App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Föräldraledighet och ensam vårdnad om barnet

Hej, Det är första gången jag är här och skulle vilja prata med någon som har några kloka och lugnande ord att erbjuda mig. Jag är gravid i 12: veckan och pappan till barnet blev i början av graviditeten mkt glad och entusiastiskt. Men sen ändrade han sig helt plötsligt och har nu skurit av kontakten med mig helt och hållet. Jag har beslutat att behålla barnet men jag kan inte alls räkna med honom. Nu försöker jag ta reda på vad det innebär att vara ensamstående förälder och hur allt det här fungerar. Men en sak är jag osäker på. Hur funkar det här med föräldraledigheten? Om jag har förstått det rätt så är föräldraledigheten avgränsad till 18 månader. En kollega på mitt jobb har informerat mig att 3 månder av dessa är öronmärkta på pappan. Men om pappan vägrar att ha kontakt med mig och vill inte bekräfta faderskapet vad händer då med föräldraledigheten? Betyder det att jag inte har rätt till 18 månaders föräldraledighet om jag har ensam vårdnad om barnet? Det skulle lugna mig jättemycket om någon vänlig själ har erfarenhet av detta. Jag har sökt att läsa om detta på Försäkringskassans hemsida, på Stockholms läns landsting men allt som skrivs är baserat på att man har gemensam/delad vårdnad och hur panna måste anmäla faderskapet hos socialnämnden men jag finner ingen nyttig information för ensamstående mammor med barn vars barnets pappa inte finns med i bilden.  

2012-10-01
mater_videre
mater_videre

Hej. Jag är ensamstående och har ensamvårdnad om min son. Pappan finns där. Han bekräftade faderskapet men jag vägrade ge honom vårdnad. Jag har alla dagar. Han får inga dagar alls. Spelar ingen roll om han har bekräftat faderskap eller inte. Det handlar om vårdnad. Självklart ska pappan inte ha en vårdnad om ni inte bor ihop.

2012-11-06
lindapim
lindapim

Hej! Om du har ensam vårdnad om barnet så har bara du rätt till föräldrapenningdagarna. Totalt får du 480 dagar, 390 av dem är inkomstbaserade. Om du har haft anställning i minst 8 mån så får du ut knappt 80% av din årslön omräknat till en dast dagpenning när du tar ut såna föräldradagar. De kallas oftast för SGI-dagar (sjukpenninggrundande inkomst) som sagt har du 390 såna SGI-dagar. Sen har du också 90 st lägsta nivå-dagar. För dem får du ut 180 kr/dag.
Du har rätt att vara helt föräldraledig från jobbet i 18 månader enligt föräldraledighetslagen. Men föräldrapenningdagarna räcker inte riktigt så länge om man tar ut alla dagar i följd, därför kan man välja hur man tar ut sin föräldrapenning. T ex kan du ta ut 4 föräldrapenningdagar/vecka.

2012-10-01
Isabelle _
Isabelle _

Jag och sambon fick skriva på olika papper, ett om att det var han som är pappan och ett annat om att vi ville ha gemensam vårdnad om lilleman

2012-10-01
KattenPysen
KattenPysen

Har du ensam vårdnad är alla dagarna dina. Jag tror att pappan måste bekänna faderskapet även om han inte vill men det är upp till er om ni ska ha gemensam vårdnad eller inte. Vårdnadsfrågan har inte med att bekänna faderskapet att göra som jag har förstått det.

2012-10-01
KattenPysen
KattenPysen
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...