App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

När blev två stycken en?

Trots att jag nyligen fått veta om att jag är gravid så blir det som en "fortsättning" på den som avslutades för 10 veckor sedan. Återigen börjar jag drömma, planera, hoppas och längta. Har ingen kontakt med min egen mor då hon vände mig ryggen när jag var 20 år, jag var tydligen ett "misstag som förstört hennes liv" och när jag då flyttade hemifrån bröts all kontakt. Min älskade pappa gick bort när jag var 15 år så han finns inte heller med i bilden. Jag är van vid att ta hand om och lita på mig själv, är i vissa situationer mer vuxen än min sambo och tänker troligtvis mer långsiktigt än vad han gör. Så nu, funderar jag på allt möjligt. 9 månader går ändå fort, inte sant? Vill helst inte stå där i 7-8 månaden och behöva ta beslut om alla inköp som måste göras men får en känsla av att min sambo utan större besvär skulle kunna det. Mitt största problem är denna vagndjungel. Jag vill gärna ha en lätt och smidig vagn. Har dock ingen att boll tankarna med eller få tips ifrån. Märke, modell, pris? Ny eller begangnad? Försöker jag prata med sambon får jag bara "det är långt dit" eller oftast ingenting alls då han alltför ofta sitter med näsan framför datorn och spelar poker timme efter timme. Han hör då inte ens om en bomb smäller bredvid. Det känns hemskt att säga men hela denna bebisverkstaden, graviditeterna, missfallet, planeringen..... Jag känner mig ensam och den känslan får mig att i några sekunder tveka över fröet i magen nu. Ska det alltid vara så här. Ska jag fixa och dona, allt jag gör nu OCH ta hand om en bebis - när han SPELAR??? Fine, vi ska inte köpa vagn nu nej. Men jag kommer stå där tids nog och när jag frågar honom vad han tycker kommer han svara klassiskt att han inte vet, att jag får bestämma. Han kommer reta sig på att vagn och allt annat kostar en halv förmögenhet och det kommer bli dålig stämning.... När blev 2 st 1?

2012-07-06
AnnaElisabeth
AnnaElisabeth

Ah tror det är killar i sig :P
Jag skulle nog kunna köpa allt på direkt men får bromsa mig och drömma och planera alla saker :)

2012-07-08
babyonboardhere
babyonboardhere

Hoppas på att kunna hjälpa dig lite... Jag kunde ha skrivit din text för fem år sedan!!

Min sambo spelade väldigt mycket under graviditeten, men aldrig för mer än han hade råd att förlora. Han kan fortfarande sätta in 500 kr på pokerkontot, men det är maxgränsen/månaden. Vi har skild ekonomi så jag säger inte så mycket mer om det... men han fattade själv att han inte kunde fortsätta så efter påtryckningar från mig.

Att din sambo inte vill planera med dig än är förståeligt, tyvärr. Han är säkert också rädd och orolig för att det kan sluta med mf igen. Han har inte det där fröet i sin egen mage. Han kommer inte fatta att det är sant förrän han känner första sparken, det är där "bandet" bildas... När han ser din mage växa så kommer det sakta sjunka in att det faktiskt är NU det händer, så du måste ha tålamod oavsett hur mycket du önskar att han delade dina drömmar, och han kommer att dela dem...med tiden. Pressa honom inte. Låt honom komma till dig istället, för det kommer han att göra och då kommer du vara glad för att han gör det av egen vilja istället för dina krav.

Jag hade stenkoll på allt ekonomiskt som räkningar och matpengar, men han tog över det eftersom jag råkade ligga på bb just när räkningarna skulle betalas och sen fortsatte han att betala räkningarna varje månad... så nu är det han som har stenkoll. Vi sätter in 5 000 kr på matkontot varje månad, och det kontot är till för endast mat (även blöjor, välling etc...)

Min sambo var ganska ansvarslös och omogen, trots att han är 9 år äldre än jag, men han ändrade sig mycket de sista månaderna av första graviditeten och det har blivit bättre för varje år som gått :) Så det finns hopp!!!

