App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Ni som inte har tvspels tider och dagar........

Vi har ju som jag skrev i andra tråden lite småproblem med grabben (som jag upplever det iaf). Vi har provt att ha fri tillgång till tv och spelande men då har det blivit att han spelar konstant!! Alltså knappt att han hinner äta eller gå på toa ens.  Vi har provat att ha bara fre-lör-sönd. Men då spelar han KONSTANT dom dagarna. Vi har provat att sätta en timma om dagen men det blir ett JÄVLA liv när den timman är slut.  Hur gör ni eller är era barn helt enkelt inte så besatta av att spela. Har ni några tips på hur man ska lägga upp det? Hur mycket är för mycket spelande. Jag accepterar inte att han börjar skrika och tjura när man ber han sluta spela men samtidigt så vet jag inte riktigt hur jag ska bemöta det för då har han ju liksom redan fått göra det han ville från början.  Beter han sig illa innan han ska spela kan man ju ta bort spelandet. Jag känner mig faktiskt i ärlighetens namn ganska rådvill här. Jag brukar ändå känna att jag har koll på vad jag ska å borde göra men det känns lite som att jag inte har grepp om just detta.  Helst skulle jag vilja släppa på förbuden och att han själv kan känna att han inte ska sitta i 4h. men nu gör han inte det. Så någon som har en idé så mottages de gärna. Och tro mig vi försöker självklart göra det rätta och vi föröker att inte vara för slappa men inte för hårda men det känns som vi inte får kontroll på det!

2012-11-08
osisen
osisen

Ditt exempel från idag gillade jag. Han har varit i skolan och sedan haft en fysiskt aktivitet som bussandes. Då tycker tom jag att 20min tv spel är ok :-)
Jätte bra att du pratade med honom innan och att ni kom överens, när maten är färdig får du sluta. När min son gör något roligt brukar jag förvarna en stund innan han måste sluta. Tex snart är det mat, nu är maten nästan färdig så du kan börja plocka undan, nu är text mat kom och ät. Då blir det inte så abrupt att sluta. Jag hade själv blivit sur om jag gjorde något som jag gillar och måste sluta helt tvärt utan förvarning, så testa med det. Tretton kanske också kan hjälpa er!

Tror inte du behöver ta bort tv spelet. Men ha koll och sätt upp tydliga gränser! Vilket du verkar göra. :-)

2012-11-08
emcb
emcb

Ok, vi tar bort spelande helt från och med nu!

2012-11-08
osisen
osisen

Norrlänning, det jag menade med dansen var ju naturligtvis att detta är ett intresse min grabb har, något som han verkligen tycker om att göra precis på samma sätt som något kan bli uppslukad av andra saker. som å dansa, köra cross, spela hockey, samla frimärken, måla, fågelskådning, hästar.. dock var det just spelande han fastnat för. 

 

Våra spelvanor : mannen spelar ibland när han har tid och ibland kommer det kompisar över och spelar och umgås, jag spelar inte alls. jag använder å andra sidan mobilen en hel del.

Atlantis, tack för ditt tips.. å han spelar inte ens en timma om dagen, eftersom han inte får det.

Idag frågade han om han fick spela när vi kom hem, då hade han först varit i skolan och sen härjat på ett busland i 3h. Ja sa att ja du får spela men då ska du stänga av när jag säger till och tjafsar du eller grinar blir det inget mer spelande imorgon. Det skulle han göra lovade han. efter 20min så var maten klar och då stängde han av och inte ett pip. Detta var något vi kom fram till tillsammans och det kändes so jag liksom nådde fram och även han kände sig nöjd med överenskommelsen. Han kände sig antagligen inte helt överkörd, vilket det säkrt kan kännas som när jag bara säger NEJ! 

Nu efter maten frågade han om hans pappa ville följa med till hans rum å leka med ninjago så nu sitter de där å leker. Nej jag tror inte han är beroende, jag tror att han kan bli beroende med tiden, därför måste vi komma på ett sätt som fungerar som lär honom att se på spelande med sunda ögon och inställning. Lite som med maten, man kan inte äta bara godis.. 

Så jag e jättetacksam för er som gett mej bra tips på att göra det bättre..  jag tror jag har en plan nu och den ska jag ge en chans!

Har verkligen läst allt noga och flera inlägg ett par gånger.

2012-11-08
osisen
osisen

fast jag tycker inte det är någon skillnad , det är ju ett intresse han har som han vill utöva så fort han får möjlighet. Visst han blir arg och ledsen mest ledsen när han inte får men han accepterar det ju ändå till den mån att han gör andra saker, det är ju inte så att han sätter sig på baken å väntar tills jag säger nu får du spela. däremot så går han ju å frågar stup i kvarten om han får spela nu. 

sen tror jag inte på att ta bort något helt heller för ajg tror inte att det gör någon skillnad, om han inte måste utesluta spelandet för resten av livet förstås.. men det är ju inte aktuellt. Han har ju varit utan att spela iaf ett par veckor och det går bra.. han e ju nöjd å glad, han blir däremot grinig å sur när han har spelat mycket, vilket jag tror beror på understimulans så det är ju något vi mste uppmärksamma och se till så det inte sker. 

