App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Vad säger Socialen om delad vårdnad från födseln?

Jag har en kompis vars bror ska få barn med sitt ex i början av nästa år. Min kompis och hela hennes familj, inkl brodern tror att han ska få ha barnet hemma hos sig varannan vecka efter den första månaden!! "Jo men han har ju bott själv och tagit hand om sig själv sen han var 15 år så han vet ju hur det är och vi kommer ju hjälpa honom så mycket vi kan. Bebisen kommer få det så bra hos honom!" Hallå! Det handlar inte om hur bra han kan ta hand om bebisen ju! Kanske skulle tänka på vad just bebisen behöver?? Jag sa att Socialen kommer verkligen inte godkänna det när den är så liten. Det kommer dröja ett par år innan det kan ske! "Det kanske man skulle kolla upp redan nu då, så man vet.." Och när säger Socialen att det är okej att barnet kan bo varannan vecka hos föräldrarna?   Jag tycker det är skamligt rent ut sagt att man inte har bättre koll :/ Kompisen har ändå läst Barn och Fritid?   Är det nån som har bra fakta som jag kan säga till henne att så här är det, förbered din bror på detta..?

2012-09-15
xLillaMy
xLillaMy

Tror ni det har nån betydelse att mamman är 20 år, går andra året på gymnasiet (bytt inriktning några ggr) bor hemma hos sina föräldrar där mamman jobbar halvtid och pappan är arbetslös. Hon är som en fjortis i beteendet och har ingen aning om hur man handskas med pengar utan tror att "allt löser sig".

Visst, de flesta växer in i sin uppgift. Men iom att hon inte har gått färdigt gymnasiet än och ändå är såpass gammal, men beter sig som en fjortis som man inte kan ha en riktig konversation för att hon inte tar något på allvar..

Eller socialen skulle fortfarande inte bry sig, sålänge föräldrarna är överrens?

2012-09-15
xLillaMy
xLillaMy

Jag har för mig att socialen rekomenderar ett boende för barn under 2-3år men regelbunden kontakt med den föräldern som den inte bor hos.

2012-09-15
emcb
emcb

Min bror och hans ex fick råd av familjerätten när de skilde sig. Minstingen var ca två år då. De rekommenderades att ha kortare bytesintervall än veckovis. Tre dagar hos vardera förälder upp till fyraårsålder och sedan fem dagar ett år. De har kört varannan vecka sedan minstingen var fem.
Om de rådfrågar familjerätten så får de säkert till svar att varannan vecka inte är så bra. Men om föräldrarna är överens så går nog inte familjerätten emellan.

2012-09-15
Isabelle _
Isabelle _

ja som jag förstår det som går de inte emellan om man inte är oense. Annars komemr det väl inte ens fram till socialstyrelsen antar jag..

2012-09-15
osisen
osisen

Så om de kommer överrens om att ha barnet varannan vecka från födseln, så går socialen med på det? Oavsett när de flesta förstår att det kommer bli otroligt jobbigt för barnet?

Det låter sanslöst :(

2012-09-15
xLillaMy
xLillaMy

Vad ajg kunde läsa mig till så har de gemensam vårdnad så ska föräldrarna komma överens om vad som är det bästa för barnet, går inte det får man gå på samarbetssamtal och hjälper inte det så bestämmer tingsrätten hur det ska se ut helt enkelt.

2012-09-15
osisen
osisen

Ja, några timmar om dagen är ju ingen fara! Men det är just att vara borta från den föräldern man precis har vant sig vid och komma till nån annan, varje vecka, kan ju inte vara bra för barnet :/

Jag har för mig att jag läst i nån annan tråd om att det var nån med liknande problem och någon svarade med, som det verkade vara, fakta om vad Socialen har för "regler" i sådana fall.
Jag kan aldrig tänka mig att de går med på att barnet ska bo så från födseln! De om nån förstår ju att det inte kan vara bra för barnet..

2012-09-15
xLillaMy
xLillaMy

På socialstyelrsen punkt se finns det lite info om vårdnad boendeoch umgänge

2012-09-15
osisen
osisen

Tror inte det finns lagar som säger att det ska vara på ett visst sätt.. de rekommendationer som finns är växelvis boende från 3år vad jag har läst iaf. 

 Sen att man åker iväg eller har barnet ett par timmar e väl en sak. Sen när det blir större och mamman slutat amma kanske man kan ha barnet över en helg osv. vet inte hur det funkar med föräldraledighet när man är separerad. För man har ju rätt till hälften av föräldraledigheten var men samtidigt kan ju det bli aningen svårt att lösa på ett smidigt sätt. 

Jättesvårt och i dessa fall är det ju oftast pappan som måste stryka på foten även om han kanske egnetligen är den mest lämpliga föräldern. För det är ju svårt att snacka bort mammans betydelse och amningen.

2012-09-15
osisen
osisen
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...