App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Ni som bara ger ersättning, vad kostar det per vecka eller månad?

Hur gamla är era barn och hur mycket ger ni varje måltid? Ungefär hur mycket brukar en 1 månaders bebis äta varje gång?

2013-02-27
xLillaMy
xLillaMy

Efter Nan försvann fick vi byta, hon har HiPP nu. Vet precis hur du menar med att det går trögt. Kanske bara att han behöver vänja sig.

Skönt att det går bra med det att inte pumpa. :)

2013-03-04
jika686
jika686

Jo, det går bra! Vi kör också på NAN Pro 1. Dock märker man ju att hans mage inte riktigt hänger med, utan han är ganska trög och får jobba på att få ut bajset :/ Men ut kommer det några ggr/dag iaf. Han är väldigt gasig i magen, men vill inte alltid rapa efter han ätit. Kör med Sempers magdroppar men de verkar inte hjälpa riktigt. Får ta Windi ibland för att hjälpa honom.

Mina bröst kliar och ömmar när jag rör dem än så länge, men det är ju inte alls som de två första dagarna! Behövde bara pumpa 3 ggr. Första gången pumpade jag så att det kom ut ungefär 50 ml ur varje. Andra gången var det hälften och tredje gången kunde jag bara pumpa ut lite grann från det ena bröstet. Har inte pumpat på 2 dagar nu.
Men jag känner ju fortfarande av att mjölken rinner till några ggr/dag och då spänner det ordentligt men sen går det över efter nån minut.

2013-03-04
xLillaMy
xLillaMy

Hur går det för dig Lillamy?

2013-03-03
jika686
jika686

Men även handmjölkning stimulerar produktionen. Och iom att jag mådde så jäkla dåligt (och redan hade testat att handmjölka men det gjorde så ont att jag inte kunde fortsätta), hade så ont att jag mådde illa och kunde inte ens röra armarna utan att störtgråta så var det tydligen så akut att jag bara skulle få ut mjölken. Och bara så mycket att spänningen släpper.
Jag hade så mycket mjölk att jag var tvungen att pumpa ut ca 50 ml ur varje bröst innan det släppte!
Bvc tyckte också det var helt okej att ta bröstpumpen, men att jag bara tar just bara det som behövs.
Det blir alltså lite att "trappa ner" med pumpen, så att jag inte får mjölkstockning. Men duschar varmt några ggr/dag för att det ska rinna ut lite av sig självt.

Jag har testat att ha vetekudden under tröjan, men den bara åker ner hela tiden :/

2013-02-28
xLillaMy
xLillaMy

Du ska bara handmjölka ut det absolut värsta trycket. INTE med en pump eftersom den stimulerar mjölkproduktionen. Du ska inte handmjölka oftare än vad du känner att du måste göra för att överleva, alltså försöka att inte göra det regelbundet. Håll brösten varma så gör de inte lika ont! Jag gick runt med vetevärmaren under tröjan.
Och jag tycker att du ska ringa amningsmottagningen i stället för 1177. De är ju inga experter på amning, och allt vad det innebär, direkt.

2013-02-28
emcb
emcb

Jag ringde 1177 och hon sa åt mig att pumpa ut det värsta så spänningen släpper, för det var akut så jag inte skulle få mjölkstockning. Men hur ofta ska man göra det? Det är typ 3 timmar sedan jag gjorde det och nu börjar det kännas igen..

2013-02-28
xLillaMy
xLillaMy

Jag sluta amma för 6 månader sedan (ungefär) och har fortfarande ont i brösten. :/

Men jag hoppas det går över snabbt för dig.

2013-02-28
jika686
jika686

Det tar ca 2veckor innan det slutar att produceras mjölk i brösten. Det är värst de första 4dagarna. Handmjölka bara ut det värsta... Annars stimulerar du att det produceras ny mjölk. Det finns medicin att få på bvc men det tar ungefär lika lång tid ändå och det är många hemska biverkningar av medicinen, jag fick fyra av dem...
Det är hemskt att bara sluta amma så där, det gör fruktansvärt ont. Ta Alvedon och ha koll så du inte för mjölkstockning, då måste du tömma brösten igen på mjölk till stockningen släpper! Ha värme på brösten, tex en vetevärmare eller en varm handduk. Det känns mkt skönare!

