App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Känns inte okej efter förlossningen....

Känns inte alls bra i varken kropp eller psyke efter förlossningen. Och det känns väldigt konstigt och jobbigt trots att jag inte mådde överdrivet bra efter första förlossningen heller men då hade jag enorma problem med amningen och blev stressad av det hela. Kroppen är allmänt utmattad och trasig känns det som. Orkar inte gå speciellt långt även om jag försöker, har ofta ont i knän och leder och t o m rumpan får jag ont i oavsett vad jag sitter på. Men jobbigast är ändå hur det känns där nere efter förlossningen. Dessutom började jag länge blöda efter att ha gjort nr 2. Länge kändes det som att halva livmodern hängde utanför så det tog mig mer än en månad innan jag vågade kika. Tack och lov satt allt där det skulle men såg då varför jag blött (vad heter det egentligen i den tidsformen?) efter varje nr2 besök. Jag frågade bm om jag sprack mycket, nej svarade hon. Men uppenbarligen ljög hon. För längs med hela mellangården såg jag ett stort ärr som gått upp varje gång jag gått på dass och bajsat. Det ser ut som om någon dragit halva mellangården åt ena sidan. Rent ut sagt ser det förjävligt ut. Fick dessutom av bm på återkoll idag veta att jag sprack rejält enligt henne, jag har haft tur som inte fått mer problem för tydligen blev inte alla bristningar sydda och om jag haft en mer erfaren bm på förlossningen skulle jag inte alls spruckit så mycket. Flytningar och enorm stank (iaf enligt mig) gör inte saken bättre. Jag känner mig hur äcklig som helst. Amningen fungerade inte nu heller. Kännde mig kass över det hela igen men det släppte ett tag efter hon tydligt visa att hon inte ville ha tutte. Hon blir nöjd och mätt ändå och är hur gosig som helst nu. Men nu verkar folk tro att bara för att jag inte kan amma är det fritt fram att bara ta flaskan och mata. Och det gör mig både upprörd och ledsen. Man kan väl iaf fråga? Mer upprörd blir jag när det så tydligt syns att hon inte gillar deras sätt att mata henne men ingen bryr sig. Så runt en del får man nästan leka vakthund för att få mata henne. Ofta kryper det på att jag känner mig som en dålig mamma. Varför vet jag inte men det försvinner ganska fort. Men det kommer väl som en "bonus" av att jag känner mig så trasig på något vis av all uttmattning och känslan om min kropp numera. Det är knappt att jag ens vill duscha för jag står inte ut med mig själv.   Så, nu har jag fått skriva av mig lite. Känns lite bättre men hittar inte riktigt ord till allt jag känner just nu.

2012-09-27
jika686
jika686

Men fy vad jobbigt lillråttan :( Hur har du det nu?

Nja, hon var inte psykolog, snarare skötare men det var ändå väldigt dåligt gjort. Mådde dåligt över det ett bra tag. Men min man har lovat att säga ifrån om någon gör så igen, jag blev så ställd av det hela att jag knappt fick fram ord.

Tvåan var inte planerad, var i 3e månaden innan vi ens visste om att vi vänta en liten till. Hann knappt landa i nya föräldrarrollen innan det var dags för ändring. Ja, han gör mycket min man, han ser det som en självklarhet (vilket jag är oerhört tacksam över)

Har mailat dig lullaby.

Usch idag har inte varit en bra dag. Varit nära tårarna hela dagen.

2012-09-29
jika686
jika686

Usch, vad trist! Det låter som en väldigt oproffesionell psykolog att ta ifrån dig barnet för att mata. Jag hoppas du får hjälp snart där du står på kö.

Nä, jag menade inte att du skulle pumpa, men jag kan tänka mig att en del av ditt mående hänger ihop med kroppens omställning med att trappa ner produktionen helt. Jag kände mig lite sjuklig bara av nedtrappningen, då jag började sommarjobba när hon var 6 månader med oregelbundna tider, så ibland ammade hon och ibland inte vissa tider på dagen. Det blev ett ordentligt tryck som ibland gjorde ordentligt ont.

Med två barn så tätt förstår jag att du antagligen inte hunnit med så mycket tid för dig själv emellanåt, vilket man också kan behöva. Jag är ensamstående med en liten vilding på 21 månader ... Sedan har du väl knappt hunnit återfå din kropp mellan graviditeterna. Jag hoppas du har en bra man som avlastar dig så mycket han kan, så du får några pauser att samla energi på egen hand.

2012-09-29
sommarlov10
sommarlov10

Eftersom jag redan har en psykkontakt, som inte fungerar så står som sagt i kö till psykolog (för övrigt var den kontakten en av dem som bara tagit flaskan och matat), så får jag ingen hjälp via bvc/mvc.

Pumpa fungerar inte, kommer bara ut lite och gör därefter ont. :/ Undrar också hur man hinner med båda ibland. Stora tjejen är bara 15 månader men som tur är gillar hon att göra saker själv och drar i oss om vi ska vara med.

kram på er

2012-09-29
jika686
jika686

Har du tagit upp med bvc hur du mår, för de har ju också kuratorer och psykologer knutna till sig, om du sökt inom öppenvården innan. Jag behövde inte vänta mer än en vecka tror jag, för en första tid till psykolog via familjecentralen, men det kan ju variera i olika kommuner.

