App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Hur plattar man ut en buktande pappskiva?

Vi har en gammal skol-tavla som är gjord av någon sorts hård, tjock papp. Problemet är att den är buktande, och värre blir det när det är fuktigt i luften. Hur kan man platta ut den, om man överhuvudtaget kan det? Nån här som är påhittig och händig? :-) Man skulle ju kunna rama in den, men då tappar man lite charmen med den, plus att vi gillar den stora gamla metallkroken som man hänger upp den i.

2012-09-13
MamsanMaria
MamsanMaria
Barn på 2 år och 1 månader

massonit-skiva går nog oxå bra..

2012-09-15
just_m
just_m

Sätt en plugg i vägen och skruva in kroken i den. Det borde hålla. Eller så får ni försöka hitta en träregel i väggen och sätta upp tavlan där helt enkelt..=)

Mdf skivan är inte så tjock, ett par mm bara men den är ganska tung (om man jämför med plyfa). Finns ju andra sorts skivor oxå men de är oftast tjockare än mdf-skivor. Se bara till så att det är rätt strl på pluggen! Om pluggen är för stor så håller den inte kroken särskilt bra..

Annars kan man prova att sätta ett kryss med hjälp av reglar på baksidan men de behöver vara lite tjockare för att "klara av" att hålla tavlan plan. Inte så snyggt kanske för det kommer ju synas lite från sidorna.

Tycker själv att det är roligt med "göra-fint-hemma-projekt" om det så gäller att sy eller snickra!

Min stackars man får stå ut med mycket projekt som jag hittar på...

2012-09-15
just_m
just_m

Just_m: det var ingen dum idé! Jag ska prata med min man om detta, det kan faktiskt funka. Men mdf, hur tjockt är det? För det får ju inte bli för tungt heller. Som sagt, vi vill kunna använda den metallkroken som sitter på tavlan nu.

Tack för tipset! :-)

2012-09-14
MamsanMaria
MamsanMaria
Barn på 2 år och 1 månader

Skulle kunna fungera att fukta den lite lätt på baksidan och sedan fästa upp den på en annan sorts skiva som inte är fuktkänslig typ mdf.. Låt den sedan hänga och torka..

Problemet blir hur du fäster den. Går nog ej att limma för limmet gör nog också att den buktar. Finns ju snygga typ av "spik" med snyggt huvud..

2012-09-14
just_m
just_m

Min svärmor jobbar på skola och de hade utrensning. Då lyckades hon norpa några. Denna är jättefin med fyra olika kryddväxter på, så den är helt underbar att ha i köket.
Vi får fundera vidare på lösning....

2012-09-13
MamsanMaria
MamsanMaria
Barn på 2 år och 1 månader

Lägg den under nåt tungt som tynger ner den över hela ytan.. Tyvärr är de tnog så att den kommer att bukta igen om det blir fuktigt igen...

2012-09-13
Yrwen
Yrwen

.

2012-09-13
MamsanMaria
MamsanMaria
Barn på 2 år och 1 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...