App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Magsjuka?? OSISEN!!!

Har starka misstankar om att stora tjejen har någon form av magsjuka... Hon har bajsat, löst och inte så mycket säkert 5-6 ggr idag, plus en gång inatt och 2 ggr igår, dessutom bajsade hon både lördag och fredag, detta från en tjej som normalt bajsar varannan till var tredje dag. Inatt hade hon dessutom feber... Hon har naturligtvis varit hemma från dagmamman idag och kommer att vara det hela veckan. Hon är jätteduktig så hon bajsar faktiskt på toa, sedan i fredags har hon bara bajsat 3 ggr i blöjan (annars bajsar hon bara på toa men nu är det ju väldigt löst och kommer välsigt plötsligt på) så är jätteimponerad av henne... MEN nu till själva frågan.. Hur ska jag bete mig?? Har ingen större erfarenhet av magsjuka då vi är väldigt förskonade. Hon har fått 2 glas vätskeersättning idag, erbjuder mycket vätska och försöker tänka på att ge henne lite mildare mat. Hon verkar inte ha problem med att itne få behålla maten, äter lite sämre än vanligt men det är inte så konstigt.. Hon klagar lite över ont i magen till och från. Har köpt hem ProViva som hon får och även majsvälling. Försöker skippa fullkorn/fiberrikt och mjölkpörodukter... Vad mer kan jag göra? Känner mig så handikappad, och vet ju inte om hon blir bättre eller sämre eller hur hon faktiskt mår, hon är ju bara 2 ½ år!

2013-01-07
Yrwen
Yrwen

Fast om de kan vara löas länge efteråt, hur ska jag då veta att det är över?

Jag räknar ju med att magen behöver tid för att återställa sig, det är ju inte så konstigt. Men vattenlöst har det bara varit 2 ggr sist natten till måndag, men hon bajsar ju löst/mjukt eller vad man ska säga, inte som diarre, det har konsistens men inte alls som det brukar...

Men bra att höra att jag är på rätt spår iaf! Hon behöver ju inte på toa direkt efter att hon ätit så hon får väl iaf behålla en del av näringen iaf.

2013-01-08
Yrwen
Yrwen

kokta grönsaker.. inte korta :-)

2013-01-08
osisen
osisen

jag tycker det låter som du gör.som man ska.. håll koll på kisseriet så det inte uteblir helt.. ge henne saft så hon får lite energi å kanske hon dricker mer än om det bara e vatten.. brukar vara nåt de alltid rekommenderar på sjukhuset :-) eller isglass om hon gillar det!
kokt mat, korta grönsaker.. men så länge magsjukan e igång spelar det kanske ingen roll vad hon äter egentligen utan mer att hon får det hon vill ha.
men sen kan de ju vara lösa i veckor efteråt tyvärr.. hoppas det går över snart för henne!

2013-01-08
osisen
osisen

Magsjuka brukar hålla i sig i tre dygn. Men magen kan ju vara lite upp och ner på en tid efteråt, så kan vara svårt att avgöra när det är över, tyvärr. Där är det lättare med kräkningar nästan.
Jag brukar ställa fram små drick flaskor där barnen är, så brukar de dricka lite då och då. Sitter de vid tv:n ställer jag en mugg/flaska där tex. Isglass är också bra, sött och vätska!

Ger det inte med sig på tre dygn så ring vc och rådfråga. Med de brukar inte göra något och de vill framförallt inte ha in magsjuka vc. Eftersom hon kissar så verkar hon få i sig tillräckligt vätska. Annars är det ju då man får söka akut, om de slutar kissa, blir väldigt hängiga m.m.

Jag sökte akut när min son kaskadkräktes (fick inte behålla något alls) och slutade kissa. Vi fick ligga inne över natt med dropp.
Nu är jag alltid noga med vätskeersättning ifrån start! Det hade nog inte hjälpt eftersom han kräktes så mkt och ofta just den gången. Men jag gör allt jag kan för att barnen ska slippa bli så dåliga. Och då är vätska, socker och salt viktigast!

2013-01-07
emcb
emcb

Grejen med henne är att hon redan innan kissar sällan och mycket, och idag (då det bara är idag jag förslkt hålla koll) så har hon i stort sett bara kissat på toa, i samband med bajsning, så ofta har hon inte kissat, men det gör hon inte annars heller men kan inte jämföra då hon kissat mer på toa än vanligt... Erbjuder dricka och ger henne nåt att dricka om hon ber om det, men kan ju inte tvinga ner det i henne heller...

Färgen kan jag inte heller avgöra då det är bajs i toan med och varifrån färgen kommer blir ju lite missvisande, däremot så är det ju inte jättegult heller.

Nu får ju hon "vuxen"resorb (den kan ges från 3 år), vi hade den hemma och jag kände inte för att packa in ungar och åka 3 mil till närmsta apotek för att köpa barnresorb... Dock åkte vi in efter lunch, då hon är pigg i övrigt...

Hur länge brukar sånt hår kunna hålla i sig? När bör man söka hjälp om det inte ger sig?

2013-01-07
Yrwen
Yrwen

Nu är ju inte jag osisen men har rätt mkt erfaret av magsjuka barn :-) så jag tar mig friheten ;-)
Du tänker helt rätt. Vätskeersättning är alltid bra, vid magsjuka så som kräkningar och diarré.
Mkt vätska gärna med lite extra socker i som tex lite starkare saft än normalt. I och med att hon druckit vätskeersättning har hon fått i sig salt annars bör man tänka på det också. Då kan man koka potatis och mosa i smör och salta lite extra.
Tänk på att diarré är "farligare" än kräkningar eftersom man snabbare blir uttorkad av just diarré, inte för att din dotter verkar ha så mkt diarré så att du behöver oroa dig för det men alltid bra att ha i bakhuvudet. Ha koll så att hon kissar regelbundet. Är kissat väldigt gult/orange behöver hon mer vätska. Kissar hon inte alls eller väldigt sällan är hon uttorkad och ni behöver söka vård!
Annars så ge det hon vill ha men undvik det som du redan tänkt på som fullkornsprodukter. Majsvälling är kanon!
Tycker du verkar vara bra påläst! :-)
Hoppas hon kryar på sig snabbt!

2013-01-07
emcb
emcb

Osisen, du har väl stor erfarnhet? Vad är dina tips?

2013-01-07
Yrwen
Yrwen
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...