App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Försäkringskassan..

Hej på er! Jag har bf 11 april och tänkte försöka sätta in mig i försäkringskassans djungel. Någon med bra tips för att få dagarna att räcka länge eller annat smått och gott som är bra att tänka på? Mycket att tänka på som första gångs föderska. :)

2013-01-17
Sofie_fi
Sofie_fi

Ett tips om man vill spara dagar o jobbar skift. Fk räknar på 40tim/v o vi som jobbar skift har oftast bara 37tim/v så efter 1år då man måste ta ut 5dar/v för att behålla sgi så kan man räkna om timmarna så det blir inte 5hela dagar/v . Hoppas du fattar vad ja menar.:)

2013-01-21
egladewitz
egladewitz

Ja det gör dom..! :)

2013-01-21
jessicamalin
jessicamalin
Barn på 3 år och 6 månader

Hejsan en fråga bara drar dom av skatt på föräldrapenningen man får???:)

2013-01-21
zeynom
zeynom

Tyvärr har vi inte några kollektivavtal :( men tack ändå för tipset! Förstår att det blev en glad överraskning för er :)

2013-01-19
Sofie_fi
Sofie_fi

Kom på en till sak! Kolla med facket/personalavdelningen hur kollektivavtalen på era jobb ser ut. Där jag jobbade under min föräldraledighet med lilleman var förmånerna för föräldralediga väldigt bra (statlig anställning). Vi hade rätt att behålla 10% av lönen under de första 360 dagarna vi var förädlralediga. Det gav ca 1500 kr extra in på kontot varje månad för min del om jag minns rätt (snart 8 år sedan). sedan tjänade vi in semester under hela första året som föräldralediga också, inte bara de första 4 månaderna som är minimrättigheten enligt lag. Det innebar att jag kunde avbryta min föräldraledighet under andra året som ledig och ta ut 1 månad semester istället. Riktigt bra!

2013-01-19
Isabelle _
Isabelle _

Tack för att ni vill dela med er. :) ska börja lägga pusslet snart :)

2013-01-18
Sofie_fi
Sofie_fi

Kan lägga till att vi har f.dagar kvar för båda barnen som vi kan ta ut vid lov senare tex.

2013-01-18
emcb
emcb

Jag har snart varit hemma i två år nu med andra barnet.
Under första året får man ta ut så lite eller mkt dagar du vill. Jag har valt att spara så mkt dagar vi bara klarat av under första året. Jag har tagit ut två eller tre dagar i veckan under första året. När sonen fyllde ett år började jag hoppa in lite extra på mitt jobb, tog kvälls och helg pass. På det sättet behövde jag inte ta ut fp fem dagar i veckan, som man måste göra efter de fyllt ett år. Nu blir sonen snart två år och kommer inte börja förskolan förrän efter sommaren. Vi gjorde precis likadant med vår äldsta, han var tre år när han började förskolan. För att klara tiden efter de fyllt två år har vi sökt vårdnadsbidraget ifrån kommunen, vi båda har jobbat men gått ner i tid och kunnat lösa det genom att pussla, vilket inte alla klarar beror ju på vilken typ av arbete man har.
Vi har sparat pengar innan för att klara av föräldraledigheten.

2013-01-18
emcb
emcb

Jag var hemma på heltid tills lilleman var 1½ år, sedan jobbade jag 50% och tog ut fp på resterande 50% tills han var ungefär 2 år. Då började jag jobba 60% och tog ut fp 40%. Nu är lilleman 8 år i april och vi har 22 fp-dagar kvar. Maken kommer att ta ut fp under sportlov, påsklov och halvdagar fre-sö ett antal helger under våren.

Dels har min man bra inkomst, vilket har gjort att jag kunnat ta väldigt lite fp, dels har tills för 2 år sedan haft ett jobb med bra semesteravtal. 35 betalda semesterdagar/år. Då behöver man inte ta ut så mycket fp för att få ihop ledigheter vid både sommar, jul, lov och stängda dagar på förskola och skola.

Men sen hade jag som jag skrev tidigare mycket sparad semester som jag tog ut efter att lilleman fötts, så han föddes i april och jag började ta ut fp i juni.

2013-01-18
Isabelle _
Isabelle _

Pr=år

2013-01-17
Hurricane
Hurricane

Jag förstår inte hur ni har råd att vara hemma så länge..jag och min man tjänar ungefär lika mycket, jag något mer. Vi tjänar helt ok. Men att få ut mindre än 80% av en av våra löner är otänkbart. Vi har lite besparingar men dom vill man ju ha till buffert för boende odyl. Med senaste barnet tog vi ut ungefär lika mycket dagar och då 7 dagar/v. Dagarna räcker då ett pr vilket jag tycker räcker, jag skulle få krupp på att vara hemma längre, min man med.

