App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

har haft negerbollsdiskussion​en igen

å ja jag vet det e lönlöst.. det går inte att enas om att det är fel att använda det ordet om detta bakverk.. Jag anser att jag käkar en chokladboll gjord av choklad å havre å smör å sist jag kollade innehöll de inte några afrikaner iaf.. å nej jag använder inte ordet neger om folk heller.. måste jag referera till någons nationalitet eller hudfärg säger jag färgad/svart/brun/afrikan osv. jag e ofantligt trött på argumentet men jag känner en svart som säger negerboll.. jahaa?? vaddå då.. villl jag kalla mej själv fitta/hora/fetto/ så fine men det gör det inte ok för andra att kalla mej det . sen såg jag på filmen om mahatma gandhi å den börjar i sydafrika å apartheid. . guess what?!? de hade små pass som visade att de var indier.. ungefär så som sd la fram som förslag här för invandrare så man skulle kunna hålla bättee koll.. å detta var alltså på 1800talet.. i sydafrika.. jag vill i min naiva värld tro att sverige 2013 hade utvecklats lite mer än så :O nä ja e trött på detta samhället med all rasism från alla jävla håll å kanter.. hur svårt kan det vara å bara acceptera att vi e olika ser olika ut äter olika mat pratar olika och tror på olika saker. . vi har lagar och dem får vi helst följa även om många inte gör det men i övrigt e det väl ändå skit samma om vi inte e likadana. ränker på aw å hennes tanke om att alla barn e likadana.. hon e hitler å en mängd andra idioter kör med samma teori.. som sagt sverige 2013.. man kan önska mer!

2013-02-20
osisen
osisen

Bara för att den är mörk menas inte attan ska börja kalla saker efter färgen vi lever i en grym värld där folk dömer en för var man kommer ifrån, hur man ser ut, färg , form u name it!! När ska det tas slut med all kränkning ? Är vi så grymma människor! Någon gång måste detta ta slut! alla är lila värda och vi borde sluta sätta namn på saker! Usch spyr på all denna grymhet

2013-02-21
babybo
babybo

Jag är också för invandring, fast jag säger negerboll. Arbetar med människor från hela världen och uppskattar alla lika mycket. Det har inget att göra med att jag säger negerboll. Förstår ditt argument till viss del norlänning men tycker det är skillnad på att benämna ett bakverk och att säga att det du skrev. Tror detta är en no End diskussion då vi alla har olika synsätt,värderingar och samveten av vad man uttrycker eller ej. Anser inte att man är rasist av att säga negerboll, men att säga neger till en mörkhyad person är det vilket jag aldrig skulle säga.

2013-02-21
loveisjustyou
loveisjustyou

nej så mena jag inte..
det är aldrig ok att kalla någon annan något som är kränkande..
som tex svartskalle/hora/fitta/neger..
å att inte få ha en sverigetröja på sig om andra får ha andra nationaliteters tröjor på sig är diskrimibering och n orde anmälas! Det är åxå kränkande i så fall!
då får man förbjuda grejen rakt av.

2013-02-21
osisen
osisen

osisen: som jag förstod på dig nu så tycker du att deet är okej att mörka kallar varandra för det. om jag uppfattat fel får du säga det för det där tycker jag bara är konstigt.. Det var som på min skola när jag var yngre vi fick inte ha sverige tröjor på oss för det var kränkade, men de med utlänskt ursprung fick det..

2013-02-21
FriidaN
FriidaN

men frida det e ju viss skillnad om du som afrikan vill kalla dej neger än om en som intebär det kallar dej neger.
som jagvskrev innan så vill ja kalla mej själv för tex hora så får ja väl göea det mem det gör det ju inte automatiskt ok att folk går runt å kallar alla kvinnor hora tex.. eller ens mej trots att ja refererar till mej själv som det.

2013-02-21
osisen
osisen

tror många mörka ogillar det, dock inte alla. skulle aldrig kunna säga negerboll, känns ju hel galet!! dessutom är min systets man svart och därmed barnen mulatter.

