App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

tabu att kolla könet?

varför tycker många att det är "fel" att ta reda på könet på sitt ofödda barn? något som jag ofta får höra är att ta inte reda på könet på första barnet, men gör det på nästkommande.. tycker det egentligen borde vara tvärtom.. eftersom med första barnet är allt nytt och spännande som det är.. vad tycker ni? Har/ska ni kolla?

2013-03-21
josefinejimmy
josefinejimmy
Barn på 2 år och 3 månader

Det dummaste jag hört att man ska besömmas efter färgen man har på sig, varför skulle man dömmas för att man bär rosa? Vad är det folk försöker göra, tvärtom språket? Jag tycker leopard är fint, men inte på pojkar, så tycker jag.

Jag tycker brunetter passar bra i gult, men passar inte lika bra blondiner, får man tycka så?

Jag har två flickor, min äldsta älskar allt som är flickigt, tyll o rosa, hon bär gärna prinsess klänningar på dagis och vägrar gå o lägga sig i pyjamas, hon ska sova i klänning. har jag tvingat henne? NEJ, jag tvingar henne ta på sig pyjamas istället. Nu har jag get tupp o låter henne sova i klänningar. Hon har väskor på sig hela tiden, läppglans gärna i väskan, o smycken på sig. Hon väljer själv. Köpte en jacka i svart till henne, nej hon vill ha rosa. 

Hon är 3 år, hon fattar inte att det finns något som heter pojk färg och flick färg, hon bestämmer själv vilken färg hon gillar och inte gillar. Medfött. hon är sån. 

Jag tog reda på kön med båda, och köpte grejer där efter.

Som "Längtar" säger, så finns det skillnad på könen, vi ÄR olika men lika värda, varför inte hylla våga olikheter istället,  sluta lägga så mycket energi på färg, ni gör barnen helt koko.

2013-04-09
SandyMarie
SandyMarie

Sverige är inte jämställt på något plan. Och kommer aldrig bli så länge vi människor kategoriserar varandra - vilket vi, ofta omedvetet för att vi lärt oss att man gör så. Det är trygghet på ett sätt. Problemet är ju bara att vi då automatiskt tillskriver vissa människor olika egenskaper baserat på det ena och det andra - det handlar inte bara om kön, utan om religion, sexuell läggning, etnicitet osv.

Och färgen på kläderna är ingen lite bagatell eftersom många tillskriver barnet egenskaper baserat på vad de har på sig. Det är riktigt läskigt hur en del kan komma fram och tala till min "pojke" eftersom hon har en blå mössa på sig, för att när de får reda på att det är en tjej totalt byta tonfall och fokus.

Och jag vill fortfarande poängtera att bara för att just Du inte tycker/tänker/agerar så ELLER anser att Du upplevt det - så förekommer det hela tiden, överallt.

När jämställdhetsdebatten började som mest under min tonårsperiod, det skulle pratas om det i skolan och överallt - så var jag själv väldigt naiv och trodde mig inte ha behandlats eller behandlat andra olika baserat på könet heller. Jag var ju uppväxt med bara systrar, och med två föräldrar som delade på både föräldraledighet och hushållssysslor. Jag kunde alltså inte se utanför situationen som rådde i min egen familj, och därför tyckte jag inte att problemet var så stort. Det som verkligen öppnade upp mina ögon var min tid på lärarutbildningen, där jag verkligen fick inblick i vilka skillnader man upplevde mellan pojkar och flickor, och hur olika de behandlades utifrån det.

Vill uppmana alla att läsa "Tusen gånger starkare" av Christina Herrström. Vill minnas att det finns en film också, men kan inte uttala mig om den.

Och det är naturligtvis jättebra att ni behandlar era barn som barn och inte som en pojke eller en flicka, men snälla, tro inte att de bara kommer att påverkas av hur de behandlas av er.

2013-03-23
ChildofJune
ChildofJune

då förstår jag hur du tänker!!! :-)

fast jag håller nog inte riktigt med då jag inte tror det sitter i kläderna utan förändringen måste ske på ett annat plan. . sen tror jag inte på total jämställdhet heller. . å då menar jag inte bara mellan könen utan mellan människor i allmänhet oavsett kön! Jag har svårt att se ett fungerande samhälle om allt va 100% jämställt hela tiden. . det e lite för kommunistiskt å utopiskt för min hjärna!
men det är kanske en annan diskussion :-D

