App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Åh! Ungen äter ju inte!

Detta är så tröttsamt, och tar massa energi från oss. Hon har alltid ätit dåligt. Nu har hon kommit in i en trall när hon äter dåligt alla målen på dygnet, förutom vällingen på kvällen. Dessutom skriker hon merparten av måltiderna. Hon ska ha våra bestick, och även om hon får dem och vi tar fram nya så ska hon ha de också. Hon vill dricka ur våra glas, vilket hon också får, men då ska hon BARA göra det resten av måltiden. Hon ska sitta och slabba med maten från tallriken ut på sitt bord tillbaka till tallriken igen. Och ja, hon mår bra, men nej hon växer förmodligen inte som hon ska. I maj vägde hon 9,3 och jag skulle bli förvånad om hon väger mycket mer än 11 kg nu. Hon kan omöjligt följa de j*a kurvorna så som hon (inte) äter! Detta har som sagt pågått sen hon var ca 8 månader gammal. Visst, vissa dagar äter hon mer nåt mål av dagen, men det är förmodligen mindre än vad de flesta barn äter vid VARJE mål, ALLA dagar. Trött, ledsen, smått bekymrad.. Vi ska till bvc om några veckor, men den velpannan lär väl inte komma med något vettigt.

2012-11-12
MamsanMaria
MamsanMaria
Barn på 2 år och 4 månader

Vevvis; tack så hemskt mycket för ditt fina svar! Första två punkterna följer vi, men tredje är väl sådär. Vi hurrar tex när hon lassar in en tugga.... Man blir ju så glad!

Vi försöker att låta henne äta med våra bestick ibland, och hon får ibland en liten porslinsassiett osv, men det hjälper oftast inte ändå.

Jag pratade som hastigast med bvc förut i ett annat ärende och nämnde detta med maten, men som jag trodde så började hon bara surra på om extra fett i maten, låta barnet äta själv (som hon gör) och lägga upp maten fint och mat i roliga färger, tex tomat och morot. Inget nytt under solen direkt... :-/

2012-11-13
MamsanMaria
MamsanMaria
Barn på 2 år och 4 månader

Svårt att ge er några bra råd för ni verkar ha testat det mesta men jag vill säga att jag vet själv hur jobbigt det är att ha barn som knappt äter nåt. Vissa barn verkar nästan överleva på luft.. Om det är till nån tröst så äter mina två fd matvägrare bättre idag (3 och 5 år ) och har gjort det ett bra tag. Men det går fortfarande i perioder, ibland äter de massor och andra veckor knappt nåt.

Med den äldsta av dem två så gick vi till en dietist och fick bl.a dessa råd som riktar sig till barn som knappt äter. Kanske kan nåt av det hjälpa er på traven..

Rutiner: Ha regelbundna måltider och inte låt det gå för långt mellan måltiderna, äta på bestämda tider och äta på särskild plats, helst matbordet och inte framför tv´n t.ex.

Vid matbordet: Ät tillsammans, korta måltider, små portioner (bättre att barnet vill ha en portion till än att det ser för mycket ut för barnet), servera allt för var för sig och inte ihoprört, använd kryddor för vissa barn vill att maten ska smaka mer.

Undvik: Belöning eller bestraffning för att hon ätit eller inte ätit. Undvik även tjat, hot, mutor. Att äta ska inte vara ett tvång. Kom också ihåg att inte hurra för varje tugga.

Mitt bästa tips är att försöka slappna av angående matsituationen. Hon verkar trots allt få i sig lite grann och klara sig bra på det. När det gäller det som ni nästan verkar tycka är jobbigast, att hon skriker vid matbordet, har jag ingen erfarenhet av själv. Om jag har förstått det rätt så äter hon själv? Annars skulle jag rekommendera det. Har ni provat att duka precis lika till henne med era bestick, tallrik och glas? Om det inte är så att hon kastar dem i golvet då såklart, för hon kanske vill ha precis som ni. Vill hon sen ha era bestick iaf så ge inte med er även om hon skriker och bråkar. Förstår att man går med på det mesta för att försöka få henne lugn så att ni kan få i er eran egen mat men tänker att det kanske är så att hon märkt att hon får uppmärksamhet och sin vilja igenom genom att skrika? Försök att ignorera henne när hon skriker och istället uppmärksamma henne när hon inte gör det. Fast jag vet att det låter lättare än vad det är..

2012-11-13
vevvis81
vevvis81

Just_m; nä, det är väl en av de få saker vi inte testat. Vi läser böcker jämt för henne annars, det är hennes favoritsak i världen. :-) Men ska man börja med sånt vid maten? Kanske man skjuter sig själv i foten? Men testa kan man ju alltid göra!
Tack för ditt svar!

2012-11-13
MamsanMaria
MamsanMaria
Barn på 2 år och 4 månader

Lulls; vi har inte varit där sen i maj, så vi får se vad de säger nu den 21:e, men jag ger inte mycket för vår bvc-sköterska. :-/

Betty; jag tror också att våra barn kanske är mer "normala" (ursäkta alla er övriga. Hehe), men det är ju lite som att det ska tävlas i vem som har tjockast barn! Och don't get me wrong, jag ÄLSKAR feta bebislår, men alla måste ju inte vara supertjocka. Faktiskt. Men men.

Tack för era svar och att ni är lite medlidande med mig. Det var det jag behövde, för konkreta tips behövs nog inte, då det känns som vi redan provat allt.

