App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Vaginalt eller kejsarsnitt?!

Hej! Jag är gravid för första gången och njuter verkligen av det. Funderingarna kring förlossningen har redan satt igång, man hör olika historier och blir lite smått skrämd av både det ena eller det andra. Jag har en mor som har fött 3 barn, varav ett barn vanligt och två med kejsarsnitt. När min mor skulle föda min storebror så gick något snett (första barnet, 30 års sen i iran), han blev klämd vilket gjorde stackaren handikappad. Sen när mamma kom till Sverige så sa läkaren här att mamma endast kunde föda med kejsarsnitt och förstod inte ens hur mamma lyckades överleva. När jag tar upp detta med min barnmorska så förstår hon inte riktigt varför det kunde ha blivit så och att jag inte behöver oroa mig över det, men det är ju inte så lätt att inte tänka på det.. Behöver lite tips om både vaginalt och kejsarsnitt. Fördelar och nackdelar. Jag är väldigt orolig och känner mest för kejsarsnitt just nu, oron för smärta eller att spräckas upp gör inte mig något, det som skrämmer mig är att något går fel, att barnet går från frisk till sjuk. Väldigt förvirrad!

2012-11-07
Pariman
Pariman

(null)

2012-12-30
FransF
FransF

annan12: jag håller absolut med dig. Vi är så starka och många vet inte om det, jag var väldigt orolig dem första veckorna men nu är jag 100% säker på vaginal. Vill verkligen få uppleva de, att känna på smärtan man ger sig in på för sitt eget kött och blod. Barnet har tom format mig till ännu en bättre person. Är positiv, glad, tycker om allt och alla" stort plus verkligen! är så tacksam.

2012-12-08
Pariman
Pariman

Det är olika för alla, ingen vet hur förlossningen kommer bli, oavsett snitt eller inte. Födde vaginalt och jag blev överraskad över hur ont det faktiskt gjorde, men tack och lov finns epidural och lustgas! Hade en lång förlossning och blev rädd att den skulle sluta med snitt ändå efter alla de timmar av smärta jag gick igenom, men så blev det inte :) Ut kom en frisk och stark tös. Även om det var en smärta som inte var av denna värld så var det någonstans häftigt att uppleva kraften i en krystvärk... kroppen kan så otroligt mycket mer än du tror att den kan och det är mäktigt att känna på det! Jag sprack lite grann, som de flesta antar jag, men det är verkligen inget du ens känner eller tänker på under förlossningen och att sys efteråt var ingenting. Det är värkarna som gör ont! Du har ju ditt barn i famnen efteråt och de tar inte lustgasen ifrån dig heller om du känner att du vill använda den. Det såg inte kul ut därnere den första tiden, men nu är det helt som innan förutom en liten bit hud som liksom blivit över och som är ett rent "skönhetfel". Det kunde dessutom barnmorskan rättat till om hon fokuserat på det. Kroppen reparerar skadorna! Jag ska vara ärlig; jag är inte jättesugen på att uppleva smärtan vid en vaginal förlossning igen, men var det värt det? Ja för tusan! Jag skulle inte vilja vara utan upplevelsen. Tala om kvinnlig urkraft!

2012-11-24
annan12
annan12

låter mysigt och lugnande :) hoppas på en sådan stämmning jag med!

2012-11-22
Pariman
Pariman

jag ska absolut göra det :) hoppas på en bra förlossning! kvinnor är verkligen starka. Det bästa är när man har sin man där som ett stort stöd och självklart en bra barnmorska vilket jag har :)

2012-11-20
Pariman
Pariman

ja men verkligen, det hjälper verkligen att prata med andra :) mår dock så hemskt illa, längtar tills det släpper!

2012-11-20
Pariman
Pariman

Vad skönt att du känner så! Det kommer göra det mycket lättare för dig att ta det som det kommer :)

2012-11-20
xLillaMy
xLillaMy

Tack så mycket :) blir starkare för varje dag som går nu. Man förstår mer nu ön vad man gjorde innan. Hoppas nu på att allt flyter på som det ska, tar dag för dag, man vet ju som såg inte hur allt kommer sluta. Man ska inte måla upp något man inte vet något om än. Känns verkligen bättre nu, har ingen rädsla som jag hade för några veckor sen. Kram och tack för era råd!

