App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Gifta eller inte...

Jag funderar för mej själv...   Han längtar inte direkt efter att gifta sej men "kan tänka sej att göra det" men då med ett strikt äktenskapsförord som gör gällande att det man kom med är det man ev. går med. Hon vill (väl nån gång) gifta sej, utan nån baktanke om att tjäna på det men heller inte riskera att efter 20 år sitta där utan vare sej ett öre på banken eller äga nåt trots att hon "jobbat och slitit", lagt ner tid och pengar och kärlek på hemmet...(nu kan man ju spara men jag menar större saker...oftast köper väl ett par ett hus ihop men i denna historien finns huset redan hos han)   Hur löser man nåt sånt ? Jag behöver ju inte säga att det är en kompis till mej som undrar, det är mej det handlar om...*himlar med ögonen*   Jag vill ju inte leva med nån som ens tänker så, jag vill att mitt ska va hans och hans är mitt, självklart kräver jag inte honom på pengar om vi skulle gifta oss och det sen inte funkar...men säg att det funkar i 20 år, då är jag 50...Hur stor är min chans att köpa ett ställe, kanske bil, etc då...skaffa mej massa lån som jag aldrig kommer hinna betala av ens hälften på.    Vill inte ha råd om ekonomi med att spara nu och sånt, jag vill ha råd, funderingar och bara få skriva av mej...  Rent kallt, om jag ska gifta mej så vill jag känna att jag jobbar för nåt gemensamt, inte som en anställd utan lön...lr lön, det är det ju inte heller... Jag tror ni hajar :)

2012-11-08
Ludvig82
Ludvig82

Det blir nog ingen skilsmässa här...jag är inte ens säker på att det blir nåt bröllop just nu för att jag vet av erfarenhet att det här samtalet kommer dra igång världens härj.  Visst älskar jag min sambo men det är som om han(hans föräldrar) är från en annan tid. Dom är väldigt...ego, tajt familjetänk där som ofta går till överdrift. klipp navelsträngen typ.

 

Men absolut, jag ska prata med honom... har bokat tid i hans upptagna kalender för att han ska fatta att det är allvar, det är så lätt att sitta här och säga att det är sista chansen men jag orkar inte mer.  Han får bestämma sej, öppna sej och prata och framförallt komma till beslut om vårt vara eller icke vara i framtiden...

 

Fortsättning följer... ;)

2012-11-14
Ludvig82
Ludvig82

Njae...alltså, döden är ju inte heller nåt man direkt planerar för så.  Men ja, jag har oxå rätt klara tankar om hur jag vill ha det när jag dör.

 

Man kan väl säga att båda sakerna är ju sånt som faktiskt kan hända när som helst, vem som helst... Enda säkerheten är ju att den ena faktiskt kommer vara sej du vill eller ej, den andra kan man ju tillsammans jobba för att hålla borta...  Är dock fortfarande kvar i tanken att den skulle kunna komma...    Vilket snurr :D

2012-11-14
Ludvig82
Ludvig82

jag har planerat!!! eller iaf att mina organ skall doneras, att jag inte ska ha en kyrklig begravning och att jag vill kremeras :D

2012-11-14
osisen
osisen

ja e på din sida ludvig82.. tänker på samma sätt.

Jag gifte mig inte för att skilja mig men jag är realtist, allt kan hända. Jag är inte den där obotliga romantikern.. ;)

verkar väldigt krångligt hela den här husgrejen så jag tycker absolut ni ska kontakta en jurist som hjälper er att hitta en lösning!

Lycka till!

2012-11-14
osisen
osisen

Märkligt att många tror att det är han som "planerar" skilsmässa... ingen av oss planerar för det men jag vill inte utesluta "möjligheten" om man nu kan kalla det så, jag vill gärna tro på att vi ska leva lyckliga i alla våra dar men jag vet att verkligheten inte alltid fungerar så.

Han Har köpt gården tillsammans med några andra, dom äger alltså varsin del...vilket komplicerar det hela ännu mer. Han skulle alltså först få lösa ut dom...och sen släppa in mej. Lånen som är kvar(i nu läget) är inte stora.

 

Jag vill heller inte starta nåt krig för att hämnas om vi nu skulle gifta oss och sen skilja oss...men jag vill inte lita blint på kärleken heller för som sagt, man vet aldrig. :)

2012-11-14
Ludvig82
Ludvig82

Om du ser på dina laternativ så är de ju typ följande, gifta sig, skilja sig, elelr fortsätta vara sambo.. att gå skilda vägar verkar itne vara ett alternativ, då har du två kvar.. att vara sambo är ju inte heller direkt till din fördel om man säger så, då är det nästan bättre att gifta sig. 

Men se till så ni har delad ekonomi vad gäller allt som rör huset eller be att få köpa in dej, gör ett avtal där han får möjligehten att köpa ut dej vid ev skiljsmässa.. så inte han står där å måste sälja en dag :/ 

Nu har han kanske ärvt detta å inte har några lån, då blir det ju lite jobbigt men samtidigt får han kanske ta den smällen. Du måste ju åxå kunna känna att du gör något för ER å inte för honom när ni målar om väggarna, byter tak osv.. förstår du hur jag menar. :)

Men jag skulle gissa att typ familjerätten å såna ställen har bra hjälp med jurister som vet hur man ska göra så det blir så bra som möjligt.. sen går ni å gifter er å lever lyckliga i resten av erat liv.. :P

2012-11-13
osisen
osisen

Giftorätt var det jag letade efter förut förresten... Om vi nu inte skulle skriva ett förord så har jag ju rätt till hälften av allt hans och han hälften av allt mitt...allt som inte, genom ett förord, blivit enskild egendom...

