App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

15 timmar blir 30 timmar?

Jag har hört att dom 15 timmar barnet får gå på dagis när ena föräldern är hemma ska bli 30 timmar? Någon som vet om det blir/är så eller hört det? :) det vore ju bra i så fall

2013-03-14
sandrar
sandrar
Barn på 3 år och 4 månader

Jag anser INTE att alla....

2013-03-18
emcb
emcb

Yrwen: jag dömmer ingen som har skäl att ha barn på förskolan mer än 15tim/v. Vad är det du inte förstår? Har man en skälig anledning och behöver mer avlastning ifrån förskolan så varsegod! Men jag anser att ALLA föräldralediga faller inom den kategorin. Jag är starkt övertygad om att det finns friska föräldrar med friska barn som kan ta hand om sina barn i hemmet. Om de föräldrarna sätter in sina barn fler timmar anser jag dem lata och bekväma!

2013-03-18
emcb
emcb

Förutom de gånger det finns speciella skäl till att barnen behöver förskola så har jag väldigt svårt att fatta varför de ska vara där när en förälder är hemma.
När jag var arbetslös hade jag barnen inskrivna 15 timmar. Jag jobbade som timvikarie och hade rätt att ha barnen där tiden jag arbetade + de 15 timmarna. Men hade jag haft några dagars arbete fick de vara hemma. tanken att jag skulle lämnat dem 15 extra timmar fanns inte i min värld. Var jag ledig ville jag ha dem hemma oss mig, så klart!

2013-03-18
Toffsan
Toffsan

Det är skillnad på att se hur verkligenheten ÄR och att lägga sig platt. Nuvarande regeringen gick till val med löften om mindre barngrupper, det har inte infriats utan barngrupperna har blivit större istället.

I min kommun skriker vi föräldrar oss hesa över hur lite utbildad personal det finns i våra förskolor och hur lite förskolor det finns. De kan inte ens hålla löftet om att man ska få en förskoleplats inom 4mån. Utbildad pedagoger finns inte ar få tag på. Och vikarierna är skrämmande, tonåringar som inte kan någonting. Det behöver byggas nya förskolor men inte heller det görs.... Det är verkligheten.

Min stora trivs på förskolan, Johan har jätte roligt med sina vänner där och jag tycker det är kanon att han kan gå dit. Mejag anser att det inte finns någon anledning att man som fl behöver ha mer än 15-20tim/v. Det är så kort tid som barnen har möjlighet att vara hemma lite mer, sedan har dem 13år av skolpolitiker framför sig........!!!!!! Så gangster tycker man ska ta vara på föräldraledigheten och ha sina barn hemma utöver de 15tim som idag erbjuds.

Yrwen: jag tycker inte det är pest med förskola. Men den måste bli väldigt mkt bättre om alla 15tim barn ska gå där mer... Det behöver fler förskolor så att det blir mindre barngrupper i stället för större. Det behövs utbildas pedagoger för i dag finns inte dem.
Och om efterfrågan styr tillgång, så varför finns det inte fler pedagoger redan nu då det är brist på dem?

Och hur är det relevant att förskolorna ska läggas ner, vad har det med saker att göra?
Jag tycker. T de som arbetar, söker jobb och är sjuka ska ha förtur till förskolan... Vi som är fl kan sysselsätta barnen utöver de 15tim/v de går på förskolan! Jag ser det som en otroligt stor bonus i livet att få vara hemma med mina barn under en kort period i livet!

2013-03-18
emcb
emcb

Nej man ska inte lägga sig platt men, för den sakens skulle kan man väl vara realist.

Jag jobbar själv inom skolans värld så jag vet vad jag talar om och jag VET hur lite pengar diverse kommuner har. Och tro då att mer personal och pengar kommer att satsas i förskolorna för att fler barn till fl kommer att ges då är man ute och cyklar.

Jag tycker absolut att vi ska ha förskolor, min egna son gick på förkolan dock aldrig mer än 30 tim/v när jag jobbade.

Men, det finns så mycket annat som det behöver lägga fokus på i sverige än och utöka dagistiden för barn till fl!

2013-03-18
Fideli73
Fideli73

Okej, ska vi dra det ett strå vassare, vi tar bort all slags förskoleverksamhet totalt, hur många arbetstillfällen försvinner? Det är inte bara de som jobbar på själva förskolan som drabbas, det är de som fixar maten, städar osv. Dessutom blir ju folk tvungna att vara hemma med sina barn (nu låter det ju hemskt) i flera år och mister lön/inkomst och kanske även sina arbeten, för vem vill ha en som ska vara ledig i flera år?

