App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

trodde väl aldrig jag skulle skriva nåt här..

Haha.. Jag tror jag håller på att växa upp och har börjat se att allting inte är så rosenskimrande rött runt om i världen/samhället. Jag och mannen min har kollat på en del dokumentärer det senaste och läst lite osv och kommit fram till att det faktiskt inte bara för andras skull utan även för vår egen som vi kanske borde se över varorna vi köper. Ja, visst är det tragiskt att man tänker så.. (skäms lite) Det vi har gjort nu är iaf att jag efter många års funderade har bytt ut mitt älskade margarin (det långa i guldpapper) till smör. Jag har alltid föredragit smaken av margarin i allt jag gör men nu får jag helt enkelt vänja mej av med det och lära mig uppskatta smör! Vi köper ekologisk mjölk och eko fairtrade bananer jag har alltid gillat Ica basic produkterna men inser att de är fullsmockade med palmolja :-\ så nu får vi byta ut även detta. Vi äter mindre kött och mer vegetarisk. Vi hade redan innan ganska hög matkostand per månad och detta kommer ju garanterat göra så det ökar markant men jag kan inte blunda för det längre vi måste börja tänka på vad vi köper. Sen kan man ju naturligtvis sluta köpa bananer helt tex och annat sånt som måste fraktas långt men sååååå långt vill jag inte dra det. Kanske gör det lilla någon nytta, kanske e det skitsamma. I ärlighetens namn så vet jag inte om det gör någon skillnad eller om det bara e ännu ett sätt att lura oss konsumenter att köpa andra produkter, dyrare produkter men ändå få samma skit :-\ Så hur gör ni när ni handlar. Hur funderar ni kring detta.. Har jag blivit hjärntvättad av miljöstollar eller finns det faktiskt något vettigt bakom detta. :-)

2013-01-13
osisen
osisen

Köper ekologiskt så ofta vi kan. Är väldigt intresserad av matdebatten och när lillan börjar med smakportioner kommer jag absolut laga de själv och då såklart med ekologiska varor, vi får tyvärr i oss så mycket gifter på annat sätt så varför inte göra så gott man kan åt det.

2014-06-08
Paulinapaulina
Paulinapaulina
Barn på 2 år och 4 månader

vad jag läst så ger man antibiotika till kossorna i sverige å det får man inte ge på ekologiska gårdar. å även om mjölken kommer från en eklogisk gård men körs i en tank som kört vanlig mjölk så får inte den ekologiska säljas som just ekologisk.


sen en fråga om potatis. vi har odlat potaits för första ggn i år.
när ska man skörda?
hur vet man att de e klara så att säga ? ska man dra upp all potstis pp en gång? ska man läman någon potatis kvar i jorden?
å allt annat man måatr veta när man odlar potatis :-):-)▪:-)

2014-06-08
osisen
osisen

Oh ja, jag vet iallafall var lattetrenden kom ifrån. Mkt smart lobbyverksamhet!

2014-06-07
solskensmamman
solskensmamman

Jag köper också ekologiskt eller syltar/saftar själv. Men jag ställer mig också frågan om det finns någon marknadskraft bakom som vill tjäna pengar på min rädsla att ge barnet gift? Jobbar med marknadsföring och det finns många bra exempel där man fått konsumenter att förändra beteenden till din fördel. Ni vet väl var lattetrenden kommer ifrån?

2014-06-07
Candersson80
Candersson80

Å det borde naturligtvis vara en rättighet att alla i hela världen får mat.............................

2014-02-13
osisen
osisen

Förra helgen när jag var hos mamma och pappa sa pappa en sak till mej som gjorde mej lite smått irriterad.

Han sa: Fy fan vilket tråkigt liv du måste ha! 

Jaha?!?! 

-Ja som håller på å handlar ekologiskt hela tiden. Det måste vara otroligt tråkigt liv. Och stackars barnen...

Hmmm

Tja vad säger man. 