Jag gillar inte förbud och det får nog blir aningen värre för att jag ska ta bort spel helt. Jag tror det är svårt att förklara åxå när man inte ser det själv. 

Men jag gillar yrwens förslag och tror vi ska spinna vidare på det på något vis.

2012-11-08
osisen
osisen

På vilket sätt skulle det stressa honom? Jag menar, om man sätter sig ner och verkligen pratar med sonen om varför och hur, så att han är med och "bestämmer". Här står Disney Junior på dagen lång, med undantag för några barnfilmer ibland, men dotra springer mellan sitt rum, leksakerna och TVn.. Har faktiskt börjat stänga av TVn när hon är olydig, inte lyssnar eller struntar i att glöra det vi ber henne om och vilket liv det blir.. Suck.. Hon kan sitta, gråta och skrika i 10-15 min för att hon inte får titta på TV och sedan tjata om det, mne det gör ju inte att jag sätter på TVn igen.. MEN det är ju bara att härda ut, det blir väl bättre. Men jag slits ju mitt itu, när hon vill leka med mig och jag måste amma.. Men jag förösker göra saker när lillan sover eller maken kan ta henne så att stora ska få sin egen mammatid och det verkar uppskattas ;)

2012-11-08
Yrwen
Yrwen

jo vi sätter ju gränser men jag blev så osäker när jag läser i den andra tråden.. verkar som många tyckte att man inte ska sätta gränser, och sen verkar de flesta inte så intresserade av spelandet å tv:n som jag upplever min son är.

2012-11-08
osisen
osisen

han spelar fotboll, sen är vi sällan hemma på helgen, han leker mycket med kompisar, han får inte spela våldsspel alls, han spelar i stort sett bara racingspel och supermario. Han leker mycket med lego och julklapparna i år på önskelistan är lego hero factory och ninjago å ett dsspel så där har ahn ju faktiskt önskat sig nästan bara annat.

Att han skulle bli våldsam e jag inte så beskymrad över för han e ingen fysiskt person, han slåss aldrig å de gånger han har slagit mig under sitt liv kan jag garanterat räkna på ena handen. Å då räknar jag även när han var bebis. 

Däremot e jag rädd att han i framtiden ska sitta mer bakom skärmen och träffa vänner än irl. jag vill ju att han ska bli en sån där galen tonåring som testar gränser (lite iaf) och umgås med massor av människor.

Nu är han ju social iofs men sånt kan ju ändras. Därför vill jag att han får en sund inställning redan från början :D

2012-11-08
osisen
osisen

Men osisen.... Att dansa är inte farligt, det kan man (i princip) göra hur mkt som helst... Tv spel vet man är beroende framkallande. Du säger att han älskar det så mkt, är du säker på det eller är han beroende?

Jag kan inte heller sysselsätta min son hela tiden men vi har inte tv spel för det. Han får ha tråkigt och hitta på saker att göra själv. Gå ut och cykla, leka i trädgården, måla, pussla, leka med play mobil, lego osv... Det är väl ingen anledning till att låta honom spela?

Det låter mer och mer som att ni behöver ta bort tv spelet under en tid helt, för att ni hela familjen ska lära er hur det kan vara utan. Lovar att det kommer bli gnälligt i några dagar men han kommer ju inte sitta i soffan och glo på en avstängd tv. Han kommer hitta på annat, han är ett barn. De sitter inte och sörjer för evigt!

2012-11-08
emcb
emcb

yrwen.. den idén gillar jag men jag fick inte genomföra den för min man. Han tyckte att det var en urkorkad idé som bara skulle stressa upp honom. Ja vet inte, som sagt jag gillar den.

Eller om han får tex 2h per dag att disponera sin spel och tv tid på. Så får han liksom välja själv när det ska ske men när tiden är slut så är den.

frågan e hur man ska genomföra det på ett fungerande sätt.. nåt form av alarm/timer grejs som man kan pausa å sen fortsätta..

ska ta upp detta igen tror ajg.. kanske kan övertyga mannen.

