App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

bilen måste lagas :/ vad händer nu med julen? behöver tips!!

Var och besiktigade bilen igår... En styrled måste lagas inom en månad, kostar 8500 kr :( Vi skulle redan försöka banta ner julklapparna litegrann i år... Har blivit sånt hysteri om vad allas barn ska få, och man vill ju inte vara sämre :/ Min 5-åring önskar sig en nintendo 3DS och nån pekplatta att spela med... hade tänkt köpa den ena och så lite billigare saker... men vart ska vi hitta pengarna?? Barn förstår ju inte vad saker kostar... får se hur vi fixar detta nu då... lagom till jul... suck... hur gör ni vid jul?? Vad har ni för gräns för vad saker får kosta etc.?

2012-10-06
zmiley
zmiley
Bebis på 10 månader

Ja, jag tror också stenhårt på att låta barnen spara själva till dyrare saker de vill ha. Dels uppskattar de grejen mer när de fått kämpa för att få det och längtat en tid. Dels blir de mer rädda om sakerna och lär sig pengars värde på ett helt annat sätt. Så tror jag att de växer också som människor när de känner att de har sparat ihop till grejen själv, och är stolta över det. Man får uppleva mindre "slit&släng" och dryga kommentarer som "äh, det är ju bara att köpa en ny..."

2012-10-07
Mikka85
Mikka85

Barnen får julklappar för ca 500 kr per barn till jul från mig, sedan får de från släkt och så också, det de får i pengar sätter jag in i på deras sparkonton både vid jul och födelsedagar så får de spara till om de vill ha större saker som nintendo ds och liknande. Vid några tillfällen har jag köpt någon stor julklapp till barnen ihop såsom ps3, då fick de lite mindre i julklappar i övrigt...

2012-10-07
Känguru
Känguru

Vi köper för ganska exakt 1000:- per barn. Jag tycker att det är otroligt tråkigt med utvecklingen som har blivit att ungarna ska ha så mycket dyra prylar så tidigt. De respekterar inte sakerna, förstår inte dess värde, blir bortskämda och förbannade när de inte får det nyaste snarare än glada över det de får... Samtidigt kan man inte stå helt utanför allt det här för att inte ungarna ska hamna utanför i skolan och bli retade. Förbannade konsumtionssamhälle :(

En spelkonsol hade iaf jag aldrig gett till ett specifikt barn i julklapp... (så litet då), kanske till en tonåring som förstår att man lägger ihop och att det inte blir så mycket annat då. Däremot hade jag kunnat slå in och ge en sån till hela familjen om man bara kunde hitta spel som är roliga för både barn och vuxna och som alla kan ha glädje av...

Vi brukar också fynda julklappar/presenter under året när vi hittar bra grejer och bra pris, och så lägger vi dem i kökssoffan. Där har vi också nödpresenter om barnen ska på kalas i sista sekund eller vi har missat någons födelsedag. Jag köper en del grejer begagnat och annat när det är kraftigt nedsatt pris, och så har jag en lista på vad jag vet att barnen önskar sig eller tror att de skulle uppskatta, och hittar jag nåt bra därifrån kan jag lika gärna köpa det flera månader tidigare.

Hellre färre grejer av bra kvalité än många skräpprylar, säger jag.

2012-10-07
Mikka85
Mikka85

Jag kommer få dela upp betalningen på bilen på 4 månader, annars skulle vi inte ha kunnat laga den alls. Kommer bli tajt under den tiden... men det är sånt som man borde ha en buffert till. Vi kommer inte att svälta, men kommer inte finnas utrymme för något extra över huvud taget förrän i mars då...

5-åringen fyllde år för 2 månader sen, så det är långt dit... han går sista året på förskolan än, men hans "bästa" kompis och hans kusin har båda storebröder som har nintendo 3DS, surfplattor, smartphones, laptopar etc. som de får spela med när han är där... så får hela tiden höra om att han vill ha likadant.

Jag får ta och hålla koll på tradera nu.

Min mamma har erbjudit sig att handla åt barnen, "presenterna kan ligga i julsäcken, ingen behöver veta vem som betalat för dem" men av stolthet tackade jag nej. Men det var innan besiktningen... Får kanske ta tillbaka mina ord då och tacka ja till erbjudandet i alla fall... Jag kan fråga min lillebror också (18 år, singel och alldeles för hög lön) men det tar emot lite mer på den punkten... syrran hade absolut ställt upp, men henne tänker jag inte säga till för jag kan inte köpa åt hennes barn heller.

2012-10-06
zmiley
zmiley
Bebis på 10 månader

men 3ds ska ju inte barn under 6år spela regelbundet pga ögonen inte är färdiga än så det går ju bort ;-)
å fasen va dyr led? brukar ju inte kosta många kronor en sån, fast vi har ju gamla bilar kanske en annan sak på en ny. men det e sånt som slits.. hatar bilar å dess kostnader.
jag försöker dra ner på saker för vi får inte plats med allt. sen får alltid barnen så mycket från alla andra så ska de orka öppna alla paket måste vi lugna oss med inköp..
sonen vet att man inte får allt man önskar utan kanske nån sak..
dottern vet ju inte ens va jul e än så henne slipper man billigt undan med om man vill.

2012-10-06
osisen
osisen

vi kör med ett par hundra per barn...

köper tex lego när det finns i fyndlådan på ICA eller Gekås (måste vara under halva priset för att vara OK)

Man kan även fynda på tradera eller blocket NU och lägga undan till jul.

2012-10-06
solskensmamman
solskensmamman
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...