App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Varför är det inga barn ute längre???

Tanken slog mig i en annan tråd... Varför leker inte barnen ute lika mkt som när jag var liten? När jag var liten och gick ut fanns det ALLTID barn på lekplatsen eller cyklandes på gatan, i pulkabacken m.m. Men nu när man går ut gapar gatorna tomma och skulle man råka på några ungar är det rena turen och förmodligen är de pålägg hem till någon. Jag går ut med mina barn varje dag oavsett väder. Minst en timma om dagen är min gräns men helst mer! Vi går till skogen, gör utflykter, åker pulka, leker på lekplatsen, cyklar hela familjen m.m. Är det så hemskt som jag anar att datorns, tv:n, iPad, tv-spel tagit över och föräldrar inte längre ställer kravet att barnet ska gå ut längre? När jag var liten fick man inte vara inne med kompisarna om det var fint väder. Regnade det fick vi vara inne och leka. Och det ledde ju till att vi hade super kul ute, vi byggde kojor, cyklade m.m. m.m. Och vi var mer kreativa än barn är idag. Tycker det är så tråkigt att gatorna gapar tomma. Ändå bor vi i områden med nästan bara barnfamiljer.... På sommaren är det lite bättre men det är ändå så att lekplatserna är tomma oftare än det är barn där. Visst vi har mer krav på oss och föräldrarna har inte lika mkt tid men ändå.... Och man kanske inte släpper ut barnen själva i lika tidig ålder som förr eftersom vi är mer rädda och säkerhetstänkande generation... Men ändå... Tycker det är så tråkigt! Ut med era barn!

2013-02-09
emcb
emcb

Jag var själv ute o lekte på lekan på vår gård där vi bodde när jag var liten (på 90-talet) och min mamma har berättat att alla kompisarna alltid samlades där varje dag och föräldrarna kollade ut genom fönstret då och då, "så kunde man göra då" säger min mamma, och menar att så kan man ju inte släppa ut sina barn längre, så som samhället ser ut idag!

....och jag håller med, jag skulle aldrig släppa ut mina barn ensamma , jag hade helt enkelt inte vågat.

Nu på vintern är vi ute tillsammans nån timme efter dagis men barnen orkar inte hur länge som helst när det är så kallt, och det inte går att gräva i sanden . På helger hittar vi mest på inomhusaktiviteter när vädret är som det är nu.. På sommaren är vi ute hela tiden och resor bort mycket också.

2013-02-09
SandyMarie
SandyMarie

Filade= fikade

2013-02-09
emcb
emcb

Gungor, studsmatta m.m. har vi i vår trädgård. Förstår att inte alla har möjlighet till det. I höstas gick jag med barnen ut i skogen trotts ös regn och byggde en stor hederlig koja, där filade vi och vi återkommer dit ofta. Barnen bygger lite och leker. Jag kan säga att jag trodde inte det skulle vara så roligt som det faktiskt va :-) och man mår så j*kla skönt efter man varit ute!

2013-02-09
emcb
emcb

Att hänga upp ute utdelarn vid om det finns lekplats eller inte tycker jag är fel. Mina barn leker lika gärna i skogen, i trädgården, cykla m.m. Behöver ju inte finnas lekplats för att de ska vara ute tycker jag. Vi har valt att uppmuntra ute lek genom att ha gungor, studsmatta, sandlåda och massa material för ute lek. Allt som får ut barnen är positivt! Att skylla på dagens samhälle känns trångsynt, vad är inte positivt med ute lek? Det främjar ju barnens fantasi och deras fysik. Barn idag blir överviktiga pga att de sitter stilla för mkt!

2013-02-09
emcb
emcb

Jag kommer sätta samma gränser på mina barn som man själv hade som liten, max en liten stund framför data och spel

2013-02-09
Liisa89
Liisa89

Lekplatserna här har mängder med roliga klätterställningar, gungor m.m. Så man kan inte skylla på att de är tråkiga. Enda gången man ser mkt barn ute på samma plats, är på stranden på sommaren. Men det passar väl alla sorters föräldrar att fika på en filt samtidigt som barnen leker vid vatten brynet... Typ.

2013-02-09
emcb
emcb
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...