2012-11-20
Pariman
Pariman

hej jag förstår du är rädd, men samtidigt..varje graviditet är unik..å man kan inte veta hur förlossningen kommer bli trots man planerat..när jag väntade min första så läste jag mkt litteratur, tittade på förlossningsprogram å jag va aldrig rädd, utan min tanke va..måla inte fan på väggen innan det är dags..jag visste juh inte vad som väntade...blev igångsatt iomed för lite fostervatten å min rädsla va faktiskt kejsarsnitt å bli snuvad på resan vaginal förlossning...jag fixade en vaginal förlossning utan nån epidural..endast med varma bad å vattenkuddar å lite lustgas..fick även en amanda barnmorska träffa några gånger då jag e enormt stickrädd å klara inte blodprov etc utan Emla..prata med din bm å be å få en tid till Amanda/aurora sköterska..du får mkt stöd å hjälp där..men samtidigt låt inte hemska berättelser skrämma upp dej, var å ens upplevelser är så olika...önskar dej all lycka till å det kommer gå bra ska du se..på förlossning är man i goda händer å personalen vet när akut situation uppstår..

vid kejsarsnitt så kan man få tex blodproppar å infektioner men man kan även få en infektion vid vaginalt..men för bebisen så är vaginalt bra, framförallt för pressen på lungorna så fostervattnet pressas ut ordentligt..å vid ks kan det ta lite längre tid innan amningen kommer igång..

nu väntar jag nummer två å har fått tid till min amanda sköterska å jag har även fått extra ultraljud för å vara säker på att allt är som det ska de sista veckorna..så jag är inte orolig.

Skickar massa styrkekramar å hoppas du får en fin förlossning sen:))

2012-11-19
wintersorrow
wintersorrow

Jag födde för lite mer än 3 veckor sedan. Jag ville verkligen föda vaginalt för det had jag hört var bättre för barnet. Men i alla fall de satte igång mig och jag kämpade på och det gjorde ju ont men ändå. Till slut kände jag att nej det är något som inte stämmer och jag såg på barnmorskorna på förlossningen att det inte stod riktigt bra till. Jag bad dem om kjejsarsnitt när jag kände att det inte stod rätt till. De sa kämpa på du är snart där vi kan se huvudet. Efter 13 timmar så sa de att de skulle ta sugklocka. Det hjälpte inte för min son satt fast och han börjad må dåligt. Så de sa akut kjejsarsnitt och 5 minuter senare sov jag och när jag vaknade så hade jag en son. Det finns nackdelar och fördelar. Värkarna gjorde ont ja men det finns bra smärtstillande. Jag kan rekomendera epedural om du föder vaginalt. De sa att jag gått igenom en vaginal och kejsarsnittsförlossning samma dag. Jag hade inte spruckigt trots att huvudet nästan var ute. Men gör du kejsarsnitt så gör det ont i såret de första dagarna men man får starka smärtstillande. För mig går det bra nu och jag kunde sluta med medecinen 2 veckor efter kejsarsnittet. Men jag var tvungen min son mådde inte bra av all medecin jag åt. Trodde då jag skulle få ont men det är bra. Allt du bör tänka på om du väljer kejsarsnitt är att INTE lyfta något annat än ditt barn. Jag körde barnvagnen och fick ont i magen men nu när min man eller mamma kör den känns det bra. Jag kan ta på såret nu och det är nästan läkt men när jag var på special BB trodde jag att det skulle göra ont i månader. Jag vill inte skrämmas som sagt det finns nackdelar och fördelar med allt. Men vad du än bestämmer dig för så följ ditt hjärta och gör det som känns rätt för dig lyssna inte på någon annan i detta fall det är du som skall föda och du måste kunna känna dig trygg. Hoppas allt går bra och stort lycka till.

2012-11-11
Johanna 13
Johanna 13

Jag fick ju också som sagt en sfinkterruptur (det kallas det om man spruckit till 3:e eller 4:e graden och jag sprack som sagt till 4:e graden). Det är ca. 10% av alla förstföderskor som får det. Och 90% får det inte. De var tvungna att använda sugklocka för hjärtslagen avtog lite på mini. Men det syddes igen jättefint och har inte alls några men efter det där nere! Man hinner inte känna hur det känns där nere när man föder, man är helt uppe i krystvärkarna. Jag förstod inte alls att jag hade spruckit! Så varför du hellre lyssnar på skräckexempel istället för på de flesta som hade bra utgångar blir bara jobbigare för dig själv! Som nån nämnde här, kvinnans kropp är gjord för att kunna föda barn och det funkar bra för de allra flesta. Det är som sagt inte alltid upp till mamman om man ska få göra ks, i slutändan är det läkaren som bestämmer och då är det bra att du är beredd på det.

