen för att försäkra sig om att den är hel så att barnet kan suga, man känner igenom huvudet med fontanellerna och sömmarna mellan skallbenen. Med en termometer kontrolleras att ändtarmen är öppen, man passar också då på att mäta barnets temperatur.

Inom de närmaste dygnet eller dygnen efter förlossningen så kommer en läkare att göra en undersökning av den lilla kroppen. Man tittar då på barnets allmänna utseende och eventuella hudförändringar. Läkaren lyssnar på lungor och hjärta, undersöker höfter, ögon, ryggen, pungen hos pojkar, bedömer huvud, buk och reflexer.
Det görs också ett hörseltest - antingen innan hemgång eller på ett återbesök. Det är inte helt ovanligt att bebisen hör lite sämre - det kan bero på att det finns fosterfett i hörselgångarna. Är det så att barnet inte får full pott på hörseltestet får man ofta komma tillbaka för ett nytt test. Innan man får åka hem görs också en bilicheck, där man kollar efter nyföddhetsgulsot.

När åker man hem från BB?

Om det varit en fullgången graviditet, och mamma och barn mår bra efter förlossningen, finns det möjlighet att åka hem redan efter sex till åtta timmar efter barnet kommit och en barnläkare har gjort en undersökning av den lilla krabaten. Det är dock vanligare att landa och hämta andan lite kort på BB, de flesta stannar en eller två dagar.

PKU-prov efter två dygn

När minst två dygn gått efter bebisen landat i dina armar första gången så tas ett PKU-prov. Det är ett blodprov som tas på alla nyfödda bebisar för att upptäcka några ovanliga sjukdomar i ämnesomsättningen. Sjukdomarna man kikar efter går att behandla, men det är viktigt med en tidig diagnos. Är det så att provet skulle visa på några avvikelser – vilket är extremt ovanligt – sätts behandling in tidigt, i förebyggande syfte. Provet tas med ett stick, ofta i handen när bebisen är äldre än 48 timmar, och svaret kommer inom en vecka. Ofta får barnet suga på lite sockerlösning, och brukar därför inte känna av nålsticket speciellt mycket.
PKU-testet har fått sitt namn efter en sjukdom, phenylketonuri och har tagits på alla barn i Sverige sedan 60-talet. I vissa fall tas blodprovet vid ett återbesök på BB om man gått hem inom 48 timmar. Av de cirka 110 000 som föds i Sverige varje år så är det bara runt 70 barn som har någon av sjukdomarna i testet.

Faktagranskad av Anna Falkenström och Sofie Gustafsson, legitimerade barnmorskor

Promobox_CapturePocket_touchopen_240x180_1

Bajs på Ryggen? Skulle inte tro det.

Läs mer här

Dela artikel