App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Hur exakt har ni förberett era barn på att det ska komma en bebis?

Och tänker ju då främst på er som fick andra barnet när det första var runt 3 år. Jag vill ha alla tips på hur man ska få storasyster att inte känna sig svartsjuk, utan att hon accepterar syskonet och förstå att hon måste dela med sig av mamma, pappa och alla andra omkring? Förstår ju att alla barn reagerar olika, men man vill ju givetvis göra allt för att hon inte ska känna sig utanför, samtidigt som att hon måste förstå att bebis måste få sin tid också. Hur har det funkat när ni är ensamma hemma med barnen i början och man tex måste amma eller försöka få bebis att sova? Har storasyskonet förstått att den måste hålla sig lugn och inte "störa" (iaf när det är sovdags) just då?

2012-11-28
xLillaMy
xLillaMy

Min stora var exakt 2 år när lilla syster kom, alltså för liten att förstå att det skulle komma en bebis under graviditeten. Vi berättade för henne att det fanns en bebis i magen och när vi lekte med hennes dockor så flrklara jag för henne att så kommer vi också göra med bebisen i magen, sen köpte jag några barn böcker om stora syster och lilla syster etc. Som sagt var hon ju lite liten för att direkt förstå och blev helt chockad när hon såg en riktig bebis ligga där på BB och mammas mage var borta.

Nu fyller hon 3 och lilla syster 1, och hon förstår så mycket nu. Går tillbaka och frågar ibland om hon kommer ihåg magen och att lillasyster låg där, och då berättar hon att hon minns o så. kul! Jag lät min stora vara med för det mesta när blöjan skulle bytas på den lilla och hon brukade sitta och kolla när hon åt från bröstet, hon älskade det. Hon gillar att vara den stora och tar gärna hand om lilla syster, även fast det blir bråk ibland också =)

Om min man inte är hemma på kvällarna då lilla syster ska nattas så sätter jag på nått kul på TV och berättar att jag måste in och lägga syrran och men när jag kommer tillbaka så ska vi leka, bara hon och jag.. och det går hem direkt ! Hon är ju 3 nu, så det är mitt råd, nu när din flicka är i samma ålder !

2012-12-01
SandyMarie
SandyMarie

När andra barnet föddes var första 2 år och 3 månader....

jag hade köpt en docka som vi skötte om tillsammans, ibland bar jag dockan som en bebis för att han skulle vänja sig vid att jag höll någon annan. Sen tittade vi på hans bebisfoton och förklarade att vi skulle få en till bebis, precis som han själv på fotona... Det var väl det...

Han reagerade aldrig särskilt mycket... i början fick pappan mysa mycket med bebisen så jag kunde fortsätta mysa med "stora" sonen som vanligt om kvällarna... sen sov ju bebisen mycket i början så vi hann vänja oss vid det nya livet... med tiden blev det automatiskt... vi hade köpt en XXL-soffa för att jag skulle kunna mysa med bebisen på bröstet och stora sonen bredvid... det var då "ormgropen" skapades ;)

Att gå från ett barn till två barn var inget annat än ett nöje! Du har två armar, två knän... det går jättebra :)
Lycka till!!

2012-11-30
zmiley
zmiley
Bebis på 2 månader

Glöm inte att tillsammans med er dotter planera vad som kommer hända när det är dags för bebisen att komma ut. Vår son fick vara med och bestämma vem som skulle komma och passa honom när vi åkte in till förlossningen ( det gick att ge honom det valet, det kan ju inte alla). Vi förberedde honom på att vi kanske fick åka iväg mitt i natten men att då skulle barnvakten finnas hos honom.
Han fick köpa en liten resväska som vi packade ihop, eftersom han ville åka med barnvakten hem till dem och sova över där. Jag packade i smyg ner en present i väskan, en ny dvd film. Och så köpte vi en lite rolig necesär som han inte visste om, den blev han jätte glad över när han packade upp sin väska hos barnvakten! Vi skrev ett litet kort och la tillsammans med paketet i väskan också, typ snart blir du storebror hoppas att du har roligt, vi ses snart, älskar dig. Puss mamma och pappa.
I förväg Hade vi också köpt en liten present ifrån bebisen som storebror fick när vi kom hem ifrån bb.