2012-11-11
xLillaMy
xLillaMy

Kan också säga att min första förlossning tog tre timmar.

2012-11-10
emcb
emcb

Jag förstår att man kan vara rädd för vaginalt förlossning men det är ju det våra kroppar är gjorda för! Ks är ett bra alternativ när det inte fungerar men glöm inte att det fungerar bra för de flesta att föda vaginalt! Jag har fött två barn och det gick bra och mitt underliv ser lika bra ut som innan! Låt dig inte skrämmas av de värsta historierna. Barnets bästa är en vg förlossning det är vad alla läkare kommer att säga. Lycka till!

2012-11-10
emcb
emcb

Lysna på din kropp. E du small eller inte? Det e väldigt svårt att säga. Jag hatade KS men jag kan inte tänka mig att göra naturligt. Andra barn bara KS.

2012-11-10
Ava111103
Ava111103

Vilken stark kvinna, det är sådana som du man kallar för superwoman :) bra kämpat, tråkigt dock att du fick uppleva detta men nu har du dina underbara barn och lyckan! Kejsarsnitt känns så bra, både för mig och barnet. Känns betydligt mycket tryggare. Det är historier som dina som bör tas upp, för det är som du säger.. dem berättar inte så mycket om nackdelarna under vaginal förlossning och när man nämner ks så finns det helt plötsligt hur många negativa saker som helst att radda upp. Ibland känns det som att det bara handlar om att det kostar dem en massa pengar med ks.. no idea! Kejsarsnitt är mitt mål, är för rädd! Tack så jätte mycket för din berättelse, uppskattas. Kramar!

2012-11-10
Pariman
Pariman

Jag har fött tvillingar och en stor pojk på 4230g vaginalt.med tvillingarna blev det några få stygn.men den store pojken ingenting.tycker att det har läkt bra.inga konstigheter.

jag träffade på mammor som blivit snittade och de kunde knappt röra sig.där gick jag som vanligt.när jag sa att jag födde för ca 4 timmar sen,så kunde inte tror det.vara så pigg och röra sig obehindrat.badade sonen ca 2 timmar efter förlossningen.vi åt fika först och sen tog jag en dusch.

efter första förlossningen med tvillingarna så var jag svimfärdig.jag hade havandeskapsförgiftning.kan ha berott på den.men då dröjde det ett tag innan jag duschade.badade inter bebisarna heller för att de behövde ligga på värmebädd m.m.

min syster gjorde snitt på 4:e barnet och hon kände sig snuvad.hon blev igångsatt först.men efter ett tag fick hennes flicka låga hjärtljud.så det blev akutsnitt.

2012-11-09
Emilie7
Emilie7
Gravid i vecka 30

Jag är bara en människa, min första graviditet och oerfaren. Jag vill bara höra era åsikter och lära mig utav dem :) jag har ju all rätt att bli rädd, orolig över hur jag kommer att se ut där nere, eller på att något ska hända mitt barn eftersom att min älskade bror, mitt allt blev handikappad, frisk i 9 månader och kommer ut till verkligheten som sjuk. Jag kommer aldrig kunna släppa det pga att EN människar gjorde fel. Och mår man psykiskt sjukt av att tänka på denna händelse så har jag all rätt till att få kejsarsnitt, vi lever i ett fritt samhälle och jag är inte det lilla minsta orolig för att inte få det om jag så bestämmer mig för det. Jag kommer absolut prata med proffs och ta till mig det dem säger men om mitt inre säger nej så blir de så. Och jag känner många som har gjort kejsarsnitt och vill inget annat, inget farligt för barnet, sen så kan allt hända oavsett ks eller vaginalt, min bror är ett bra exempel. Det är en händelse jag evigt kommer bära på och det får man ha förståelse för. Självklart vill jag oxå uppleva en vanlig förlossning med, en helt annorlunda känsla.. men det får framtiden avgöra!