Jag sa väl bara att:

Vad är det tråkiga?! Är det att jag medvetet inte ger mina barn giftbananer? Att jag medvetet inte köper hem mjölkprodukter som innehåller antibiotika och annat skit som mina barn absolut inte mår bra av? 

Det är inte jobbigare att gå till de ekologiska bananerna än de vanliga, de ligger bredvid varandra, det är inte jobbigare att ta en ekologisk mjölk än en vanlig de står i samma kyldisk. 

Mina barn får i sig mängder av gifter i det de äter, i luften i kläderna överallt, hur ska jag då kunna försvara att jag inte kontrollerar det jag faktiskt kan kontrollera i giftintag?!

Han förstod nog inte ändå och jag orkar inte försöka få honom att förstå heller det är ingen ide för har han bestämt sig så spelar det ingen roll vad man säger. Däremot går han på varenda sak som skickas ut i länkar på fb.. aja.. han e gammal.. vad ska man göra.. 

Hur som helst nog snackat om pappa å hans dumma kommentarer. Jag vill handla ekologsikt och det känns bra och jag tror det är viktigt att barnen lär sig lite om vad de stoppar i sig.

Däremot tycker jag det är tråkigt att bra mat ska bli en klassfråga. men så är det ju tyvärr över hela världen. Nu när vi e två i hushållet med inkomst har vi råd att äta ekologiska produkter men skulle vi separera skulle jag inte längre ha en chans att köpa ekologiskt det är jag säker på. Jag tjänar inte många kronor och med hyror osv så skulle det inte finnas mycket kvar till mat. Det är fruktansvärt när man tänker på det. Att inte alla har råd att äta giftfria bananer!?!?! det borde vara en rättighet att få giftfri mat. Världen e ta mej fan upp och ned.

2014-02-13
osisen
osisen

ts

2014-02-13
NicoAlvinB
NicoAlvinB
Bebis på 15 månader

Jag köper det som är billigast vilket blir mycket icas egna eller dylikt. Skäms inte för det heller. Jag tycker det är gott och då vill jag ha det. Har svårt att se att min lilla innsats på att köpa närodlat eller ekologiskt skulle hjälpa i slutenden, men kanske är fel att tänka så med. Bakar endel bröd själv mest för att det är kul och godare med hembakt.. Känner heller ingen smak skillnad på ekologiskt eller inte. Men är väl för att jag inte tror på idén att det är såå mycket bättre. Däremot när bebis väl kommit och det blir dags för mat till denna tänker jag inte köpa burkmat, men även det är mest av ekonomiska skäl... Tycker matdebatten är oerhört intressant och vem vet om jag nån gång ändrar mina köpvanor. Kankske även är en ekonomisk klassfråga det här eller vilket stadie i livet man är. :)

2013-05-26
loveisjustyou
loveisjustyou

Ekologiska produkter är alltid att föredra framför närproducerat. Dock är närproducerat + eko det absolut bästa så klart. http://blogg.naturskyddsforeningen.se/redaktionen/2011/08/03/lasarfraga-ar-ekologiskt-alltid-battre-an-narproducerat/

2013-05-25
sofimartin
sofimartin

Vi köper det vi vill ha. Har inga problem med att köpe ekologiskt eller närodlat, menväljer i regel det som är billigast om vi inte tycker att det spelar nån roll smakmässigt.

Dock köper vi kött från lokalt slakteri så jag vet att vi får bra kött. Skaldjur äter inte jag så maken och dotra köper väl någon burk ibland men sällan. Fisk brukasr vi köpa från fiskleverantör som kommer och knackar på hemma, brukar då slänga i lite räkor.

Halvfabrikat är det bara enstaka produkter som vi köper, helfabrikat är väl typ bara bröd och ibland såser. Annars gör vi det mesta själva.

Har lite svårt för mycket rotsaker, maken tycker inte om rotsaker och är itne så förtjust i bönor och sånt så det blir itne så mycket...

2013-01-14
Yrwen
Yrwen

Såg en dokumentär om just palmojla och blev mörkrädd! Nu hittar man det överallt och vi försöker undvika att köpa produkter med tex palmojla men visst är det svårt...