2012-11-08
osisen
osisen

Min son blir snart fem och vi har medvetet inte köpt något tv spel. Vi har Kalle kunskap på datorn och några appar på ipoden som är pedagogiska, alltså lär han sig om bokstäver m.m när han spelar dem.
Det var på nyheterna förra veckan om att socialen omhändertar mkt fler barn nu pga spelmissbruk. Föräldrarna klarar inte av att begränsa spelandet och det går ut över lek, kompisar och skolan...
Jag tror att om man har någon form av tv/data spel har man som förälder ansvar att se till att de spelar bra spel och hur mkt tid som läggs framför spelet. Hur ser livet ut i övrigt, är barnet ute och leker, har mkt kompisar, bra fantasi när det gäller lek med tex lego, roll lekar m.m.
Jag har märkt en tydligen skillnad på de kompisar som sonen leker med, som får spela mkt tv spel och dessutom våldsspel (boxning, fäktning eller spel där man skjuter...) att de leker mkt mer våldsamt och blir snabbare frustrerade och lättare börjar slåss när de inte får som de vill eller om de blir en konflikt. Det är mina iakttagelser i alla fall.

Tycker att du ska sätta en tids begränsning. Prata med sonen. Om det är fint väder så tycker jag personligen inte att det är ok med tv-spel och tv tittande, då ska man leka ute. Regnar det kanske man kan tillåta lite längre tid vid spelet.

Bestäm tex att lördagar är en spelfri dag, då ska ni göra saker tillsammans som familj eller med kompisar. Vardagar är det ok att spela efter middagen i 60min. Säg att om han blir så arg när den timmen är över måste ni ta bort spelet helt. Han vänjer sig och accepterar snart de nya reglerna. Klart det är jobbigt när han blir tok arg men det är ju ni som är föräldrarna och ni kan inte ge vika bara för att han inte är nöjd med de regler som ni satt upp för hans eget bästa. Tycker också att det är bra om pappan spelar tillsammans med honom under de 60min då blir det åtminstone något socialt mellan dem och de pratar och umgås under tiden. Men även viktigt att de gör annat ihop också.

Försök locka honom att testa annat, någon sport kanske? Eller att pappa tar med honom ut och bygger en koja i skogen... Jag tror att barn spelar för att det inte händer så mkt annat som är roligt och de fastnar lätt i spelandet och då blir allt annat ännu mindre roligt.
Dessutom tror jag att det blir en väldigt bekväm "barnvakt" för föräldrarna. Man blir nog lätt medberoende ;-) "han tycker det är så roligt, han har något att göra medans jag lagar mat, jag behöver lite lugn när jag ammar m.m." Det är en bekväm sysselsättning för oss föräldrar också, samma med tv:n.

Tycker att det är super bra att du uppmärksammat att hans humör blir sämre när han spelar för mkt, det är ju ett tecken på att han spelar för mkt redan!

Min son tjatar ofta om tv:n, vill titta på Barnkanalen titt son tätt. Jag fastnade i att lätt säga ja. Men när jag testade att säga nej så tjatade han en stund men sedan kom han igång med jätte roliga lekar. De måste ju få ha tråkigt också, ur det föds massa roligt! Vi har blivit lite rädda för att barnen har tråkigt...

Lycka till!

2012-11-08
emcb
emcb

men ida86 låt säga att din dotter älskar att dansa som exempel å det enda hon gör är att dansa hela tiden, skulle du ta bort det helt då för hon dansar för mycket. Detta är ju det som han tycker är allra roligast i hela världen typ. Det känns inte snällt å ta bort det helt utan vi måste hitta ett sätt att inte göra honom så besatt av det. Det jag menar är att bara för att intresset råkar vara helt onyttigt så är det ändå ett genuint intresse. Vi har haft perioder då han haft speluppehåll men att utesluta det helt är inget jag tänker göra måste ha något annat.

å SBIn21 vi gör annat åxå såklart! Men jag kan inte aktivera honom dygnet runt även om jag är smart så har jag inte så många ideer så ajg kan komma på något nytt att göra hela tiden :D

En häst hade jag gärna skaffat vet inte hur intresserad han ahde varit förstås, han vill ha en cross men det lika som en häst är inte ritkigt vad våran ekonomi tillåter :/ Men hade jag haft råd hade jag utan tvekan köpt en cross.. eller varför itne en monstertruck för det vill han åxå köra!

2012-11-08
osisen
osisen

Vi har inte det problemet (än) men en idé kan ju vara att säga "du får spela max 30 min" eller hur lång tid man nu tycker känns okej just då och sätta ett alarm (väckarklocka, äggtimer eller liknande) tillsammans med honom och när den tiden är slut så är det bara att stänga av. Det blir säkert gnäll och skrik när klockan ringer, men det är bara härda och ignorera, ni har ju gjort en överenskommelse innan han började spela. Sen är det ju som med allt, en inkörsperiod, det tar ett tag innan han lär sig hur det funkar och då är det ju extra viktigt att ni är konsekventa med den metod ni väljer.

2012-11-08
Yrwen
Yrwen
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...