Visst extremt, men vissa av er verkar tycka att det är pest med förskola och tycker absolut inte barn ska vara där, men vad ska de göra istället då?

2013-03-18
Yrwen
Yrwen

Många av er har inte en aning om hur lite pengar det faktiskt läggs på just förskolor. Så fort det ska dras in pengar i dvs kommuner så är det förskolor och sen skolorna som drabbas.

Om ni verkligen är så naiva och tror att det kommer att anställas fler pedagoger om förslaget om 30 tim/v införs så kan ni se er efter den i himlen! Dom som arbetar och MÅSTE lämna sina barn på förskolan blir i slutändan drabbade då deras barns risker ökar med mer barn i gruppen och samma mängd personal. Jag för min del är sjukt glad att min son går i skolan och slipper ev vara med om detta.

Jag är för en rättvis värld tro inget annat men, om alla fl lämnade sina barn 30 tim/v hur tror ni det kommer att se ut då. Jag kan lova er att många kommer att utnyttja det. Jag begriper bara inte varför man ev ska utöka tiden för fl då det i dom flesta fallen inte behövs. Finns det verkligen inte andra ställen som saker och ting behöver ändras på som politikerna kan lägga sin tid på.

Och ja det finns massor av "normala" familjer med små bebisar som har sina större barn hemma under fl och faktiskt njuter av det vilket jag tycker är helt underbart och önskade flera kunde släppa på alla krav och måsten och bara njuta av sin fl.

2013-03-18
Fideli73
Fideli73

Det kanske är så att efterfrågan/regler styr tillgång? I dagsläget kanske kommunerna klarar att fullfölja de krav som angående antal pedagoger/barn, men om man ökar antalet barn så måste ju även antalet pedagoger öka.

Jam vi tycker olika, och kommer itne att kunna ändra oss. men du drar ganska hårda gränser. Jättebra att du klarar det, men det kanske du är ensam om i världen. Du kanske har vänner med barn i samma ålder som dina, det har itne jag, inte förrän nu. Så att hålla stora hemma från all social stimulering, då vi bor på landet och grannarna har inte barn i samma ålder och de som har det arbetar och barnen på dagis...

2013-03-18
Yrwen
Yrwen

Yrwen: varför har de inte redan gjort det då det finns barngrupper med 30barn på 3personal och kanske 1av dem är utbildad. Det är ju härligt att ni har en så bra bild av förskolan men tyvärr är den långt ifrån sann. I vår kommuner finns det 1av 20förskolor som har fullt utbildade pedagoger... Jag ser gärna att de har fullt utbildade pedagoger INNAN de fyller på barngrupperna!

2013-03-18
emcb
emcb

Små barbaris= små barns tid

2013-03-18
emcb
emcb

Men varför har ingen protesterat då? Varför ansöker inte alla familjer om fler timmar om det är så fruktansvärt jobbigt att vara fl med syskon hemma? Det här är rent löjligt ju... Förstår inte varför du blir så upprörd och elak. Jag har hur många vänner som helst som är friska och haft en normal små barbaris utan att behöva fler timmar på fsk. Och jag själv som är allt annat än frisk klarar mig på 15tim/v så tror jag faktiskt att andra också gör det. Men uppenbarligen tar du denna diskussionen som ett personligt angrepp och jag har ingen lust att bli påhoppad mer så vi kanske kan enas om att vi ser olika på detta!

2013-03-18
emcb
emcb

emcb: tänk den hemska tanken att de kanske anställer fler pedagoger om tiden utökas.....

2013-03-18
Yrwen
Yrwen

Dessutom har de ju lagt 15tim barnens tider då det är mest pedagoger som arbetar. Hur tror ni att det går om man ökar till 30tim, jo det blir fler barn på färre pedagoger eftersom barnen kommer gå längre dagar. Så vill inte jag ha det....

2013-03-18
emcb
emcb

Ok 15 barn på 3prdagoger, det låter ju bra... Men om vi tänker så här: er förskola öppnar kanske 6.30 och stänger kl18. En pedagog börjat 6.30 och slutar 14.00. En annan börjar 8.00 och slutar 16.00 och den tredje börjar 9.00 och slutar 18.00. Dessutom har alla pedagoger 2raster/dag på ca 1tim sammanlagt ibland mer. Det innebär i runda svängar att det under tre timmar/dag arbetar tre pedagoger samtidigt med 15barn... Låter inte lika bra eller hur? I vår förskola är de 23barn på tre pedagoger, där är det tre pedagoger samtidigt under tre timmar. Pedagogerna på vår förskola är underbara och gör ett kanon jobb men de kan inte ha koll på 23 barn eftersom de är människor!

