App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

lär barnen städa själva

Vi har en "trofast"-kombination förvaringsmöbel i varje barns rum... De har plastbackar i den i olika färger, MEN det smarta är att jag har klistrat fast ett fotografi på varje låda, på leksakerna som hör i den lådan. När jag uppmanade mina barn att städa, fick jag svaret "men jag vet inte vart allt ska vara!" då ser de på fotot vad som hör i lådan, eftersom de inte kan läsa, men de kan titta på en bild!! ex. bilar, lego, leksaksmat, tågbana etc. Nu lär de sig att hålla ordning, de lär sig att ta hand om sina leksaker och de känner sig stolta över att kunna hjälpa till! Jag slipper bli irriterad och känna mig som en slav, dessutom tjänar jag tid!!! När de somnat kan jag sätta mig ner istället för att börja städa undan :-)

2012-07-09
zmiley
zmiley
Bebis på 12 månader

För vår del har det automatiskt blivit som så att hela huset måste vara i ordning innan läggdags. När jag plockar fram dammsugaren (Har haft småbarn som stoppar allt i munnen så jag har dammsugit varje kväll i ca.4,5 år nu) så springer barnen in i sina rum och börjar städa :D (ja, jag är glad så länge det varar... ;D)

Jag har varit så pass dramatisk nån gång då de vägrat städa att jag hämtade en stor svart sopsäck och samlade allt som inte låg där det skulle. Sen fick de sakna de leksakerna i 1-2 dagar (det är ju jättelång tid för de små!) så nu hinner jag knappt ställa klart frågan "behöver jag hämta en säck?" innan de redan är uppe och plockar för fullt, hihihi...

Numer gnäller de inte ens, det är en del av vår kvällsrutin. Vi brukar varva ner med en film, eller bok, ibland både och... och ju längre tid de tar på sig med plockandet, desto kortare/tunnare  bok får de välja :D Vi får se hur länge detta kommer fungera, men vi har en bra grund iaf!

MamsanMaria: tack!! Visst blir det mer jobb, men även mer glädje och kärlek :D

2012-07-10
zmiley
zmiley
Bebis på 12 månader

Ja det är en jätte bra ide för de lite mindre barnen. De tycker det är roligt att para ihop sakerna med rätt låda. Jag har själv gjort liknande. Även när de tröttnat på att städa så vet de i alla fall vart de hittar sina saker! :-) O

2012-07-10
emcb
emcb

min 6åring tycker iaf inte det e kul.. å han får ju bestämma helt själv var han vill ha sina saker.. men bara man nämner ordet plocka upp så får han panik.
spelar ingen.roll om.det så bara e några bilar som e utdragna.. :-\

2012-07-10
osisen
osisen

Det där är ett bra tips! Undrar hur länge man kan räkna med att de tycker det är kul? :-P Knappast in i tonåren... Haha, men njut så länge det varar.
Och grattis till magen; mer att städa efter, men även mer arbetskraft...hihi..

2012-07-09
MamsanMaria
MamsanMaria
Barn på 3 år
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...