App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Hur vet man skillnaden?

Mellan "vanlig" gravidgråt och graviditetsdepression? Det känns som att alla kacklar om babyblues, men ingen tar upp graviditetsdepression. Är det för att det är svårt att se skillnaderna?

2013-01-13
Parentes
Parentes

Det lär ju vara en fin gräns mellan hormonella störningar och en riktig depression. Det känns så i alla fall. Jag var bara nyfiken på ämnet.

2013-01-13
Parentes
Parentes

Jag tror det är svårt att definiera,precis som med andra depressioner. Men om man ens funderar på om man är det kan man ju utgå därifrån och söka hjälp. Prata med din bm om du känner dig mycket ledsen. Jag kan bara utgå från mig själv, jag gråter tex extremt lätt nu när jag är gravid, vissa saker berör mig väldigt mycket mer än vanligt. Men det går över snabbt och jag är inte ledsen i övrigt utan har bara närmre till gråten än annars!

2013-01-13
Betty86
Betty86

Fast nu pratade jag inte om förlossningsdepression? För det snackas en hel del om både babyblues och förlossningsdepression, men inte om graviditetsdepression...

2013-01-13
Parentes
Parentes

Tycker inte att det är svårt att veta skillnaderna, men det är ju så himla vanligt med "babyblues" och mera ovanligt med förlossningsdepression. Det är säkert  därför som alla "kacklar" om detta...
Klippt ur vårdguiden:


Depression i samband med förlossning och amning ska inte förväxlas med blues som är ett mildare tillstånd med perioder med gråtmildhet kort efter förlossningen. Omkring hälften av alla mammor går igenom detta. Det är helt normalt och varar vanligtvis bara i ett par dagar.
Symtom vid förlossningsdepression

Tecken på depression i samband med förlossning och amning kan vara:


att man nästan aldrig känner sig glad
överdriven oro för barnet eller för att man ska skada barnet 
känslor av att inte klara av situationen
irritation och spänning
sömnproblem
trötthet, svaghet
dålig aptit eller tröstätande
känslan av att inte vara sig själv
känslor av att vara värdelös och av obefogad skuld
tankar på döden eller att på att ta sitt liv.

2013-01-13
solskensmamman
solskensmamman
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...