App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Ni som köpt hus?

Förklara gärna för mig som är helt vilse. Hur fungerar det? Vilka övriga kostnader vid ett husköp, förutom lån och drift behöver jag tänka på? Lagfarter, pantbrev osv. Tack :)

2012-09-07
Betty86
Betty86

Tack för tipsen. Vi tänkte försöka lägga halva våra löner på boendet varje månad, alltså betala de 9000:- och lägga undan 5-6000 varje månad. Vi levr inte direkt ett utsvängt liv. Satsar med på mysiga middagar med vänner och då går det på ett ut :)

Huset vi tittar på är ett mycket fräscht hus. Nu har vi som sagt inte besiktat det, men allt invändigt är nyrenoverat (-11). Så det känns som det bara är saker man inte kan se som kan tänkas vara fel.

Åh, håll tummarna nu!

2012-09-08
Betty86
Betty86

Tänk på en sak om ni köper ett hus som inte är "färdigt" och ni vill renovera lite. Även om ni har pengar så att ni kan lägga in 15 % (vilket ju de flesta banker kräver), pantbrevsavgift om det är aktuellt och lagfarten så är det inte riktigt slut där... Vill ni låna till renovering får ni låna det till en mycket sämre ränta och sedan eventuellt värdera om huset och få det inbakat i huslånen senare. Det blir med andra ord dyrt en period. Hoppas du förstår hur jag menar. Ingen sa det till oss nämligen, så tänkte dela med mig av den erfarenheten. Har helt nyligen köpt hus, flyttar om ett par månader :) Förresten låter det väl som en rimlig boendekostnad med 9000/mån om det känns ok för er att prioritera så. Allt man amorterar betalar man ju "till sig själv" så att säga, istället för som i en hyresrätt där pengarna bara försvinner ner i hyresvärdens ficka. Tänk på att räkna med att kunna KLARA en ränta på ungefär 7 %, då vet ni att ni inte kommer behöva flytta i panik. Sen får vi verkligen hoppas att räntan inte blir så hög :)

2012-09-08
annan12
annan12

Det låter som en mycket rimlig summa, tycker jag, men sätt över pengar till ett huskonto varje månad och ha goda marginaler för ränteökningar och renoveringar m.m! Sätt över minst 12k varje månad till huset, pengar som ni inte rör, och sen finns det förhoppningsvis lite i "potten" när det krisar.

 Men det är självklart väldigt individuellt om det är en rimlig konstnad eller inte, för det beror ju främst på vilken levnadsstandard man har och hobbys m.m! Bara matkostnader kan ju skilja minst 5000:- i månaden för en barnfamilj. Och visst kan alla med den inkomsten utan större problem lägga 12k på boendet, men det krävs kanske att man lägger om sin livsstil lite grann om man levt ganska utsvävande tidigare? Så det handlar väl främst om prioriteringar.

Ett tips är att göra en riktigt budget som ni kan följa i några månader och se hur ni ligger till och hur ni skulle vilja prioritera! Då är det lätt att se hur mycket marginal som finns. 

 Lycka till!

2012-09-08
Mikka85
Mikka85
Barn på 3 år och 2 månader

Tack, vad goa ni är som har svarat. Känns lite klarare nu.

Vi har nu räknat på hur mycket det skulle kosta oss med hus, inkl: räntor, amorteringar och driftkostnad skulle vi ha en boendekostnad på 9000:-

Om vi har en inkomst på 30000 efter skatt nu när jag är f-ledig och mannen jobbar och ca 40000 efter skatt när vi bägge jobbar.

Tycker ni att det är en rimlig kostnad med ett boende för ca 9000/mån?

2012-09-08
Betty86
Betty86

kan tillkomma kostnader för nya pantbrev, det beror på om ni behöver låna en större summa än det redan finns pantbrev för. Sedan allt annat som finns i ett hushåll; el, uppvärmning, vatten, sophämtning, slamtömning och alla saker som kan gå sönder i ett hushåll är man ju tvungen att betala själv, finns ju liksom ingen hyresvärd som är skyldig att stå för vissa saker.

2012-09-08
Yrwen
Yrwen

När ni tittar på huset be mäklaren förklara om avgifterna eller banken när ni får lånelöftet.

2012-09-08
emcb
emcb

Sop avgiften, hemförsäkringen bla...

2012-09-08
emcb
emcb

Ingen?

2012-09-07
Betty86
Betty86

Dessutom, vad ÄR en lagfart? :P

Nu vet ni ungefär hur insatt jag är!

2012-09-07
Betty86
Betty86
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...