2013-01-17
Hurricane
Hurricane

Det där beror ju helt på hur mycket pengar ni behöver och hur mycket den andra tjänar.

Vi snålade på dagarna. Jag var hemma på heltid i 1 år och 4 månader och lyckades inte ta ut alla mina "egna" 240 dagar. Men det beror på att vi snålade i början när man mest va hemma och myste iaf. När vår dotter blev 1 år hade vi fortfarande inte tagit ut 180 dagar. Så vi kunde inte ta av lägsta dagarna när vi blev tvugna att ta 5 dagar/v. Kändes lite surt då vi inte va ute efter pengarna.

Nu är vår dotter 2 år 7 månader och vi har fortfarande 225 dagar kvar på henne. Vi väntar nu vårt andra barn och ser fram emot att kunna vara hemma hela familjen tillsammans lite mer.

Är skönt att ha dagar kvar då man "måste" vara ledig. Planeringsdagar osv. Företaget får ju inte heller neka föräldraledighet om det inte är i anslutning till annan ledighet...

2013-01-17
majmamma81
majmamma81

1) Gör budget.

2) Fundera på vad som är viktigast för er: pengar eller ledighet. När man vet vilket så planerar man...

 

Om man vill ha mycket pengar så tar man ut många dagar per vecka.

Ett tips är att man får ut MER pengar än man förlorar på att vara hemma, ifall man tex tar 1 dag ledigt per vecka och sen tar ut FP för 3 dagar. Tex är ledig måndag och tar FP lördag + söndag + måndag. Då går man t.o.m. plus på att vara ledig. Detta fungerar när barnet är så stort att det kan gå på dagis.

Många säger att partnern inte har råd att vara hemma, men då får man göra som jag precis skrev = man får MER pengar = man har råd att vara hemma!

 

Om man vill ha mycket ledigt, så tar man så lite man bara kan under första året. Helst inga dagar alls... Sen tar man ut så att båda behåller sin SGI = 5 dagars inkomst per person och vecka.

 

Vill man vara mycket lediga tillsammans bör man inte utnyttja de s.k. dubbeldagarna alls, då man inte får jämställdhetsbonus för dessa.

Bättre att ta FP på helgen för att få 5 dagars inkomst.

Tex om ni båda jobbar 30% var , så jobbbar den ena tex måndag + halv tisdag. Den andre jobbar tex halva onsdag och hel torsdag. = Ni får halva tisdagen, halva onsdagen, hela fredagen, lördagen och söndagen tillsammans (4 dagar helt lediga tillsammans varje vecka!). Man behåller sin SGI om man har inkomst 5 dagar/vecka. Så då får ni ta ut 3,5 dagar vars (tex sön + mån + tis + halv onsdag. Den andre tar ut halv onsdag, hel torsdag  + fredag + lördag)

 

Vi har inte sådan ekonomi att vi kunde välja fritt för då hade vi nog varit hellediga båda i 1 år och sedan jobbat 30% vars i minst ett halvår (och ändå haft ca 300 dagar kvar!) sedan långsamt skolat in på dagis och haft max 15-20 timmar/vecka tills skolan börjat + lååånga ledigheter kring jul, sommar, påsk osv...

 

VI gjorde såhär:

Först var jag helt ledig i 8 mån + att min man först tog sina 10 pappadagar, sen hade han sparad semester och komp.tid och var ledig ca 8 veckor till (totalt nästan 3 mån, med bara ett fåtal arbetsdagar 4-5 st).

Efter hans första 3 mån, arbetade han 80%  i 5 mån.

När bebben var 8 mån så började jag jobba 40% och min man 40%. SÅ gjorde vi i ett halvår. Sen tog vi sommarledighet i två månader tillsammans.

Därefter jobbade vi 40 % vars igen i ett halvår, sen tog vi 2 mån vinterledigt tillsammans och var utomlands i ett varmt land.

Sen efter det har vi jobbat lite mer 50 - 80 % per person.

SÅ våra förstå år såg ut såhär i sammandarg. Först ca 3 mån nästan 0% arbete för båda. Sen jobbade vi 80 % tillsammans (var lediga onsdagar tillsammans + helgerna) + hade ett lååångt härligt "sommarlov". Sen fortsatte vi jobba 80 % tillsammans och tog långledigt mitt i vintern.

 

Att det var möjligt beror till stor del på att vi sparat undan pengar innan bebis kom, så vi tog inte ut alls många dagar/vecka (2 tillsammans tror jag att vi tog ut /vecka) under första året. Sen tog vi bara ut så att vi hade SGI säkrad (jobbade 40% = tog ut 3 dagar vars per vecka).