2013-03-18
emcb
emcb

iPhone........ suck....

2013-03-17
emcb
emcb

Varför känner du att du måste försvara dig så kraftigt? Uppenbarligen är ni inte en normal familj just nu då du har ett sjukt spädbarn....... Ansökning fler timmar för ditt andra barn, jag är säker på att du fot det under en period tills ni mår bättre igen! Förstår inte alls varför du blir så upprörd? Jag pratar om familjer som har friska barn, friska föräldrar och där små barns livet flyter på som normalt... Då anser jag inte att det behövs 30tim VARJE vecka som jag tror att många, kanske inte ni, kommer utnyttja trotts att behovet inte finns. Själv är jag hjärtsjuk, har en kronisk ledsjukdom, en cancersjukdom, astma bla.... och TVÅ barn med svår astma. För ett tag sedan åkte jag två gånger om dagen till läkaren med liten till sjukhus för att inhalera och hade långa vaknätter, så du behöver inte övertala mig om att det är jobbigt med små barn, jag VET det. Andas och ta det inte så personligt! Jag anser att 15-20tim/v räcker men är man arbetslös eller har behov av fler timmar ska man kunna få det under perioder, varför hoppar alla över att läsa det?

2013-03-17
emcb
emcb

jag hörde på radion att folkpartiet vill införa 30 timmar iställer för 15 timmar.det har dom redan i vissa kommuner.¨

här kämpa vi fortfarande med att få dispens.vi har fått 5½ timma extra.rektorn tycker att barnen ska gå så lite som möjligt och att det inte är bra för dom.

2013-03-17
Emilie7
Emilie7
Barn på 1 år och 10 månader

15-20/vecka inte /dag.....

2013-03-17
emcb
emcb

Min stora var nästan 3år när han började förskolan. Han har aldrig gått mer än 15tim/v. Min minsta är nu 2år och kommer vara 2.5år när han börjar förskolan och kommer gå ca 20tim/v.

Jag förstår att man som familj har olika behov och självklart ska man få hjälp med barnomsorg när man jobbar eller behöver söka jobb eller om man har speciella behov som krävande nyfödd eller om man själv är sjuk.

MEN... Att införa 30tim/v för ALLA barn förstår jag inte vitsen med. Jag tror att det finns många föräldrar som är bekväma och tycker att det är väldigt praktiskt att låta det äldre syskonet var apå förskolan 30tim/v i stället för att klättra på väggarna hemma och kräva massor med stimulans av den trötta och ammande mamman.

Jag anser att det finns inga skäl för en "normal" familj att ha så många timmar. Det är inte farligt för det äldre syskonet att gå hemma och ha tråkigt, varför är alla så rädda för det? Man hör jämnt om att en nybliven mamma inte kan stimulera sina barn. Men vet ni vad, barn hittar på saker att göra om man låter dem ha tråkigt. Och det är inte farligt, snarare nyttigt, att ha tråkigt. Det är något vår generation har glömt av totalt.

Barn går 30-40tim/v på förskolan sedan har de 2aktiviteter/vecka, tv-spel och tv hemma. Det ska vara lekträffar och på helgerna vill inte föräldrarna ta det lugnt utan det ska vara socialt, kalas, handla m.m. m.m. Barnen får aldrig lugn och tid för att ha tråkigt. Detta leder till att barn som växer upp idag har stora problem med huvudvärk och magsår bla.

Är det så fel att sätta en gräns på 15-20tim/v. så att föräldrar låter sina barn vara hemma under den korta tid som en fl faktiskt är. Det handlar oftast inte om flera år i rad.

Många säger att min stora vill vara på förskolan mer och jag hade gärna låtit honom få vara där mer. Men varför måste det innebära att det är bra? Barn vill mkt men inser inte alltid vad de mår bra av.

Det är stora barngrupper och outbildad personal. Ja det gör mkt bra på försolorna. Men att hela tiden bli aktiverad och inte kunna gå undan för en stund lugn om man känner för det är tufft. Jag skulle inte klara av det arbetsmiljön länge... Pedagogerna på förskolor har rast och de använder ofta öronproppar pga hög ljudnivå...

