App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Inskolning och ledig??

Vi har sökt dagisplats till 7 januari, och det verkar som vi får det. Jag räknar med 1-2 veckors inskolning. Då kan jag ju såklart inte jobba, men sen när inskolningen är klar, får jag lov att vara hemma nån vecka eller två medan dottern går fulltid på dagis? Och börja jobba 1 februari?

2012-10-17
MamsanMaria
MamsanMaria
Barn på 3 år

Hade fel info när min skola skulle börja.. Så lillan fick en hel vecka.. Fast jag var hemma.. Men de var för att hon skulle vänja sig.. Hade ja haft henne hemma hade ja fått börja om från början.. I de va pedagogerna som gav mig tiderna.. Vilket va super för lillan.. Gör hon va 14 månader när hon börja o blev så ledsen.. O hon går heltid nu fram till jul.. Ska bli så skönt att börja jobba igen.. 75 %

2012-10-18
Linz
Linz
Barn på 2 år och 8 månader

ElinVs; tack för att du försöker förklara för ett tröghuvud som mig. Man kan ju tro att jag är helt ny. :-/ Men vad menar du med att man kan ta ut lördag och söndag som två? Usch, det är pinsamt hur dåligt insatt jag är, och jag har varit föräldraledig i drygt 17månader!

2012-10-18
MamsanMaria
MamsanMaria
Barn på 3 år

Vad gäller inskolningoch föräldrapenning, så får man ta fp så länge man hela tiden befinner sig i samma byggnad som barnet, oftast hela första veckan med ett litet barn. Därefter kan man ta ut lägstanivådagar om man börjar lämna barnet del av dagen på förskolan.

För att skydda sgi:n måste du ju ta ut fp motsvarande fem hela dar i veckan. Dock kan man ju ta ut lördag och söndag som två, för att förenkla det lite. Alternativet är ju att kolla upp med arbetsgivaren om du kan börja med semester och ta det istället under inskolningen. För om du bara är ledig utan ersättning, så nollas din sgi, vilket ju inte är så bra.

2012-10-18
ElinVS
ElinVS
Barn på 3 år och 4 månader

BulanBert; vad menar du med att man tar två veckor ledigt? Semester då eller? För det var nämligen min andra fråga, om man måste ta föräldrapenning under inskolning och det eventuella glappet. Helst vill jag spara på dagarna.

2012-10-17
MamsanMaria
MamsanMaria
Barn på 3 år

Men hur gör folk då? För man kan ju inte veta på förhand exakt hur lång inskolningen kommer ta, och man kan oftast heller inte dyka upp på jobbet kl 7 en morgon utan att ha meddelat innan.

2012-10-17
MamsanMaria
MamsanMaria
Barn på 3 år

Jag tyckte egentligen också att det lät märkligt när min väninna sa att hon hade gjort så, men hon kanske hade "glömt" att meddela berörda parter hur läget var. Hihi.

Så vad jag får göra är: börja inskolningen den 7 januari och blir det ett glapp mellan inskolning och mitt jobb börjar så får jag ha henne 15 timmar? Det var aldrig tänkt att hon skulle vara ledig efter inskolningen, det skrev jag inte i ts.

2012-10-17
MamsanMaria
MamsanMaria
Barn på 3 år

För jag har en kompis som gjorde så. Hon skolade in sin son under typ en vecka och sen hade hon honom hela dagar i några veckor innan hon började jobba.

2012-10-17
MamsanMaria
MamsanMaria
Barn på 3 år

Nej det får du inte, tror jag inte iaf.. då har du nog bara rätt till 15h/v.. sen beror det ju på vad du säger till dagis med.

2012-10-17
osisen
osisen

ElinVS; du har helt rätt, Ingrid är mycket försiktig och vi vet inte alls hur detta kommer gå.
Min fråga kanske var otydlig, men jag menade om jag får lov att vara hemma en vecka eller två och "varva ner" mellan föräldraledigheten och jobbet. Jag kan säkert börja jobba direkt när inskolningen är klar, detta var mer något som var för min egen skull.
Men om nu inskolningen tar längre tid än två veckor hinner jag ju ändå knappt börja jobba förrän 1 februari iallafall.
Tack för svar!

2012-10-17
MamsanMaria
MamsanMaria
Barn på 3 år

Grundregelnär ju alltid att barnet är ledigt när föräldern är det. MEN när det gäller nyinskolade små barn kan det förhoppningsvis gå att komma överens med pedagogerna och/eller förskolechefen om en lösning som är bra för barnet.

Jag har förstått på dig att Ingrid är en försiktig ung dam, som mycket väl kan må bra av en längre inskolning än två veckor för att känna sig trygg utan mamma i en barngrupp. Har jag förstått det rätt?

Fulltid låter ju lite häftigt, men hon kanske behöver få in rutiner med att äta, sova och hämtas regelbundet. Så mitt tips är att absolut tala med pedagogerna i god tid om saken. Få ettåringar mår ju bra av att först skolas in och direkt efteråt vara ledig i några veckor och sen börja på fulltid, då kan ju hela inskolningen behöva börja om från början igen.

2012-10-17
ElinVS
ElinVS
Barn på 3 år och 4 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...