2013-03-23
osisen
osisen

men hur menar du då man ska göra då? ja menar vill man klättra i träd i klänning så ska man inte få det för att man inte ska sticka ut?!
eller ska man inte kunna ha rosa för att man behandlas annorlunda?
eller missar jag något nu. skulle det bli bättre om man inte såg att hon var tjej?
ska mina barn inte få vara dem de är å ha det de vill för att andra människor ser annorlunda på dem då?
jag förstår inte riktigt vad du menar faktiskt..
barnen måste ju ha kläder på sig.. å det hade ju blivit ännu mer tydligt att vi inte e lika om vi gick nakna..
jag menar inte att min dotter klättrar i träd i klänning å då e hon jämlik.. jag menar att min dotter har klänning för det är snyggt och att hon klättrar i träd för att hon vill!
självklart ska vi ha samma förutsättningar både tjejer å killar .. men i vissa lägen är det lättare för en man pga deras fysiska övertag men i övrigt.. å visst har jag ibland fått höra att kunder vill prata med någon som kan något. .( alltså min manliga chef )men då har det varit äldre människor å de gånger kan jag räkna på min hand.. annars har jag aldrig känt mej diskriminerad pga mitt kön.. jag upplever att typ 95% av dem jag träffar behandlar mej för den person jag är inte för det kön jag är..
som sagt jag förstår inte riktigt hur du menar hurricane å ber om ursäkt för det :-)

2013-03-22
osisen
osisen

ja har tagitvreda på sista å det va skitkul :-) Jag tycker om å köpa tjejsaker å gulliga kläder men min dotter har åxå egna bilar lika som brorsan, hon har kläder jag tyxker e fina å mycket e rosa men hon e en cool tjej och när hon ramlar så får hon lika mycket hjälp/inte hjälp som hennes bror fick.. oftast mindre för hon e tuffare än han var :-)
sonen älskar bilar å har gjorr sen han va bebis han vägrade leka med annat trots att både vi hemma å på dagis gav han många olika möjligheter..
hade han en dockvagn så körde han rally å krockade så dockorna flög..
dottern kör dockor men lite lugnare.. lite mer omhändertagande men hon klättrare värre en grabben gör nu som stor.. hon slåss å brötar något som sonen aldrig gjort..
jag tycker att jag behandlar mina barn lika å framför allt behndlar jag dem utefter deras personligheter och deras induviduella egenskaper och intressen..
jag hoppas att båda blir starka individer :-)

2013-03-22
osisen
osisen

Själv har jag inrett ett rum till mitt barn, där jag hoppas att hon ska trivas. Det går i grönt och gult. Jag vill uppfostra ett självständigt barn som lär sig att ta eget ansvar och har alla möjligheter att göra vad hon vill i sitt liv. Jag vill att hon ska kunna leka aktivt med olika saker utan att bli kallad pojkflicka. Jag vill att hon ska kunna vara muntligt aktiv i skolan utan att ses som en annorlunda flicka som bryter mot normen. Att hon ska kunna hjälpa läraren att få igång TV/DVD utan att läraren först har frågat om det finns någon teknisk pojke som kan hjälpa till. Att hon ska kunna välja fordon eller el på gymnasiet utan att folk tittar snett på henne... Helt enkelt att hon ska ha alla möjligheter för att hon är människa och inte för att hon är tjej/kvinna.

Jag vet att många tycker det är löjligt och inte bryr sig i detta med blått och rosa, de hävdar att färgen på kläderna inte spelar någon roll. Vi skulle åka och köpa en begagnad sulky till tösen. Mamman som sålde sa, nu ser jag att du har en pojke. Det är en tjej svarade jag. Jaha, hon har ju en turkos mössa... ja, men då gör det ju inget att vi inte hittar den tillhörande ratten! Ursäkta? Varför kan inte en tjej vilja ha en ratt på sulkyn? Så inte nog med att hon var en pojke för att hon hade ett turkost plagg på sig - som flicka var hon genast berövad möjligheten att få tycka att det är kul med bilar?

Genus handlar om att erbjuda barnen alla möjligheter. Ändå finns det fortfarande de som får panik om pojken leker med dockor. Och flickor ska minsann inte klättra i träd, de kan ju ramla och slå sig! Killen som snavar ska dock borsta av sig och resa sig igen, för det var ju inte alls farligt. Stora killar gråter inte.

Och nej, jag säger inte att just Du tycker/tänker såhär, men bara för att Du inte gör det, så innebär det inte att problematiken inte finns i resten av samhället. Vi kan gå omkring och tro att vi har ett jämställt samhälle, men det har vi inte - och det gäller åt båda hållen.

2013-03-22
ChildofJune
ChildofJune

Som någon sa här nedanför, så är det nästan tvärtom runt mig. Alla vill ha reda på könet?

