App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Gravid och migrän

Är det bara jag som lider av detta? Fick höra under förra graviditeten att 70% blir bekymmersfria då de är gravida. Hjälpte mig föga då jag hamnade i ett "skov" och hade migrän 7 gånger på knappt två veckor. Och nu har jag precis plussat och är inne på fjärde anfallet på en knapp vecka. Vet inte vad jag ska ta mig till. Var hos läkaren förra veckan, efter två anfall, och fick höra att huvudvärken får jag stå ut med - men jag får ju ta maxdos alvedon... Och nu har jag haft migrän hela helgen :(  Förra gången jag var gravid hade jag riktigt jobbigt kring v 8-11 ungefär, men nu är det ju mycket tidigare. Dock hoppas jag ju att det stabiliseras och jag återgår till det "normala" när hormonerna lekt färdigt lite. Nu är ju frågan om jag ska våga ringa VC imorgon igen. Vill egentligen be om sjukskrivning 2 veckor för att se om det lugnar ner sig. Så jag slipper ringa mig sjuk varannan dag och bli ännu mer stressad över oförståelsen på jobbet - har ju inte berättat att jag är gravid än, är alldeles för tidigt... Någon som har tips, tankar?

2013-02-10
ChildofJune
ChildofJune

Tänkte bara uppdatera att jag fick medicin via MVC. Citodon ska finnas att hämta ut på apoteket. Det ska även gå bra att vid enstaka tillfällen ta imigran, men isf ska jag själv ringa VC och försöka övertyga en läkare om det. Enligt MVC's läkare ska det dock stå i "handboken" eller vad hon nu kallade det att det är ofarligt...

Är en vecka sedan jag hade ett anfall sist, så jag håller tummarna för att kroppens hormoner har stabiliserat sig. Lär ju dock få migrän någon gång under graviditeten så det är skönt att veta att man har lite mer än alvedon att kriga med ;)

Tack för era svar och era erfarenheter!

2013-02-21
ChildofJune
ChildofJune

Jag är väl medveten om vad som ger mig migrän och är extremt noga med att undvika dessa saker, både i kost och andra faktorer. Eftersom anfallen återigen ökar under första delen av graviditeten drar jag slutsatsen att det beror på hormonerna, och det kan jag inte styra över.För i övrigt har jag inte "ändrat" något i min livsstil.

Men det är superbra tips, Aleks! Den största boven för mig (som jag upptäckte för 5-6 år sedan) är sötningemedel. I första hand aspartam, men andra kemiskt sammansatta har också framkallat migrän.

En bra sak som fungerade för mig i jakten på utlösande faktorer var att skriva matdagbok, eftersom det finns mycket i kosten som kan påverka.En annan sak som utlöser migrän för mig är vissa visuella effekter - (dator)spel med mycket ljus/blixtar t ex. Och jag kan inte titta på filmer/program som är "skakigt" filmade.

Just nu tar jag ju alvedon vid första känningen, har pratat med min barnmorska som ska prata med läkaren på MVC så hoppas att jag får något starkare.

Och! Ta inte diklofenack! Det kan skada fostrets hjärta! Den informationen fick jag under min förra graviditet. Får se om det kanske kommit nya rön, imigran fick jag enligt ordinationen bara ta under sista trimestern förra gången.

2013-02-15
ChildofJune
ChildofJune

Hej,

Jag har haft migrän i många år, och blev sjukt jobbigt under de första veckorna i graviditeten. Fick anfall jättetätt, säkert en gång i veckan, som varade i flera dagar. I samband med illamåendet så fick jag inte i mig någon vätska på två dygn (=akuten + dropp). Omkr v 15-16 så släppte det och har sedan dess bara fått nåt enstaka anfall, mycket mer sällan än vanligt. Läkaren på familjecentralen var jättebra och sa att jag lungt kan ta Imigran nasal som vanligt, enligt förpackningen. Han gick igenom den statistik som fanns för rapporterade biverkningar vid graviditeter, och det fanns inga. Han gick igenom den statisitk över förväntade missbildningar vid födsel, och de som faktiskt föddes med missbildningar, och det var ingen som helst avvikelse. Däremot är det ju jätteviktigt att man tar migränmedicinen i tid. Så fort man känner av de första tecknen, annars fungerar det inte alls, och då är det bortkastat.

Det låter på några av er som skrivit att ni låter tiden gå lite väl länge och sedan tar en alvedon istället. Jag har ingen Aurafas, så jag vet aldrig när det är dags, men för er som har det, ta medicinen!! Jag vet att man inte vill riska (jag är dock inte alls orolig utan litar verkligen på läkaren), men det är ju jättejobbigt att ligga med migrän i flera dagar, så ta medicinen i tid, så slipper du och bäbis stressas av sjukdomen istället.

