App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

I morgon börjar vardagen igen. Behöver praktiska tips och råd!

Maken börjar jobba som vanligt igen och mini börjar sina 15 timmar på dagis igen. 8.30-11.30 varje dag. Hur gör man för att få amning, lämning och hämtning att gå ihop? Vem av barnen klär man på först när man ska gå på morgonen? Vågar jag verkligen ta med lillkillen in på dagis med tanke på RS-viruset..? Hur får man vardagen att gå ihop egentligen?

2013-02-10
xLillaMy
xLillaMy

Oj vad knasigt det blev, iPhone............ Hoppas du förstod något i alla fall!

2013-02-11
emcb
emcb

Haha vilka ord du använder ;)

Jag funderar på ifall det hade funkat att mini äter frukost jämte mig i soffan, framför bolibompa.. Men samtidigt är jag rädd att hon vill göra det varje dag sen. Även fast man kommer säga att det bara är när pappa inte är hemma, så är hon i trotsåldern och kommer ha "glömt av det" tills nästa dag och då tar det hus i helvete. Så är det iaf med andra saker som hon gör med hennes pappa :/

2013-02-11
xLillaMy
xLillaMy

Jag gav liten mat i sängen innan vi steg upp på morgonen. Saunan fick stora lite yoghurt vid frukostbordet samtidigt som jag åt, då låg liten i babysittern eller i vagnen. Sedan ammade/gav jag flaskan i soffan innan vi skulle gå, då fick stora sitta och titta på Bolibompa och äta en smörgås bredvid mig.
Kvällen innehade gangster lagt fram alla ytterkläder på golvet så det var helt klart för stora att dyka i, fick ju hjälpa men det var lite lättare i af.

Lycka till!

2013-02-11
emcb
emcb

Ja, jag har otroligt dåligt samvete över att jag inte har ork att leka och aktivera min dotter! Det är ju inget aktivt val jag har gjort direkt! Som sagt så har det antagligen med min ADD att göra, för jag har haft en kraftig orkeslöshet sen högstadiet som eskalerade efter att mini föddes. Och iom att jag blev diagnostiserad under graviditeten med lillkillen så har vi än inte kunnat hitta rätt dos och kommer inte kunna göra det förrän jag slutat amma.

Jag sa till dagis idag att denna veckan blir en testvecka på hur det funkar med 3 timmar varje dag. Funderar på ifall hon kommer gå 5 timmar/3 dagar i veckan, att hon får sova när hon kommer hem istället. Då blir det ju fortfarande samma tider som hon sover hemma.

Vi kan inte göra gården mer barnvänlig förrän kälen har släppt. Men när den väl gjort det så ska det byggas sandlåda, gungställning och rutchkana!
Just nu finns det lite skrot på tomten som frusit fast som kan vara lite farligt.

Tyvärr har min man svårt att ta ledigt iom att han jobbar i ett familjeföretag där han har ett stort ansvar och gör saker som ingen annan kan. Framförallt nu när hans pappa har skadat sig.
Dock så är min mamma "mellan två jobb" just nu och min pappa är ledig på fredagar, så jag ska se om vi inte kan hälsa på dem eller att de kommer hit nån gång då och då.
Sen har jag och mannen pratat om att mini kanske kan följa med till jobbet nån förmiddag (beror dock på vad som ska göras den dagen).

Det kommer lösa sig på nåt sätt. Frågan var ju egentligen hur man gör med amning/hämtning/lämning! Framförallt när jag är ensam på morgonen, då jag försöker passa in amningen under tiden mini äter frukost. Hon har ju kommit på att när jag ammar så kan jag inte komma och säga till henne på skarpen, utan jag "är ju fast i soffan, så då kan jag göra som jag vill för att dra ut på frukosten så länge som möjligt".
Några förslag där?

2013-02-11
xLillaMy
xLillaMy

Sen har man ju även möjlighet att ta ut dubbeldagar nu, kan inte din man ta tex en dag i veckan och avlasta dig lite mer?

