App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Lyssna!

Hur många gånger tror man att man lyssnar på en person fast man egentligen inte "lyssnar"? Jag kan känna det ganksa ofta ibland, speciellt när jag är stressad eller upptagen med någonting. Men vad är viktigare än att lyssna på någon som vill kommunicera med än? Kanske dela något roligt, en erfarenhet, något tråkigt, något som hänt under dagen... Jag kan känna mig jättedum ibland när jag kommer på mig själv att "oj, jag minns inte vad du sa i förra meningen för att jag satt och tänkte på annat". Mitt bästa tips då är att faktiskt också tala om det för den som pratar. Säga att han/hon kanske kan ta om det igen för att... Är man upptagen så kan man ju faktiskt tala om det också, helst innan konversationen startat. Jag har en dotter på ett år som ofta daddar och pratar och ibland syns det så tydligt att hon riktar meningarna till mig. När jag visar att jag verkligen lyssnar så vill hon gärna delge mig mer och blir extra pratig och ögonen lyser. Barn är ju också små personer även om de inte har utvecklat just det språk och de ord som vi använder ännu. Det är svårt att lära sig "lyssna". Och kanske ännu svårare att säga till den andra personen att man har lyssnat men inte förstått - Det blir också en del av kommunikationen. Att höra orden och meningarna är lättare, men att lyssna och också få bli lyssnad till handlar om respekt och att faktiskt kommunicera. Att prata och konversera tror jag är en av de finaste medlen vi har till umgänge, förståelse, kommunikation, läromedel och medmänsklighet till alla. Så släpp tankarna från jobbet när du kommer hem, strunta i tankeplaneringen i allt som ska göras för en stund och lyssna ärligt på ditt barn nästa gång ni ses. Eller kanske din partner som vill spendera lite tid med att prata om världsliga saker för att lära känna dig ännu bättre!

2013-02-22
_Erika_
_Erika_

Jag har full förståelse för att det kan vara svårt för många att koncentrera sig på vad folk säger om man har en bokstavskombination men jag känner många utan diagnos som inte lyssnar och gärna avbryter när man är mitt uppe i att berätta något. Det var det jag syftade på och har svårt för.

2013-02-22
emcb
emcb

Jag kan inte påstå att jag känner igen mig. Jag lyssnar alltid när någon pratar med mig, har faktiskt svårt hur man inte kan göra det. Men jag märker att vissa människor inte hör på när andra pratar och jag kan tycka att det är självupptaget och otrevligt mot den person man möter.

2013-02-22
emcb
emcb

bra tips :) ja känner jag mig med här usch haha

2013-02-22
babybo
babybo
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...