App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Hur vet man skillnaden?

Mellan "vanlig" gravidgråt och graviditetsdepression? Det känns som att alla kacklar om babyblues, men ingen tar upp graviditetsdepression. Är det för att det är svårt att se skillnaderna?

2013-01-13
Parentes
Parentes

hmm bra fråga, jag tror att om man haft mkt depprissioner innan man blev gravid så finns en något större risk att det finns även under graviditeten, man går å oroar sig å gnager sönder sig för både oviktiga som viktiga saker..när jag väntade nummer ett så fick jag en rejäl deppression iomed jag för första gången skulle bli mamma å tankar dök upp iomed jag inte själv har den bästa mammaförebilden, å jag funderade på om jag skulle klara det...tack vare jag fick prata med en amanda/aurorakontakt genom mvc så hann jag reda ut en hel del saker innan förlossningen, utan att använda tabletter (tyvärr så får man ofta tabletter istället för å ta reda på orsaken när man går till läkare) sen hade jag otur med efter fl å få en bvc som inte va av den bästa sorten, mkt va hennes fel jag fick en rejäl deppression de första månaderna efter, hon va riktigt dum..nu e jag gravid igen, å kommer inte ha samma bvc tack å lov, å har inte haft några större problem, en del kan juh få rejäla problem med humörsvängningar, men hade aldrig det, utan mår som vanligt men är mer lätt för gråt än annars så föredrar hellre det, det brukar gå över snabbt...har även pratat en hel del med psykolog etc efter grav å sen fick jag en hemterapeuft jag träffar 1 gång i veckan å d har hjälpt jättemycket, så idag känns d inte lika tungt att varken mamma eller pappa finns där som stöd, jag har växt otroligt mkt under tiden å lärt mej oerhört mkt, är gravid igen å har haft första mötet med amanda kontakten å fick samma som sist å d känns jättebra!  så rekomenderar verkligen att ta upp med mvc eller söka den kontakten själv, å d kostar inget mer än ökat självförtroende å styrka:)

2013-01-14
wintersorrow
wintersorrow

Det lär ju vara en fin gräns mellan hormonella störningar och en riktig depression. Det känns så i alla fall. Jag var bara nyfiken på ämnet.

2013-01-13
Parentes
Parentes

Jag tror det är svårt att definiera,precis som med andra depressioner. Men om man ens funderar på om man är det kan man ju utgå därifrån och söka hjälp. Prata med din bm om du känner dig mycket ledsen. Jag kan bara utgå från mig själv, jag gråter tex extremt lätt nu när jag är gravid, vissa saker berör mig väldigt mycket mer än vanligt. Men det går över snabbt och jag är inte ledsen i övrigt utan har bara närmre till gråten än annars!

2013-01-13
Betty86
Betty86

Fast nu pratade jag inte om förlossningsdepression? För det snackas en hel del om både babyblues och förlossningsdepression, men inte om graviditetsdepression...

2013-01-13
Parentes
Parentes

Tycker inte att det är svårt att veta skillnaderna, men det är ju så himla vanligt med "babyblues" och mera ovanligt med förlossningsdepression. Det är säkert  därför som alla "kacklar" om detta...
Klippt ur vårdguiden:


Depression i samband med förlossning och amning ska inte förväxlas med blues som är ett mildare tillstånd med perioder med gråtmildhet kort efter förlossningen. Omkring hälften av alla mammor går igenom detta. Det är helt normalt och varar vanligtvis bara i ett par dagar.
Symtom vid förlossningsdepression

Tecken på depression i samband med förlossning och amning kan vara:


att man nästan aldrig känner sig glad
överdriven oro för barnet eller för att man ska skada barnet 
känslor av att inte klara av situationen
irritation och spänning
sömnproblem
trötthet, svaghet
dålig aptit eller tröstätande
känslan av att inte vara sig själv
känslor av att vara värdelös och av obefogad skuld
tankar på döden eller att på att ta sitt liv.

2013-01-13
solskensmamman
solskensmamman
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...