2012-11-29
emcb
emcb

Visserligen har jag mindre mellan barnen, så gick inte att prata med henne om det direkt. Men att folk hälsar på storasyskonet är nog väldigt viktigt. Lite tid med lilla, mycket med det stora (för besökarna).

2012-11-29
jika686
jika686

Här är det 3år mellan. Vi läste böcker om att få syskon. Vi pratade mkt om att när bebisen kommer kan du hjälpa mamma, för det är bara 3år sedan du var bebis så du vet ju bättre än mamma hur det är att vara bebis! Pratade om att han skulle få köra vagnen när vi var ute tex. Sedan var jag noga med att berätta om amningen, att bebisen får mjölk i från mammas bröst precis som du fick. Att bebisar kan skrika väldigt mkt och högt, då får vi försöka hjälpas åt att trösta. När lillebror väl kom gick det jätte bra, storebror testade sin pappa lite i början (typ, älskar du mig fortfarande om jag bråkar). Inget mot bebisen eller mig. Om jag skulle amma erbjöd jag honom att sitta bredvid och läsa en bok eller bygga lego tex. Annars förklarade jag att när jag matat och bytt blöja då ska vi gå till lekplatsen, bygga lego eller var det nu var. Det gäller at ge full uppmärksamhet när man kan så blir det inte lika tufft när man måste ge bebisen full uppmärksamhet.
Och i början är kanske pappan hemma, då kan han ta bebisen och du är med dottern och gör något hon gillar. När du ammar får pappa göra något med dottern.
Första kvällen hemma med bebisen var det mkt känslor hos storebror, glad, lite ledsen, ville bli buren och pappa fick sitta med honom i knät när han skulle somna. Det var mkt förväntningar så när vi väl kom hem gick nog luften ur honom helt och det blev lite upp och nerpå! Men dagen efter var det mkt bättre!

2012-11-29
emcb
emcb

Det är tufft!! Stora var ca 27 månader när lilla kom. Till vår stora glädje så verkligen älskar hon lillasyster och månar så otroligt om lillasyster.

Vi sa redan från början att det var ne bebis i mammas mage, sen tog vi reda på könet och sa då att det var en lillasyster i mammas mage. Försökte se till att hon fick känna bebisen i magen, vara mycket med henne innan. Jag var ju dålig så pappan tog ju henne väldigt mycket redan under graviditeten. När vi kom hem från BB (maken stannade med mig och farmor/farfar samt dagmamman hade stora tjejen då) så ställde vi babyskyddet på golvet och bara kramade stora tjejen, fast hon var mest intresserad av HENNES lillasyster... Nu, 2 månader senare, är hon fortfarande helt underbar. Vill gärna hålla lillasyster, stoppar i nappen när det behövs och frågar efter lillasyster om hon inte är med i samma rum. Tror på att vara öppen med vad som händer och anpassa lite efter den individ man redan har.

Sedan hur man ska göra när lill* ska sova är ju lite individuellt men här funkar det som så att lilla sover och stora röjer runt som vanligt... det går inte att få en vild 2åring att vara tyst mitt på dagen! Jag förklarar att hon behöver dämpa sig lite just när lillasyster ska till att somna men sedan får hon hålla på som vanligt, båda här ärvt sömnen efter sin far, dfe kan sova hursomhelst, närsomhelst.

Tyvärr är det så att när lillan sover måste jag fixa lite praktiska saker såsom mat, disk och tvätt så stora får ju ingen riktig kvalitetstid då men jag brukar låta henne vara med i allt. Hon hjälper gärna till med lillasyster....

2012-11-29
Yrwen
Yrwen
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...