App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

jag är så himla arg på min vårdcentral!

jag har hittills inte haft nåt att klaga på, men nu har hänt två incidenter på tre veckor! har anmält dem till patientnämnden och tänker byta vårdcenral! första incidenten var för två veckor sedan när jag ringde till rådgivningen med extrem smärta på ENA sidan av halsen, kändes som en stor svullen klump i halsen som täppte till och smärtade nåt enormt, sprängde ända upp i örat och det kändes som att jag knappt fick ner mat och dryck. jag blev totalt avfärdad som en fjantig idiot som ringde till vc för lite halsont. fick inte ens en läkartid för att utesluta halsfluss! åkte in till jourvc på kvällen (som är en helt annan vc) och och de konstaterade akut sköldkörtelinflammation! andra incidenten var förra måndagen. feberfrossor, kunde inte stå på benen för jag mådde så dåligt, mannen fick släpa mig till vc i princip. där blir jag återigen totalt avfärdad med orden "kraftig förkylning, åk hem och vila". på eftermiddagen får jag en mystisk huvudvärk på ena sidan av huvudet som inget biter på och som gör mig galen. ringer 1177 och förklarar att jag är för dålig för att orka åka in till vc en gång till. de tar mig på fullaste allvar och beordrar mig att ringa ickeakut ambulans och åka in till akuten. där låter det mer hjärnhinneinflammation, körtelfeber och andra trevliga saker och jag var tvungen att få morfin mot smärtorna, för inget annat hjälpte. jag låg inne på sjukhus i en vecka med intravenöst antibiotika och efter massor av tester (bla ryggmärgsprov för att utesluta hjärnhinneinflammation, inte kul!!!) kom de fram till mkt allvarlig bihåleinflammation. jag var FULLSTÄNDIGT utslagen, är fortfarande långt ifrån bra och levde på starka mediciner innan antibiotikan och rören de sköt (ja sköt, man måste igenom en tunn benvägg) in i bihålorna för att sköja rent en gång om dagen (gjorde fruktansvärt ont!!!) började hjälpa. jag är så arg så jag vet inte vad jag ska göra! har som sagt anmält dem och ska kontakta verksamhetschefen personligen och säga åt dem att såhär får det helt enkelt inte gå till. visst, jag har full förståelse för att det kommer folk med skitsaker hela tiden, vareviga dag, men de MÅSTE vara observanta på när det faktiskt är nåt allvarligt! usch vad jag har varit nervös de här tre veckorna eftersom jag är gravid! bara det borde ju varit anledning till att kolla upp ordentligt, men icke! ska kontakta en annan vc och byta på måndag!

2012-11-23
mickelina81
mickelina81
Barn på 3 år och 8 månader

Tyvärr blir jag inte förvånad... Jag har nästan aldrig fått rätt diagnos på vc. Nepp inget förtroende får dem ifrån mig, bra att du anmält!

2012-11-29
emcb
emcb

var med om nått liknande, Hade utomkvedshavandeskap, kunde inte gå och sitta, grät och hade för jävligt ont, De dumförklarade mig där och sa "Men lilla vän, detta är bara en vanlig urinvägsinfektion" Tog prover och läkaen medgav att han ej hittat bakterier i urinet men skulle ändå testa m anibiotika för urinvägsinfektion (hur dumt är inte det) . En vecka senare åkte jag akut till sjukhuset och fick akut opereras då min äggledare var nära på at spricka. Anmälde dem också. Detta var på VC södervärn, Malmö är ganska katastrof kan jag hålla med om!

2012-11-29
SandyMarie
SandyMarie

Vi har tur som bor i Halland och vi har tydligen den bästa sjukvården i hela landet. När jag har ringt så har vi alltid fått komma samma dag om man ringer tillräckligt tidigt. Vi har alltid fått rätt diagnos och rätt medicin med tillägget fungerar det inte så får ni höra av er så skickar vi vidare till en specialist.

Läkare på vårdcentraler är inte specialister inom alla områden som vissa här tycks tro. Få rätt antibiotika kan vara svårt också eftersom man inte vet vilka bakterier det är frågan om utan att göra en odling som tar flera dagar och då är det bättre att börja med en antibiotika som kanske hjälper än ingen alls. Kåvepenin hjälper mot många infektioner och är ett korrekt första hands val. Det är mildare än bredspektantibiotikan som riskerar att ge resistenta bakterier i större grad. Det finns många resistenta bakterier i samhället nu pga för mycket antibiotikabehandling. Vissa finns ingen behandling för och får du den och får en urinvägsinfektion eller blodförgiftning av dessa bakterier så kan det att leda till döden.

Jag tycker synd om läkarna som måste känna stor press av pålästa människor som är bergsäkra på att de behöver den starkaste antibiotikan när de bara har en vanlig förkylning som inte hjälper med antibiotika men daremot utvecklar resistenta bakterier.

I de södra delarna av Europa skrivs det ut mest antibiotika och de har också störst problem med resistenta bakterier.

