App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Hjälp

Hej jag e gravid första eller andra månad. Min 2-årig son ammar fortfarande. Är det normalt eller måste han sluta amma?

2012-10-30
mugi
mugi

Har då aldrig hört en tandläkare säga det om bröstmjölk. Mycket socker, ja men det är det i välling också. Sist jag läste (på tandläkarförbundets tidning på nätet) så var amning bra för bebisens munhälsa eftersom amning gav kariesskyddande munbakterier.

Äh, vi får nog vara oense här. Även om barn kan få tänder innan de "bör" äta välling. Om de ens vill ha välling.

2012-10-31
jika686
jika686

Poängen var att just bröstmjölk, liksom läsk, är så skadligt (och inte bara för tänderna utan även för kroppen med allt socker). Det är väl många som ger t ex välling på nätterna istället för bröstmjölk om det behövs, vilket är bra mycket bättre ur näringssynpunkt likväl som för tänderna? Att sluta med just bröstmjölken innebär väl inte att barnen ska behöva ligga hungriga. Sen är det väl många barn som slutar med nattmålen självmant vid 6-8 månaders ålder också.

Varje måltid är för de flesta förhoppningsvis bättre, inte motsvarande läsk eller godis, och då är behovet av att borsta mindre... Men efter så mycket socker som det är i bröstmjölken skulle det definitivt vara nödvändigt efter varje "mål".

2012-10-31
Mikka85
Mikka85
Barn på 3 år och 2 månader

Handlar inte om tandborstning efter varje amning. Eller borstar du deras tänder efter varje måltid? Jag har letat och hittat att efter 1 års ålder ska det inte nattsnuttas för att skona tänderna. Om man ska sluta med nattamning/flaskning så fort de får tänder kommer många små få ligga hungriga.

2012-10-31
jika686
jika686

Det stämmer säkert, jika686, men vem borstar barnets tänder efter varje amning? Sen är det nog olika på tandkvalitén hos olika barnen.

Tandläkarna rekommenderar iaf att man slutar helt med nattamningen redan när barnet börjar få tänder, och jämför bröstmjölken med läsk och saft. Jag skulle aldrig få för mig att ge barnet något annat med så mycket socker i. Och när "behovet" av bröstmjölken är borta kan det väl inte vara annat än skadligt för barnet?

2012-10-31
Mikka85
Mikka85
Barn på 3 år och 2 månader

Mikka, min kusin blev ammad i 2 år och 2 månader och hade hur fina tänder som helst. Tänder blir förstörda för att man inte borstar dem.

2012-10-31
jika686
jika686

Är barnet du har så stort skulle jag rekommendera dig att försöka sluta amma nu hur som helst. Det finns inget i bröstmjölken som din son behöver längre, istället är det skadligt för honom istället. 

Vi har en släkting som ammade sin son för länge, med resultatet att han blev tvungen att operera bort flera tänder vid 3-4 års ålder då de var totalförstörda!

Närheten kan du ge din son ändå. :)

2012-10-31
Mikka85
Mikka85
Barn på 3 år och 2 månader

Du kan amma så länge du och ditt barn vill! Men känner du att du vill sluta innan bebisen kommer så börja trappar ner i tid, så det inte blir en stor omställning för din 2åring. Både få syskon och bli av med myset vid mammas bröst. Så antingen slutar du amma innan bebis eller så ammar du båda med som tidigare skrev, bebis har förtur!

2012-10-30
emcb
emcb

Det går att amma under graviditeten, om du och barnet vill det. Vill du sluta amma storasyskonet när bebisen kommer, är det nog klokt att sluta i god tid innan, som Busan säger. Däremot finns det inga hinder för att amma två syskon heller, om du vill det. Bebisen har förtur och det större barnet får amma i den utsträckning ni båda vill när bebisen fått sin mat.

2012-10-30
ElinVS
ElinVS
Barn på 1 år och 6 månader

vaddå är det normalt?
å jag tror inte du behöver sluta amma för att du e gravid..
sen behöver ju kanske inte en tvååring tuttmjölk direkt så om du väljer å sluta så e det ju ingen fara

2012-10-30
osisen
osisen
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...