Vi behövde aldrig koka vattnet, vi har bra vatten i vår kommun. Så jag värmde vattnet på spisen till ät temperatur, lite varmare eftersom flaskan och pulvret tar lite av värmen. Sedan hade vi det varma vattnet i en termos på sängbordet, två flaskor och en vällingdoserare. Tänk bara på att många vällingdoserare är dåliga och läcker pulver mellan facken då man håller de upp och nerpå, vilket gör att det kan bli för mkt/lite pulver. Kolla noga så att facken sluter tätt mot locket så att ingen pulver kan läcka!!!
Bra att ha en testar i skötväskan i fall att men min son var inte lika förtjust i tetra utan åt bättre när man blandade pulver.

Lycka till, hoppas det lättar i brösten snart!

2013-02-28
emcb
emcb

Det funkade ganska bra inatt. Har kokat vatten i en flaska i kylen. Mätte upp vatten i nappflaskan och lät den stå i kylen. Mätte upp pulvret i en doserare så jag slapp tänka på att räkna rätt mitt i natten. Men jag har sååå ont i brösten, mår riktigt illa :( Kan knappt röra mig, än mindre hålla lilleman utan att jag gråter! Jag ammade sista gången igår förmiddag. Ska snart ställa mig i duschen så mjölken rinner ut lite.. Hur lång tid tar det tills det slutar göra ont?

2013-02-28
xLillaMy
xLillaMy

Skönt att du bestämt dig och att det känns bra för dig.

Jag har kokt vatten som jag mikrar när det behövs.När vi ska iväg har vi varmt vatten i termos och pulver i en vällingdoserare.

Vid en månad åt lilltjejen ca 100 ml färdigblandat. enklaste att göra är att göra en mängd och se vad han äter. Lycka till!

2013-02-28
jika686
jika686

Vi hade konstant termosar med vatten, en med kallt i kylskåpet och en med varmt på bänken. Man såg till att de var välfyllda mest hela tiden (brukar behöva koka 1 gång/dag) särskilt om man skulle bort. Hade alltid en tetra för krissituationer i skötväskan.

Tetror är ganska mycket dyrare om man kollar literpriset, vi var iväg på en minisemester i form av camping tillsammans med svärisarna och köpte då tetror och det blev asdyrt och då var dotra bara några veckor!

Ni hittar er variant och det kommer säkert funka galant, även om amningen är smidigare på många sätt.

2013-02-28
Yrwen
Yrwen

Nu kom bara det sista med av allt jag skrev, morr

2013-02-27
emcb
emcb

Vattnet bör vara lite lite varmare än ät temperatur eftersom pulver och flaska kyler ner lite.

2013-02-27
emcb
emcb

Vas skönt att du i alla fall tagit ett beslut och att du verkar må bra med det, det är viktigast!

2013-02-27
emcb
emcb

Har skrivt två långa svar i mobilen men de bara försvann grrrrr

2013-02-27
emcb
emcb

Jag har bestämt mig för att sluta. Jag har även ett överhängande dåligt samvete över att han får i sig min ADD medicin som innehåller amfetaminliknande substanser.
Detta är det bästa för oss båda, hur meckit det än kommer bli.

Nu behöver jag ha praktiska tips. Hur gör/gjorde ni på nätterna? När ni skulle bort? Etc..

2013-02-27
xLillaMy
xLillaMy

Dricker du ordentligt? Jag fick lära mig att man skulle dricka minst 3l/dag för att kroppen skulle klara av att producera.

Du verkar vara en sån som oroar dig för det mesta, så fförsök att slappna av, det låser sig ju när man oroar sig.. Försök tänk bort allt annat och bara fokusera i nuet, jag vet lättare sagt än gjort men om jag med en bångstyrig/trotsig 2,5 åring kan göra det med min 5månaders så ska du nog också få till det.

Jag har även läst mig till (på amningshjälpen) att ett ammande bröst aldrig är tomt, även om det känns så. Låt honom amma båda brösten flera gånger vid varje amning, det gynnar ju även produktionen.