Är man akut allvarligt sjuk så vänder inte jag mig till vårdcentralen utan direkt till närmaste akutmottagning. Det gjorde jag när en av mina  döttrar snabbt blev svårt sjuk (1 mån gammal) insåg att jag hade inte tid att gå via en vc och rätt var det för hon hade nog inte överlevt annars.

2012-11-28
Atlantis
Atlantis

Håller med vårdcentralen i Malmö är skit, i Svedala måste man vänta på att dom ringer upp när dom har tid, även om man bara ska fråga något . Kan dröja flera timmar innan dom ringer till baka.

2012-11-23
spillevinken1
spillevinken1

sorgenfrimottagningen och jag har som sagt varit jättenöjd hittills. men då har det aldrig varit nåt direkt allvarligt jag sökt för tidigare, men hosta med barnen och såna allmäna saker. det verkar ju som att de inte klarar av mer allvarliga saker... funderar på att byta till lunden istället.

2012-11-23
mickelina81
mickelina81
Barn på 3 år och 8 månader

vilken vårdcentral i malmö har du? jag har haft kirseberg men har nu fosietorp vilket jag är nöjd med där de alltid tagit mig på allvar hoppas du hittar en bättre

2012-11-23
majbarn5
majbarn5
Bebis på 4 månader

dessutom, när det gäller mitt telefonsamtal om halsontet, är det inte bättre att folk får komma in på en läkartid och kolla upp än att de totalt idiotförklarar folk?

2012-11-23
mickelina81
mickelina81
Barn på 3 år och 8 månader

vet inte hur det är i övriga landet, men här i malmö är det verkligen katastrof, för det här är inget enskilt fall. de GÖR inget! min rumskamrat på infektionskliniken var med om i princip exakt samma sak fast på en annan vårdcentral. hon hade skyhöga febertoppar, hostade ihjäl sig, hade jätteont i ryggen osv. de körde samma grej som de alltid gör, titta öron, hals, snabbsänkan. hon hade 200 (!!!) i snabbsänka och läkaren sa typ "ja, du har nån slags infektion, jag skriver ut lite kåvepenin". hon blev såklart arg och tyckte "vaddå kåvepenin!". "jaha, vi kan ta nån annan antibiotika om du vill" säger läkaren då. men hallå!!?!?!? man kan ju inte bara skriva ut antibiotika hur som helst, speciellt inte när man inte vet vad det är! hon TJATADE till sig ett urinprov och de sa ta provet och åk hem. precis när hon satte sig i bilen ringer de tillbaks och typ "jo förresten.... du ska nog komma tillbaks!" hon hade massa blod i urinen och fick tack och lov en remiss till akuten. Det tog ett tag för infektionskliniken att komma på exakt vilka bakterier hon hade, men hon hade iaf en lunginflammation och fick till slut rätt sorts antibiotika.

problemet med vården här i malmö är ungefär samma som folk har med försäkringskassan. man måste vara frisk för att orka vara sjuk! folk kan tycka att jag borde stått på mig mer när läkaren tyckte att jag bara hade en förkylning och skulle åka hem och vila, men jag orkade inte. jag var så himla dålig att jag bara ville gå och lägga mig nånstans.

jag säger inte att alla är dåliga, bara att de på min vc är det och att de är för snabba med att avfärda folk.

2012-11-23
mickelina81
mickelina81
Barn på 3 år och 8 månader

Nu får jag kanske fan för mitt svar men tänker svara i form av sjukvårdspersonal. Men för de första vill jag säga att de är jätte tråkigt och hemskt att sådana felbedömningar göra. Att anmälningarna ökat tror jag nog har med att göra att folk är mer upplyst om att de kan anmäla. Samt att senaste året har det varit rena häxjakten på vårdpersonal som gjort felbedömningar etc. Tycker de är fruktansvärt att man försöker peka ut specifika personer som kanske räddat tusentals människor men i ett telefonsamtal missat viss informtion eller helt enkelt inte fått rätt info. Är oerhört svårt att göra denna bedömning. Har fått en motsatt effekt, att nu vågar inte vårdpersonal fatta beslut längre för de e så rädda om sin rygg. Som adekvat vuxen person tycker jag det är okej att man lägger lite mer ansvar på egen bedömning också. Känns de inte rätt åk in! Sen ska man ju självklart kunna känna förtroende för läkarbedömningar etc men det är väldigt sällan de missar livshotande tillstånd. Men de är bra att du anmäler för de är grunden till processförbättring. Och som tur är har de fokuserar mer på hitta processfel än häxjakt på enstaka på personer. Hoppas du mår bättre och hittat en bra husläkare de är superviktigt, har själv bytt också :)

2012-11-23
Maalin89
Maalin89

Det tycker jag du gör rätt i. Vet att anmälningarna till patientnmnden har ökat ofantligt den senaste tiden, varför vet jag int men det har ökat, tyvärr...

Hoppas du blir helt frisk snart!

2012-11-23
Betty86
Betty86
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...