App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Julklappshysteri

Julen står inför porten, och det är så lätt att tappa greppet och förköpa sig. Januari riskerar att bli en ekonomisk uppförsbacke, och konsumtionssamhället får än en gång styra våra liv. Mina julklappstips blir därför följande: 1. Bestäm dig redan på förhand för vad du ska köpa till vilka barn. Skriv en lista och vik inte från denna! Var däremot flexibel vad gäller detaljerna. Leta sedan på second-handaffärerna. Om du t.ex. bestämmer att A ska få ett spel, så håll dig till detta, men var flexibel vad gäller vilket spel det blir. Det kan också bli spännande att se vad second-hand-affärerna har inne för tillfället! 2. Om det inte får vara second-hand, så är mitt intryck att barn har oerhört många leksaker, men däremot är ganska fattiga vad gäller kulturella upplevelser. Mitt tips blir därför teaterbiljetter. Ett teaterbesök tål dessutom att upprepas, och kan därmed bli en trevlig tradition. Vips har du tips på en stående julklapp! 3. Om det ändå måste vara nytt, d.v.s. inte second-hand, och något konkret, d.v.s. inte ett teaterbesök, så försök att köpa storförpackningar och dela sedan upp i mindre paket - typ indianpärlor storpack, som sedan delas upp i mindre högar. Kanske kan de läggas i något fint glas, som du målar/skriver något på? 4. Tid är ofta en bristvara, och därför blir i alla fall många föräldrar glada om man ger barnen något som de själva aldrig skulle ha tid att göra. Låna lyssnisar (CD-böcker) på biblioteket och kopiera ett par stycken som du därefter ger bort - snyggt förpackat. 5. Om du är pysslig, är nätet en guldgruva. Där finns det massor av tips på vad du kan göra av t.ex. gamla avlagda kläder, d.v.s. hur du kan återvinna dem, och göra något som kan vara kul för barnen. Såg bl.a. någon som hade klippt trasor av gamla t-shirts och virkat en superstor sittpuff i glada färger. God Jul! A

2012-12-13
AnNaPo
AnNaPo

@Vilgot3: Ja, det där med att köpa julklappar i förväg tycker jag också är en god idé. Bokrean brukar t.ex. vara en guldgruva. Som vanligt vill jag slå ett slag för second-hand-affärerna som ofta har fina böcker till mycket facila priser. Visst kan det bli ett dilemma om den du ska ge presenten till önskar sig något annat, men när det gäller barn har jag en känsla av att önskningarna ofta är rätt ytliga och ad-hoc-aktiga. De kommer och går och förändras ganska ofta, och hur mycket ska man som givare hänga med i svängarna? Någon skriver om önskelistor som blir kravlistor. Trist! Kanske ska närhetsprincipen få råda - i kombination med barnets ålder; Vad gäller närhetsprincipen, känner jag inga krav att följa några önskelistor till barn utanför vår familj. Kusiner och vänners barn får helt enkelt det de får, och där har jag aldrig upplevt otacksamhet eller besvikelser. Står jag rådlös, så hör jag mig givetvis för angående vad de önskar sig, men hittar jag något som jag tror kan fungera så får det bli det. Som en reabok t.ex. Och vad gäller barnets ålder, så tar jag vår femtonårings önskemål på större allvar än vår fyraårings. Givetvis finns det gränser och ekonomiska ramar, men om femtonåringen önskar sig tofflor, så vet jag att det är ett seriöst önskemål, och försöker gärna att tillmötesgå det hela. Fyraåringen har däremot under året önskat sig allt från slovensk-engelskt lexikon till motorsåg. Givetvis endast ögonblicksinfall, och inget av detta har överhuvudtaget varit aktuellt att köpa. Där går vi in och styr. Oavsett vilka principer man följer kring det här med hur mycket man ska tillmötesgå barns önskemål, så slår jag ett slag för lite mer "gröna" presenter - typ second-hand-grejer som inte heller matar handelns och konsumtionssamhällets omättliga begär. 

God fortsättning,

A

2012-12-27
AnNaPo
AnNaPo

@ xLillaMy: Jag tänkte ett par varv kring det där med att kopiera cd-lyssnisar, men är ganska säker på att man faktiskt får göra det - och dessutom ge bort till någon i present. Det man däremot inte får är att masskopiera och distribuera i stora mängder. Inte heller göra pengar på kopiorna. Kanske har jag fel. Kanske är all kopiering totalförbjuden. Då får jag genast göra avbön och ta tillbaka mitt kriminella tips. Finns det någon här som har hundraprocentig koll på detta?

God fortsättning,

A

2012-12-27
AnNaPo
AnNaPo

Man får handla efter plånboken. Om man vill att någon ska få just DET så får man spara ihop till det helt enkelt!

När mina barn blir såpass gamla att de önskar sig iPad och sån skit så kommer de få bidrag till att kunna köpa det själv. Jag vågar inte räkna med att vi nångång har såpass bra ekonomi att vi kan köpa det huxflux! Dessutom är det ett bra sätt att lära barnen värdet av pengar.

Dock förstår jag inte heller hur man kan köpa julklappar flera månader i förväg. OM man nu absolut inte vet att människan fortfarande kommer vilja ha det och inte fått det av nån annan redan.

Teaterbesök är väl kanske kul, ifall man bor i en stad där det finns mycket teaterpjäser! I denna lilla staden som jag bor i är det nog det absolut tråkigaste man kan få, för det händer vääääldigt sällan nåt sånt här!

Är det inte olagligt att kopiera cd-skivor från biblioteket?

2012-12-17
xLillaMy
xLillaMy
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...