2012-11-13
Ludvig82
Ludvig82

Oj, va många svar....och dubbelt så många tycken och resonemang. precis vad jag ville ha.

Försöker svara på lite olika saker som kom upp... självklart älskar vi varandra och vill leva ihop, det är ju redan klargjort lixom...men som Osisen skrev nu senast, jag vill ju inte slita röven av mej, renovera hus(obs, han betalar det emsta där), bygga upp en trädgård, la´gårdsarbete och diverse som hör till att bo på gård på landet...och sen, OM det skulle spricka stå barskrapad vid ex. 50 år.

 

Ang. nåt av de första svaren om att äktenskapsförord inte används i Sverige... öh, va ?!  Jag känner nog ingen som inte har någon form av överenskommelse vid ev. skilda vägar.   Jag tycker inte det handlar om att inte lita på varandra eller förhållandet utan en trygghet för alla parter.  Även om man är sams nu och tror sej veta att man kan komma överens och inte sätta den andre på gatan som någon sa så kan allt hända om det inte går som man vill i förhållandet...säg att den ena är otrogen, skulle du vara sockersöt och gullegullig mot den då oxå ?  Bara ett ex.

2012-11-13
Ludvig82
Ludvig82

antingen så delar man 50/50 på allt från start eller så får man köra med delad ekonomi. det går inte att köra med gemensam om den ena äger ett hus för det finns ingen.anledning att du ska betala för något som inte är ditt eller du aldrig kommer få ta del av.
då e ju renoveringar osv sånt som han får betala, att du betalar för driftskostnaderna osv är ju en sak och allt som du använder
eller så köper du in dej. andra alternativet är ju att ni säljer det å köper ett nytt hus tillsammans..
det e ju inte jättekul om man stått å betalt på ett hus i 20år så skiljer man sej å då står utan något. :-\
Nu e ju tanken att man inte ska skiljas men man vet ju trots allt hur statistiken ser ut så det e ju ingen omöjlighet direkt. Man måste gå in i ett äktenskap med öppna ögon och inse att det kan sluta i platt fall hur bra man än har det.
Jag tycker du verkar smart och jag tror absolut ni kan komma fram till en lösning som passar er båda.

2012-11-09
osisen
osisen

Alltså, det här påminner ju lite som senaste avsnittet av Solsidan, där Ove Sundberg och hans fru hade haft bodelning INNAN de gifte sig, så det stod ju namn på allt...

2012-11-08
Yrwen
Yrwen

gifta sig såklart!

bättre skydd ifall något skulle hända... 

skriv på förordet, men se till att det är rätt. Har han pengar/dyra grejor som han är rädd om så får han väl behålla det. Men se till att ni delar på ett  rättvist sätt, Tex båda står på ev. framtida lån. 

Om han äger tex huset själv, så får han väl bjuda på att du bor där och ni delar BARA på driftskostnader. VIll han renovera tex köket ökar det värdet på HANS hus och då får HAN betala det eller skriva över halva på dej om du ska betala underhåll och renoveringar av huset.

2012-11-08
solskensmamman
solskensmamman

Alltså om det är stora pengar det handlar om kan jag förstå att man kan vilja ha äktenskapsförord (säg att han är miljonär och jag skuldsatt upp över öronen) MEN om man nu verkligen älskar varandra, vill gifta sig och tror på förhållandet så tar man väl varandra under vingarna? Jag skiljer inte på mitt och hans (rent ordmässigt ja, men jag betalar räkningar, oavsett vems namn som står på)

Jag kan dock ha lite svårt att förstå varför man vill förbereda för en separation innan man ens gift sig...

2012-11-08
Yrwen
Yrwen

Hmm. För mig är det en konstigt inställning att gifta sig med äktenskapsförord. I alla fall i Sverige. I USA kan man ju bli stämd på allt man äger vid en skilsmässa. Men i ett äktenskap i Sverige delar man på det man äger ihop vid skilsmässa. Har du tex ärvt något ifrån en död släkting är det även ditt efter en skilsmässa.
Om ni båda jobbar och har lön så kommer ni väl även dela på utgifterna? Köper man hus står ju båda som ägare och betalar lån m.m. ihop om man inte lägger upp det annorlunda.

I vårt fall tjänar min man mer och betalar de mesta räkningarna. Men jag tar större delen av föräldraledigheten och förlorar på så sätt inkomst, sparande och pensionssparande. Han jobbar heltid jag kommer jobba deltid... Så vi ser oss som en familj där vi båda drar vårt strå till stacken. Om vi skiljer oss delar vi å huset och det vi köpt gemensamt, inte mer med det. Eftersom vi bor i Sverige är det svårt att lura någon på pengar vid skilsmässa.

Tycker det är lite konstigt sätt att resonera på om du älskar den personen. Du borde vilja att ni får lika och vid en ev skilsmässa ska ni båda få det bra och tryggt... Eller?

2012-11-08
emcb
emcb
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...