App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Genusfrågor

Usch vad svårt det är med detta ständiga problem med rosa, icke-rosa, blått?? Tänk vad lätt om man var en sån morsa som älskade rosa, glitter och volanger till sin dotter. Jag är inte sån. Vi älskar färgglada kläder i alla möjliga färger! Men det finns typ bara på Lindex och Villervalla, känns det som. Jag var inne på Kappahl för att köpa strumpor. Står framför en vägg av strumpor där det till vänster var en neon-skylt som blinkade TJEJER till vänster och en likadan som blinkade POJKAR till höger. Nej, det fanns inga neon-skyltar, men det kunde lika gärna ha gjort det. Jag vill inte köpa rosa strumpor med volanger på. Så vad köpte jag? Marinblå strumpor med rymdraketer på! Men bara för att jag inte vill köpa rosa kläder så vill jag heller inte köpa kläder med raketer, bilar, Spiderman eller Star Wars på! Det blir ju super-fånigt! Men nu gjorde jag det ändå. "Min dotter ska banne mig inte bara ha rosa, så därför ska hon ha raketer på strumporna!" Vad har ni för åsikter kring detta? Hur gör ni själva? Och nu tänker jag mest på er med småttingar som inte bryr sig ännu. Jag förstår att det är skillnad med större barn som vill vara med och bestämma.

2012-10-23
MamsanMaria
MamsanMaria
Barn på 3 år

Jag älskar färger..min flicka har turkosa, rosa, rött, vitt, svart :) jag har inte fastnat för mkt me klänningar till lillan.. Byxor o tröjor passar hon bäst i :) när de gäller just rosa kläder, är de mer hennes moster som köper de.. Ja är mest för lilA eller turkos med rosa;)

2012-10-24
Linz
Linz
Barn på 2 år och 7 månader

Jag har mer hakat upp mig på att flickkläder är så pass mycket smalare. Ett par skidbyxor i samma storlek kan skilja en hel del i vidd mellan pojk och flickmodell.
Storebror är knubbig och jag är väldigt glad att det är en knubbig son jag har och inte en knubbig flicka.

2012-10-24
Toffsan
Toffsan

jag har ju en grabb som är en stereotypkille.. jag har köpt en rosa tröja men han skulle själv aldrig välja det.. ett av de första orden han sa var peugeot.. ;-) han älskar bilar tv spel å allt sånt..
så när ja nu fick en.tjej så blir det mycket rosa å klänningar å sånt men inget spetsgull utan lagom coolt men tjejigt !
hon e vild som en pojk men det gör inget för.det sitter ju inte i kläderna ;-)
ja e inte så noga egentligen men jag köper inga typiska killkläder å tar på henne för ja tycker inte det är lika fint.. sen får hon helst inte bli en fånigbarbietjej för det e inte min grej men blir hon det är det ju inget jag kan påverka ändå ;-) då får ja väl köpa läskiga dockor å sånt :-P

2012-10-24
osisen
osisen

Jag har aldrig haft problem med och hitta coola/snygga/fräcka kläder till grabben och jag älskar färger. Han älskar grönt och lila  och allt med Ben 10 och avskyr ljusrosa själv så det lyssnar jag på och köper både vad jag gillar och han gillar. Det blir alla möjliga färger men, INGET ljusrosa för det vägrar han och det respekterar jag fullt ut.

Dock håller jag med om att flickkläder efter strl 128 är skrattretande i många fall för precis som mångsa skriver så är det urringat och korta kläder och inga passande lekkläder.

2012-10-23
Fideli73
Fideli73

Jag köpte förresten strumpor på kapphal för någon vecka sedan som var svarta med vita prickar o ett par svarta med röd katt.. finns ju ändå lite i andra färger!?

2012-10-23
SandyMarie
SandyMarie

Jag har två flickor, och tur är det för de har en mamma som älskar rosa =) Min minsta är snart 10 månader och hon får gärna ha lite volanger o spets etc, men när de kommit upp i ålder är det för mesigt för sånt, enligt mig.

Min stora är snart 3 och har lite tuffare kläder, men dras till rosa. Försöker dock begränsa mig så att det inte blir för mycket men någon rosa detalj måste alltid finnas! Stor tjejen har börjat bestämma mer o mer vad hon ska ha på sig och det blir oftast rosa och klänningar! 

För övrigt tycker jag det är töntigt att klä en flicka i "pojkkläder" BARA för att. Fattar inte riktigt vad genus har med färg att göra?... tjejer kan fortfarande vara lika mycket värda fast de bär rosa !

2012-10-23
SandyMarie
SandyMarie

Jag köper det jag gillar, dock så undviker jag de minsta "pojk"kläderna då båda mina tjejer har dåligt med hår, så väldigt många tror ändå att det är pojkar... Stora har nu fått mera hår, men det tog 1,5 år...

