App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Vad tycker ni om begreppet "hen"?

Är det bra? Töntigt? Onödigt? Viktigt? Inte intressant alls? Jag tycker att ordet som ord kan vara käckt att ha i svenska språket, om man inte vill använda ordet Det om ett barn du inte vet könet på. Tex om du träffar nån vars barn har en fin mössa, då kan man säga "Vilken fin mössa hen har, vart har du köpt den?" Om du inte ser om barnet är en pojk eller flicka alltså. Däremot tycker jag att det är ren och skär IDIOTI att säga hen om alla, även om du vet könet på personen. Usch, ska alla bli en enda grå massa? Könlösa? Nä, jag tycker vi ska bejaka våra olikheter och komplettera varandra. :-)

2012-10-31
MamsanMaria
MamsanMaria
Barn på 2 år och 10 månader

jag håller fullständigt med dig, ts! när man inte vet könet eller inte orkar skriva ut "han eller hon" kan det vara praktiskt med hen, men jag skulle ALDRIG tillåta att mina barn gick på en förskola där de använde hen t ex! det är det mest absurda jag någonsin hört talas om, för visst, det ska inte spela nån roll om man är pojke eller flicka i rena värdefrågor, men att försöka påstå att det inte finns nån skillnad är ju så galet det bara kan bli. det finns pojkar och det finns flickor och vad de sen väljer att ha på sig/leka med är en helt annan femma.

2012-11-01
mickelina81
mickelina81

Jag gillar ordet hen i vissa sammanhang, tex när man ska skriva en artikel om barn så kanske det kan kännas skönare att skriva hen istället för hon eller han. OM man nu inte ska skriva om just en flicka eller pojke, men när det ska handla om neutrala artiklar om barn eller vad det nu kan vara så kan jag uppskatta ordet hen =) Men jag skulle aldrig kalla mina barn för hen då mina barn är en han och en hon =)))

2012-11-01
MrsDoris
MrsDoris

Jag håller med Busan, jag förstår inte varför barnen ska gå i vad som helst till dagis? Våra barn får inte ta finkläderna till skolan heller, dels är de inte praktiska att leka i, dels går de lätt sönder och dels förstör man ju då det speciella med finkläderna för barnet!

Det är väl skillnad om det ska vara ren maskerad. Och då tycker jag att det måste vara lika självklart att en pojke ska få klä ut sig till prinsessa, varför ska det inte vara det liksom? Det är utklädning, det är fantasi, och jag tror inte alls på att sätta begränsningar på vad man får klä ut sig till om det bara är möjligt att ordna. Jag tror att det blir heltokigt om du låter barnet klä ut sig till pumpa, drake, pirat, rånare, varulv... men att klä ut sig till en feminin figur skulle inte vara okej? Samtidigt som flickorna säkerligen får klä sig som vilket som. Jag tror att det ger tokfel signaler. Är det fantasi och utklädning, då ska man få låtsas vara det man tycker är kul för tillfället.

2012-11-01
Mikka85
Mikka85

Jag brukar tänka så här... OM min son säger att han bara vill ha tjej kläder på sig hela tiden. Varför ska jag säga nej? Det är ju något han vill (det har inte hänt ännu mer än något enstaka plagg). Ska jag hindra honom att uttrycka sig? Tänk om han som vuxen kommer på att han vill byta kön och då kommer till mig och undrar varför jag hindrade honom att vara den han ville vara... Nu är inte chansen/risken så stor att det ska hända. Men det finns ju vuxna i samhället som kommer fram till att de alltid varit i fel kropp. Eller att de dras mer åt det feminina eller maskulina.

Så om våra barn vill utforska det andra könet, varför är vi så rädda för det? Det är lika hemskt som att radera att vi är olika som tjejer och killar tycker jag. Låt barn vara barn och få testa sig fram. Var inte så rädda. Ofta är det en fast de går igenom, de vill testa på helt enkelt. Men om det inte är en fas, vill du då bli anklagad sedan för att du höll honom tillbaka? Och gör man inte så stor sak av det och låter de prova, så går det ju oftast över... oftast... :-)

2012-10-31
emcb
emcb

lillamy: håller med om att de borde ha böcker med alla familjer representerade. Men kan tänka mig att det kanske är svårt att hitta en bok där mamman bygger bilar och pappan jobbar som kokerska. Men annars är jag helt med på din linje!

2012-10-31
emcb
emcb

Nu menar jag när han blir större och kan utrtycka själv vad han vill...

Om han säger att han vill ha prinsessklänning till dagis då? Kommer du neka honom det då, varför i så fall?

2012-10-31
emcb
emcb

Novbaby1:

Jag har två söner. Jag har köpt bilar, verktyg, lego och jag har köpt spis, dockor, dockvagnar m.m. de har leksaker som anses vara för pojkar och leksaker som anses vara för flickor. Jag har aldrig sagt till dem att nej det där kan du inte leka med för det är för tjejer eller det där kan du inte ha på dig för det är en tjej tröja. De har fått välja själva.