2012-11-09
Pariman
Pariman

Jag förstår att du kan vara lite rädd för att föda vaginalt efter det som hände med din bror. Men som sagt, det var för 30 år sedan. Det har hänt otroligt mycket sen dess och ser man att nåt är "fel" så tar man inga onödiga risker.
Det finns väl ändå en anledning till att man måste ha en väldigt bra anledning för att öht få göra planerat kejsarsnitt? Eller är det olika från kommun till kommun?

Även om du är liten så betyder det inte att du inte kan föda vaginalt. Om din bm/läkare inte hittar nåt "fel" på ditt bäcken så tror jag inte att det som hände din mor för 30 år sedan, i Iran, skulle vara en giltlig anledning att få göra planerat kejsarsnitt tyvärr.

Jag sprack till den högsta graden när jag födde mini. Men de sydde så fint och jag kände inte mycket av det efteråt. Nu syns det inte öht att jag fött barn en gång :P

2012-11-09
xLillaMy
xLillaMy

Det gick inte att undvika att googla på hur det kan se ut efter vaginal, det var ingen rolig syn.. vill verkligen inte se ut så heller. Är väldigt nöjd med hur jag ser ut och vill bevara det så, tar nog hellre ett ärr! Ni som har fött vanligt, ser det annorlunda ut nu?

2012-11-09
Pariman
Pariman

Jag gjorde kejsarsnitt för 3,5 månad sendan pga att förlossningen inte gick framåt och jag var för trött så när jag var öppen 7cm som sen visade sig hade gått tillbaka till 5cm gjorde vi ett snitt. Jag hade talat om för min bm om att jag kan ev ha för trångt bäcken pga min längd. Men man vill inte röntga när man är gravid. Så jag fick röntga bäckenet 1 månad senare för framtida graviditet. Och det visade sig att om jag kommer få så stora barn så blir det ks. Mitt snitt har gått så bra, såret har läkt jättefint och jag har kunnat bära min son som vägrade 4650g när han föddes. Så snabbt efter 2 veckor var hans vikt över 5kg och det har fortfarande gått bra att lyfta honom. Precis som vilken förlossning som hellst så har alla kvinnor olika upplevelser och historier. Om du är rädd så gör ett planerat snitt. Annars tycker jag att du ska åka till förlossningen med ett öppet sinne! Lycka till!

2012-11-09
Sania85
Sania85

Tack så jätte mycket för Era tips, det ska bli underbart att få bli mamma. 

Jag ska absolut kolla upp det där med trångt bäcken, visste inte att det kunde vara något med bäcken att göra, det låter väldigt logiskt.

Får man reda på att det är trångt bäcken man har så blir det ju KS ändå.

Jag har tagit till mig det ni alla har berättat om både vaginalt och kejsarsnitt, ibland känner man att man vill uppleva en vanlig födsel bara för att få känna på den känslan. Många nämner att man uppskattar livet mer, och andra vill aldrig mer gå igenom det.

Får helt enkelt börja med att kolla upp bäckenet och gå efter det. Skulle jag inte vara trång så börjar jag smått fundera på vaginalt.

Det där med att KS gör ont efteråt och ger ärrbildning gör inte heller mig så mycket, gjorde en bröstförstoring för lite mer än 1 år sen och det var tufft i 1-2 veckor, hade svårt att gå upp ur sängen och fick inte lyfta tungt på t'drygt 4-5 v, men blev lycklig och det var värt det.

Det viktigaste är att barnet mår bra och att allt går som det ska. Känns betydligt bättre nu än innan denna diskusion.

2012-11-08
Pariman
Pariman

Det jag funderar på är om din mamma har ett trångt bäcken? Det är nämligen ärftligt och kan göra en vagnar förlossning omöjlig. Din bm borde tänkt på detta eller åtminstone tagit din oro på allvar! Man kan mäta bäckenet, så fråga din bm hur man går tillväga för att göra det. Din oro borde räcka som anledning! Lycka till!

2012-11-07
emcb
emcb

Det är fler barn som föds med kejsarsnitt som får problem med ex andningen (har för mig att kejsarsnitt barn är överrepresenterade som astmatiker också). Men fråga din bm, hon sitter på betydligt mer info ang olika förlossningar än oss lek-barnmorskor! :-D Barnet utsätts för en positiv stress när de föds vaginalt som de helt missar när man gör ks. Samt att vatten i lungorna trycks ut ordentligt om de föds vaginalt! Lycka till!!

