App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

När ska han börja????

Min son blir snart 2år och pratar nästan inget alls. Och ja... Jag vet att det är olika ifrån barn till barn och att det säkert släpper snart. Men det börjar bli lite frustrerande mest för att det är frustrerande för honom. Storebror började prata när han var !!!7månader!!! Så det är ju lite skillnad helt klart. Han snackade ju fler ords meningar när han fyllde 2år. På BVC var de nöjda vid 18mån kontrollen eftersom han klarade deras gräns på 10ord. Han har utvecklat ett eget och väldigt kreativt teckenspråk som vi i familjen förstår. Och det gör kanske inte saken bättre, vi förstår honom så han måste ju inte anstränga sig så mkt här hemma. När man frågar honom om han kan säga något speciellt ord svarar han ofta nääääeeee. Eller så försöker han genom att stoppa ut tungan och ner prutta än något annat :-) Ja ja, ville bara skriva av mig. Vill så gärna höra honom prata mer, så man förstår vad som rör sig därinne speciellt när han blir så ledsen över att vi missförstår honom. Någon mer med barn som börjat prata sent?

2012-12-19
emcb
emcb

vevvis81
Tack för ditt svar. Det är ungefär så jag tänker men du skrev det tydligt och bra!

Nu vid frukost så pekade han på ett foto som han ville att jag skulle berätta om. Jag gjorde det och frågade om han kunde säga titta, han fick till T i början sedan blev det mer ett prutt ljud, han kör ut tungan mellan läpparna när han liksom försöker för mkt. Jag berömde ändå, sedan ville han inte försöka mer. Tror som någon skrev att han vill att det ska låta riktigt med en gång och gör det inte det får det vara. Sm jag skrev att han gjorde när han började säga pappa. I början blev det babba då slutade han och väntade några månader, sedan kom pappa, tydligt och bra :-)

Nu är han inne i en period då han tycker det är roligt att prata om vems saker är. Han kan stå på vår garage uppfart och peka på min bil och säga mammmmaaaa, ja det är mammas bil svarar jag, sedan pekar han på pappas bil och säger pappaaaa, ja det är pappas bil. Så håller han på med min mobil och pappas m.m. :-) Så han utvecklas och använder de få ord med sina tecken väldigt kreativt!

Problemet är ju att få omgivningen att sluta tänka på honom som en bebis. Det blir ju lätt att de tror att han inte förstår bara för att han inte pratar... Det är trist!

2012-12-20
emcb
emcb

Jag har barn som varit/är sena med talet. Tycker att det verkar som att ni gör precis som man ska och tror precis som du själv säger att det snart lossnar för honom. Det är väl jättebra att han fått ett språk med hjälp av tecken :) Det gör inte att det talade språket kommer senare utan kan snarare hjälpa talet på traven. Några generella råd till föräldrar med barn som är lite sena igång med talet som jag fått från logopeder är:

Tala mycket med barnet, inte till.

Sätt dig ner så du kommer i samma nivå som barnet och försök få ögonkontakt.

Tala direkt till barnet.

Förstärk det du säger med kroppsspråk och betoning.

Prata och resonera med barnet om det ni gör tillsammans och om sådant som intresserar barnet.

Tala om här och nu, var konkret.

Berätta om, benämn och beskriv saker och ting i barnets omgivning, men förvänta dig inte att barnet ska säga efter dig.

Låt barnet få gott om tid att kommentera och svara dig.

Lyssna på vad ditt barn har att säga. Visa intresse, uppmuntra och beröm barnet.

Låt barnet uppleva att det är roligt och meningsfullt att kommunicera oavsett om det är med gester eller tal.

Försök alltid att förstå vad barnet vill uttrycka.

Förstärk barnets tal genom att sammanfatta och utveckla barnets yttranden till korta vuxenmeningar.

Så lyssna noga på ditt barn, prata mycket med varandra, berätta om sådant som händer och sker och läs och titta i pekböcker och enkla bildberättelser där ni tillsammans kan känna igen er, upptäcka och dra er till minnes.

2012-12-20
vevvis81
vevvis81

Vi har pratat lite om det i skolan (pluggar t förskollärare). Det kan vara så att han vill att det ska låta bra innan han säger nåt. Det finns något barn som varit sån de håller inne allt och pratar sen klockrent:) kan vara så att han observerar tills han känner sig mogen:)

2012-12-20
Empaaas
Empaaas

Förmodligen :-)

2012-12-20
emcb
emcb

Haha, lille gubben då! Men han är ju villig att lära sig nya ord då iallafall! :-) Han kanske kan rabbla upp motorns alla delar innan han kan säga Bil! ;-)

2012-12-20
MamsanMaria
MamsanMaria
Barn på 2 år och 10 månader

Artan1: visst är det häftigt att de kan utveckla ett eget teckenspråk! Kan han några ord?