Vet du vad de leker med. ALLT. de älskar att leka mamma, pappa, barn. Då kör de runt med dockvagnen och byter blöja och klär på. Min äldsta son leker att han är pappaledig, bebisens mamma jobbar och sedan ska bebisen börja förskola och han ska jobba med att bygga bilar.

Om jag inte hade låtit dem ha de där sakerna så hade de bara lekt med bilar och typiska pojkleksaker, för jag hade lett in dem på det spåret. Vilket jag tror att allt för många föräldrar gör idag. Har man en pojk köper man mest pojkleksaker och på sin höjd EN docka och tror att man låtit dem bestämma själva.

Jag vill inte att mina pojkar ska komma tillbaka när de är stora och säga att varför lät du mig inte leka med det där som jag tyckte var så roligt. Jag tänker medvet att jag vet inte vilken sexuell läggning mina barn har så jag förutsätter inte att de är varken hetrosexuella eller homosexuella. Jag låter dem själva få prova sig fram mellan de typiska köns rollerna och själva hitta vart de hör hemma. 

Det handlar inte om att radera deras kön, det handlar om att låta dem själva upptäcka vad de tycker om och vart de hör hemma i samhället. Båda gillar bilar jätte mkt men det tycker lika mkt om alla andra leksaker de har hemma. Min äldsta önskar sig det nya "tjej"legot och en bilbana.... Ska han inte får "tjejlegot" då för att jag skulle vara rädd att radera hans kön då?

2012-10-31
emcb
emcb

Nakita1:

Blev lite nyfiken bara. Om din son VILL ha en rosa tjej tröja då? Får han ha det då? Och då menar jag inte en rosa kill skjorta utan en rosa tjej tröja med puffärmar, spets eller hello kitty på...

2012-10-31
emcb
emcb

Jag hade inte velat ha mina barn på den förskolan. Men jag tror ändå att de barnen får verkligen chansen att utforska vem de är utan att någon utifrån säger det. Och jag tror att även om pedagogerna och barnens föräldrar använder ordet hen, så kommer vart enda barn på förskolan fatta tillslut om de är tjejer eller pojkar!

Ja jag tycker att de har tagit det lite för långt. Men vi lär ju veta om några år när barnen är större hur det blev. I värsta fall har alla tjejer blivit rörmockare och bilmekaniker. Och killarna är sköterskor och pedagoger. ;-)

2012-10-31
emcb
emcb

LillaMy:

Den där förskolan fanns innan ordet hen kom till. Du tror inte att de hade samma tänk kring könet då eller var det något de kom samma dag de hördes talas om ordet hen?

Och offentliga toaletter där både män och kvinnor går har funnits i över 10år i göteborg, de kallas för unisextoaletter. Allts ett påfund innan ordet hen kom. (Nej det finns inga pissoarer, bara bås).

Det där med att män och kvinnor måste dela omklädningsrum tror jag inte att du behöver oroa dig för... men man vet ju aldrig.

Och på sjukhusen delar män och kvinnor sjukhus salar sedan många år tillbaka. Det finns inte längre plats för att ge kvinnor och män olika salar. Alltså något som hände innan ordet hen.

Ingen stans har man sagt att ordet hen ska utplåna ordet kvinna och man. Det är tänkt att användas när man inte vet könet eller när könet faktiskt inte spelar någon roll.

Tex: -När kommer rörmockaren i morgon? -Hen kommer kl 10. (Man skirver hen eftersom man inte vet könet).

Likvärdiga ord som hen finns i de flesta andra språk men jag vet inget land där könen inte längre existerar.... Kan du komma på något?

2012-10-31
emcb
emcb

TACK Mikka85!

2012-10-31
emcb
emcb

Jag vill mest bara ge emcb mitt stöd, hon blir löjligt undanskuffad i den här tråden ;-)

"Hen" är visst ett praktiskt ord i många situationer, och behöver inte alls förringa betydelsen av könet. Jag skulle gärna säga "hen" om ett foster i magen, eller i en debatt där könet inte spelar nån roll. I många fall saknas det visst ett könslöst ord i svenska språket, och det hålet är väl inte fel att fylla oavsett hur man sen väljer att använda ordet.

Att det finns de som missbrukar och/eller drar det för långt är en helt annan sak än betydelsen och meningen av ordet i sig. Så är det med allt, och jag tycker att det är helt fel att förringa hela ordet eller händelsen på grund av det.

Ska det t ex vara fel att hissa svenska flaggan bara för att det finns nazister? Ska det vara totalförbjudet med alkohol för att vissa inte kan hantera det? Ska det vara totalförbud på produkter som innehåller socker bara för att socker är så skadligt för människan...?

Det ni flesta egentligen vill säga är att det är det extrema i vissas tänk och handlingar, dvs könslösheten, som upprör er. Men det är onödigt att ta ut det över (det högst harmlösa) ordet "hen" i sig.

