App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Alldeles för tidigt att prata...

Om döden. Kl är inte ens sju och jag och min snart femåring har pratat om döden, begravningar, kremering och kistor... Många frågor och funderingar när det är alla helgons dag imorgon. Pust, alldeles för tidigt för så här djupa samtalsämnen!

2012-11-02
emcb
emcb

Tack mamsan :-) eftersom jag har en liten tänkare så blir det mkt djupa diskussioner om allt möjligt. Och eftersom döden kommer på tal då och då har vi fått fundera mkt på hur vi ska bemöta det. Och då kom vi fram till att vår son hade svaret. Han frågar vi svarar så ärligt som möjligt men man kan försöka svara på hans nivå. Och jag försöker avsluta allt med något positivt. Som tex det där med att kan barn dö, ja men det finns ju läkare och bra mediciner. Kan jag dö, du är ju inte sjuk. Jag säger liksom inte ja du kan bli överkörd imorgon.... Man får vinkla det så att det blir hanterbart för honom. :-) Klart det är jobbigt när han blir ledsen. Han oroar sig mkt för när vi hans föräldrar kommer att dö, hur han ska klara sig då. Han frågade en dag om man kan sms i från himmelen, nej det tror jag inte svarade jag. Då bröt han ihop totalt, MEN HUR SKA VI DÅ KUNNA PRATA MED VARANDRA? Då får man bara trösta och försöka säga att när vi är himmelen kommer vi höra när du prata med oss även om du kanske inte hör oss men du vet att vi alltid är hos dig.

2012-11-05
emcb
emcb

Jag tycker sånt där är intressant, och utan att låta morbid så ser jag lite fram emot att prata med min dotter om sådant. När hon är i den åldern har förmodligen ännu fler av vår redan så små släkter dött, så det finns många att prata om, som är borta menar jag.
Men jag tycker du verkar vara duktig på detta emcb. Jag kommer försöka sköta detta på samma sätt som du verkar göra. Svara, utan att bre på extra. :-)

2012-11-05
MamsanMaria
MamsanMaria
Barn på 3 år och 4 månader

CatPuss: Nu har du nog inte läst vad jag skrivit.
Vi pratar mkt om döden och för mig är det lika naturligt att prata om döden som om födseln. Jag pratar helt naturligt med honom om detta och vi läser böcker om ämnet som är lämpade för hans ålder vilket jag inte tycker att bröderna lejon hjärta är. Jag är dock väldigt noga med att inte ta upp ämnet om han själv inte gör det och jag svarar bara på hans frågor. Han är inte mogen att veta mer än om det han frågar om.
Varje år åker vi på alla helgonsdag och tänder ljus, blir tre kyrkogårdar vi besöker. Vi åker även dit spontant under året, krattar, planterar m.m. Vi pratar ofta om de släktingar som är döda. Alla de som dött älskar vi och de finns i våra hjärtan osv.
Jag vet inte vad du fik intrycket att vi inte pratar om döden. Och han har inte hakat upp sig, han lär sig mer om livet/döden ju äldre han blir... Det om något är naturligt. Anser jag :-)

2012-11-05
emcb
emcb

Han har pratat om döden sedan han var 2år och hade sitt "första möte" med döden. Frågorna varierar och han kan bli väldigt ledsen. Jag är alltid ärlig, finns ingen anledning att ljuga. Men jag berättar inte mer än det han frågar om. För jag resonerar som så att han är redo att få svar på det han undrar över men inte mer. Så när han frågade om barn kan då svarade jag ungefär: Ja barn kan dö om de blir väldigt sjuka eller om det händer en olycka. Men det som är bra är ju att det finns duktiga läkare som kan hjälpa barn så det är väldigt ovanligt att barn dör. Han frågade om han skulle dö snart. Jag sa då: Du är ju inte sjuk eller hur... så jag hoppas att du blir en gammal gubbe med barn och barn barn precis som farfar. Då skrattade han! Han frågar om farfar ska dö snart eftersom han är gammal. Och då svarar jag att man kan bli gammal eller jätte gammal eller väldigt väldigt vääääldigt gammla. Och farfar mår ju bra och är pigg så vi får hoppas att han blir väääääldigt gammal.

Idag började han fundera på det här med gravar, hur det går till när man hamnar där. Han blev ledsen och saknade de som är i himmelen. Men vi kramades och pratade och sedan kändes det bättre tyckte han.

Men de där tunga samtalen föredrar jag att ha när jag vaknat och ätit frukost i alla fall... men vad gör man... det är bara att prata på :-)

2012-11-02
emcb
emcb

tankar å funderingar brukar komma i 5-6 års åldern. jag tycker det e svårt å tala om det utan att det ska skrämma.. ja menar typ när de frågar om barn kan dö! Om han kan dö osv.. jag kan ju inte säga nej du kan inte dö samtidigt som jag inte tänker säga ja du kan dö.. tycker det e klurigt å hitta rätt ord..
jag brukar säga alla kan dö men de allra flesta blir väldigt väldigt gamla!
Å när de börjar fråga om olyckor å döden å sånt . inget ämne jag gillar alls!

2012-11-02
osisen
osisen

Ja han har väldigt stora funderingar!

2012-11-02
emcb
emcb

Men ganska vuxet av honom att koppla samman allting. Men han kund eju valt ett roligare ämne...

2012-11-02
Yrwen
Yrwen
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...