Min son vill inte bajsa på förskolan eftersom han aldrig får vara ifred på toaletten, därav går han och håller sig och får problem med förstoppning. Vi har sökt läkarvård pga detta och läkaren sa att detta är ett stort samhällsproblem ändå upp i gymnasiet. Vem vill sitta och bajsa när andra barn sliter upp dörren titt som tätt eller står utanför och gapar tex.

Och det nämns ofta att min stora älskar förskolan. Det gör min 5åring med... Men alla små då? Många som är fl har ju små barn mellan 1-3år, de har inte alls samma behov som äldre barn och kan inte heller säga ifrån när något inte är bra, inte på samma sätt.

Vi vuxna är också rädda för att ha tråkigt under fl. Är det inte babysim, babycafe, öppenförskola, träff med föräldragrupper så är det datorn eller mobilen som används flitigt. Vi vågar inte gå hemma och göra ingenting... Och våra barn sveps med i denna aktivitets jakt.

Psykologer säger om och om igen att barn är överstimulerade och att barngrupperna på förskolorna är på tog för stora... vad gör vi? Jo ber om att få ha barnen på förskolan längre trotts att vi faktiskt inte måste.

Jag anser att skaffar man barn ska man i första hand ta hand om dem själv. Men jobbar man, söker jobb eller har något annat spec. skäl ska man gå hjälp med barnomsorg. Men jag anser inte att en normal fl är anledning till att ha det äldre barnet mer än 15-20tim/dag.

2013-03-17
emcb
emcb

det är bara några få år sen jag själv gick på gymnasiet, en linje jag själv valt. har hat ganska lätt för mig i skolan men var ändå ås fruktansvärt uttråkad att jag inte kunde sitta still, antingen så var arbetstempot så långtifrån mitt att sniglar hade kunnat passera det eller så var det så tråkiga lärare eller ämnen att man kunnat då för mindre.. Sånt gör ju att man inte vill sitta still, man lyssnar inte etc. Där kan vara en sko som klämmer, ointresse, vilekt många istället väljer att tolka som fel saker, tex bokstavskombinationer...

Min tjej började hos dagmamma som 15 månaders, var faktiskt riktigt orolig hur det skulle funka då hon itne var det misnta intresserad av att leka med andra barn, hon föredrar fortfarande att sitta själv och leka, trots att hon leker riktigt bra med andra barn om det bara är så. Jag har aldrig gått på babysim, babyrytmik och liknande. Gick till öf men kanske max 2 dagar i veckan och itne ens varje vecka...

Nu med andra så är det samma sak, åker jag till öf så är det för storas skull! Hon trivs inte hemma med mamma som inte riktigt orkar med..

Tycker inte att detta är så svart eller vitt som en del av er vill få det att framstå... Jag är itne riktigt typen som går hemma i flera år bara för att jag har småbarn.. Nu är jag arbetslös och har inga planer på att låta lillan börja före 15 månaders ålder såvida jag inte får jobb innan dess... Men de flesta dagarna så är jag fruktansvärt uttråkad, har ju inget socialt umgånge förutom barnen!

2013-03-17
Yrwen
Yrwen

Jag sa inte att du trodde det heller, men det finns många.Och ja, föräldrarnas hjälp är en stor pusselbit, som man många gånger måste klara sig utan.

Jag jobbar också i skolan så jag vet hur det ser ut.

2013-03-17
ChildofJune
ChildofJune

Norrlänning, jag drog det steget längre tror jag, helt omedvetet från början. Naturligtvis behöver koncentrationssvårigheter och dåligt mående hos barn/ungdomar inte bero på olika typer av bokstavsdiagnoser. Jag halkade in på spåret då jag vet hur gärna vuxna i förskola/skola VILL sätta en diagnos på barn/ungdomar som inte passar in i deras mall.

2013-03-17
ChildofJune
ChildofJune

Hurricane, om du vill får du gärna utveckla, jag tycker det är intressant att höra andra tankar och åsikter. Är inte så insatt själv och lär mig gärna mer.

Jag tror att överstimulering av olika slag, kan bidra till att man som barn får liknande bekymmer. Och jag tror också att vi är alltför snabba med att sätta diagnoser på barn, bara för att vi vill veta vad som är "fel" på barnet för att kunna hantera det, istället för att se till hur omgivningen kanske påverkar och förstärker beteendet. Även om förskola och skola inte skapar diagnosen, så tror jag att de har ett finger med i spelet i hur det utvecklas - och även i att barn får fel diagnos. Oftast blir det ju att man 'skuldbelägger' barnet och suckar över att det inte passar in i den förväntade mallen, istället för att försöka tänka utanför lådan och se individen och vad som påverkar honom/henne.