Både barnmorskan och personalen på sjukhuset säger att det är ganska exakt 50/50 hur många som vill kolla könet och inte, så det finns väl antagligen två lika stora "läger".

Själva ville vi inte veta könet. Jag vill att allt ska vara så naturligt som möjligt och att det blir en överraskning vid födseln. Vi tänker på bebisen snarare än pojken/flickan. Jag vill ogärna klassifiera och peka ut med kön så tidigt, det ska ju inte spela någon roll? Men för vår omgivning verkar det som om beslutet att inte ta reda på könet istället intensifierar deras hets kring könet... Jag håller på att bli absolut vansinning över alla frågor gång på gång, och när vi inte vet vad det är så tjatas det och tjatas det: "Men vad TROR du att det är då!?" Vilken jävla könsfixering är det egentligen som råder här? Ibland känner jag mig helt gråtfärdig och vill bara ställa mig och skrika; "Det är ett barn!" Som de flesta beter sig känner jag bara avsmak för hela genushysterin, och det befäster min övertygelse att försöka låta bli att stoppa barnet i ett fack med en gång.

Jag har inte haft några som helst svårigheter att köpa kläder eller saker trots att jag inte vet könet. Eftersom jag aldrig har gillat babyrosa/babyblått (det gör mig lite kräkfärdig) eller det här överdrivet puttinuttiga och könsstereotypa, så har jag kunnat utgå från barnet istället för könet när jag har handlat.

2013-03-22
Mikka85
Mikka85

För övrigt tycker jag att det går åt andra hållet - här får man snarare blickar om man inte tar reda på könet...

2013-03-22
ChildofJune
ChildofJune

Och jag fick höra en del kommentarer om att vi valde att kalla bebisen han när den låg i magen. Tyckte det lät så opersonligt med den/det/bebisen, så valde ett neutralt smeknamn men pratade om honom. Tänk om du får en tjej, sa alla. Vilket jag fick, och inte har det stört mig ett dugg. Hade väntat på ett barn hela tiden. Genusfreak som jag är (dock verkligen inte åt hen-hållet!!) undviker jag rosa och blått så långt det går. Och det där med att kunna planera, vet man inte vad en bebis behöver så är man lite illa ute ;-) Skämt åsido, man gör precis som man vill. Men att påstå att jag inte kunnat eller kommer kunna (är gravid igen) knyta an till mitt 'könslösa' barn i magen... det där sköter kroppen själv med alla hornomer som gör en extra känslig. Förstår dock att det finns tillfällen då det kan hjälpa andra.

2013-03-22
ChildofJune
ChildofJune

Var finns han? Kanske skulle svänga förbi. Haha

2013-03-22
Adde86
Adde86

Vilken talang. Säkrare än UL :). Hade han rätt om din bebis oxo?

2013-03-22
Adde86
Adde86

D finns ju en risk att de ser fel på UL, tror d e d hon menar. O d har ju oxo hänt. D kan bli en chock om man får reda på att man får en pojke o ut kommer en flicka, eller tvärtom. Df tvekade jag oxo. Min man sa att han såg en liten snopp på RUL. Jag däremot hade INTE sett någon snopp o va säker på att d av en flicka. Haha. Ändå tog vi inte reda på kön. Lite knäpp på d kan jag bli ibland :)

2013-03-22
Adde86
Adde86

Vi tog reda på kön.. Vi är väldigt nyfikna av oss.. Och desutom är de en bebis man aldrig träffat, ingen aning om vem den är lik el om den har mkt hår osv.. Är inte nog med spänning?? Att ligga o kämpa extra för att man inte vet kön är bullshit.. Alla kämpar nog lika mkt gör att få se VEM som gömmer sig i magen!! ;)

2013-03-22
Linz
Linz
Barn på 2 år och 5 månader

ida86an: vadå fel kön? finns väl ändå inget som heter så? det man önskar sig är ett friskt barn. enda skillnaden är att vissa vill veta om det är en frisk pojk eller en frisk tös....

2013-03-22
josefinejimmy
josefinejimmy
Barn på 2 år och 3 månader

Första barnet tog vi inte reda på könet men med andra tig vi reda på könet. Varför, jo jag tyckte det var sjukt jobbigt att bära på den, det, bebisen... Det blev så svårt att tänka att det var en person. Dessutom hatade jag att alla tog sig friheten att gissa vilket kön jag hade i magen, baserat på min hy, hur jag bar magen osv. När vi tog reda på kö er andra gånget kunde jag knyta an på ett annat sätt, det blev verkligare. Och det hade inget att göra med att vi skulle köpa rätt färger, det medta var vitt ändå. Jag tyckte inte att det var någon skillnad på förlossning 1 och 2. Jag ville ju träffa mitt barn och att veta eller inte veta könet spelar ingen sim helst roll! Så det där om att öppna presenten för tidigt är bara larv! Blir det fler barn tar vi reda på könet, jag gillar att veta lite mer om vem som bor i magen!

