App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Lufta rumpan på ett smidigt sätt!

Alla vet vi ju hur bra det är för bebisar att få lufta rumpan så mycket som möjligt så att huden får andas. Detta pratar bvc om redan första gången man kommer dit med sin lille skrynklige älskling. Problemet är ju bara det att i detta regniga och kalla land är det ytterst få dagar som det går att ha sin bebis liggande utomhus på en filt och vifta med benen så där mysigt som det är på reklamfilmerna. Alltså måste man hitta utrymme för detta rumpluftande inomhus. Har man som jag en son så är det särskilt besvärligt eftersom de redan som nyfödda kissar förvånadsvärt långt och ofta och det spelar ingen roll hur stor bit plastad frotté man än har, pölarna hamnar ALLTID utanför. Redan efter de första veckorna var jag trött på att torka kissfläckar överallt men fick samtidigt dåligt samvete för att jag på grund av detta vissa dagar hoppade över att låta honom lufta sig. Nu har jag emellertid hittat en ultimat och väldigt enkel lösning på detta som jag gärna delar med mig av. Jag lägger helt sonika min son på en uppblåsbar skötbädd på golvet i badrummet och "riktar" in honom så gott det går in mot duschkabinen. Sedan så placerar jag en stor blöjkartong med bebisfoto på intill honom som han kan prata med, rycka i, banka på samt ibland även någon annan lämplig leksak. På så vis kan han underhålla sig mellan 30 min till en timme genom att leka med kartongen samtidigt som rumpan får luft och kisstrålarna (och ibland även av det andra slaget) mestadels hamnar in mot duschen där det sedan är lätt att spola rent både golv och barn. Dessutom kan jag passa på att få duscha i lugn och ro samtidigt som jag har full koll på honom. Detta enkla knep har förenklat min vardag mycket, på bvc är de imponerade över att han aldrig är röd eller irriterad i rumpan och min bebis älskar sin stund på badrumsgolvet med att få kissa i det "fria". Antar att jag måste finna på nya luftningsknep när han börjar krypa och gå men den dagen den sorgen...

2013-01-05
Noctula
Noctula

Kunde väl aldrig tro att det skulle vara en så känslig sak huruvida man låter sin bebis lufta rumpan eller ej. Jag tycker att det känns som en självklarhet att huden behöver vara fri från blöjor och krämer så mycket som det går men det är upp till var och en att avgöra. Har ni bebisar som aldrig blir röda i stjärten så var glada över det då och skippa mitt tips.

Jag vill tacka er andra för era tips. Att ha bebisen på magen för att minska räckvidden på kisstrålen var ju smart. Fast jag tror min kille skulle bli lite besviken då för halva nöjet för honom verkar vara att kissa långa strålar. Här om dagen höll han på att pricka katten som var oklok nog att komma in i badrummet och idag så kissade han på pappa. :-) Ditt råd zmiley med att leka med vatten under tiden ska jag spara för framtida luftningsstunder när han blir äldre och rörligare!

2013-01-06
Noctula
Noctula

Linah84: Men snälla rara, jämför du en tjock blöja med ett par tunna bomulls trosor??? Och dessutom är det inte kiss eller bajs i mina trosor iaf.... Men ja, vuxna behöver också vädra underlivet. Min bm på mvc berättade tex att problem med svamp i underlivet ökar så fort modet med tighta jeans kommer. Det blir för varmt och svettigt och svampen kommer som ett brev på posten. När modet är lösa luftiga byxor, så är det inte lika vanligt med svamp i underlivet. Säger det dig något...

2013-01-05
emcb
emcb

Nu beror väl luftningsteknikerna på barnets ålder :) men jag har också luftat på en handduk eller på ett oömt täcke (finns ju tvättmaskin!) en stund eller två varje dag...

Nu har jag en 19-månader gammal son som kissar vartsomhelst utom toaletten... han har tagit det som en sport att lämna pölar på så många ställen som möjligt, hahahaha...

Men jag har kommit på att låta vattnet rinna lite fattigt i badrummet och ge honom några muggar etc att hälla i och ur med... Där står han naken, fritt fram för kisserier och leker, och luftar :)
Detta gör vi varje dag efter frukost och kvällsmat, innan påklädning och pyjamas.

Jag tycker TS tips är väldigt bra!! Ska lägga det på minnet och prova samma med bebben som väntas i mars :)

2013-01-05
zmiley
zmiley
Bebis på 12 månader

LinaH84- Du kan väl inte jämföra underkläder med en blöja!

Underkläder är gjorda av bomull och dom andas men, det gör inte en blöja! Fattar du inte hur varmt och svettigt det är med en blöja på jämt!

Att lufta en rumpa är A och O tycker jag!

2013-01-05
Fideli73
Fideli73

Linah84: Jag har inte sagt att de ska springa runt nakna men att gå runt i en blöja dygnet runt är inte bra för huden, oavsett om den blir röd eller ej. Fråga vilken hudläkare som helst. Och att smörja in med salvor för att hålla huden fin är ju inte heller det optimala. Jag vädrar hellre barnens rumpor än att smörja in dem med något som egentligen inte är naturligt för huden. Smörjan är bra när de tex är lösa i magen eller av någon annan anledning tillfälligt blir röda. Men i första hand är luft det bästa för att motverka rödhet och blöj eksem, naturligare än så blir det ju inte.

2013-01-05
emcb
emcb

Min grabb var ALDRIG röd på rumpan när han var bebis för jag luftade rumpan mycket och OFTA.

Det trodde jag tillhörde sunt förnuft att en rumpa mår bra av luftning och inte att vara instängd i en blöja jämt!

TS- Bra tips!

2013-01-05
Fideli73
Fideli73

Tipsare har det inte lätt i det här forumet, de blir nästan alltid emotsagda och ifrågasatta...!

2013-01-05
annan12
annan12

Ni som påpekar att BVC aldrig nämnt att det är viktigt att lufta rumpan... Det kan man väl räkna ut även om BVC inte nämnt det... Eller? Att vara instängd i en blöja dygnet runt med kiss och bajs och endast "lufta" vid bad, vilket inte alls är att lufta, är inte bra för huden. Oavsett om barnet inte blir rött eller att man byter så fort det kommer bajs i blöjan.
Huden behöver luftas.

Jag har luftat mina barn i samband med att de ligger på magen. Har pojkar så förstår precis problemet med kiss strålen över hela golvet :-) Har haft sköt bädden på golvet med en handduk på. När de är små ligger de bara där, när de blir lite större kan man ha en spegel framför eller lite leksaker eller lägger man sig själv på golvet framför och sjunger tex. Vi har öppen spis (med galler runt för barnsäkerhet) så när det är kallt har de fått ligga i närheten av den så blir de inte kalla. Eller så har jag haft en tröja och strumpor på dem.
Men lufta, det är klart man ska!

2013-01-05
emcb
emcb
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...