Risken finns ju att du fått en lättare förlossningsdepression om du inte kan uppleva glädje och mycket känns jobbigt.Sedan antar jag att det blir en omställning att ha två barn också, att både ha tid med den minsta och samtidigt orka utmana den äldre. Jag gick mer eller mindre dödstrött i ett år när jag ammade min tös, då hon vaknade mycket på nätterna, så jag kan undra hur man ska orka med två barn. Sedan är det ju inget konstigt om du mår dåligt av att både känna ett misslyckande med amningen och dessutom fått besvär i underlivet. Att du känner värk i bröstet är inget konstigt för även om du inte fått amningen att fungera tillräckligt väl så har du ju ändå producerat mjölk och den måste minska. När jag trappade ner på amningen var jag tvungen att pumpa ur lite för att lätta på trycket för att slippa mjölkstockning med feber och influensakänsla. Kanske blir det liknande för dig också. Lycka till och ta väl hand om dig!

2012-09-29
sommarlov10
sommarlov10

Tack Lulla, Jo, hoppas ju att det ska gå bra. Frågan är ju vad man ska göra av sig tills dess. Kännre mig lite som en zombie ibland. Grejer går på rutin men känner inte något av det, tur att det inte är hela tiden men jobbigt ändå. kram

2012-09-29
jika686
jika686

Ja, såg den dokumentären. Och iaf min man blev extra "nojjig" (känns som fel ordval).

Ska kontakta bm och be henne om hjälp med ärren. Tack :)

2012-09-28
jika686
jika686

Tycker absolut att du ska be om en remiss ny! Det gick ett program om just detta i svt uppdrag granskning, gå in på svt hemsida och se det där! Det visar hur viktigt det är att ta sina ev problem i underlivet på allvar och se till att man får rätt hjälp! Lycka till!

2012-09-28
emcb
emcb

Slutade det av sig själv eller fick du hjälp med dem ?

2012-09-28
jika686
jika686

Jag har med haft problem där nere efter förlossningen. Nu är det 7v sedan, och känner mig inte helt som det va innan där nere. Jag har med jätte illa luktande flytningar.

2012-09-28
sandrar
sandrar

Tack, känns skönt att det inte bara är jag som har de tankarna kring flaskan.

Nu går jag inte sönder vid dassbesök, men i 5 veckor gjorde jag det. Var på efterkontroll igår och hon tyckte allt såg bra ut. Ska man avvakta med det som hänt i mellangården eller ska man ringa bm och be henne skicka remiss?

Lulla: Tack. Ja, amning är riktigt laddat när det inte fungerar. Man börjar ju fundera över vad det är för fel på en när det inte går när man oftast hör "alla kan amma, det är naturligt, vi är skapta för det". När man då innan första barnet dessutom hade riktigt svårt att bli gravid (första barnet tog 4 år att göra) så känner jag mig nu inte det minsta kvinnlig. Inte minst när underlivet ser ut som det gör. Brösten värker efter det att jag gav upp amningen, känns otroligt frustrerande eftersom det inte fungerar med dem som mat ändå.

Jag har nog inte hittat tillbaka till mig själv än. Ska träffa en psykläkare den 5e och står i kö till psykolog. Vet inte riktigt vad jag ska göra av mig själv.

2012-09-28
jika686
jika686

Mina ögon tåras...jag kan verkligen relatera. Jag är ganska säker att du kommer att komma ur det här ganska fort. Du är ingen dålig mamma, du behövar bara lite tid att hitta dig själv igen, både fysiskt och psykiskt. Och det får ta den tid det tar! Stressa inte! Och vad gäller matningen av din lilla sessa så ska du inte acceptera sånt om du inte tycker att det är ok. Jag kunde inte heller amma min lilla prins och det resulterade i att han fick flaskan och alla möjliga fick mata honom. Det var min mamma, min syster, min svärmor...i efterhand ångrar jag mig att jag lät det ske!
Läste efteråt att man inte ska låta andra mata utan begränsa till mamma och pappa. Det handlar om att den lilla ska kunna knyta sig an till sina föräldrar.
Lycka till!

2012-09-28
Mwro33
Mwro33

Usch vad jobbigt för dig! Inte konstigt att du känner dig ledsen! Det första du ska göra är att begära en remiss till en specialist gynekolog! De kan utreda ordentligt vad som har gått sönder och inte och de kan rätta till det som ev läkt fel! Du ska inte behöva gå sönder när du går på toaletten! Flytningar och dålig lukt kan tyda på infektion i tex livmodern så det bör också kollas upp! Självklart ska ingen annan än du och pappan mata om ni inte vill det! Mitt andra barn fick flaska och ingen mer än vi föräldrar fick mata! Ta hand om fig, du är en stark och underbar mamma! Se bara till att få hjälp nu så du inte går runt och lider i onödan! Kram

2012-09-27
emcb
emcb

Jag har också fått för mig många gånger att jag är en dålig mamma pga alla problem jag har fått efter min förlossning.. det gjorde och gör mig deprimerad från och till. Men vi är absolut inte dåliga mammor för de!

Min lilla tjej vill också ha flaskan och ligga på ett speciellt sätt när hon ska ha mat. Så om bara någon skulle ta och ge henne mat utan att veta hennes lilla rutin kommer inte på frågan!

Hoppas på att allt blir bättre!

Kramar till dig och den lilla tjejen

2012-09-27
Johanna_91
Johanna_91

Men lilla vän, vad ledsen jag blir! Du ska se att det blir bättre med allting! Ska de "fixa till" underlivet på dig? Förstår att det måste vara otroligt smärtsamt och inte den mest fräscha känslan i världen...

Vad gäller matning; VEM tar flaskan och börjar mata?? Har aldrig hört på maken! Det får du sätta p för. Klart att lilla tjejen säkert helst blir matad av mamma eller pappa!

Skickar en hel hög med varma kramar!

2012-09-27
MamsanMaria
MamsanMaria
Bebis på 14 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...