Det finns kläder i de flesta färger, är själv lite mer pojkflicka och inte särskilt förtjust i rosa.. Stora är snart 2,5 år och vi har börjat fråga henne om hon vill ha  olika klädesplagg när vi handlar kläder till henne, bara för att hon ska få vara med.

2012-10-23
Yrwen
Yrwen

LillaMy; hihi, häromdagen hade min tjej på sig jeans, grå tröja och blårandiga strumpor. Hon är ju urgullig i allt, men jag kan inte låta bli att åtminstone tänka tanken "idag ser hon ut som en pojke". Men en söt pojke iallafall! ;-)

2012-10-23
MamsanMaria
MamsanMaria
Barn på 3 år

Tycker även det är synd att beisavdelningen endast har kläder till strl 86. Jag tycker att min 20mån son inte passar i de lite tuffare kläderna som finns på killavdelningarna. Jag hade mkt hellre köpt på bebis avdelningen ett tag till.

2012-10-23
emcb
emcb

Jösses vad slarvigt jag skriver... men men, ni förstår kanske ändå :-)

2012-10-23
emcb
emcb

Kan lägga till att min son själv valt hell kitty tröjor, eftersom han gillar katter. Och han har även valt en tröja med fjärilar, de är ju fina. VEM bestämde att fjärilar är till för endast tjejer? Och att bilar endast är för killar???

2012-10-23
emcb
emcb

Jag tycker man ska blanda ! Jag älskar lila till sessan men hon passar verkligen till alla färger!! Och jag har haft nöje och umgås med er och din dotter passar i allt !!! :-)) kör på så!! Ingen kan säga vad som är rätt eller fel :-))

2012-10-23
babybo
babybo

Jag ahr tänkt så här: Det är färger, inget annat. Det är VI vuxna som sätter massa värderingar på förgerna, tyvärr. Jag har inte undvikit något färg till mina pojkar. Men precis som du blir jag trött på att allt till killar är blått eller mörka färger med bilar, spider man m.m. Och tjejernas avdelning är rosa/röd med rosetter, fjärillar och spetts + puff ärmar (så man kan omöjligt köpa en röd eller rosa tröja till en kille där).

Jag har letat glada färger till barnen. Det har varit rött, blått, grönt, orange, m.m. m.m. Glada ljusa färger. Jag har undvikit tryck med bilar, döskallar och spider man (som är typiskt för kill kläder). Jag tycker inte att mina barn ska ha sådant innan de ens själva har skaffat sig ett behov för det.

Min sons första faroit färg var ROSA! Vi sa inget om det, utan köpte rosa kläder till honom. Dock var det svårt att hitta på killavdelningen... Och på tjejavdelningen var det ju med puffärmar eller något annat "typiskt" tjejigt på.

Jag skulle aldrig drömma om att säga till mina pojkar vad som är för pojkar och vad som är för flickor. De får själva skaffa sig en egen uppfattning och hitta vad de trivs i. det har inneburit att äldsta sonen har fått klänningar, trosor med disney prinsessor på. Inget jag köpt hem utan saker han bett mig om i affären och självkalrt har han fått det. NU vill han absolut inte ha trosor med disney prinsessor på sig, så de har vi lagt undan.

Den frågan vi ställde oss var: Vad ärd et vi föräldrar är rädda för om våra pojkar bär rosa, blått, leker med bilar eller dockor. Jag kan tänka mig att många är rädda att om deras pojk kommer hem och säger att han vill ha en klänning så kanske han blir homosexuell. Jag tänker att OM min son skulle vara homosexuell så hjälper inte det om jag köper en klänning eller låter bli, han kommer vara det ändå. Och för min del spelar det ingen roll vilken läggning han har, bara han är lycklig. Därför låter jag mina barn få fritt spelutrymme bland färger, leksaker m.m.

Och när de inte kunde välja själva valde jag bland glada färger och försökte undivka de klassiska köns fällorna. Och då menar jag inte att jag vill utplåna mina barns kön. Det har synts att de är pojkar, de har burit blått. Men ibland har de även haft bara rött och då har det hänt att någon tant på ica har blivit osäker och frågat om det är en tjej eller kille. Men vad gör det?

Nu blev det långt men jag tycker det är så konstigt att det det ska bli så här, flickor och pojkar avdelingar. Ja de kan väl få finnas kvar men en avdelning med glada färger för alla barn kan väl få finnas också... så får vi se vad våra barn väljer när de kan :-)

För det handlar ju inte om att ta bort flickor och pojkars identitet. Det handlar för mig om att VI vuxna inte ska bestämma åt dem. Vi har bestämt att rosa är för tjejer och blått är för killar. MEN det är ju bara färger i barnens ögon, så varför kan vi inte låta dem få ha färgerna ifred?

2012-10-23
emcb
emcb
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...