Vad gäller vagn... Efter mina erfarenheter som haft en vanlig vagn samt syskonvagn... Jag tycker att den bästa vagnen har fyra stora hjul vara de främsta ska vara svängbara/låsbara. Det är svårt att åka i tex. rulltrappor med bara ett hjul i fram. De ska vara stora och låsbara (låsbara så du  kan låsa dem i fast läge) så du tar dig lätt fram i snön. Köp en sittvagn som du kan knäppa på en liggkorg över, köp en vagn där du antingen kan ändra handtaget så barnet kan sitta mot dig eller se framåt!! Eller där du kan vända sitsen. Det är guld värt att kunna föra vagnen framåt om solen skiner in i vagnen eller om barnet sitter otåligt, och när det har somnat så vill du ha koll på det så du vänder barnet mot dig. Jag tyckte inte om att minstingen var tvungen att sitta framåt när han vägrade ligga mer efter 6 månader, det blev för många intryck av världen för tidigt.

Sammanfattat: Din sambo lär mogna när magen visar sig! Ha tålamod! Vagnen: svängbara framhjul och vändbart handtag!

Lycka till!!! (Ursäkta för ett lååångt svar) :D

2012-07-07
zmiley
zmiley
Gravid

jag tror att killar har svårare att förstå att det är ett barn som kommer just för att de inte känner varje liten förändring som sker med kroppen, varje rörelse osv..
å tänk dej själv att börja köpa saker till nåt som man inte vet att det finns..
ja menar man vet ju i skallen men även om hjärnan säger en sak e det ju inte alltid som det går fram hela vägen ändå..
vad gäller spelandet så har jag väldigt svårt å tro att det blir förändring för att ett barn kommer.. ytterst få ändrar sig..
så det e kanske lika bra å ta upp det till diskussion redan nu säga att du oroar dej för hur det blir osv.
så länge han inte förlorar massa pengar och man faktiskt har pengar å spela bort tycker jag poker e ok!
Känner faktiskt en som lever på poker :-) men det e få som klarar det.
hur som helst prata med honom och försök förstå honom om han inte vill va med på alla inköp.. själv har ja gjort de flesta inköp till barnen själv och har vart nöjd med det.. tycker det är roligt och vill gärna vara vd i företaget bebis ;-)
däremot om det e något man känner sig osäker inför med inköpen så vill man ju gärna gå lite respons och kanske bolla lite tankar å det har sambon varit med på!

Å trehjulig vagnar har stora hjul å funkar på grus, snö osv lika bra.som en fyrhjulig..
vet inte hur det e med de med två svängbara hjul men så länge de är stora hjul funkar de säkert jättebra de med.

jag e mer nöjd med trehjuliga än den fyrhjuliga jag hade med första barnet!

2012-07-07
osisen
osisen

Hur bor ni? Hur kommer ni att använda vagnen?

Jag bor på landet, med massa grusvägar, för mig var det en självklarthet att ha 4 stora, lufthjul (jag vet att många säger att det går bra med svängbara och små hjul även på grus men det tror jag sisådär på). Då jag förväntade mig ett stort barn så ville jag ha en stor vagn, så vi köpte en av de största på marklnaden.

Vi var och klämde och kände, åkte runt bland olika återförsäljare (vagnarna ksotar lika mycket i butik, kan vara något billigare via nätbutiker) och hörde runt lite.

Ångrar också att vi köpte en ny vagn, speciellt som vi planerade syskon med ca 2 år mellan, nu blev vi tvungna att köpa syskonvagn och ska sälja duovagnen (säg till om du är intresserad).

Det bästa tipset jag kan ge är att höra runt bland släkt och vänner om vagnar om de har småbarn, åka runt i affärer och känna och klämma och sedan hålla koll på olika annonssajter typ blocket.

