App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Hur lever man i nuet?

Jag skulle vilja ha lite konkreta tips på hur man ska tänka på att leva i nuet? Det låter flummigt, jag vet, och egentligen kommer denna frågan 20 månader för sent, men nu ska jag börja jobba och känner att jag hade behövt få veta hur jag ska kunna ta tillvara på den lediga tiden med dottern sen när jag börjat jobba. Jag är otroligt organiserad, planerar allt i minsta detalj, packar väskan dagen innan jag ska iväg, lägger alltid fram kläder både till dottern och mig om vi ska iväg dagen efter osv osv. Framförallt kan jag inte slappna av om köket är fullt av disk, tvättkorgen svämmar över (vilket är sällan eftersom jag aldrig tillåter det...) Det jag skulle vilja bli bättre på är att sitta och umgås med min dotter utan att hela tiden försöka hitta en "lucka" så att jag kan smita iväg och BARA sätta på en tvättmaskin, BARA torka av köksbordet etc. Hur ska jag tänka?

2013-01-16
MamsanMaria
MamsanMaria
Bebis på 14 månader

Jag har tänkt mkt på det också och kom fram att tiden med min dotter är viktigast och inte hur det ser hemma hos oss. Just nu kan jag släppa allt och titta på Pingu ihop med henne. Och vad vi skrattar och pratar om det vi ser. Vi läser, målar, bakar ... Jag släpper allt och leker med henne och sedan när jag behöver göra ngt så berrätar jag till henne att nu måste mamma göra si och så och för det mesta leker hon själv då. Jag tittar in till henne då och då och vi kramas och pussas sedan går jag tillbaka till det jag gjorde. Kommer ihåg en dag när hon somnat så tänkte jag fixa tusen grejer medan hon sov men kom på att det var längesedan jag drack en kopp kaffe ostört och jag gjorde just det. Fixade kaffe och tittade på tv :) Gud vad skönt detta va :) jag tror jag somnade också hihihi. Kram

2013-01-16
aprilbebis2011
aprilbebis2011

Åhhhh vad du har rätt. Man strävar mot att bli klar... Men som du säger så länge vi har barn kommer vi aldrig bli färdiga. Och jag har nog kommit rätt långt sedan jag fick andra barnet eftersom jag måste släppa på saker. Ibland hinner jag inte dammsuga, plocka upp, få in tvätten eller va det är. Vet du, jag kan känna mig stolt när jag har gått runt i ett stökigt hem utan att få krupp en hel dag. Men nästa dag får jag krupp och springer runt som en skållad råtta för att "komma ikapp".
Men så länge man är medveten om det och försöker släppa på allt utan må dåligt över det. Det är nog det som är mitt största problem nu, tjat kan släppa på mkt men stressar upp mig senare över att jag ligger back. :-) ho ho ja ja...

2013-01-16
emcb
emcb

Finns nog en hel del böcker i ämnet. Bästa tipset jag har är att tvinga dig att vara närvarande i det du gör. Löjligt närvarande. Typ känn golvet mot rumpan när du sitter brevid din dotter och känn närvaron av henne, hennes kramar, klossen i handen och se allt som om du aldrig sett det innan. Låter döfjantigt jag vet, men det hjälper. en lätt övning är att gå runt ett tag, känn stegen ordentligt, och tänk inte på något annat. Blunda om det hjälper. om en tanke kommer, konstatera att den lite finns, och att du inte kan göra något åt att den kom, sedan släpper du iväg den.

2013-01-16
jika686
jika686

Jika; skulle mycket väl kunna tänka mig att åtminstone läsa nån bok med lite handfasta råd hur man ska tänka. Du har inga tips? :-)

2013-01-16
MamsanMaria
MamsanMaria
Bebis på 14 månader

Majsan; jo, hon är alltid med och "hjälper till", torkar möbler, lägger i tvätt i maskinen osv. Men hon vill väl hellre att jag läser böcker eller pusslar med henne...

Emcb; som du säger, att man liksom inte är där i tanken, utan jag sitter och tänker på vad som borde göras, vad jag ska göra när hon har somnat osv. Det är som att jag hela tiden eftersträvar att ALLT ska vara klart, men det blir det ju aldrig! Det säger ju sig självt.

Betty; innan var jag pedant när det gällde städning. Det kan jag inte vara längre, då Ingrid hatar dammsugaren osv. Istället fokuserar jag på att det ska vara ordning och reda överallt.

Jag ska försöka att städa och fixa viktiga saker på kvällarna de dagar jag har jobbat, så kan jag försöka vara ledig de dagar jag är ledig. :-)

2013-01-16
MamsanMaria
MamsanMaria
Bebis på 14 månader

gå en mindfullness kurs?

2013-01-16
jika686
jika686

Som Lillamy säger. Jag är likadan som dig, och rejält pedant. Men jag har lärt mig att saker och ting kan vänta, typ. Det handlar om att påminna sig själv om vad som är viktigast, disken i köket eller din dotter. Där är ju valet ganska enkelt :-D

2013-01-16
Betty86
Betty86

Mossiga= kissiga :-)

2013-01-16
emcb
emcb

Morgontimmen= morgon disken

2013-01-16
emcb
emcb

Känner igen mig! Jag kan inte koppla av om inte morgontimmen är borta bordet är avtorkat, tvättmaskinen är startat med nattens mossiga sängkläder, barnen är klädda oh sängarna är bäddade. Först då kan jag sätta mig ner och leka och vara helt närvarande... OM det inte är så att jag borde damma, dammsuga, plocka in gårdagens tvätt, ringa det där telefonsamtalet osv.
Jag försöker planera dagen i förväg, lägga upp en plan då blir det lättare. Efter morgon rutinerna går vi ut i en timma, då leker jag med barnen och är där. Efter lunch tar jag hand om disken. Sedan ska liten sova. Då passar jag på att göra ett måste och en stund egen tid med stora (om han är hemma). Innan mellan målet försöker jag få igång barnen att leka själva så jag kan dammsuga (om det behövs) ibland får de hjälpa till en stund sedan tar jag över. sedan äter vi mellis ihop och myser. Ibland går vi ut efter eller så leker vi ihop en stund.
Vet inte om det hjälper men jag försöker ta det i etapper, göra något tråkigt sedan ägna barnen tid och ge dem full uppmärksamhet. Jag försöker även köra ihop det tråkiga på en och samma dag så jag har mer fri tid nästa dag åt barnen. Men det är inte lätt, ibland sitter man och leker men tänker mer på allt som behöver göras, man är inte fullt närvarande...

2013-01-16
emcb
emcb

Helt enkelt fråga dig själv vad som är viktigast just nu! "Är det viktigare att bara torka av bordet just nu eller är det viktigare att leka med dottern?"

Just såna tankar kan hjälpa mig!

Att du packar väskor eller lägger fram kläder dagen innan är ju bara bra, så slipper du stressa med det nästa dag :) Men just om du MÅSTE ta hand om disken just nu eller om det kan vänta tills dottern sover eller maken kommer hem måste du fråga dig själv just då :)

2013-01-16
xLillaMy
xLillaMy

.

2013-01-16
MamsanMaria
MamsanMaria
Bebis på 14 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...