Ledigheterna ordnade vi genom att ta ut ledigheten på vårt första barn + vårt andra barn. VI hade dagar sparade.

 

Varför berättar jag inte om hur vi gjorde med ettan? Då var vi så insnöade på att man ska dela "taditionellt" att vi inte ens tagit reda på att man kan göra på annat sätt än att man är hemma 1 i taget (jättetråkigt jämfört med att vara mer lediga tillsammans!!!). så då tog jag 1 år och sen maken 1 år. Skittrist - gör inte det misstaget!!!

 

 

Lycka till

 

Hoppas du orkade läsa...

2013-01-17
solskensmamman
solskensmamman

Jag valde att ta ut sparad semester första tiden jag var föräldraledig, så jag levde på de pengarna istället för föräldrapenning allra första tiden. De första 4 månaderna av föräldraledigheten är semestergrundande. Så några dagars semester tjänar du in under föräldraledigheten också. Ev kan du kanske göra uppehåll i föräldrapenninguttaget även nästa år och ta ut lite semester istället.

2013-01-17
Isabelle _
Isabelle _

Stort tack för era svar. Ska be min arbetsgivare fylla i papper om inkomst imorgon. Nu tjänar jag hyfsat bra kommer inte upp i max belopp och sen har jag sambo med ok lön så vi vill försöka att jag ska vara hemma så länge som till i början av aug 2014. Och hade inte tänkt jobba ngt under denna tid. Men visste inte det där om ersättning efter barnet var ett år.

2013-01-17
Sofie_fi
Sofie_fi

Att tänka på är att efter barnet är 1 år måste man ta ut 5 dagar/veckan för att sgi inte ska sjunka, eller varva med jobb. Om du t.ex jobbar 40%/månad så måste du ta ut 3 föräldradagar/vecka.

Jag har ju tur och kan gå in och jobba var tredje helg på jobbet och dryga ut kassan så sett. Sen har vi ju alla olika ekonomiska fördelar, min sambo, och jag, tjänar ganska hyfsat, jag får dessutom 10% frn jobbet, som jag tog ut nu vid jul för att dryga ut kassan.

Så här lade jag upp min f-ledighet med sonen:

1 mån före bf t.o.m sonen var 4 månader tog jag ut 4 dgr/vecka

Vid 4 månader började jag jobba helg och fortsatte med 4 dgr vecka när jag inte jobbade i 2 dgr/vecka de helger jag jobbade.

Vid 6 månader jobbade jag heltid 2 månader, dels för att behålla kompetensen och dels för att sambon skulle känna på att gå hemma HELTID med sonen och inse att det inte är en dans på rosor. Då tog sambon ut 5-6 dgr/vecka (mest för att han inte kommer vara hemma lika mycket och vi är sugna på jämställdhetsbonusen).

Sen fram till sonen var ett år började jag jobba lite mer (jobbar skift så mannen behövde inte ta mer f-ledigt) så då tog jag i snitt ut 3 dagar/vecka.

Från 1 år och fram tills nu, sonen är 17 månader, har både jag och sambon jobbat 60% och bägge har enbart drygat ut med lägsta-nivå-dagar för att se till att ta ut för 5 dagar/vecka.

Sambon har ca 60 dagar kvar och jag har kanske 35 dagar kvar, med sjukpenningnivå.

 

Vi bestämde oss tidigt för att inte behöva gå på knäna för att få ekonomin att gå iop, egentligen skulle vi ju kunna överleva på sambons lön första året och inte ta ut någr dagar alls, men det ville vi inte. Och jag tycker det är viktigare att min son slipper gå många, långa dagar i rad på förskolan direkt vi start utan drar hellre ut på föräldraledigheten och tar 1-2 dagar ldigt i veckan så jag och sonen kan vara hemma.

Hoppas du får någon hjälp av mitt svar!

2013-01-17
Betty86
Betty86

Du kan googla om det, finns massor med tips på hur man får dagarna att räcka. Sen Har FK en bra film på sin hemsida där dom går igenom hur allt funkar, vilka papper som ska skickas in etc.

2013-01-17
Sunsweet
Sunsweet

Börja med att göra en budget. Hur mycket pengar måste du få in för att det ska gå runt? Sen tar du reda på hur mycket du har i fp/dag. Ta bara ut så många dagar/v som du måste.

2013-01-17
Isabelle _
Isabelle _

Det är verkligen en djungel, sjukpenning och låginkomst dagar eller vad det heter.. Jag gick in på f kassan så dom hjälpte mig med allt, fattar knappt hälften.. :P men jag tar bara ut 5 dagar i veckan för o få dagarna o räcka längre..

2013-01-17
jessicamalin
jessicamalin
Barn på 3 år och 6 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...