App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Svårt att bedöma hur sjuk barnet är, hemma eller ej...

Här en son 5år. Ibland kör han med att han mår dåligt om han tex känner sig nervös inför att gå till förskolan efter tex ett lov eller om han varit sjuk. Då kan man genomskåda det rätt lätt och föreslå att jag kan vara med en stund förskolan, då brukar han må bättre väldigt fort! Men som idag. Han hostade lite till och ifrån inatt. Vilket han gör ibland pga astma. Imorse kom han in till oss och lät rosslig. Han sa att han mådde bra och ville gå till förskolan men efter en stund sa han att han hade lite ont i halsen också. Han lät inte jätte sjuk och hade ingen feber. Eftersom jag är föräldraledig tog jag det säkra före det osäkra och lät honom vara hemma. Han har varit pigg hela dagen, hostat någon enstaka gång, näsan började rinna nu på eftermiddagen. Energi har han, så jag tror att han orkar med tempot på förskolan. Men samtidigt kanske han har en förkylning på gång... Och då kan ju den blomma upp om han "kör järnet" på förskolan. Nu tänker ni att jag är ju ändå hemma så då kan han också vara det, ja, men... Han har varit mkt sjuk och knappt varit på förskolan och nu har han dessutom varit ledig tre veckor över jul. Han behöver komma in rutinerna igen. Hur bedömer ni när era barn är "halv" sjuka?

2013-01-09
emcb
emcb

Maskrosbarn: vet inte vad du menade med ditt svar... Men jag har inte min son på förskolan för att han ska bli sysselsatt. Min son började på förskolan när han var 3år, han har aldrig gått mer än 15tim/vecka. Jag har honom på förskolan för att han ska få vänner i samma ålder inför skolstart, för att han ska få vara med i ett socialt sammanhang. Men han går inte där för att jag inte kan sysselsätta honom! Och det var inte det inlägget handlade om heller. Det handlar om att bedöma hur barnet mår, att det är en svår gräns!
Nu ska vi ut och cykla. :-)

2013-01-10
emcb
emcb

Sonen verkade sova gott resten av natten men kom in till mig på morgonen, snorig och letade. Inhalerade honom och hostan blev bättre. Eftersom liten hade varit vaken halva natten och jag var dö trött tog jag beslutet att låta stora sonen vara hemma idag. Dels för att det var svårt att bedöma om han var sjuk eller ej där och då... Och för att jag var så fruktansvärt trött och kände att det mest var skönt att idag slippa passa tiden att lämna på förskolan! Och liten behövde få sova lite längre på morgonen också.

NU springer stora runt här med hur mkt energi som helst... Han hade behövt få leka av sig förskolan men men vad gör man. Så svårt att känna av på morgonen, han lät inte frisk då :-) Fåt hitta något roligt här hemma istället!

2013-01-10
emcb
emcb

Han har varit pigg hel dagen och bara snutit sig två gånger. Då vi bestämde att han får gå imorgon! MEN nu har han hosta jätte mkt efter att han somnade. Han har astma så det behöver inte betyda att han är sjuk, det är det som är så trixigt att veta. Här höjt upp madrassen och han fick inhalera, nu sover han gott för tillfället. När han fick inhalera klagade han över att det gjorde ont i halsen att hosta. Men när jag för en kort stund väckte honom för att han skulle kissa, frågade jag honom om han hade ont i halsen men det hade han inte... Suck.
Ja vi får se hur resten av natten blir. Får han sova resten och är pigg imorgon utan halsont så får han gå. Annars blir det en till hemma dag.

Det som är dumt med 15tim barn är att det lätt blir så många dagar de är hemma. Som nu tex, är han hemma imorgon också så blir det ingen förskola förrän tisdag nästa vecka. Tycker att de borde få gå på fredag eller mångas om de varit sjuka de ordinarie dagarna, för att de inte ska hamna utanför grupp och rutinerna. Lyxproblem kanske. Men det har hänt att han varit sjuk onsdag till onsdag och varit hemma torsdagen för att återhämta sig (vara feberfri en dag) men sedan får han vänta nästan en vecka till innan han får gå igen, lite dumt.

2013-01-09
emcb
emcb

jag brukar köra på att han har sovit bra på natten å verkar ok på morgonen får han gå.
har han vaknat otaliga gånger så brukar det va ett tecken på att han har nåt på g. Å sen e han kanske dessutom rätt trött å inte orkar med förskoletempo då stannar vi hemma. (detta från förskoletiden)
nu när han går i skolan har han mest haft tydliga sjukdomar som magsjuka å hög feber å sånt.

lilltjejen har ju snorat fler dagar än inte så å stanna hemma för snor skulle aldrig gå.. jag har själv snorat som en riktig snorunge i ett par veckor å verkar inte se nåt slut :-(
hosta gör hon aningens men hon e pigg å glad å sover bra å äter bra!
Hon va ju sjuk förra veckan å en bit in på förrförra så nu e det ju bara snoret kvar.. å hostan.
men vi går till dagis för inskolning å e inte de enda med snor där ;-)

2013-01-09
osisen
osisen

Som du själv säger, förkyld kan man vara i många veckor utan att det bryter ut och man blir riktigt "sjuk" och inte kan man hålla barnen hemma hela vintern för det! Själv tycker jag att tempen är en mycket bra indikator, då förstår även barnet självt om det är "sjukt" eller inte. Annars tror de att de är riktigt sjuka för minsta lilla och ska vara hemma.

Nu tycker jag ju inte att man ska hålla lika hårt på dagisbarn som på skolbarn, men det blir ju en massa negativa effekter av att hålla barnen hemma för minsta lilla. Med deras rutiner, kompisar, moral, skolgång med mera.

2013-01-09
Mikka85
Mikka85

Jag resonerar som så att de ska orka med förskolan och inte tex snora ner allt i sin väg om de är snoriga. Min tjej har haft en period där hon snorat ner allt i sin väg när hon nyst, det känns ju väldigt ofräscht så då får hon itne gå till dagmamman.

Sen känner jag att jag lämnar bara ett barn i det tillstånd som jag tycker att det är acceptabelt att andra barn också har när de är i förskolan.

2013-01-09
Yrwen
Yrwen

Det är jul det jag gör... har honom hemma för säkerhets skull...
Men när jag jobbar kan jag väl fortfarande ha honom hemma om han är halv sjuk, jag kan väl vabba... Eller?

Men nu var det inte det jag var ute efter riktigt. Kanske inte framgick...
Utan hur bedömer ni om barnet orkar vara på förskolan. Tex om barnet inte har feber verkar piggt men är snorig och hostig... Det kan de ju vara i flera veckor.... Det är det som är så svårt tycker jag.

Min son kan vara hemma varje dag om så skulle vara... Men han mår ju inte bra av det heller, han behöver ju träffa kompisarna. Han hamnar utanför gruppen och rutinerna. Jag märker på honom att han tycker det är jobbigt när han varit borta länge. Så jag vill undvika att han är hemma mer än nödvändigt. Men det innebär inte att han får gå till förskolan sjuk för det....

2013-01-09
emcb
emcb

Jag lämnade aldrig sonen på dagis om han var "halvsjuk" utan då fick han vara hemma. Nu går ju du hemma så då skulle jag inte lämna honom på dagis.

Ta vara på den tiden när du kan ha honom hemma för när du jobbar har du ju inget val.

2013-01-09
Fideli73
Fideli73
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...