App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Hur mkt är lagom att ge i veckopeng

Till en snart 5åring?

2012-10-09
emcb
emcb

jag va ca 7 men min bror va 5 men mamma berätta att vi fick från ca 5/6 år då gjorde vi små sysslor och var tvungna att sköta oss i skolan

2012-10-10
majbarn5
majbarn5
Barn på 2 år och 2 månader

Kan tillägga att vi försöker hålla presenter till jul och födelsedagar men ibland blir det något emellan. Istället uppmuntrar vi honom att spara till det han vill ha eller önska sig det. Han har själv sparat ihop till en elmotorcykel (600kr) och han sparade själv ihop till ett eget husdjur, vi hjälpte till med pengar till bur och tillbehör.

2012-10-09
emcb
emcb

Det kommer nog bli ungefär så här. Han får en slant 1g/v. och då köper vi godis och han behöver inte göra något för att "förtjäna" pengen.

Däremot tycker jag att det är ok att belöna hårt arbete med liten peng IBLAND. Min son kom tidigt på att han ville spara pengar och ville själv göra något jobb för att tjäna pengar. Så när han är hemma hos tex morfar, farfar så frågar han ibland om han kan göra något jobb för att tjäna en peng. Han tycker det är roligt. Han får även pengar av dem spontant i bland också!

Han gillar att vara med och duka, städa tex, han dukar alltid av efter sig och städar bort leksaker när vi ber honom. För det får han inga pengar. Men som i helgen var vi ute och krattade i flera timmar, utan att vi frågade honom var han med och krattade, lastade skottkärran och körde och tippade löven på komposten. Vi kramade om honom under tiden och tackade för hjälpen och berömde honom för att han kämpade så. Han nämnde inget om pengar och på kvällen fick han et 10:a för att han hjälpt till så bra. I bland frågar han oss om det finns något jobb han kan göra för att tjäna en peng spec. om han sparar till något speciellt, då vill han ju gärna få ihop pengarna. Då kan vi ibland hitta på något jobb som han får en peng för. Jag tycker att det är en jätte bra egenskap hos honom. Inte många 4åringar som tänker så. Det är ju inget som vi lärt honom.

Barn som inte får veckopeng lär sig inte pengarna värde. De får saker och fattar inte hur mkt tid och jobb det krävs för att få ihop pengarna till sakerna. När de blir äldre och får en inkomst tycker de att de har jätte mkt pengar och handlar upp dem, hamnar i skulder osv. Det behöver inte bli så men det blir ju vanligare och vanligare med unga vuxna som itne förstår värdet i pengar men de ska ha ha och ha.

2012-10-09
emcb
emcb

Det är väl helt normalt att barn vill köpa leksaker eller att önska sig nåt. Sen bara för att man får veckopeng är inte det samma med att man vill åka till stan och shoppa hela tiden!

Min son älskar att räkna sina pengar och se hur dte växer i plänboken, det ger ju en bra grund för ett ekonomiskt tänkande!

När jag växte upp hade jag två vänner som aldrig fick vare sig veckopeng eller senare månadspeng och i vuxen ålder är dom skuldsatta upp över öronen och hat en massa kreditkort medans jag som fick veckopeng och senare månadspeng har ett fett sparkonto och INGA kreditkort!

Jag fick lära mig tidigt att man får spara till det man vill ha och inte köpa med pengar man inte har! Ganska självklara saker som jag vill föra över på min son.

2012-10-09
Fideli73
Fideli73

Min 6-åring får en tia eller en tjuga någon gång då och då, men inte regelbundet utan det blir när det blir, ibland får hon enkronor också för hon gillar att köpa tuggummi i tuggummiautomaten och det kostar en krona... 10-åringen har 30 kr i veckopeng och det äldre barnen har månadspeng. Jag ställer inga krav för att de ska få pengarna. Fredagsmys och lördagsgodis köper jag alltid hem men inte så mycket utan vill de ha mer än vad som bjuds får de handla det för sina egna pengar.

2012-10-09
Känguru
Känguru

Jag tror också att det är jätteviktigt att lära sig pengars värde och att handskas med pengar tidigt, jag ser hela tiden de som kommer upp i tonår/vuxen ålder som inte fått lära sig det här och de får jättemycket problem!

Jag har också läst väldigt mycket psykologi, och tänker man efter är det ganska självklart att man inte ska tvinga barnen att t ex städa och sen få veckopengen sen. Då blir det en association för dem att de gör det "tråkiga" bara för att få pengarna, vilket gör att de (psykiskt) tycker ännu sämre om att göra det tråkiga, samtidigt som de tänker att de bara gör det för att få belöningen! Och så hamnar man i en ond cirkel.

Jag kan också säga att det är totalförbjud på att köpa glass eller godis för veckopengen här hemma. Dels brukar vi säga att det köper vi och det ska de inte behöva stå för själva. Dels tror jag att snackset annars blir en belöning för dem när de får pengar, och att de lätt lägger pengarna på det och att det lätt blir att de "tröstäter" gottiset. Jag vill kunna kontrollera när barnen får godis etc, och jag vill INTE att de ska ta sina veckopengar och smita iväg mitt i veckorna för att köpa glass och godis på affären. Vi har haft detta problemet med yngsta dottern som bor varannan vecka, och tyvärr är det inte samma regler där :(

2012-10-09
Mikka85
Mikka85

Jag började med veckorpeng när grabben fyllt 4 år och då fick han 10 kr sen har jag höjt den med 5 kr för varje år. Han blir snart 7 år och då får han 25 kr.

Vi betalar lördagsgodiset och snacks och han behöver INTE göra nånting för och få veckopengen.

Han väljer själv att alltid hjälpa till med och duka, duka av, torka köksbordet osv. Han är grymt ordningsam och städer sitt rum jättebra. Så beröm det får han i mängder!

Jag upplever att barn som tidigt får veckopeng har en bättre uppfattning om pengar och är mer ekonomiska!

Han sparar oftast sin veckopeng och sen köper han nånting som han vill ha ex dsspel, Ben10 gubbe osv. Just nu har han över 700 kr i sin plånbok och då är det lite pengar från mormor/morfar som ger honom en 50 kr då och då.

Han får mycket av oss såsom leksaker, spel osv men, det är extra kul när han sparar till nåt och betalar själv.

Det är viktigt att man lär barn att vill man ha nåt här i livet då får man sprara till det. Man kan ju inte köpa nånting om man inga pengar har!

2012-10-09
Fideli73
Fideli73

Hur gammal var du när du fick 20kr och hur länge sedan var det? ;-)

2012-10-09
emcb
emcb

kommer ihåg att vi fick 20kr varje fredag om vi städat rummet och gjort lite annat ellet sköt oss:)

2012-10-09
majbarn5
majbarn5
Barn på 2 år och 2 månader

Han har bra koll på pengar och har flera gånger sparar ihop till något spec som han velat ha. Ska man ställa krav för att han ska få pengen? Som tex slänga sopor, alltid duka av efter sig el liknande? Ska han köpa sitt lördagsgodis för pengen och få lite över att spara? Hur har ni gjort?

2012-10-09
emcb
emcb
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...