App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Hur mycket pratar era ettåringar?

Betty86 gjorde mig helt förvirrad här nu. Fy dig. ;-) Jag tycker att min dotter verkar rätt normal med talet. Hon har i flera månader sagt "Va e de?" om precis allting. Detta har resulterat i att hon är fenomenal på att ta "kommandon". Om vi ber henne hämta en viss bok, en speciell leksak osv så går hon direkt och hämtar rätt sak. Så hon har väldigt stort ordförråd. MEN förutom Va e de, så säger hon bara ma-ma och pa-pa ibland, och inte speciellt konsekvent. Hon har mycket ljud för sig, och testar rösten, men några ord är det ju inte. Vi tror ju att hon är en sån unge som samlar på sig ord och kommer börja babbla på helt plötsligt. Men hur mycket pratar era? Och här menar jag riktiga ord som mer eller mindre vem som helst skulle förstå/höra.

2012-08-04
MamsanMaria
MamsanMaria
Barn på 2 år

Min tjej pratar bra, hon började tala förståeligt vid 9-10 månader, vid 1 talade hon meningar om 2 ord. Vid 1,5 meningar om 3-4 ord och nu babblar hon konstant bara riktiga ord.. Tom bvc häpnar när hon kommer. Dagmamman jämför henne med 3åringarna...

2012-08-06
Yrwen
Yrwen

Jag vet, men läkaren verkar inte inse hur lättpåverkad man är som förstagångsförälder. Känner mig så nöjd med att vi bytte bvc. Nu har vi en underbar sköterska och läkare som pushar på och är hur goas som helst. Och S öppnar upp sig mycket mer för dom med.

Usch, såhär i efterhand önskar jag att jag hade stått på mig mer och sagt till på skarpen.

2012-08-06
Betty86
Betty86

Betty; det var bland det dummaste jag hört i mitt liv! Att inte le eller jollra hos bvc?? Haha! Ingrids samtliga besök där har slutat i vild panik för alla inblandade. Hon HATAR det! Hade hon lett eller jollrat hade jag blivit orolig, för då hade det definitivt varit något fel på henne! :-P

2012-08-05
MamsanMaria
MamsanMaria
Barn på 2 år

här hemma är de mest "mammaa" sen pappa, kisse, titta, här, hej. någon gång kan ja de komma ett tack... men inte allt för ofta, försöker med ord en hon tycker inte de e så skoj o lyssnar inte =)

2012-08-05
Linz
Linz
Barn på 1 år och 7 månader

Min son säger endast "mamma" och "nää!" visst har han ljud för sig, men inga ord. Han förstår nästan allt jag säger... men pratar inte.

MEN jag är inte orolig det minsta lilla, eftersom han lär sig TVÅ språk samtidigt! Båda mina större grabbar har också varit senare än den sk. normen för talutvecklingen, men när de väl smakat på orden så exploderar talet och de talar båda språk på en gång.

Alla barn är olika, och lär sig olika saker i olika takter :)

2012-08-05
zmiley
zmiley
Gravid i vecka 40

Förlåt Mamsan! Det var inte meningen.

Sitter kvar från läkaren på vårt förra bvc som var så himla dum och elak. När S var 4 månader så sa hon att han var efterför att han inte log mot henne. Och på nästa läkarkontroll så sa hon att han var efter i taletför att han inte jollrade nåt när vi var där. SÅ det sitter i :(

Inser ju att lillfis inte är så efter i talet. Han är bara noga med när och till vem han pratar. Jag är ju inte direkt den som är übersocial med folk jag inte känner heller. :D

Äh, om man skulle ta och slappna av lite i föräldrarollen nån gång ;-)

2012-08-05
Betty86
Betty86

Det kommer senare/snart Mamsan. Som sagt, Astrid har också stannat av lite i talet för att det händer så mycket motoriskt. Hon tog ju första stegen den 11/7, staplade några steg i en vecka, veckan efter det var det några meter åt gången, och nu springer hon t o m utomhus! I samma veva har hon vägrats bli matad utan äter med händer alt om man laddar sked/gaffel. Mycket på en gång, sedan ska man ju utforska alla bokstäver! :D Men Ingrid är ju jätteduktig som hämtar saker, det stenvägrar Astrid. Hon gör nästan inget på kommando.

2012-08-05
jika686
jika686

Oj, vad duktiga alla är! Och de som inte ens fyllt ett! Wow! Ingrid sa också Titta när hon var tio månader, men det ersattes helt av Va e de?

Hoppas hon kommer igång snart. Men nu har hon precis börjat gå på riktigt, kryper inte alls längre, så just nu kanske fokus ligger på det.

2012-08-05
MamsanMaria
MamsanMaria
Barn på 2 år

mirna har sagt en massa ord men just nu håller hon på titta där, tack och mamma och pappa men annars pratar hon hela tiden (bebis språk då) jag menar inget som man riktigt förstår. men hon förstår också vad vi säger till henne

nu ska hon börja på dagis och då tror jag att mera ord kommer då

2012-08-05
majbarn5
majbarn5
Bebis på 13 månader

Hon pratade lite mer innan hon började röra sig, råkade säga en hel del både en och tre gånger. Men nu när hon springer fram jobbar hon på olika läten och bokstäver. Hagli, dibjo, ogli, ka, osv. Men hon mammar och pappar, godi(s), gott, mat, vill inte, ja vill, e de, Puck (kattungen heter så), oj och så klart nej.

2012-08-05
jika686
jika686

monster säger fortfarande bara mamma ibland hej å tack sen försöker hon sig på pappa .. häromdagen när E gick till jobbet å han vinkat å sagt hejdå å stängt dörren gick hon tillbaka till mej vinkade å sa hejdå.. två ggr å det var helt tydligt men sen dess har det inte hänt igen.
men jag e inte direkt orolig, 3 ord e ju bättre än inga ord. ;-)

2012-08-05
osisen
osisen

Min tjej var/är väldigt framåt i talet, kommer inte ihåg vilka ord elle rhur många men hon låg en bra bit över "normen" för ettåringar, och det gör hon fortfarande. Vissar barn sitter och tittar och tar in men släpper itne ut allt. Tror absolut inte att det är någon fara, en vakcer dag släpper det och du önskar du att du kunde få tyst på henne :)

2012-08-05
Yrwen
Yrwen

.

2012-08-04
MamsanMaria
MamsanMaria
Barn på 2 år
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...