2012-11-12
MamsanMaria
MamsanMaria
Barn på 2 år och 4 månader

Betty; jo, nu sista dagarna är det något värre. Det har gått från dåligt till värre, men hon svälter ju inte ihjäl. :-P

ElinVS; jag får smått panik av den gula färgen. Dels för att den är så ful och passar så illa ihop med min bild, men mest över vad den symboliserar! :-/ Jag tänker kalla henne för bebis ett bra tag till.
Vad gäller maten så ja, kladda får hon! Men oftast blir det bara kladd och inget ätande.

Jag är inte jätteorolig, då hade jag ju såklart ringt bvc för länge sen, men jag är bekymrad. Och som sagt, det tar energi. Och när hon dessutom skriker så blir matstunderna endast en plåga för oss alla tre.

Hon är ca 77 cm, så jag vet inte om det kanske är normalt? Jag vet bara att hon är lika stor/liten som de som är flera månader yngre än henne. Men jag är ju som sagt liten, så hon har kanske fått mina mini-gener. ;-)

Jag kan dessutom tillägga, vilket jag skrivit i trådar om detta ämne tidigare, att hon äter allt. När hon väl äter. Hon älskar lök, stekta champinjoner, oliver, ättiksgurka, sparris osv. Så hon är inte petig och kräsen med maten på det sättet. Det är bara det att hon aldrig verkar hungrig, och när hon väl äter så är det så mikroskopiska mängder.

2012-11-12
MamsanMaria
MamsanMaria
Barn på 2 år och 4 månader

Mamsan, jag ser att Ingrid inte är "bebis" längre! Du lyser gult!

Men jag förstår dig så väl, när det gäller maten! Min numera nioåriga tjej åt väldigt lite när hon var liten. Fortfarande har hon sina knepiga idéer kring vad hon äter och vad hon inte äter... Fast underviktig är hon inte nu, snarare på gränsen till överviktig. Men mellan 6-12 månader rasade hon på bvc-kurvorna. Gick inte ner i vikt, men inte mycket upp heller. En orgie i kladdande med mat, var det som till sist fick det att vända för henne. Men ni verkar ju redan ha prövat det mesta i den vägen...

Samtidigt så tror jag att man ofta oroar sig mer än vad man egentligen borde. Oftast får de i sig vad de behöver, bara det som erbjuds är bra.

Däremot tycker jag inte att hennes vikt verkar anmärkningsvärt låg. Min lilla vägde drygt tio kilo på 18-månaderskontrollen, vilket var helt som det skulle enligt sköterskan. Nu vet jag ju inget om hur lång Ingrid är o.s.v. men jag kan mycket väl tänka mig att hennes kurvor ser ok ut. Men det får ni ju snart veta, i alla fall.

2012-11-12
ElinVS
ElinVS
Barn på 2 år och 7 månader

Betty; har hon ätit så här dåligt i snart ett år så överlever hon nog ett par veckor till. :-P Men jag ska absolut se till att sköterskan tar oss på allvar.

2012-11-12
MamsanMaria
MamsanMaria
Barn på 2 år och 4 månader

Vi har dragit ner på mellanmålen just för att hon ska bli rejält hungrig till lunch och middag, men icke. Nu det sista har hon tom ratat clementin, som hon annars älskar. :-(
Det blir nog en ond cirkel av det, när hon inte äter tappar man även lusten att hålla på och erbjuda det ena med det fjärde, för man blir så frustrerad och ledsen när hon ändå inte äter det.

2012-11-12
MamsanMaria
MamsanMaria
Barn på 2 år och 4 månader

Osisen; de få gånger hon får en barnmatsburk så gör vi så som du föreslog, och det fungerar något bättre, men hon äter ändå lite.
Det känns ju dock som att gå ett steg tillbaka, då vi alltid haft som målsättning att hon ska äta samma mat som vi, och hon tycker oftast om det vi äter när hon väl äter.

2012-11-12
MamsanMaria
MamsanMaria
Barn på 2 år och 4 månader

Det där sista jag skrev lät ju ego, men jag försöker alltid få henne att äta men när hon vägrar så äter liksom jag. Nån av oss måste ju ha energi för att orka.

2012-11-12
MamsanMaria
MamsanMaria
Barn på 2 år och 4 månader

kanske inte det mest idealiska men har ni provat å låta henne äta före er? så det inte finns något från era platser som hon kan tänkas vilja ha..
sen när hon ätit dukar ni till er själva å äter så kanske hon vill smaka på erat men då har hon ju iaf fått i sig nåt..
sen brukar ju dagis faktiskt ha en positiv påverkan på just det här med maten.

2012-11-12
osisen
osisen

Vi har testat ALLA varianter vad gäller serveringen av maten. Däremot så får hon uppmärksamhet både när hon äter och när hon inte äter. Vi försöker ignorera henne när hon skriker, men då blir hon helt hysterisk och ligger dubbelvikt över sin stol och skriker sig blå. Sätter vi ner henne på golvet står hon vid våra ben och vrålar. Jag klarar inte det. Jag behöver min mat. Väger knappt 50 kg själv, så jag kan inte äta pyttelite varje dag bara för att hon skriker.

2012-11-12
MamsanMaria
MamsanMaria
Barn på 2 år och 4 månader

:'(

2012-11-12
MamsanMaria
MamsanMaria
Barn på 2 år och 4 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...