Lycka till

 

Kram

2013-02-14
Tummetott
Tummetott

Blir till att försöka få tag i min barnmorska och få hjälp via MVC's läkare, för läkaren jag träffade igår vågade inte skriva ut någon starkare medicin... fick iaf sjukskrivning så slipper oroa mig för jobbet just nu. Är ganska säker på att mina anfall är pga alla hormoner, och jag håller tummarna för att det ska lugna sig som det gjorde under min förra graviditet. Hade normalt antal anfall efter v.12 på ett ungefär. Men läkaren på MVC bör ha lite mer specialistkunskaper så han/hon vet vilka mediciner som man kan ta. För alvedon hjälper dessvärre inte ett skit :P

2013-02-12
ChildofJune
ChildofJune

Jag har haft migrän i många år och det har blivit värre nu när jag är gravid, är i v 16. Du får ta imigran. Det brukar hjälpa för mig. Det finns även i nässpray om du kräks. Sen kan det vara då enkelt att du inte är sugen på kaffe och avstår därför från det, men koffein är bra mot huvudvärk. Drick en halv kopp på morgonen och se om det blir bättre. Sen finns det även en punkt på handen mellan tummen och pekfingret som det hjälper om du trycker på. Gör det antingen själv eller be någon annan göra det med en gång du känner att det är på g. Tryck även högst upp på näsan, mellan ögonen. Det brukar hjälpa. Lycka till och hoppas verkligen att det blir bättre!

2013-02-12
Carin84
Carin84

Har i alla fall fått en tid på VC idag, så hoppas jag träffar en annan läkare än sist. Annars får jag ringa MVC imorgon när de har öppet igen.

2013-02-11
ChildofJune
ChildofJune

7 dagar utan läkarintyg kan jag sjukskriva mig. Dock har jag redan haft så mycket korttidsfrånvaro att jag är rädd att min chef kommer kräva förstadagsintyg, och då har jag hellre en sjukskrivning från läkare i ryggen från början.

Det blir ju en sån ond cirkel, för vanligtvis beror min migrän på olika födoämnen (som jag självklart undviker) och stress - och nu är det plötsligt pga hormoner, och antalet anfall + missat jobb mm ger mer stress som ger mer migrän :(

2013-02-10
ChildofJune
ChildofJune

Jag har testat en del olika, både receptfria, men sist jag var gravid fick jag imigran att ta den sista trimestern. Dock hjälpte den inte så som jag hade hoppats, den kortade väl anfallet, men jag blev ändå sängliggandes 4-6 timmar. Efter den graviditeten har jag klarat mig med bamyl koffein - har haft lindrigare anfall då, och bara behövt stanna hemma om jag vaknat mitt i anfallet, annars har jag kunnat genomlida en arbetsdag om jag kunnat vila under aurafasen och fått i mig medicinen vid första känningen. Den slutade jag dock ta så fort vi försökte bli gravida eftersom det stod så i bipacksedeln.

Nu i helgen fick jag precis så som osisen beskriver - aurafas som vanligt, men mycket längre, och domningar i händerna och även i ansiktet. Började vid 6-tiden imorse och jag kom upp ur sängen först vid 15... tog två alvedon först och ytterligare två vid elva. Igår hade jag också ett anfall på eftermiddagen/kvällen, men det gick över efter 4 timmar. Så det är sån skillnad mellan gångerna också...

Försöker minnas vad de sa sist, för BM pratade med gynekologen där, och jag tror att han hade tipsat om citodon. Dock blev jag hänvisad till VC för att få medicin snabbare, och den läkaren vägrade skriva ut citodon. Så det blev imigran som jag dock bara fick lov att ta sista trimestern, och inte för ofta.

Ska ringa VC imorgon (MVC har stängt) och får jag ingen hjälp där ringer jag BM på tisdag!

Inte roligt för er heller, men ändå "skönt" att höra att fler har det, för alla har bemött mig som om jag vore helt onormal, man ska vara symptomfri när man är gravid ju... (60% blir det i de två sista trimestrarna läste jag på nätet nyss).

2013-02-10
ChildofJune
ChildofJune

ja fick åxå problem.. ja hade haft ett anfall när ja va 12 tills ja blev gravid då kom det med dubbelseende illamående flimmer domningar ja tom synbortfall.. helt värdelöst..
sen blev det bättre efter sonen å de kom anfall en.gång i halvåret max..
sen blev ja gravid igen.. inte ett anfall förrän sista veckorna då kom ett då ja fick nån form av afasi åxå plus att ja inte såg nåt nästan å ja skrev konstigt :-).. va hemma själv med grabben som blev lite rädd å ingen alvedon hade vi heller.. men det va det enda men sen efter hennes födsel blev det värre igen.. har haft flera per vecka ibland.. inte lika tydliga symptom längre å mer illamående än innan..
antar det har med hormoner å göra..
hoppas det blir bättre snart iaf för dej!!

2013-02-10
osisen
osisen
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...