2013-03-17
ChildofJune
ChildofJune

Nu trodde jag att ADHD var en ärftlig sjukdom som man föds med... och att den dessutom tros bero på avvikelser i hjärnans signalsubstanser - hur man får det genom att vara överaktiverad hänger jag inte riktigt med på.

Dock inte sagt att samhällets utveckling inte ställt till med saker. Det finns ju faktiskt många som påstår att många feldiagnostiseras och felaktigt får en diagnos, trots att de bara har myror i brallan, för att de är vana vid att allt sker i ett högt tempo. Och där är jag villig att hålla med. Vet ni t ex att man rekommenderar att barn ser på tv först från 2 års ålder? Just för att alla visuella intryck kan ge dem ett beteende som påminner om koncentrationssvårigheter? Och att det är mååånga föräldrar som inte tror ett skit på det - för deras spädbarn brukar se på tv och mår hur bra som helst. Väldigt långsiktigt tänk... man faller inte ner död i lungcancer av att röka en cigarett heller...

Det jag kan tycka är bra med förskolan då, även för syskon med små hemma, är att förskolan ändå har bra aktiviteter. Skiljer sig säkert mellan olika förskolor. De pusslar, ritar och pysslar. Har sångsamlingar. Leker i sandlådan och gungar osv. Skulle de plötsligt ta fram tv/dator på dotterns småbarnsavdelning skulle jag protestera högljutt.

Sen ska jag ärligt säga att jag just nu är väldigt ledsen över att maken fått nytt schema så tösen kommer behöva vara på förskolan längre dagar. Eftersom jag jobbar heltid och pendlar 1 timme med buss morgon/eftermiddag är hennes tider helt beroende av hans. Och hur vi ska göra när vi förhoppningsvis får nr 2 i oktober, det vet jag inte än. För jag vill ha stora tjejen hemma likväl som jag vill att hon ska få den sociala biten som jag inte kan ge på samma sätt. Då tycker jag nog att 15 timmar/vecka är ganska lagom.

2013-03-17
ChildofJune
ChildofJune

Jag är helt inne på vad Norrlänning skriver.

Jag arbetar på en lågstadieskola som elevresurs och vikarie och om ni bara visste hur många det är som har svårt att sitta still, okoncentrerade, svårt att ta i informationen dom får i skolan osv osv.

Så har man som förälder möjlighet att ha sitt stora barn hemma vid fl så ta den om inte annat för erat barns skull. Världen är tillräckligt stressad som den är och när skolan börjar är det skolplikt då får ni inte ha erat barn hemma.

Barn är små ett kort tid så ta vara på den tiden är mitt råd!

2013-03-17
Fideli73
Fideli73

Norrlänning: Kan bara hålla med! Lite lustigt att vi som är allt annat än friska orkar ha våra barn hemma och vara nöjda med 15tim/v ;-)

2013-03-17
emcb
emcb

I vårt fall är det perfekt att pappa lämnar storebror på dagis och jag och lillan får sovmorgon då vi ammat ett antal gånger under natten. Jag har tid under dagen att helt ägna mig åt lillan och storebror trivs med sina kompisar på dagis. På eftermiddagen hämtar vi storebror och jag har mer energi att umgås med honom. Jag menar att alla vinner på det här sättet och blir faktiskt ganska förbannad när någon insinuerar att jag är en dålig förälder och inte vill umgås med min son!

2013-03-16
MammaT1
MammaT1

Alltså som jag ser det så är man föräldraledig för ett barn för att ta hand om och spendera tid med det barnet. Som någon annan skrev, man jobbar hemma. Med ett spädbarn är detta ofta minst lika krävande som vilket annat jobb som helst. Att säga att man kan väl lika gärna också ta hand om det större syskonet när man ändå är hemma tycker jag är att förringa hur krävande det är.

2013-03-16
MammaT1
MammaT1

Det är väl bra att ditt barn trivs på förskolan när du jobbar! Det var inte det tråden handlade om... När du är fl är du hemma och kan hitta på massor med saker med barnen och då är inte behovet till fsk samma. Som förälder är man ju faktiskt hemma och då ser inte jag någon anledning till mer än max 20tim/v. Det är ju en fantastisk chans att umgås med sina barn på ett sätt man inte hinner när man sedan jobbar.

