App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Hur funkar det med föräldrapenning med tvillingar?

Hej, Jag är nu inne i v.26, gravid med tvillinggrabbar. Min sambo och jag har pratat om det här med föräldrapenningen när man väl kommer gå hemma med grabbarna, och vi har ingen aning om hur föräldrapenningen funkar när man har tvillingar... Nån som redan har tvillingar som har erfarnehet om detta och kan svara på hur det funkar? Tacksam för svar. :) 

2012-11-23
Lilli85
Lilli85

Tack för era tips! =) De är guld värda, kan jag berätta! Vi har "nog" allt som behövs nu i materiella ting. Och med "nog" så menar jag att där tillkommer väl säkert alltid nåt smått som man inte har tänkt på att handla hem. Men allt det "stora" är inhandlat, dvs skötbord, sängar, sitters. Allt är i stort sett bättre begagnat, förutom baby sittrarna, men vi hittade dessa på Ullared för 199kr/st. =) Och de kommer vi få i julklapp av min mormor och morfar. =)

2012-11-28
Lilli85
Lilli85

För oss kostade ersättningen ca 1000kr i månaden för våra tvillingar.det funkade inte med amningen eftersom den ena vägrade totalt.

vi köpte 2 paket blöjor i början och hade ett med oss till bb.på neo fick vi blöjor.

sen köpte vi på oss en massa paket när vi kommit hem.hade fått en massa rabattcheckar och kunde då får paket för ca15kr/st.

nu med vår minste son så hade vi ett paket blöjor kvar från tvillingarna.men han var på gränsen för att kunna använda dom.vägde 4230g.här funkar amningen,så då spar vi på de pengarna och sen har vi köpt på oss tygblöjor.

2012-11-26
Emilie7
Emilie7
Gravid i vecka 34

Jag har alltid passat på att handla kläder i större storlekar på rea, kanske inte ytterkläder men allt annat för att bunkra upp. Sen kan man ju försöka köpa så mycket som möjligt begagnat, leksaker, babygym, babysitter etc. Gör man så så kan man till och med komma under summan som de flesta lägger på ett barn (om dom köper nytt) fast man köper till två. Försök ligga steget före med vad man behöver!

2012-11-26
Betty86
Betty86

Okej, det är ju synd att man inte får mer ekonomisk hjälp, med tanke på att man bara har knappt 80% när man går hemma, det är som du säger ändå två stycken, det blir ju dyrare med allt. Nu är jag ju fortfarande gravid, men jag hoppas att jag kommer kunna amma barnen, så man kanske inte behöver lägga så mycket pengar på mjölkersättning (inte för jag vet hur mycket det kostar...)

Nu är det inte så att jag är snål eller inte kommer ge mina barn allt de behöver (och lite till) men givetvis måste man tänka mer på vad man handlar eftersom det är i dubbel uppsättning. Vi har t ex sedan nån månad tillbaka köpt blöjor och bl a våtservetter så man har en buffert på dessa, då det är väl det som kommer gå åt mest i början.

Är det nåt annat som vi kanske ska tänka på att handla hem i buffertväg innan bäbisarna anländer?

2012-11-26
Lilli85
Lilli85

Du får inte mer i föräldrapenning för att du har tvillingar, däremot så får du ju 2 barnbidrag. Det är den enda skillnaden i utbetalningarna från FK.

2012-11-26
Isabelle _
Isabelle _

Det ni har är de här 480 dagarna man har för 1 barn + 180 dagar eftersom det är tvillingar. Av de 180 dagarna är 90 dgr med sjukpenningsnivå och 90 dgr med lägstanivå. Ni har båda rätt att vara hemma samtidigt men då dras det ju dubbla dagar, men ni kan båda vara hemma så länge ni vill/har dagar. När det gäller tillägg för tvillingar så är det inget jag har hört talas om, jag önskar ju att det hade varit så... Dock gick vi med i tvillingklubben (tror det kostar 200-300/år, lite osäker) och då kan man få rabatt i vissa barnbutiker med tanke på att en del saker måste man ju ha två av... Framförallt lönar det sig om man behöver köpa mycket själv. Kallas visst duorabatt eller nåt. Kolla gärna deras hemsida. Samtidigt kan tvillingklubben bistå med hjälp (juridisk, råd ang skola dagis osv) om man behöver det. Tja, det här kanske inte var så mycket hjälp men iaf... Jag önskar att det fanns mer hjälp att tillgå när man får tvillingar, det är ju inget man väljer. Jag själv har tyckt att det varit jobbigt att behöva förlita mig på andras goda vilja när jag varit helt slut. Inte för att vi har behövt tjata oss till det, absolut inte, men det hade varit skönt med någon slags bekräftelse på att det är lite annorlunda än att få ett i taget. Om inte annat så rent ekonomiskt och fler föräldradagar! Man hinner ju inte riktigt med båda två på samma sätt som om man "bara" har ett.

2012-11-26
fridulino
fridulino

Är ersättningen densamma om man har tvillingar, rent ekonomiskt, eller det finns nåt tillägg man kan ansöka om?

2012-11-26
Lilli85
Lilli85

Vad exakt är det du undrar över?

2012-11-26
fridulino
fridulino
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...