App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Föräldradagar på ena barnet kvar, hur gör man när andra kommer?

Jag har ju kvar föräldradagar för mini och sen får jag ju ytterligare 240 dagar iaf. När man har börjat jobba sen igen och väljer att vara föräldraledig, måste man då välja från vilket barn man tar dagarna ifrån, eller läggs allt ihop efter att man slutat vara mammaledig det första året?

2012-11-20
xLillaMy
xLillaMy

men man kan som andra sagt: Inte vara hemma med det lilla barnet och ta FP på det stora (heltid) och låta det stora barnet vara på förskolan 15 timmar.

Då får man ta ut halvdagar på det stora barnet och jobba eller ta ut dagar på det lilla barnet för att fylla upp till 5 inkomstdagar (så man inte tappar sin SGI)

2012-11-20
solskensmamman
solskensmamman

man kan låta barn som har rätt till 15-timmars vara på förskolan, när man är hemma med det andra barnet.

Jag tror inte att det spelar någon roll vilken ålder de har, men det är väl vanligast att man är hemma med det minsta (som inte skolats in ännu) och det stora barnet "går kvar" på förskolan men bara 15-timmar

2012-11-20
solskensmamman
solskensmamman

Nej, det funkar som sagt inte så när man är egen företagare. Är han ledig så mycket så kan företaget gå under. Och onsdagar, fredagar och lördagar är de absolut svåraste dagarna för honom att vara ledig på.

Vi har inte ett vanligt Svensson-liv.

2012-11-20
xLillaMy
xLillaMy

man kan ta ut tex halva fredagen. (jobba in den tiden en annan dag är OK, bara man är LEDIG halva feredagen eller måndag förmiddag)

då kan man ta FP: fre, lör, sön halvdagar = man förlorar 10% inkomst (om man inte jobbat in den tiden) och får ut( 1,5/7 )*0,8 = ca 17%

SÅ råd har man eftersom man får ut mer pengar än man förlorar!!!

 

tar man ut fre eller mån heldag förlorar man 20% lön men får ut 3 dagar av 7 varje vecka

3/7*0,8=ca 34 % lön

 

SÅ FK betalar gärna oss för att vara hemma deltid!!!

2012-11-20
solskensmamman
solskensmamman

Nä, det låter ju inte fel. Men totalt omöjligt, iaf för vår del. Iom att han är så gott som egen företagare så funkar livet inte så som för de som är anställda i företag. Sen skulle vi inte ha råd heller.

2012-11-20
xLillaMy
xLillaMy

nya regler - man får ta ut dubbeldagar nu = båda är hemma med 1 barn och tar ut FP båda

MEN dagarna går iväg väldigt fort OCH man får ingen jämställdhetsbonus på dubbeldagar

 

Jag hade gjort så att man utnyttjar jämställdhetsbonusen max. Dvs är hemma mkt båda, om tex du ska vara hemma längre än din man med lill*n så kan du ta på stora barnet i början och din man på lilla barnet = båda är hemma och hjälps åt, han tar av sina dagar på nya barnet och ni får lättare att få jämställdhetsbonus.

Sen hade jag sett till att man tar ut lika många högnivådagar på nya barnet = max jämställdhetsbonus. Behövs mer pengar så kan man ta ut på stora barnet så man klarar sig.

Man kan även få JÄTTELÅÅÅÅNGA semestrar om den som tagit minst dagar på lilla barnet tar FP på det barnet och den andre tar ut FP på det stora barnet samtidigt. Inte fel att vara lediga mycket och ofta tillsammans!!!

2012-11-20
solskensmamman
solskensmamman

Men man får ju inte vara föräldralediga samtidigt förutom de 10 första dagarna?

2012-11-20
xLillaMy
xLillaMy

Om ni vill nyttja jämställdhetsbonusen på det nya barnet så fort som möjligt, så ska ju pappan ta ut sina 60 obligatoriska dagar så tidigt som möjligt. Är ni båda hemma kan ni ju nyttja de 30 dubbeldagarna tidigt. Sedan kan den ena ta på det lilla barnet och den andra på det stora (om ni är hemma samtidigt), men allt hänger ju på om ni vill spara dagar till längre sommarlov/semestrar, vid stängningsdagar på förskolan (ca 2 dgr/per år) o s v. Vad som är bäst är ju unikt för varje familj.

2012-11-20
sommarlov10
sommarlov10

Ni har så rätt och det är ju ganska logiskt egentligen:P Men ibland strejkar det där uppe när man försöker tänka lite längre xD

Tack för era svar!

2012-11-20
xLillaMy
xLillaMy

Det spelar roll så som dom säger med att stora inte får gå på förskola när du tar ut fp-dagar som tillhör henne. Sen om ni kanske försökt dela så gott det går och är ute efter jämställdhetsbonusen så spelar det ju in där med!

2012-11-20
Betty86
Betty86

Jag skulle personligen välja att ta ut på det äldre barnet. Helt enkelt för att man har kortare tid kvar att ta ut. Fast man måste ju också tänka på att man måste umgås med barnet den tid man tar ut fp. Så man kan t ex inte ta ut en hel fp-dag om barnet är i skola en del av dagen.

2012-11-20
Isabelle _
Isabelle _

Du kan ju inte ta ut fl för det stora barnet å sen skicka det till dagis å vara hemma med det lilla, tar du dagar på det stora måste du vara hemma med det.. å det lilla då naturligtvis.. om inte det går på dagis åxå för då kan du välja å bara vara hemma med det stora.. men så blir det ju inte för dej :D 

hänger du med ;)

2012-11-20
osisen
osisen

ja du måste välja, barnen har sina egna dagar så att säga..

jag tog ut de sista på sonen nu i somras när han ändå var hemma på så sätt sparade jag dotterns istället

2012-11-20
osisen
osisen

Okej. Undrar vad det spelar för roll isf..

2012-11-20
xLillaMy
xLillaMy

Du måste välja tror jag. Men om det spelar roll eller ej vet jag inte.

2012-11-20
Betty86
Betty86
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...