2013-03-16
emcb
emcb

fast c Caroliner det blir ju inte riktigt samma när du är hemma. . då kan ni ju göra saker åka till öppna tex museer lek å busland träffa andra mammalediga. . tror nog absolut 25h kommer duga gott på dagis. .
som sagt min son fick 15h p va äldre å det gick alldeles utmärkt trots att han lika som din fullkomligt älskar dagis. Han gick tom mindre än 15h då jag inte orkade hatta fram å tillbaka fyra dagar per vecka utan drog ner det till tre..
:-)

2013-03-16
osisen
osisen

Jag tycker det viktigaste är en bra organisation och inte antalet timmar. Här är det fem timmar om dagen, tre dagar i veckan 9-14. Innan hade de tre timmar om dagen, fem dagar, och hade då uppdelat i förmiddag eller eftermiddag. Vilket ställde till stora problem om en arbetslös förälder plötsligt fick jobb, för då fanns det inte plats för ett barn på heltid.

Tycker också att det bör vara lika för alla, var ju någon för ett tag sedan (vet inte vilken kommun) som fick ha sitt barn 6 timmar om dagen, 5 dagar i veckan vilket jag personligen tycker är för mycket. I grund och botten mår barn bäst med sina föräldrar, men behöver även det sociala som de får på förskolan. Och om man då kan enas om x antal timmar som ska vara lika för alla, tycker jag bara är bra. Och att förskolan då ändå kan vara så flexibel att ex byta dag om man plötsligt blir kallad på möte en dag då barnet egentligen inte ska vara där. Eller att man kan lämna senare för att man ska på möte på eftermiddagen ex. Problemet här i kommunen är att förskolan är så stel och vägrar vara tillmötesgående och flexibel - menar då främst för arbetslösa.

2013-03-15
ChildofJune
ChildofJune

Vadå hoppa av mina höga hästar? Jag står för vad jag tycker! Jag skaffade barn för att jag vill vara med dem... Inte slänga in dem på förskolan fortast möjligt och så mkt som möjligt bara för att det är bekvämt. Visst det hade löst många problem men jag anser att jag kan uppfostra mina barn lika bra och bättre än förskolor. På Bvc informerar dem att små barn idag får magsår, huvudvärk m.m. pga långa dagar på förskolan och stora barngrupper, det är fakta spex i storstäder. Borde vi i te jobba åt andra hållet? OCH självklart finns det människor som har behov av mer timmar som jag skrivit flera gånger men det kan man få nu med. Jag förstår inte varför alla barn ska gå 30tim bara för det? Ja arbetslösa kan behöva fler timmar och familjer med särskilda behov men inte Svensson ;-) barnen går ju 15tim får träffa kompisar och får pedagogik och lek m.m. Resten tycker jag att man kan tillgodose hemma under fl. Och fl är oftast under en kort tid, sedan kommer ju barnet gå upp i tid så varför inte låta barnen få gå korta dagar under en period?

2013-03-15
emcb
emcb

Yrwen: nu lyckades du hoppa över att jag ansåg att arbetslösa kan behöva få mer tid i perioder, för tex intervjuer m.m. Och att föräldrar som har spec behov också kan få fler timmar men det kan man ju få idag med, det är bara att ansöka om fler timmar och uppge orsak. Har man tex ett kolik barn kan jag tänka mig att man kan få utökad tid. Jag fick utökad tid med 1timma/dag när jag var svårt sjuk, då behövde jag bara lämna och min man kunde hämta. Jag menar att ALLA behöver inte ha 30tim/vecka. En normal frisk familj med en bebis som är som bebisar är klarar sig med 15tim/v. Jag har själv tre kroniska sjukdomar och två barn med svår astma och jag klarar mig med 15tim! Det hade underlättat ibland om man fick välja dag eller när man vill lämna el hämta. Men de har ju lagt de tiderna för att det ska fungera i hela barn gruppen.

2013-03-15
emcb
emcb

Okej kanske var jag som är dårligt påläst=) Trodde inte 15 timmars betalde men jag hade fel,, men om alla betalar samma är ju det bra.=)

2013-03-15
ylva87
ylva87

Jag tycker alla ska betala samma pengar för dagis också om alla ska ha samma förutsättning. Borde inte vara någon som ska ha gratis vare sig det är 15 eller 30 timmar.. Då kanske dom kan minska barngrupperna.

2013-03-15
ylva87
ylva87

På väg åt fel håll?