2013-03-22
emcb
emcb

Vi kollade! Jag är på tok för nyfiken! Jag kände redan när vi fick plus att drt va en kille och jag hade rätt :-)

2013-03-22
mrsme
mrsme

Vi kollade inte. Vi är lite gammalmodiga av oss. Hehe. Men däremot tycker jag inte det är fel att göra det, det är väl upp till var och en.

2013-03-22
MamsanMaria
MamsanMaria
Barn på 2 år och 10 månader

Jag tog reda på könet för att jag hade svårt att förstå att jag var gravid. Att få säga "han sparkar" gjorde allt verkligare. Sen är jag väldigt nyfiken också så jag hade inte kunnat hålla mig från att veta ändå. Sen tror jag inte man sörjer ett barns död mindre för att man inte visste könet..

2013-03-22
Righto
Righto

True that. Men för min del spelar intedning o kläder ingen roll egentligen. D e bara sidosaker. Barnet e d viktigaste o min längtan är så mkt större när jag nu inte vet. Som tur är så behöver jag förhoppningsvis inte vänta mer än 4 (max 6) veckor innan jag får träffa min Benjamin eller Maja :)

2013-03-21
Adde86
Adde86

ja melvin är riktigt fint! passar bra med vårat andranamn med! (tycker jag iaf) melvin otto:)

2013-03-21
josefinejimmy
josefinejimmy
Barn på 2 år och 3 månader

Ja eller hur :) ska försöka komma ihåg d till nästa graviditet :)

2013-03-21
Adde86
Adde86

Jag älskar namnet Melvin, men min kusin som fick barn för några dagar sen tog d namnet till sin son (jäkligt bitter över det är jag) så d kändes inte så kul att ha samma namn. Trots att det var -mitt- o kusinen var väl medveten om d. Grrrrr

2013-03-21
Adde86
Adde86

åhh! vilken rolig idé! kan man kanske göra det tillsammans med nära o kära!:)

2013-03-21
josefinejimmy
josefinejimmy
Barn på 2 år och 3 månader

Vi tog inte reda på könet för vi ville att det skulle vara en överraskning (mannen mer än jag). Jag ångrar nu i efterhand att vi inte tog reda på kön när vi hade chansen för den sista tiden nu känns outhärdlig o d känns som att det hade varit lättare om jag vetat vem som väntar där inne på att få komma ut. Är det Benjamin eller Maja som buffar runt så tokigt? :) upp till var och en tycker jag o man behöver inte ursäkta sig för någon. Alla har en anledning till att de väljer som de gör. En kul grej, som jag ångrar att jag inte kom på då, skulle vara om msn bad BM som gör RUL att skriva ner d på en lapp o lägga i ett kuvert. Man kanske inte vill veta just då, men har ändå alternativet att ta reda på det lite senare om man skulle vilja d :)

2013-03-21
Adde86
Adde86

vi har inte kommit fram till något pojknamn än.. jag gillar nelson, milton, melvin och noah.. några som har fler förslag?:)

2013-03-21
josefinejimmy
josefinejimmy
Barn på 2 år och 3 månader

vi tog inte reda på könet för vi ville att det skulle bli en överraskning plus jag tänkte att förlossningen kanske skulle gå snabbare om jag inte visste för det skulle bli mera intressant. men vi hade namn klara för båda könen. :)

2013-03-21
AnnaLinnea12
AnnaLinnea12

jag tycker också det borde vara upp till var och en.. men eftersom jag är gravid för första gången så märker man mer och mer att väldigt många har väldigt mycket åsikter om väldigt mycket:) men jag har mer eller mindre bestämt mig för att ta reda på det om det går. :)

2013-03-21
josefinejimmy
josefinejimmy
Barn på 2 år och 3 månader

Jag tycker med att det är viktig att veta om könet på första och andra eller alla barn... För att man kan köpa och förbereda allt på ett bra sätt... Jag är i vecka 28 jag fvill gärna veta om könet men bm hon var inte säker och vi fick inte veta nu det är inte lätt att köpa kläder och allt... Om man vet så det blir jätte lätt.

2013-03-21
NasreenKohi
NasreenKohi
Barn på 2 år
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...