2013-01-13
emcb
emcb

Snacka om dåligt samvete jag får nu.. Men just nu är det det billigaste man kan hitta i matvägar.. Alltså Ica basic! Men helt klart när ekonomin ordnar till sig igen ska jag faktiskt seniornivå vad vi egentligen stoppar i oss... Jag älskar bregott.. Dock har min sambo en stor förälskelse till lätt och lagom.. !!

2013-01-13
Linz
Linz
Barn på 1 år och 11 månader

det är jätteskillnad på smör å margarin.. smör e liksom kossa kärna butik..
maragrin e typ fabrik efter fabrik med konstgjord framställt fett å restprodukter från annat som faktas i samma tankar som tex bensin osv.. visst de tvättas emellan men allt försvinner inte å de kan hitta rester av metanol eller vad.det heter ibland..
bregott e så.nära smör du kan komma.. det har jag alltid använd.. annat bordsmargarin har massa skit i sig för att göra det mjuk plast å ja vet inte allt.

jag tycker som sagt det blir godare med margarin än med smör men inser att jag måste tänka om å prioritera nyttihet framför smak.

2013-01-13
osisen
osisen

håller med dej i det mesta, förutom att vi håller nere matkostnaderna genom att köpa säsongsvaror och äta mer vego. Samt undvika halvfabrikat även om det blev sådant just idag...

Baka själva eget bröd = mkt billigare än köpt och godare/nyttigare.

Oftast är det bra pris på det som är bra för miljön, tex rotsaker från sverige

Jätteräkor äter vi inte.

2013-01-13
solskensmamman
solskensmamman

det va det jag var rädd för.. jävla skit.. då va det slut på det åxå.. bättre å vara intet ont anande alltså!

2013-01-13
osisen
osisen

Jag försöker tänka en del på vad vi handlar, men är inte konsekvent hela vägen då det skulle bli alldeles för dyrt, men vi använder rapsolja i maten istället för margarin, äter mindre kött än förr, och äter svenska frukter och grönsaker i första hand när det är den säsongen, lite svårt nu på vintern dock om man inte vill leva på typ morötter och potatis :-P Men med kläder är det katastrof, där styr ekonomin, maten däremot har man sett så mycket på tv om hur dåligt det är med härdade fetter och annat så mår nästan dåligt om jag köper hem mat som inte är bra...

2013-01-13
Känguru
Känguru

när vi e inne på ämnet.. när jag de få gånger det blir äter kinamat eller thai brukar jag välja grönsaker å stekta räkor! Det e liksom så himla gott å speciellt på nåt sätt. Nu funderade jag sist på om det e såna räkor som man absolut inte ska köpa? Ni vet jätteräkan de snackades om på reklamen ett bra tag??? =-O

2013-01-13
osisen
osisen

Jag köper det jag vill ha och jag vill ha kvaliteé på maten vi äter och jag försöker väl någorlunda hålla nere våra höga matkostnader så Ica Basic och sån skit kommer INTE in i detta hemmet så länge jag lever.

Jag äter nästintill inget med palmolja då det inte är bra fetter för människokroppen. Använder smör eller olivolja i matlagningen och bregott på mackan. Köper ENDAST svenskt kött.

Jag strävar dock inte att köpa ekologiskt inte än i alla fall. Har tillräckligt höga matkostander ändå!

2013-01-13
Fideli73
Fideli73

ja alltså det e ju ganska stor prisskillnad på saker. det e ju flera kronor per produkt vilket ger mej lite ångest.. samtidigt som det ger mej.ångest å käka saker som folk dör för att jag ska kunna äta.. tex.

2013-01-13
osisen
osisen

Med vår rådande, katastrofala, ekonomi kommer vi att tills vidare få byta ut merparten av de ekologiska varorna till Ica Basic, Euroshopper osv. :-(

Men ni är helt klart på rätt linje! Ni får en applåd från hippien på Hisingen!

2013-01-13
MamsanMaria
MamsanMaria
Barn på 2 år och 4 månader

?

2013-01-13
osisen
osisen
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...