Har du varit arbetslös någon gång? Gått på Arbetsförmedlingen? Där säger de att det är en 100% tjänst att vara arbetslös, du ska fixa alla ansökningshandlingar, skriva ansökningar, gå på intervjuer mm och dessutom vara tillgänglig för allt Arbetsförmedlingen får för sig att du ska göra. Detta GÅR inte om man har barn hemma hur man än vill. Det finns ingen intresserad arbetsgivare som anpassar allting efter när du har tid att komma på en intervju.. Då är du inte längre aktuell för arbetet..

Har du haft ett kolikbarn som skrikit nätterna igenom så att du inte får en sekunds sömn för att sedan ha storasyskon hemma som inte längre sover på dagen så att du då inte heller får sova? Jag är helt för att barn ska vara hemma mer när ena föräldern ändå är hemma, min stora följer med på allt möjligt men skulle aldrig drömma om att ta bort henne helt dagmamman. Att bara se det negativa i detta förstår jag inte vitsen med, större barngrupper bör ju leda till att det anställs mer personal, alltså fler arbetstillfällen.. Det är väl jättebra!
Nu ha rjag lyckats trycka på nåt och fått feta bokstäver och vet inte hur jag får bort de, så det är inget speciellt menat med det!

2013-03-15
Yrwen
Yrwen

kan bara tala för mina barn och de stormtrivs på dagis. det handlar inte om att vi inte orkar ha dem hemma utan att de behöver stimulansen.

2013-03-15
jenccy
jenccy

Jag håller med om att arbetslösa ska få fler timmar vid behov, men oftast behövs inte det varje dag eller varje vecka. Och de föräldrar som inte klarar av att ha barnen hemma vid fl kan ansöka om utökade timmar. Men varje familj behöver absolut inte 30tim/v, möjligtvis enskilda fall och det går ju idag att ansöka om! Föräldrar idag blir bara latare och latare! Barnen måste vara på förskola för att få meningsfull sysselsättning, löjligt enligt mig! Och nu pratar jag om friska föräldrar som inte har någon annan anledning än att det är jobbigt att ha barn hemma... Igen varför då skaffa barn?

2013-03-15
emcb
emcb

Jag undrar hur många av er här har varit med era barn på förskolan minst en heldag och inte i samband med inskolningen. Är det ingen här som tänker på de stora barngrupper som är ett jätte problem, att sätta in alla fl barn på 30tin/v ökar ju barngrupperna ännu mer. Ingen som tänkt att de barn som går 15tim nu faktiskt bil stanna längre för att de inte måste... Jag ser det som en stor fördel att min son vill gå till förskolan och inte vill gå hem, det beror på att han aldrig gått mer än 15tim. Har svårt att tänka mig att de barn som går 30-40tim känner likadant! Skulle tycka det var hemskt att lämna stora så många timmar när jag ändå är hemma! Ja det är jobbigt med spädbarn men skaffa inte fler barn om ni inte orkar vara med dem! Vi är på väg åt helt fel håll! Förskolan är en lösning när vi jobbar och de barn som har fl föräldrar eller arbetslösa föräldrar få gå dit 15-20tim (beroende på kommun) för att behålla social kontakt m.m.

2013-03-15
emcb
emcb

Sedan tycker jag att det är helt sjukt att barnet bara får gå 15/20/25 timmar per vecka när man är arbetslös men man ska samtidigt stå till Arbetsförmedlingens förfogande, så ringer de så ska man ju i princip springa direkt och det går ju inte om man har barn hemma... Och där är man ju mer låst om man har dagis/förskola, jag som har dagmamma får vara med och bestämma tiderna ganska fritt. Och jag kan även med kort varsel ändra dagar och tider vid behov. Försöker naturligtvis att planera så att ändringa rinte ska behövas, men man bestämmer ju itne över allt här i världen.

Jag beundrar de som vill ha sina barn hemma och verkligen orkar det, det är ju fantastiskt, men ni ska inte klanka ner på de som av olika anledningar inte orkar. Hade jag orkat och haft bättre möjligheter att ha henne hemma så skulle hon få vara hemma, hade funderingar på att plocka bort henne från dagmamman nu när jag är fl men att hon skulle gå miste om den sociala utvecklingen hon får där kändes inte värt det. Och jag har 3 mil till stan och öf och sitta och åka 6 mil alla dagar för att hon ska få träffa andra barn känns itne hållbart...

