App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Hur får jag min dotter intresserad av mat?

Min dotter är 6 månader och både jag och min sambo upplever att hon är totalt ointresserad av mat. Vi erbjuder henne mat flera ggr/dag. När vi äter lunch och middag etc. så erbjuds hon också smakportioner. Vi prövar med gröt varje kväll. Vi är glada om vi får i henne en tesked mat om dagen. BVC sa att vi skulle vara konsekventa med tider, vilket vi är. Jag har prövat blanda ut det mesta av maten med bröstmjölk, men det går inte ner i alla fall. Det händer att hon gapar stort, men när hon känner maten i munnen, spottar hon ut. Ibland ser jag tydligt att hon inte verkar gilla smak/konsistens, då gör hon grimaser. Det är inte så att hon gråter, utan hon spottar konsekvent ut maten. Jag slutar att mata. Det verkar helt enkelt som det är bröstet som gäller... Kan lägga till att när hon var ca 4 1/2 månad var hon intresserad av mat på ett helt annat sätt när jag introducerade smakportioner. Hon kunde äta en hel portion gröt på kvällen. Jag vet inte om det kan ha ett samband med att hon har fått två tänder? Hur "stressad" ska jag vara över att hon måste börja äta? Måste hon äta ngt mål mat över huvud taget? En sköterska på BVC sa att det är bra om hon får i sig gröt varje dag, eftersom den är berikad med järn, att järndepån barnet har efter förlossningen försvinner efter sex månader...och det känns ju inte bra!!! Som sagt, vi är glada om vi får i henne en tesked om dagen...Är det någon som har nåt att säga? Jag känner mig superstressad över detta och känner mig som en dålig mamma som inte kan få min dotter att känna matglädje.

2012-09-18
Drottningkram
Drottningkram

Tack så jättemycket för alla tips! Jag känner mig motiverad att testa allt! :)

2012-09-27
Drottningkram
Drottningkram

Vid sex månaders ålder är det ännu ingen panik. Förutsatt att hon får bröstmjölk så det räcker, så klarar hon sig bra på det. Vad gäller järn så är det så att bröstmjölk innehåller ganska lite järn, men av en sort som kroppen tillgodogör sig ovanligt bra, så de flesta ammade barn klarar sig bra även om de inte vill äta gröt.

Mitt tips för att väcka intresset för mat, är att servera maten i bitar istället för i puréform. Broccolibuketter, kokta äppelklyftor, mjukt bröd med smör och/eller annat pålägg etc. Jag kan inte veta om detta passar för alla barn, men för min yngsta fungerade det jättebra. Hon åt pasta, kokta grönsaker och hel banan, innan hon accepterade gröt. Gröt började hon äta i större omfattning först när hon blivit så motoriskt duktig att hon kunde äta den själv med sked. Köttpuré vägrade hon bli matad med, men som pålägg på en varm macka, gratinerad med ost på toppen, var det en höjdare när hon var kring halvåret.

Lycka till!

2012-09-18
ElinVS
ElinVS
Barn på 1 år och 6 månader

Mitt barn fyller 1 år om 2 dagar och hon började gilla att äta som mest runt 8-10 månader men fortfarande älskar hon sin modersmjölkersättning och hon kan dissa mat bara för att få den. Enligt bvc är det ingen fara eftersom i regel är amning det viktigaste för ett barn upp till 2 år dock ska hon ju ha vanlig mat också men så länge barnet växer och mår bra är det lugnt. 

Försök testa med olika pureer. Min dotter avskydde vissa men älskade andra tex var morot/potatis en favorit hos henne och hon gillade inte mina pureer så mycket men burkmats pureer älskade hon men nu är det tvärtom, den vanliga maten jag gör älskar hon och äter endast det. Alla barn är olika och blir intresserade för mat olika. Enligt livsmedelsverket ska man t o m bara ge smakportioner vid 6 månaders ålder alltså inte ens en hel måltid. Det var min uppfattning efter en broschyr jag fick.

2012-09-18
Viktooria
Viktooria

Försök att inte stressa. Ni kan t ex prova ge henne större bitar, så det inte bara är puré. Jag hade provat att lägga en liten hög mat framför henne så får hon pilla och undersöka själv medan ni äter. Trugande fungerar sällan. Introducera gärna fler smaker. Många barn gillar t ex vitlökskryddad mat.

2012-09-18
jika686
jika686

Fortsätt försök, stressa inte. Eller gör ett uppehåll på nån vecka och börja sen om.

Min tjej åt bara potatis om man körde stavmixern så länge och hade i så mycket olja att det blev som klister.... SÅ testa försök få till olika konsistenser av samma sak.

2012-09-18
Yrwen
Yrwen

oro dig inte det kommer fortsätt erbjuda mat:) hoppas det vänder snart!

2012-09-18
majbarn5
majbarn5
Bebis på 4 månader

har du provat välling? prova att fortsätta med enstaka smaker som potatis, och grönsaker och gör det så klumpfri som möjligt i puree form. min dotter va likadan men de hjälpte att ta några smaker i taget, de viktiga är att inte försöka tvinga i henne utan låt det komma själv, du ska se snart vill hon smaka de ni äter och blir mera intresserad:)

2012-09-18
majbarn5
majbarn5
Bebis på 4 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...