2013-02-21
jenccy
jenccy

Har de mörka sagt att dom tycker det är kränkande med folk som säger negerboll? Jag vet folk som är mörka som går runt och säger neger själv! Jag påstår inte att jag tycker det är okej! Jag säger själv chokladboll!

2013-02-21
FriidaN
FriidaN

Att hävda "jag har alltid sagt så och ordet är inte laddat för min del" och sen strunta i resten är fruktansvärt trångsynt. Det GÅR att se utanför sin egna lilla värld utan att falla ner och dö.
Och att säga en sak hemma (inför barnen) och sen säga något annat bland folk är dubbelmoral. Blir nog väldigt intressant den dagen någon av barnen säger "Men du säger ju att det heter negerboll mamma och inte chokladboll".

2013-02-21
Toffsan
Toffsan

Mamsanmaria- Du använder ordet "negerboll" inom hemmets fyra väggar men, inte på kafé och liknade. Vad ger det för signaler till ex din dotter, du lär ju henne att säga "negerboll".

Ursäkta mig men, fy vilken dubbelmoral!

Jag sa det ordet när jag växte upp men, lärde mig med tiden att säga chokladboll och idag säger vi mumsbollar här hemmasom grabben har hittat på för att jag gör så goda;)

2013-02-21
Fideli73
Fideli73

Jag vet varför vissa anser att man inte bör använda ordet och varför. Men det är ändå upp till mig i slutändan vad jag säger och inte och på mitt samvete som jag skrev. Jag förstår att ni anser att det är fel och jag accepterar att vi är olika. För mig är det fortfarande en negerboll trots ursprunget av ordet neger. Är stor skillnad på att säga neger och negerboll då det ena syftade förr till slavar och det andra är en kaka.

2013-02-21
loveisjustyou
loveisjustyou

Norrlänning: läst historia både A,B,C på gymnasiet, så även samhäll, religion. Jag vet om slaveri, jag vet om apartheid. Men har ingen värdering i negerboll för det. Skulle aldrig säga neger enbart. Gör det mig till en sämre människa för att jag inte använder det ni anser är korrekt, nej det tycker jag inte. Det får väl stå på mitt samvete såfall om jag anser att det är ett problem. Äter inte ens negerbollar, så användning av ordet är inte direkt högst förekommande.

2013-02-21
loveisjustyou
loveisjustyou

vixeno.. så för att det står i en bok blir det automatiskt ok?! å den där förlegade kommentarer det har alltid hetat så?? helt ärligt för utvecklingen framåt eller detta kanske e en gammal kär svensk tradition som inte under några omständigheter får ändras?!?
Sist jag kollade var finsk/finska inget skällsord. det är däremot ordet Neger.
Hade det varit chokladbollar från afrika hade de väl kunnat heta afrikanskabollar då..

å nej jag tycker inte man e rasist för att man bakar chokladbollar eller kallar dem för negerbollar.
däremot anser jag att man saknar respekt för andra människor mär man använder order neger.. som i tex negerboll.. det finns liksom ingen vettig anledning förutom att provocera alt visa disrespekt mot ett folkslag som varit förslavad och fått lida i generationer. .

2013-02-21
osisen
osisen

Kommentaren har tagits bort av författaren.

2013-02-21
osisen
osisen

finskapinnar då? rasistiskt det också isåfall. för jag har faktiskt en receptbok som det står negerboll i......... och även finskapinnar. Det är väl ingen som ställer sig och gör negerbollar i racistiskt syfte? utan för att det är gott.... om någon börjar kasta dom på färgade då börjar det vara racistisk.... det är bara engergikrävande att bry sig om vad andra säger. lika lönlöst att diskutera som att diskutera kött med vegetarianer. ..

2013-02-21
vixeno
vixeno

Vi har ju haft denna diskussion en gång. Jag säger negerboll innanför hemmets fyra väggar, men på ex café säger jag chokladboll. Sån hycklare är jag. Jag tror att många använder ord och uttryck emellanåt, som kanske inte hade passat i det offentliga rummet, men som man säger hemma och med familjen när man vill ventilera (syftar inte just på bakverk nu...)