Min första delammade bara de första månaderna, men det var väl knappt då hon itne sög på bröstet.. Och det där eviga med kokt vatten (varmt och kallt) flaskor, nappar, pulver... Det var ju en väska med bara matgrejer! Och man har ju med sig mycket ändå! Jag storhandlade vid lön och köpte då 3-4 stora förpackningar Nan (som vi körde med för att det var några kronor billigare här) och det var itne helt ovanligt att jag fick köpa 1-2 förpackningar till, och vi köpte alltid de största förpackningarna... Men stora äter ju som en häst!

Lillan helammar jag, vi har haft strul till och från, men det funkar ju. Det finns en nässpray som sätter igång utdrivningsreflexen, kan vara värt att höra på bvc om de kan skriva ut den åt dig. Mycket lugn och ro krävdes första gången det började strula för mig, jag blev sönderstressad i mina försök att vara den perfekta mamman... När jag släppte allt funkade det mycket bättre!

Det finns absolut ignenting som säger att han klarar sig längre eller bättre på ersättning, så det ska ni absolut itne ta för givet!

2013-02-27
Yrwen
Yrwen

Alla barn är givetvis olika, men vår tös klarade sig bra på ersättning. Hon hade en period med magont, då gav vi minifom(?)droppar, och det fungerade utan problem.

Ja, det blir ju helt annat med ett barn till. När jag kämpade på hade jag ju bara dottern.

2013-02-27
ChildofJune
ChildofJune

Jo, jag förstår att det kommer bli väldigt meckigt ifall man kör på bara ersättning. Samtidigt som varken sonen eller de andra i familjen mår bra av att jag mår så dåligt över detta :(

Vi hade lite krångel med mini också, men det var aldrig så illa att jag mådde såhär dåligt!

Jag vet inte hur det skulle bli med hans mage ifall vi går över till bara ersättning. Han har ju "problem" med fisar som sätter sig på tvären ibland, men det hade han redan innan vi började med tilläggsersättningen. Det har liksom inte blivit värre av det iaf!

Han har varit bökig på nätterna i ett par veckor, men nu har det blivit så även på dagarna.. Han somnar efter att ha ätit en stund på ena sidan och det går inte att väcka honom såpass så han vill fortsätta äta. Då lägger jag ju ner honom i tron om att han faktiskt blivit mätt, men så vaknar han efter bara en liten stund och vill äta mer och då får jag ge från det andra bröstet för det känns som han ätit slut på det första. Och så äter han en stund där med, somnar och vaknar efter en liten stund igen och vill ha mer.. Han drar och sliter i mina bröst när han bökar omkring, precis som om det inte kommer tillräckligt snabbt eller nåt. Det gör ju jätteont!
När jag då har en snart 3 åring som bara går 15 timmar på dagis, så funkar det inte att bara sitta och amma hela tiden!

2013-02-27
xLillaMy
xLillaMy

Blev ju massa knäppt...

Drömmer:dömmer
Dörren: förrän
Herre: hade
Partner: portioner
Harangen: har ingen

:-)

2013-02-27
emcb
emcb

Nyskapande= nu ska

2013-02-27
emcb
emcb

Nyskapande jag vara helt ärlig med dig! Jag drömmer dig inte på något sätt, jag har varit i din situation!

Jag var tvungen att börja med ersättning till mitt andra barn då det tillslut bara rann blod ut mina bröst pga alla mjölkstockningar jag fick.

Här kommer det som jag tyckte var nackdelarna med ersättning. Dyrt, min son åt rätt mkt . Han sov inte bättre efter att vi gick över till ersättning. Vaknade lika ofta, sugbehov och närhetsbehov. Nappflaskor, kostar i inköp och det blir en jäkla massa diskande. Meckigt att blanda ersättning på nätterna eller när man är iväg någonstans. Min son fick jätte stora problem med magen när vi bytte till ersättning, hjälpte tillslut att ge lactulos men blev inte helt bra dörren han slutade med ersättningen.

Fördelar.
Ingen ångest eller värk för mamman i samband med måltiden. Pappan kan vara delaktig med matningen. Man kan dela på nätterna.