2012-10-31
Mikka85
Mikka85

Go girls! Nu fick jag min debatt!

Jag är helt på emcb s linje! Ordet som ord är bra, om det används på ett sansat sätt. :-)

2012-10-31
MamsanMaria
MamsanMaria
Barn på 2 år och 10 månader

Fast nu tror jag att väldigt många här har fått det hela om bakftoten. VEM har sagt att man ska ta bort ordet han och hon bara för att hen kom? Vem har sagt att inte tjejer och killar ska få vara just tjejer och killar.

Ja tjejer har snippa och killar har snopp... och?

Föräldratidningen "Vi föräldrar" har börjat använda ordet hen i sina articklar. Det händer många gånger att det skrivs om barn i allmänhet där könet på barnet inte har någon som hellst relevans. Tex hur ska du fåt ditt barn att sova på natten, så slutar du amma, så slutar du med napp. När de då skriver mer specifikt om barnet används ordet hen i bland. För i ett sådant sammanhang spelar det ju faktiskt ingen roll om barnet är flicka eller pojk, eller hur!? Men i articklar där de skriver om ett specifikt kön eller om en person då använder de naturligtvis han eller hon.

Och här tex vi skriver ju ofta h*n, den eller det... så vad är skillnaden om man väljer att skriva hen i stället.

Många skriver inlägg där man väljer att inte nämna om man har en pojke eller flicka. Man skriver min bebis vill amma hela natten, vad ska jag göra?. Då vet vi inte om det är en tjej eller pojke så när vi svarar blir det antingen. Tex " sluta amma henne/honom" eller " sluta amma din bebis" Är det så hemskt att då skriva: "Sluta amma hen" i stället? Vad är skillnaden. Det används ju när det faktiskt inte spelar någon roll vad det är för kön på barnet.

Men om någon skriver "min flicka vill inte äta". Då blir det konstigt att svara "prova att ge hen gröt"... För då suddar man ut könet som vi faktiskt visste.

Så att börja prata om att killar har snopp och tjejer har mens m.m. det hör inte riktigt hit tycker jag... då har man missförstått själva ordets mening. Det är i alla fall så ordet används i dag i media. Förutom på den där väldigt speciella förskolan då... :-)

2012-10-31
emcb
emcb

Instämmer helt med vad xlillamy skriver.

Och att ordet används i praktiken på dagis är skrämmande!

2012-10-31
Fideli73
Fideli73

men lillamy inte kan man använda hen i de situatopnerna det är ju helt galet.. menar du på allvar att det finns förskolor som gör så? trodde abra det var på solsidan sånt fanns ;)

2012-10-31
osisen
osisen

däremot om nån hade kallat mitt barn hen hade ja tat illa upp då föredrar ja om man frågar om det e kille eller tjej !

2012-10-31
osisen
osisen

jag tycker det e bra i situationer där man faktiskt inte vet könet.. tex om barn i magen.. eller tex information där man talar om personer å istället för å säga han eller hon så drar man ihop det å säger hen..

2012-10-31
osisen
osisen

tycker hela ämnet gått lite överstyr. helt onödigt löjligt tycker varje förälder får göra som dom vill men tycker som föregående låt tjejer va tjejer och killar va killar

2012-10-31
majbarn5
majbarn5
Barn på 1 år och 11 månader

Helt onödigt !!

2012-10-31
babybo
babybo

Lika galet som att kalla nån för gubbkärring...

2012-10-31
Johannan_85
Johannan_85

Verkar som de flesta är relativt eniga än så länge? Ingen hen-fantast hittills i tråden. Men fler åsikter? Spinn gärna vidare, jag var ute efter lite debatt. ;-)

2012-10-31
MamsanMaria
MamsanMaria
Barn på 2 år och 10 månader

Ett löjligt och onödigt ord, möjligen bra såtillvida att det skapat en debatt kring att barn ofta särbehandlas utifrån om man är pojke eller flicka när man borde ses som barn och inget annat, fast jag skulle inte använda ordet hen för det, för mig är det hon och han med grundperspektivet att inte göra någon åtskillnad på könet i mina värderingar och hur jag bemöter personen ifråga...

2012-10-31
Känguru
Känguru

Hen är ett bra ord att lägga till i svenskan. Det är ingen som pratat om att ta bort han och hon. det är ju ett extra ord. Det passar perfekt tex här på libero. Hur många här skriver inte när dem är gravida: När h*n kommer, vad är skillnaden med att skriva så eller skriva hen?

Väldigt många språk har redan liknande ord. Jag tycker dock inte att man ska kalla alla barn för hen på förskolan m.m. Jag skulle nog inte säga hen till en bebis jag inte känner heller. Jag frågar helt enkelt, är det en tjej eller pojke?

Men jag ser inga som hellst hinder till att använda ordet hen.

2012-10-31
emcb
emcb

.

2012-10-31
MamsanMaria
MamsanMaria
Barn på 2 år och 10 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...