2012-12-20
emcb
emcb

Maria: ja jag frågar: är det bilen du vill ha? Mmmmmm säger han då. Ibland frågar jag om han kan säga bil och ibland kommer ett seriöst försök men oftast vill han inte. Istället vill han veta vad varje liten del på bilen heter :-)

2012-12-20
emcb
emcb

Haha, ja men då så. Men säger du något då? Alltså tex "Jaha, det var BILEN du ville ha? Varsågod, här får du BILEN." :-P Låter som jag är knäpp, men man måste väl vara lite lagom knäpp för att kunna handskas med envisa ongar! ;-)

2012-12-19
MamsanMaria
MamsanMaria
Barn på 2 år och 10 månader

Det gör jag ändå rätt ofta när jag tänkte på det idag. Ofta händer det att han kommer till mig i köket, han står där och viftar helt uppspelt och pekar hit och dit. Jag frågar: vad vill du nu? Han blir mer uppspelt, vill visa mig något börjar jag förstå men säger istället: vad menar du? Då tar han mig i handen och drar med mig till leksakshyllan och pekar på bilen och gapar däääääär. Då kan jag inte annat än att ta ner bilen till honom :-)

2012-12-19
emcb
emcb

Det är klart att det kan kännas hårt att låtsas som man inte förstår honom, men ni kanske kan försöka tänka på att säga nåt i stil med "Nu förstår jag inte riktigt vad du menar. Kan du säga namnet på det du vill ha?" Så man inte bara står och ser ut som en fågelholk, för det är klart att det är provocerande för lilleman. :-P

2012-12-19
MamsanMaria
MamsanMaria
Barn på 2 år och 10 månader

AmelieM: Så sant, så sant :-)

2012-12-19
emcb
emcb

Och det som jag kan känna är en nackdel med barn som är sena med talet är att de behandlas som om de vore yngre. Släkten pratar till honom som om han vore en bebis och de pratar OM honom fast han är med. De gjorde de aldrig till stora som hade ett väldigt bra tal vid samma ålder. Och vi själva får påminna oss om hur vi pratar med honom, han förstår ju i princip allt. Vi tänker på att prata mkt med honom men man glömmer av sig i bland. Tex när han leker med storebror och de bråkar eller gör något de inte får, då kan man ställa sig och förklara för storebror eller skälla på bara storebror fast liten förstår precis lika väl. Men vi har blivit bättre med detta och försöker tänka på det aktivt!

2012-12-19
emcb
emcb

Alltså jag är inte orolig och tror inte att det är något fel. Han är senare än bror sin helt enkelt. Och upp till 3år är det ju normalt att vara "sen" med talet. Så han har över ett år på sig och som sagt så följer han ju ändå BVC krav :-)
Men det är frustrerande både för mig och för honom. Och att man önskar att de kan vara tysta när de väl börjat prata känner jag igen, stora pratar i ett. Men liten är långt ifrån tyst, bara för att han inte pratar låter han ändå kan jag säga och högt! De få ord han kan använder han och väldigt högt....

2012-12-19
emcb
emcb

Du kan få lite från min 2,5 åring... Minns inte när hon började, när hon var 6 månader gick maken på pappaledigt ooch då kunde hon säga pappa.. Sedan gick det bara "utför".. Numera önslkar vi att det fanns en stoppknapp eller paus kanske, det prata nonstop, rena ord och många... Får se hur lillasyster blir..

2012-12-19
Yrwen
Yrwen

Jo jag vet ju att vi egentligen inte hjälper honom men det är svårt när det står en ivrig snart två åring och viftar och visar m hela kroppen vad han vill, det gör liksom ont i hjärtat att låtsas inte förstå...
Prata dem en barnläkare som vi träffade av annan anledning och hon sa at det är rätt vanligt att yngre syskon börjar prata senare, de har inte samma behov eftersom de har ett äldre som pratar. De nöjer sig med att lyssna och bara vara med. Barn utan syskon behöver tidigare börja kommunicera.
Han hör bra, utan tvekan och han frågar hela tiden vad allt heter. Så han har ett enormt ordförråd! Vi har en app på ipaden som visar fyra bilder och frågar tex, vart är saxofonen och han kan rätt svar varje gång :-) Men prata vill han inte.
Ibland kommer ett nytt ord men det är precis som att han själv tycker att uttalet inte är bra då får det vara. Han sa ett tag babba till sin pappa sedan slutade han helt att kalla honom babba. Efter flera månader började han helt plötsligt säga pappa (helt rent) och sedan har han fortsatt. Är han perfektionist tro ;-)

2012-12-19
emcb
emcb

Min dotter ligger inte heller direkt i framkant vad gäller talet. :-P Hon härmar en del, men det är inte många ord som hon använder i rätt sammanhang om du förstår vad jag menar.

Min bror (nu 31 år, och man ÖNSKAR ibland att han skulle sluta prata) pratade inte så mycket när han var liten. Däremot skriade han HÖGT! Min mamma och pappa hade precis som ni lärt sig att tolka vad han ville. De gick till en läkare (?) som sa precis som du skriver att man ska inte försöka gissa sig till vad de vill, utan "spela dum" och därmed tvinga dem att använda riktiga ord.
Hoppas du fattar vad jag pladdrar om? :-P

2012-12-19
MamsanMaria
MamsanMaria
Barn på 2 år och 10 månader

Vad händer om ni spelar oförstående då? Syrrans äldsta pratade lite och dåligt och han är ändå 6 år!! Det fick igång honom.

2012-12-19
Yrwen
Yrwen

"och MER prutta än något annat"

2012-12-19
emcb
emcb
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...