App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

BLW ( Baby Led Weaning )

Jag vill tipsa om en sätt att introducera mat till bebisar där man låter barnet själv styra takten på upptäckandet, hur mycket och vad den äta. Man slipper sitta där och truga och locka och dessutom slipper man puréer. Man startar helt enkelt när barnet sitter stadigt i sin barnstol runt 6 månader ( innan 6 mån kan man ge små smakprover från din egen tallrik precis som livsmedelsverket rek. ). Man låter sen sitt barn äta helt och hållet själv redan från start genom att erbjuda barnet mat i ganska stora greppvänliga mjuka bitar som man lägger framför barnet. Barnet får på så vis tid på sig att undersöka maten, suga, gnaga och till slut lära sig tugga och föra bak maten i munnen och svälja. Man ger barnet samma mat som man själv äter (utan salt m.m som man inte ska ge små barn) redan från början. Bra mat att börja med är t.ex broccolibuketter och ånkkokta eller ugnsbakade rotfruktsstavar. Fördelarna med metoden är bl.a att man slipper laga speciell barnmat, man slipper truga, man låter barnet lita på sin egen mättnadskänsla och framförallt så gör det att barnet får en avslappnad attityd till maten och tycker att det är kul :-) Jag har hittills inte märkt nåt negativt med metoden förutom att det blir lite att städa eftersom den mesta maten hamnar på golvet i början. Många tänker säkert på att det låter farligt att ge stora bitar direkt och är rädda att barnet ska sätta i halsen men faktum är att de inte gör det lättare än vad barn man matar gör. Först måste barnet klara att gnaga av mindre bitar och lära sig föra bak dessa i gommen och då har de oftast lärt sig mala sönder bitarna först. Kommer för stora bitar ändå längre bak i gommen utlöses kräkreflexen som gör att maten kommer framåt i munnen igen. Om man tycker det är viktigt att barnet snabbt går över till riktig mat så att man kan sluta med amning/ersättning är det här inte nån bra metod. För med blw så låter man som sagt barnet styra själv vilket kan göra att det tar lite tid innan barnet kommit upp i så stora mängder att man kan plocka bort mål med bröstmjölk/erättning. Tanken är även att amningen eller ersättning ska vara huvudfödan fram till barnet blir ett år, om inte barnet själv väljer annorlunda. Men om man däremot inte har bråttom utan tycker att barnet ska få vänja sig vid mat i sitt eget tempo, vill ha lugna och avslappnande måltider och slippa allt vad puréer och bebismat heter så är det här absolut nånting värt att testa. Efter två riktiga matvägrare är jag glad över att ha funnit detta sätt att introducera mat och vet inte om det beror på metoden eller inte men lillebror är väldigt intresserad och smakar/äter allt med glädje :-)

2012-07-17
vevvis81
vevvis81

Min yngsta har fått fast föda från start. Det har fungerat väldigt bra. Fast man får räkna med mycket spill i början. När lillan var sju månader fick vi ge henne betydligt större portioner än hon får nu vid 16 månader, helt enkelt för att så mycket hamnade på golvet då. Men hon satt och åt själv och vi andra kunde äta vår mat samtidigt, bara det gjorde att det kändes som en mycket bra ide´.

2012-07-17
ElinVS
ElinVS
Barn på 1 år och 7 månader

Har länge tyckt att denna metod låtit ganska bra. Men tyvärr hade den inte fungerat för dottern. För även om vi inte hade brottom så hade hon det. Från första smakportionen till hon helt ratade ersättning och bara åt puré tog det bara 1 ½ månad.... Tänkte testa den på nästa dock.

2012-07-17
jika686
jika686

Så har jag gjort med min son med. Eller ja, han har fått pureér ibland när vi vart på flykt för att man kan ha dem okylda i väskan men annars så äter han själv i princip hela tiden. Man får lugn och ro att äta upp och måltiderna är så himla avslappnande här hemma jämfört med hos andra barnfamiljer.

Han har aldrig satt i halsen, det kanske har kommit så han fått till kräkreflex men aldrig fastnat nånstans.

Nu har vi en matglad kille som äter allt man lägger framför honom.

Och det där med städning sköter oftast våran hund så det har inte vart några problem alls, då tycker jag snarare att det vart grisigare vid bordet de ggr han fått pure.

2012-07-17
Betty86
Betty86

Förlåt att det blev så långt ;-)

2012-07-17
vevvis81
vevvis81
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...