2013-03-15
Yrwen
Yrwen

Men det är jobbigt att ha barn! Jag är också trött och slitit som en blå för att få ihop läkartider för liten (2besök/dag) inkl sovits och lämna/hämta stora och måltider på det och ingen sömn... Min stora på 5år vill gärna gå mer så jag säger Max 20tim eller att man ska ha möjlighet att ibland byta dag eller flytta lämning hämtning lite. Jag tror att 30tim skulle lätt missbrukas, många skulle sätta barnen 30tim/v för att det är så mkt lättare än att ha dem hemma...

2013-03-15
emcb
emcb

hoppas verkligen det blir så, mina börjar 15 timmar nu då jag är fl, de älskar dagis o behöver verkligen den stimulansen!

2013-03-15
jenccy
jenccy

Som Hurricane säger: ett förslag framlagt av Folkpartiet. Och håller med, förstår verkligen inte varför barnen inte skulle få vara lika mycket på dagis om en förälder är föräldraledig. Är det inte ett krävande heltidsjobb att ta hand om ett spädbarn då eller?? Dessutom anser jag att dagis är till för barnen, varför ska de straffas och inte vara lika mycket med sina kompisar etc då de får ett syskon?

2013-03-15
MammaT1
MammaT1

Det hoppas jag verkligen inte. Iaf inte bär man är fl. Är man arbetslös kan det behövas fler timmar under perioder. Max 20tim för fl finns ingen anledning till mer, enligt mig!

2013-03-15
emcb
emcb

Alltså, bara för att man FÅR ha barnet där i 15/20/25 timmar per vecka så MÅSTE man itne det, ni vet om det va?

Vi har 20 timmar här, och jag skulle gladeligen ta 30 timmar fast itne varje vecka. Som nu har vi haft en period med mycket sjukdom så stora har fått vara hemma från dagmamman och jag går på knäna, får aldrig sova eller vila! Nätterna är som längst 10 timmar, men då ska jag upp och mata minst 2 ggr och gärna väckas 10 ggr och stoppa i nappen. Skulle stora vakna tar maken henne. Så totalt kanske jag får sova 6-7 timmar och det är alldeles för lite för mig. Lillan sover fortfarande ganska mycket på dagen medan stora inte sover alls, så jag måst eju hålla igång hela dagen. Jag har inte återhämtat mig sen jag själv var sjuk och det är ju omöjligt att återhämta sig när man går upp vid 6 och sedan håller igång till 22.. Hade gladeligen tagit en vecka i månaden då hon fick gå en dag extra just för chansen att vila lite extra eller så..

Min tjej lär sig massor och utvecklas ofantligt hos dagmamman, skulle absolut inte vilja ta bort det för henne. Sedan tror jag att det är viktigt att behålla någon form av rutin när det kommer syskon, så att få kvar på dagis är nog väldigt bra för många barn. Har märkt på min tjej att det varit bra att hon fått komma hemifrån och bara vara sig själv en stund och få leka ordentligt med sina kompisar.

Men som sagt, man MÅSTE itne utnyttja alla timmarna bara för att man har möjligheten...

2013-03-15
Yrwen
Yrwen

Jag har velat ha den timmar per dag fyra dagar i veckan så 20h hade passat oss bra..
nu hade vi 3, 5h per dag fyra dagar i veckan å det dög hästpung. . lilleman hade aldrig lekt färdigt han va ju ganska stor då å det va alltid mitt i lillasysters sovtid.. hon hann aldrig få sova klart!
i slutet va de tvugna å byta dagis då de hitta mögel å då fick vi fem timmar om dagen tre dagar per vecka å det va så sjuuuuuuukt mycket bättre!!!
Dock ville sonen gå alla dagar :-) så en kompromiss till fyra hade jag kunnat ta ! å det handlat inta om att jag inte vill ta hand om mitt barn men han han ville så gärna gå! !!

2013-03-15
osisen
osisen

Om det nu stämmer att man har rätt till 30 tim fast man är föräldrarledig så är det helt uppåt väggarna. Dagis är till för dom som arbetar först och främst och jag tycker man ska vara väldigt glad för dom 15 tim som det är idag.

Personligen skulle jag aldrig lämna bort mitt barn i 30 tim i veckan och jag inte behövde det!

2013-03-15
Fideli73
Fideli73

De e ju skillnad om man jobbar.. Vi hade lillan heltid i höstas.. Nu e sambon arbetslös så hon är där nu 15 timmar.. Så är man hemma tycker ja de är för mkt ned 30 timmar..

2013-03-14
Linz
Linz
Barn på 2 år och 11 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...