App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Första gången och helt vilse

Efter att slutat med p-piller för två månader sedan så är jag nu gravid i 6 veckan. Det kom lite plötsligt och inte hade varken jag eller pappan trott att det skulle gå så fort. Nu har dock första chocken lagt sig och vi börjar vänja oss med tanken.  Vi fick hem en bok av barnmorskan som vi har bläddrat igenom, med risk för att låta som en 13 åring, så  måste jag säga att jag förstår inte mycket av den.  Mina frågor till er visa mammor som gått igenom detta förrut: När börjar det synas på riktigt? (har lite mage till början men inget som brukar synas med kläder på) När måste man berätta för jobbet? När skaffar man försäkring? Vilka frågor är viktiga att tänka på till första mvc besöket? Bra förkortningar att kunna? Är det någon mer första gångare som har frågor som jag inte skrev med så släng in dem, tillsammans kan vi lära oss :) Känner ingen i min närhet som är i samma ålder och ska/har barn, så det vore trevligt att få kontakt med blivande mammor i Göteborg (jag ska ha om allt går bra i Maj 2013) Tacksam för svar!

2012-09-11
blondie_sandra
blondie_sandra

med första så blev jag mjuk i bäckenet och då jag är lite lätt överrörlig så märkte jag att om jag gjorde vissa höftrörelser eller gick mycket så fick jag väldigt ont efteråt, för mig hjälpte det mycket ett foglossnignsband, men mina besvär kom senare än den v du är i.

2012-09-12
Yrwen
Yrwen

Har en konstig känsla i höfterna (mest den vänstra men ibland den högra) känns som att den dragit ihop sig och det sticks konstigt? Det är nästan konstant men igår när jag tränade så märkte jag att det blev värre.

Vad kan det vara?

2012-09-12
blondie_sandra
blondie_sandra

du har redan fått bra svar... och instämmer att maj är en bra månad att få barn i! (har själv juli ´07, oktober ´09, maj´11 och beräknad till mars ´13)

Det är väl egentligen inte så mycket att fundera över, bm ger dig nog all info du behöver...

enda "nyheten" jag fick nu, med fjärde barnet, var att min mvc samarbetar med två olika sjukhus... jag har alltid gjort på det närmaste som mvc bara gett mig en tid till, som inte talar om könet (fast då ville jag inte veta ändå...) och först nu fick jag höra via rykten att de samarbetar med sjukhuset 45 min bort, som berättar könet, och denna ggn vill jag veta :)

så jag sparar kostnaden för könsultra genom att göra ett annat val, OM nu bebisen behagar avslöja sig... De undersöker ju inte hur länge som helst.

OM det nu är en intressant fråga för just dig så kan du fråga vid inskrivningen, för det är då du får tiden till rul.

Grattis!!

2012-09-11
zmiley
zmiley
Bebis på 13 månader

Hej!
Ser att du redan fått massa bra svar, så jag tänkte bara hoppa in och säga grattis till din blivande maj-bebis! Jag bor på Hisingen och har en maj 2011-bebis. Underbar månad att få barn i!

2012-09-11
MamsanMaria
MamsanMaria
Barn på 3 år och 1 månader

Tack för svaren!

Det är fortfarande många frågor och jag ska genast börja skriva upp dem :)

/Sandra 26 år ;)

2012-09-11
blondie_sandra
blondie_sandra

magen brukar inte komma förran gasnska långt fram 4-5månaden någonting.. ofta är ju tarmarna uppsvällda i början, särskillt andra gången man är gravid.

Tror man kan skaffa försäkring med en gång men den börjar nog inte gällaförrän efter en viss vecka..Jag har bara använt gratisförsäkringarna.

Du behöver inte berätta på jobbet förrän 2månader innan du ska vara ledig.. men de lär ju märka det tidigare :) så när du känenr att du själv vill!

Frågor är svårt tycker jag, fundera å skriv upp det du kommer å tänka på så du har med dej en alpp annars kommer du inte komma ihåg att fråga något! Inga frågor är för korkade!

MVC-mödravårdcentral BM-barnmorska VUL-vaginalt ultraljud RUL- rutinultraljud Hb-ditt järnvärde. (har de koll på med blodprov)

Hur gammal är du?

Kolla på din mvc om de kanske ska ha någon föräldragrupp, kan ju vara kul att träffa lite folk i närområdet som ska ha barn ungefär samtidigt!

2012-09-11
osisen
osisen

Du måste väl inte berätta för arbetsgivaren, berättar du minst 2 månader före du tänkt ta ut föräldraledigt kan de itne neka dig. Jag berättade i v20 för min chef, men jkag skulle söka havandeskapspenning och då skulle arbetsgivaren fylla i lite papper.

Jag skulle lämna urinprov till första mvcbesöket, och då skulle man inte kissat på en viss tid innan.

När det börjar synas är det indivuellt, och beror lite på hur man klär sig.. Med första hade jag passerat 20 veckor, denna gång betydligt tidigare, runt v14 tror jag men jag lyckades med kläder dölja det till efter ul v18... Jag ville inte berätta det denna gång, utan folk fick fråga sig fram, dock är jag arbetslös så jag hade inte det bekymret. Med första var man så stolt att man kunde spricka :)

Vad gäller försäkring så är det lite olika, tror att man inte kan teckna den före v12 och att den börjar gälla för barnet efter v 20 eller nåt sånt, men det står på försäkringsbolagens hemsida. Brukar finnas 2 varianter, en gratis och en som kostar runt 1000 kr, så kolla vilekt bolag ni vill ha och om ni vill betala eller inte. Vi har samma bolag som vi har alla andra försäkringar hos.

2012-09-11
Yrwen
Yrwen
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...