App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

ni med barn runt 6år hur nattar ni?

beroende på va klockan är så kan vi läsa bok. ibland vill han lyssna ibland inte eller han vill snarare att vi läser ibland men han lyssnar inte alls.. så de dagar vi inte läser så säger han oftast bara godnatt å går å lägger sig. det ekänns lite konstigt vi bäddar inte ner eller så han bara lägger sig. Jag brukar säga godnatt efter dottern somnat å pussa å klappa lite men han själv har inget behov av det? ! han kan liksom ropa godnatt när han går förbi kryper upp öägger sig å somnar.. nån mer som har en sån?? det kanske e normalt i den här åldern att de börjar klara sig själva på detta viset. . såhär har han opfs gjort ett tag.. sen innan dotter kom så kanske från 4, 5 :O jaja alla har ju inte samma behov det e klart men ja tycker ju ändå han e liten å borde vilja ha iaf en kram innan läggdags..

2013-02-17
osisen
osisen

Grabben har alltid varit den kramgoa och gosiga grabben som älskar att mysa och kramas vilket är till min stora glädje och innan sängdags läser vi saga tillsammans i minst 20 min och sen är det puss och godnatt. Framtill han var 6 år stod jag bredvid hans säng tills han somnade och det tog max 5 min. Nu är han 7 år och efter vi pussats och kramats och haft sagoläsning vill han somna själv och jag sitter ute i vardagsrummet som ligger vägg i vägg. Han somnar på max 5 min och har alltid gjort.

Han har aldrig varit mörkrädd eller trott på spöken/monster el liknade då jag tidigt lärde honom att sånt finns bara i barns fantasi.

2013-02-17
Fideli73
Fideli73

För oss har det aldrig funnits något alternativ till saga. Det ger en bra vana att koppla av med läsning, vilket ger så mycket positivt när de själva börjar läsa.

Vi läser inte jättelänge, kanske en kvart. Men sen när de läser själva så får de läsa ca 30 min varje kväll= nästan 200 timmar läsning per år (utan att man ens tänker på det). Jag tror att det gör att många läsproblem/skolproblem undviks.

Vi har ju en som snart är fem och han läser ju inte själv ännu, men är intresserad och får alltid välja själv. Oftast blir det något som kanske inte riktigt räknas som litteratur... tex Bamse eller något häfte om tex Ninjago. VI lånar på biblioteket så det räcker en vecka. Sen betar vi av det efterhand.

Det är mer spännande om man får välja själv.

Storan läste vi för fram till nästan 10 års ålder, men när hon började läsa korta kapitelböcker själv (tex Lillebror och nalle, eller Mamma Mu och kråkan), så fick hon läsa ca 15 min efter vi läst saga för henne. Då var hon ungeför 5,5 år. Men vi läste ändå, för när man inte har så hög läshastighet så är det skönt att få höra saga. När hon bad att vi skulle sluta för det var enklare att läsa själv, så insisterade vi ett par år, men nu låter vi henne få som hon vill...

2013-02-17
solskensmamman
solskensmamman

Gör ett litet inlägg här, ha inga egna så stora barn men väl en hög små småsyskon yngsta systern e just 6 år å oxå ibland så kan natta sig själv, kan komma å säga att nu e jag trött så jag går å lägger mig, då får mamma å pappan till systern puss å gör toan själv å sen sover hon inom en kvart. Men sen så e de ju vissa dagar då hon vill ha saga läst å stoppas om, så hon säger till hur hon vill ha de. Kul å se att de finns fler som vi.

2013-02-17
ica_86
ica_86

vår nyss fyllda 7 åring bäddar vi ner kramar o pussar o säger godnatt o släcker, han har alltid somnat själv.

2013-02-17
jenccy
jenccy

Här tar en av oss hand om minstingen som är 16 mån medan den andra oftast läser för de andra tre, 3, 5 och 7 år. Sen säger de godnatt, puss och kram och hopp i säng, ibland kan det bli lite prat om dagen som varit eller annat också. Är klockan för mycket för saga så säger de bara godnatt, puss och kram och sen lägger de sig. Nån enstaka gång kan 3- eller 5 åringen vilja att man ligger bredvid dem en liten stund. Ibland vill de lyssna på en cd-saga tills de somnar. Så har har vi haft det ett bra tag.

2013-02-17
vevvis81
vevvis81

fast detta började innan dottern kom å han har aldrig varit den där kramiga typen.. du vet när han va mindre va man lycklig i en vecka om han gav en en kram!!
ni som känner mej vet att jag alltid saknat det där goset med grabben.. han r liksom så mycket sin egen person, han har alltid "klarat" sig själv när det kommer till det fysiska.. man har knappt fått trösta när han slagit sig..
Så egentligen är det inte så konstigt att han för såhär vid nattningen heller.. jag var tydligen lite så när ja va liten med medan min bror var precis tvärt om å ville aldrig sluta kramas..
han saknar aldrig oss när vi e borta.. lite såklart men inte så han blir ledsen eller frågar efter oss ..
en gång för inte allt för längesen sa mamma att han sa att han öängtade efter mej när han va där å det är första gången någonsin å då har han varit mycket hos dem.
Nej jag behöver nog inte oroa mej det är sån han är som person helt eneklt men det känns så konstogt ändå.. men jag tror jag tänker mer på å det nu när jag har en dotter som är jättekramig och klängig gosig osv. ja har liksom nåt att jämföra med

2013-02-17
osisen
osisen

Oj, vad stor han låter :-)
Min är lite över 5år. Han byter om framför Bolibompa själv samtidigt som vi hjälper lillebror. Sedan toa där vi hjälper honom med tandborstningen. Därefter lägger vi varsitt barn (vi tar var annan natt så det ska bli rättvist). Den som läger läser en bok alt. Berättar en på hittad saga, sedan säger vi godnatt (puss & kram) och går ut ur rummet. Vi får inte lämna övervåningen innan han somnat, så jag brukar sitta i vårt sovrum och surfa eller läsa en stund men han somnat på mindre än 5minuter.
Är man ensam hemma och ska lägga båda själv så lyssnar stora på kassettband tills liten har somnat, då går man in och pratar, pussar och kramar god natt om han inte somnat själv medan man nattat liten.

Kan det vara så att din son tagit på sig ansvaret att lägga sig själv eftersom han tycker/tror att ni behöver ta hand om lillasyster? Ni/du kanske kan säga att du vill gärna läsa eller pussa och stoppa om honom, annars sover inte du lika bra om inte du får en godnatt kram/puss ;-) Tror personligen att den där sista kramen är viktig för att avsluta dagen på ett mysigt sätt. Att sitta säng kanten ger ju även en möjlighet att ta upp funderingar eller händelser som skett under dagen som kanske varit jobbiga...

2013-02-17
emcb
emcb

??

2013-02-17
osisen
osisen
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...