Försök att ge det lite tid om du orkar. Han är så liten än och mängden mjölk ställer in sig fortfarande efter hans växande behov. Tycker du ska ringa amningsmottagningen och be att få komma dit. De kanske vet precis vad den där vakuum känslan beror på och kan ge dig råd!

Jag harar ammat ett barn och gett ersättning till det andra barnet. Herre jag kunnat välja hade jag valt amningen alla gånger. Jag tyckte det bara var meckigt och jobbigt med allt kring ersättningen. Om man ska iväg en hel dag. Då ska man ha termos, rätt antal partner med sg med rätt mängd pulver för varje och extra ifall barnet vill äta mer än man tror. Nappflaskor så det räcker för hela dagen om man inte har möjlighet att diska flaskan tex. Jag tyckte det var så smidigt att amma, bara lyfta på tröjan, klart. :-) När jag ammade första barnet tog det nästan 3månar innan vi var helt i fas och hade rutin.

Lycka till och gör det som känns bäst för er. Det här är mina åsikter och jag harangen aning om vad som passar er bäst! Men tycker som sagt att du ska ringa amningsmottagningen!
KRAM

2013-02-27
emcb
emcb

Jag kämpade med amningen i 2 månader innan jag insåg att jag mådde skit och att min dotter förtjänade en glad mamma. Fick tipset från BVC att hyra en elektrisk bröstpump och försöka få igång mjölkproduktionen genom att pumpa varannan timme, dygnet runt i 3-4 dygn. Jag trodde ju att det skulle fungera, och körde igång med öppet sinne - men hur tror du jag mådde när jag var inne på tredje dygnet och det inte kom en ynka milliliter mer ur brösten? Jag bröt ihop totalt och kände mig som världens sämsta mamma som inte kunde ge mitt barn mat. Då insåg jag i alla fall att det inte gick, att jag fick inse att jag inte kunde amma.

Visst kan man hamna i perioder då mjölkproduktionen inte riktigt hinner med? Kanske är det så för dig. Men av egen erfarenhet så säger jag att vill du hellre ge ersättning så gör det. Man ska inte behöva slita ihjäl sig.

Var ju så pass länge sedan jag köpte ersättning så minns inte alls hur mycket, men säkert som de andra skrivit, 3-4 stora förpackningar/månad.

2013-02-27
ChildofJune
ChildofJune

Okej. Så det blir runt 400 kr/månad då..

Jag har haft problem med amningen de senaste dagarna. Lillebror verkar inte bli mätt på min mjölk längre och bara bökar omkring när han äter. Sen gör det lite ont i brösten också, det känns som om han suger vaccum typ!
Hade underlättat mycket att börja med bara ersättning, men jag vill ju helst amma och få den mysiga stunden och närheten. Men nu är det inga mysiga stunder längre..
De senaste nätterna har jag knappt gjort annat än att amma känns det som, men det verkar inte bli mer mjölk för det. Jag får panik när han vaknar på natten, för jag vet att jag antagligen inte kommer få sova mycket mer den natten, om inte maken tar honom och ger lite ersättning. Men vi ger honom bara ersättning när han redan har ammat, men vaknar typ 10 minuter efter man lagt honom och vill ha mer mat, även fast han ätit av bägge brösten..
 

Jag mår inte bra, blir bara frustrerad när han håller på så och det är ju inte bra för nån av oss!
Så skulle vi börja med bara ersättning så kan även maken känna sig mer delaktig. Och så går det fortare för lillen att äta (inte 30-50 minuter som det oftast gör nu) och så är han mätt längre.

 
Kör vi på ersättning så kan jag sticka iväg själv en stund ifall jag vill. Han behöver inte vara helt beroende av mig. Fastän jag samtidigt vill att han ska vara det..
 
Ååh hjälp, jag sitter här och försöker hålla tårarna tillbaka! Tänk att amningen kan betyda så mycket för en..
Jag blir galen på mina känslor!!

2013-02-27
xLillaMy
xLillaMy

Vad kostar ett sånt paket då?

2013-02-27
xLillaMy
xLillaMy
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...