2013-02-20
MamsanMaria
MamsanMaria
Barn på 3 år och 4 månader

ja alltså det kallas så i södra sverige - kanske jag ska tillägga...

eller är det så det heter samma på fler ställen?

2013-02-20
solskensmamman
solskensmamman

håller med ica - men för att krångla till det hela lite heter den skumfyllda, toppiga grejen med kexbotten och chokladskal (som köps på marknaden) .... gräddbulle! Trots att det inte är grädde i...

 

saxat från företaget som säljer till marknaderna:

Tillverkning & försäljning av gräddbullar även kallat kokosbullar, chokladbullar, kokostoppar, chokladtoppar, skumraketer samt munkar

2013-02-20
solskensmamman
solskensmamman

Bara en annan fundering då jag e bagare i grunden å kokosboll å chokladboll (negerboll som visa anser sig vuxit upp med att säga) är inte för mig samma sak. Kokosboll är dom med skum i å som oftast handlade på marknad (iaf här i Östersund, finns ju i butik oxå) chokladboll e det som görs med havregryn, smör, kakao å med antingen pärlsocker eller kokos på (själv föredrar jag pärlsocker) bara en fundering sådär ;)

2013-02-20
ica_86
ica_86

chokladbollar säger vi, men vi du kalla dem för brunbollar är det OK enligt mej!

 

Lika töntigt som att säga negerbollar hade det varit att kalla vitlöken för kaukasisk lök eller indogermansk lök eller något som syftar på vit hudfärg. Bara ordet vit är för mig en färg, precis som ordet brun eller svart. Neger är ett nedsättande ord om mörkhyade.

2013-02-20
solskensmamman
solskensmamman

Här säger vi chokladbollar. Förlegat att säga något annat!

2013-02-20
emcb
emcb

Chokladbollar!! Kram på dig osisen!!

2013-02-20
babybo
babybo

här säger vi kokosbollar :)

2013-02-20
jenccy
jenccy

Är uppfödd med att man bakade negerbollar till kalas exempelvis, aldrig sett det som ett nedervärderande ord att säga och går jag på kafé ber jag om en negerboll för för mig är det ett bakverk/kaka lika mkt som hallongrotta och kanelbulle. Allt handlar om vem som säger ordet negerboll och om man lägger värderingar i ordet vilket jag inte gör. Blir någon stött av det är det för att dem själva i sin tur har en värdering i ordet..

2013-02-20
loveisjustyou
loveisjustyou

om man gör dem med vit choklad kanske ;-)
fast vit kakao finns ju inte så det blir kanske svårt..
i övrigt vill jag tillägga att kokos borde förbjudas på chokladbollar för der förstör verkligen hela bollen!!! pärlsocker ska det va!

2013-02-20
osisen
osisen

det kom garanterat i samband med pepparkaksdiskussionen å är knappast ett seriöst förslag :-)

Det gick många såna på fb då för folk var upprörda..
hihi

2013-02-20
osisen
osisen

Bruna bönornas namnbyte förmodar jag är ett fb-jippo av slaget "inte fan ska jag be om ursäkt för att jag har en svensk flagga".
Skulle jag flytta till ett annat land skulle jag: fira svenska högtider, laga svensk mat, prata svenska med mina svenska bekanta och vilja utöva min kristna religion.
Och ja, det finns länder där man minsann inte skulle tillåta en kristen kyrka men inte fasen ska vi sänka oss till fundamentalistiska diktaturers nivå.

2013-02-20
Toffsan
Toffsan

Det tycker jag med!

2013-02-20
FriidaN
FriidaN

men gud vad löjligt!!! så överdrivet allt ska vara, löken är ju vit o bönerna bruna, är ju bara en färg!

2013-02-20
jenccy
jenccy

Efter mars läste jag att dom ska ta bort bruna bönor från affären och byta namn och byta namn på vitlök! Annars om affärerna inte skulle följa detta skulle de få dryga böter stod det i tidningen innan nyår..

2013-02-20
FriidaN
FriidaN

å detta behöver inte leda till nån negerbollsdiskussion nu jag ville bara få utlopp för viss frustration som liggee å pyr i mej.. :-)

2013-02-20
osisen
osisen
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...