App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Föräldrapenning = automatisk mammaledig?

Hej! Jag måste snart ansöka om föräldrapenning, men är det någon som vet om jag fortfarande kan jobba när den börjar skickas ut till mig eller blir jag automatiskt mammaledig då? Jag hoppas så klart inte på att jag jobbar överhuvudtaget när jag är i v.38-41..(om jag går över tiden), men skulle så vara fallet blir jag mammaledig när min föräldrapenning börjar gälla? Någon som vet?

2012-08-24
Tessan29
Tessan29

Ja det kan jag ju göra, tack för tipset :-).

2012-09-03
Tessan29
Tessan29

Isabelle; okey kan jag göra så, det låter ju som det mest optimala för min del, tack :-).

Jag vill inte ta ut fp innan bebis kommer, jag jobbar så länge jag orkar och i värsta fall blir jag sjukskriven och får då sjukpenning fram till födseln. Har i alla fall en veckas semester sparad som jag i värsta fall kan ta ut samt lite komp tid som täcker ca 2 dagar.

Det ordnar sig nog, funderade mest på om jag automatiskt blir föräldraledig när jag får min fp och det blir jag ju då eftersom jag inte kan jobba samtidigt som jag får ut pengar från försäkringskassan. Jag vet inte när jag ska vara hemma, räknar med att jobba till vecka 38 kanske ännu längre men jag har ingen aning om hur jag kommer må då så det är svårt att säga till chefen när jag tänker gå. Hon vet i alla fall när jag är beräknad så vi kan ju bara "gissa".. Men jag tror det löser sig med tiden :-).

2012-08-24
Tessan29
Tessan29

Som de andra svarat: Du kan inte ta ut föräldrapenning när du jobbar. Men du kan ju lägga in en ansökan om föräldrapenning från 29 oktober. Om bebisen inte har kommit än så kan du ringa FK och meddela att du vill skjuta upp uttaget av föräldrapenning. Då kan du bara ringa igen sen när du vill börja ta ut föräldrapenning eftersom det redan finns en ansökan hos dem.

2012-08-24
Isabelle _
Isabelle _

Jag planerar att ta ut min sista semestervecka samma vecka som bebisen är beräknad, men sen har jag funderat på, vad händer om bebisen inte kommer ut den veckan (som i ditt fall), ska jag gå tillbaka till jobbet då? (inget jag känner i dagsläget att jag vill)..men vill inte heller ta av föräldradagar om bebisen inte har kommit...men å andra sidan behöver jag pengar när bebisen väl kommit så därför vågar jag inte vänta med att ansöka om föräldrapenning ifall det tar tid för försäkringskassan att skicka ut dem (dem är ju väldigt sega med sina ärenden)..jag tänker därför att jag ska ansöka om penningen från 29 oktober, men om den börjar gälla då, då kan jag alltså inte gå och jobba samtidigt? så tolkar jag dig och det verkar ju logiskt.

2012-08-24
Tessan29
Tessan29

Du får väl ange ett datum från när du vill vara mammaledig i papprena? Är åtta år sen jag gjorde det sist så minns inte riktigt :P

2012-08-24
Iffe
Iffe

förstår itne ritkigt hur du menar.. menar du på jobbet? för du blir ju föräldraledig från det datum du sagt till att du ska gå hem, du måste ju inte ta ut föräldrapenning för att vara föräldraledig, inte förrän barnet fyllt ett år om du vill behålla din sgi. 

Du kan inte jobba och samtidigt få ut föräldrapenning, du måste vara ledig från jobbet då. Däremot får du lov att ta ut föräldrapenning innan bebisen kommer. 

Jag gjorde som så att jag tog ut semester från jobbet i 4v med början v 38 då man inte längre fick någon graviditetspenning längre.. jag var hemma på det innan jag slutade jobba.. sen hade jag ju smester fall ajg skulle gå över tiden så jag slapp slösa mina föräldradagar innan bebisen kom. Å hon va nästan 2v sen så det var ju ett bra val.. men jag hade endel semester sparad så det var smart tycker jag å lägga det där!

2012-08-24
osisen
osisen

Du får väl ange ett datum från när du vill vara mammaledig i papprena? Är åtta år sen jag gjorde det sist så minns inte riktigt :P

2012-08-24
Iffe
Iffe
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...