App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Havandeskap och grav.penning?

Hur funkar dessa och när ska man söka sånt. Hur räknas det ut och vad är smartast att göra? Jag är gravid i v 17 nu, mitt första barn! Jag jobbar i en skobutik, man packar varor, står på stegar för att hämta skor, lyfter tungt när man är i lagret, trånga utrymmen och självklart så står man i butik med! tipstipstips :)

2012-12-18
Pariman
Pariman

emcb: jo jag har hört att man verkligen ska beskriva vart enda liten grej om jobbet. Självklart så finns det kemikalier, skoprodukterna innehåller en del! Och jag känner redan nu att det är lite jobbigt att typ gå i trapporna upp o ner osv, får se hur jag tar det men visst kommer jag försöka söka till grav.penning..

2012-12-18
Pariman
Pariman

osisen: det visste jag inte, så du menar alltså att man får ut semesterersättning dem första 6 månaderna? förlåt om jag låter förvirrad. Väldigt bra fakta! Jo men även om jag tar all min semester detta år så har jag väl fortfarande 5 v semester till året efter? har hört att folk tar de direkt efter att mammaledigheten är slut så ledigheten blir ännu längre..

2012-12-18
Pariman
Pariman

Grav.penning söker du pga att jobbet är för tungt för dig som gravid. Om du innan de två månarna mår dåligt pga graviditeten blir du sjukskriven om läkaren anser att du inte kan jobba. Men även om man blir sjukskriven kan man sedan gå över till grav.penning.
Jag jobbar inom värde. Jag och min chef fyllde i tillsammans. Hon var tvungen att intyga att hon inte kunde omplacera mig och hur min arbetsdag ser ut, tex hur tungt jag lyfte, har inga raster och ingen möjlighet till avlastning ifrån någon arbetskamrat.
Så skriv ner allt. Här länge du står och går utan möjlighet till att sitta ner. Hur tungt du lyfter och hur många lyft/dag. Hur många timmar du jobbar i sträck. Om du måste ta dig ner på golvet, sitta på huk, sitta spå golv tex. Hur många gånger/dag du måste klättra på stegen och att magen kommer att vara i vägen. Finns det kemikalier? M.m. M.m. Det är svårt att få grav.penning. Min kompis som då jobbade på Ica fick det inte, men möjligt att hon inte fyllde i ordentligt.

2012-12-18
emcb
emcb

jag har gjort så att jag tagit semester 4v 2v före bf å två veckor efter.. sen e det bra å ha lite semester sparad till inskolningen på dagis.. sen e första 6mån av din föräldraledighet semrstergrundad med.
sök gp även o du kanske inte behöver den.. e ju inte heller säkert du får det beviljat men det e ju bättre å ha gjort det än inte! fall det blir jobbigt..

2012-12-18
osisen
osisen

jaha okej! då vet jag det. Jag mår ju bra nu men man vet ju aldrig med en graviditet. Hoppas på att allt kommer gå susen. Vad är smartast att göra om man har 6 v semester? tar man det först? bestämmer man själv när f.penningen ska börja gälla? Jag vill ju ta 1 år direkt!

2012-12-18
Pariman
Pariman

gravpenning får du tidigast 60dagar innan bf och som längst till 11 dagar innan bf. sen får du antingen ta ut fp eller semester eller vad du nu vill. kan du inte jobba pga av det du beskrev å inte själva arbetet kan du ev bli sjukskriven.

2012-12-18
osisen
osisen

haha skrev lite fel, ni förstår säkert! Skyller på min mob!

2012-12-18
Pariman
Pariman

Då har jag lärt mig nåt nytt, men föräldrarpenning är det man får efter förlossningen och grav.penning det man får innan? är det 2 månader innan bf som max? jag tänker dessutom på om man mår så pass dåligt så att man inte kan jobba, typ att man blir snurrig och har lågt blodtryck etc.. och vi har ju väkdigt trånga utrymmen när Ci hämtar skor, omöjligt för att stor mage att komma igenom nästan.. lyfta tungt kan jag undvika, kollegorna har redan sagt till mig att säga till om jag inte klarar av en viss arbetsuppg. Har dessutom en underbar chef som själv har barn och förstår mkt bättre!

2012-12-18
Pariman
Pariman

Ja osisen hade bra mycket bättre svar än mig :)

2012-12-18
Linz
Linz
Barn på 1 år och 10 månader

Havandeskap är gravpenning ;) vet inte riktigt när exakt man kan söka.. Ring fk imorgon o fråga o isåfall be dem skicka blanketter! Både du och chefen ska fylla i :))

2012-12-18
Linz
Linz
Barn på 1 år och 10 månader

vet inte hur det är nu men förut räknade de vikter över 15kg.. så väger det mer än det så skriv det.. och hur många lyft per dag det blir osv.

2012-12-18
osisen
osisen

graviditetspenning heter det nu för tiden så det är samma sak som havandeskapspenning.. eller ja det är iaf gravdiitetspenning du ska söka. det gör du så fort du fått ditt moderskapsinstyg som man brukar få när man gjort sitt rul.

Sen fyller du i.. det är ganska höga krav men fyll i så noga du bara kan.. skicka gärna med en bilaga där du beskriver i detalj hur en dag kan se ut och allt du får göra, hur mycket saker och ting väger, att du inte är ensam (om du är det) osv osv.

Låter lite som att det kan vara svårt att få full GP för dej, beror nog lite på vikten men du kanske iaf kan få lite.

Jag jobbar i butik jag med å vi lyfter väldigt tunga saker men en arbetskamrat fick bara halv.. jag fick hel men jag kompletterade med en jäkla massa fakta om vad vi gör och vilka kemikalier jag utsätts för osv. Massor skrev jag :D så det är mitt tips för att få så bra som möjligt!

2012-12-18
osisen
osisen
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...