2013-02-10
Betty86
Betty86

Alltså, ni måste ju ändå ta bilen till dagis, kan ni inte ta den till en lekplats två dagar i veckan istället? Jag hade nog prioriterat fem timmar på dagis tre dagar i veckan framför kanske 2 timmar "vilopaus" varje dag. Snart är det ju dessutom inte så mycket rs-period och då fungerar ju öppna förskolan bra. Kan ni inte göra eran gård hemma mer barnvänlig?

2013-02-10
Betty86
Betty86

Så resonerade jag också innan jag hade haft en 5v bebis som fick ligga inne och kämpa för att få luft, som nu 2år senare har en tuff astma till följd av rs viruset och hela vintern är en pers. Med facit hade jag aldrig prioriterat storas behov av lek på förskolan. Han hade fått vara hemma några extra veckor till värsta rs perioden var över. Tyckte det var lättare att bara behöva sysselsätta två dagar/vecka istället för varje dag efter lunch.

2013-02-10
emcb
emcb

Iom att mini älskar dagis och alla sina kompisar där så känns det elakt att hon inte får gå dit. Dessutom så kvarstår problemet med aktivering och utevistelse..

2013-02-10
xLillaMy
xLillaMy

Ja, här är det bara 15 timmar. Man får välja ifall man vill ha 3 timmar varje dag eller 5 timmar, 3 dagar i veckan. Men jag har valt 3 timmar varje dag just för att jag har så svårt att aktivera mini just nu för jag är så trött och här där vi bor så finns det inget att göra utomhus (då vi bor ute på landet och här finns inga andra barn och vi måste ta bilen så fort vi ska nånstans där hon kan leka eftersom vi inte har en barnvänlig gård för tillfället) Och det betyder också då att vi inte kan ta vagnen till dagis utan vi måste ta bilen. Så antingen får lillkillen sitta kvar i bilen eller så får han följa med in. Det är absolut inget alternativ att ha henne hemma hela tiden då vi betalar för platsen och annars hoppar vi ur kön och får börja om med väntetid på dagisplats när det är dags. Och då är.det inte alls säkert att vi får på samma dagis, som vi redan väntat ett år på innan.

2013-02-10
xLillaMy
xLillaMy

Med facit i hand hade jag inte lämnat stora på förskolan då rs viruset gick. Det slutade med att stora hade influensa i tre veckor med hög feber och att jag blev inlagd med liten (som var 5veckor) pga rs virus. Själv hade jag också influensan, ingen rolig period. Skulle jag få fler barn mitt i rs perioden skulle jag helt klart göra allt för att slippa rs viruset igen! I alla fall när bebisen är så där riktigt liten!

Annars så hade vi 15tim fördelat på tre dagar 9-14, tyckte jag var perfekt då jag faktiskt hann få något gjort, som tex att sova, städa, handla eller bara mysa med liten.
Ibland klädde jag på liten först och ställde ut vagnen utanför dörren (beror på hur man bor) och hjälpte sedan stora. Eller så hjälpte jag stora först och så fick han vänta utanför om han ville.
Det hände att liten bestämde sig för att bli suuuuper hungrig precis när man skulle gå och ja då får man ju vackert mata, förskolan förstår ju hur det är med små.
Börja i tid på morgonen, förbered kläder m.m kvällen innan och ställ fram det som går för frukost.

Jag tyckte nog ändå att det var mysigast de dagar stora var hemma och vi slapp passa tider och kunde göra det som föll oss in.

Lycka till med nya vardagen. :-)

2013-02-10
emcb
emcb

Du kommer att hitta rutiner som funkar för er:-)

Det beror mycket på hur man bor, ålderskillnad mm också.

Vår minsting var/är morgonpigg medan storebror är morgontrött. Så morgonbestyren med minstingen var redan avklarade när jag väckte storebror. Det gjorde att det gick smidigt.

Jag gick alltid och lämnade storebror och lillebror åkte vagn. Det blev lite varierande för oss hur vi löste det, men antingen klädde jag på lillen först och lade honom ute i vagnen som stod alldeles utanför dörren medan storebror klädde på sig. Eller så klädde storebror på sig och gick ut på tomten och väntade. Men så var han 4½ år också, och en rätt så försiktig kille. Ett mindre barn kanske man inte släpper ut hursomhelst, bor man i lägenhet kanske det inte funkar osv.

2013-02-10
Isabelle _
Isabelle _
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...