2012-11-07
Betty86
Betty86

Kom ihåg att man har koll på hur barnet mår hela förlossning, mår det dåligt funderar man över om snitt behövs. Barnen anpassar sin storlek efter mamman, så oroa dig inte för att du är liten - du kommer få ett barn som passar dig och ditt bäcken! Minimala kvinnor kan föda barnen vaginalt även om pappan är storväxt. En sak man ska veta om snitt är att det blir ett ärr i livmodern som medför risker i nästa graviditet. Det finns en risk för att att moderkakan fastnar eller att livmodern spricker vilket kan vara livsfarligt. Välja kejsarsnitt ska man bara göra om man riktigt tunga skäl. Men som sagt, prata igen med din barnmorska och ev läkare. Lycka till!

2012-11-07
hafo1
hafo1

det är väl ingen som vill gå sönder där nere.. om man inte är knäpp förstås.

Jag vet inte exakt hur det fungerar med kejsarsnitt men jag tror (kan inte svära på det) att det är så att bebisen är oförberedd, kan få svårt att få ingång andningen å så.. ja menar föder du vaginalt så ligger den ju å förbereder sig skruvar pressar och går igenom alla dessa olika stadier innan det är dags att komma ut i världen. 

men vid kejsarsnitt så rycker du liksom bara upp barnet helt oförberett.. enkelt förklarat.. SEN tror jag ju inte att det är färligt att göra kejsarsnitt, som sagt sjukvården är rätt bra här i sverige nu för tiden. och läkarna e ju duktiga som tusan. 

Men du får ju ett öppet sår som ska läka, du kan få problem med livmodern att den inte drar ihop sig och såna saker eftersom den inte heller e riktigt beredd på vad som sker. 

Sen får man ju inte bära, man kan ha ont å ajg har hört många som känner av sina ärr lääääääänge efter, 

jag sprack lite vid båda mina förlossningar och fick sys men det kände jag bara av i ett par veckor, det sved när jag kissade första gångerna sen gjorde det inte speciellt ont, det var lite ömt å så några dagar inget mer. 

Jag hade inga problem att lyfta å bära runt på mitt barn, det ksa man ju undvika vid kejsarsnitt.

Men ingen kan ju säga till dej vad du ska göra såklart men jag tycker absolut du ska ta kontakt med proffs som jobbar med just såna här saker. Dom kan förklara och hjälpa dej att ta ett beslut som passar dej bäst!

2012-11-07
osisen
osisen

Tack för ditt svar!

Det är skönt att få höra vad andra tycker.

Jag känner många som har gjort kejsarsnitt och mått väldigt bra efteråt, har riktigt inte hört om att det ska vara en påfrestning för barnet.. skulle du kunnde förklara det lite mer? Vill veta massor. Är lite nojjig över hur det kommer att se ut där nere efter en vanlig förlossning med, är väldigt liten av av och är rädd för att spräckas upp enormt mkt. Det finns så mycket kring dessa tankar, även om jag inte bryr om att spräckas, går ju egentligen inte att förneka att man ändå gör de..

2012-11-07
Pariman
Pariman

Det är en större påfrestning för barnet att födas via kejsarsnitt än vaginalt så om det är för den sakens skull du överväger kejsarsnitt så ska du tänka om!

Å som du skrev, din mamma födde din bror för 30år, nu vet jag itne hur sjukvården är i Iran å om man födde på sjukhus eller hemma för 30år sedan där.. men hur som helst så har det ju hänt mycket här i sverige på 30 år. 

Det bästa för dej och för barnet är att föda vaginalt, sen kan självklart allt hända men så är det ju alltid med allt. Din bebis kanske inte vill vända sig och du får kejsarnsitt ändå.. eller att du får havandeskapsförgiftning och de startar dej tidigare, ja som sagt allt kan hända och det är svårt att planera innan hur det ska bli men jag tycker du ska fundera länge.. det finns auroramottagningar som hjälp sådana med förlossningskräck och det tycker jag du ska säka dej till ! Be din bm om kontaktuppgifter till närmsta för dej!

Lycka till!

2012-11-07
osisen
osisen
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...