2012-07-07
Yrwen
Yrwen

Låter precis som min sambo. Han tyckte attdet är långt kvar till allt, en riktig sista-sekundare medans jag vill förbereda och vara klar helst flera veckor innan :)Nu har han förändrats totalt mot vad han var för några månader sen, han är precis den pappa jag vill ha till mina barn.

Det är ju hans intresse att spela poker på datorn, och jag tycker faktiskt att det är viktigt att man får ha sina egna intressen, MEN, de får inte gå överstyr. Sambon och jag har en regel, man får inte sitta vid datorn förrän lilleman somnat på kvällen.

Jag vill inte ha en son som växer upp med att pappa sitter vid datorn så fort han får chansen.

Sen med vagn, jag ångrar att jag köpte en helt ny från början, kombivagnar är ju lite större och klumpigare, hade jag vetat det jag vet idag så hade jag köpt en begagnad kombivagn för en billig peng att ha nu i början, och sen lagt krutet på en rejäl sittvagn.

2012-07-07
Betty86
Betty86

Spelar han för pengar? Tjänar han pengar på det? Min man spelar en hel del data- och tvspel, men det konsumerar ju inte hela hans liv. Jag spelar en hel del WordFeud så jag ska väl inte klaga. :-P
Jag tror säkert att han kommer minska på spelandet när barnet kommer. :-) Förklara detta för honom att han kommer behöva dra ner på det, för barn tar en hel del tid. Men han kan ju "få" spela av sig nu under graviditeten kanske, bara han vet att sen är det annat som gäller.
Nu lät det som jag dikterade för dig vad du ska säga, det var inte meningen, men jag ville bara skriva så som jag hade tyckt i din position. Skyller på att klockan är 22.30. :-P

2012-07-06
MamsanMaria
MamsanMaria
Barn på 2 år

Jo, det är klart att sambon vill ha barn och är jätteglad över detta då han blev väldigt ledsen över MF förra gången. Men det är som om han vill att allt ska vara enkelt på något sätt. Så uppfattar jag det i alla fall.

Det sägs ju att vi kvinnor tar till oss en graviditet på ett annat sätt. Just för att vi känner alla förändringar. Jag hoppas på att han "växer in i rollen" allt eftersom tiden går...
Att välja bland t ex vagnar är kanske inte kul men som en av er sa så är det rätt lång leverans tid och det krävs då kanske att man börjar fundera rätt så snart, titta, provköra osv osv...

Det kan ju också vara så att han inte riktigt vill lägga så mycket energi nu innan de första 3 månaderna har gått så han inte blir så besviken ännu en gång. Men jag avskyr ändå det här ständiga insnöandet på poker. Har era män något som de lägger ofantligt mycket tid på varje dag??

2012-07-06
AnnaElisabeth
AnnaElisabeth

Ny eller begagnad spelar ingen roll men tänk på att en ny vagn ibland har tre månaders leverans tid. Kan också tipsa om att köpa föregående modell som de rear ut nu eller snart då nästa modell kommer i butik nu.

Jag körde en på trehjul i början. Älska att köra den men den var inte vändbar och andra saker som gjorde att jag tillslut sålde den och köpte en Emmaljunga som jag tycker var ännu bättre. Så jag rekommenderar en Emmaljunga eller en Brio på fyra hjul.

 

Och jag tycker du ska prata med din man. Jag förstår att han ännu inte är lika delaktig men han måste ändå visa att han bry sig så jag håller med MamsanMaria.

;)

2012-07-06
FrökenRabarber
FrökenRabarber

Prata med honom om detta redan nu! Lika bra att göra det direkt. Förklara att du vill att han är delaktig, både mentalt och fysiskt. Sen är ju inte alla män lika fascinerade av den växande magen som vi kvinnor är. Avsätt en stund då och då med avstängd dator och diskutera saker och ting. Känslor, tankar, konkreta planer som kommer sen såsom inköp, ul, bm-besök osv.
Lycka till! Och ni är inte 1, ni är 3. ;-)

2012-07-06
MamsanMaria
MamsanMaria
Barn på 2 år

jag tycker svängbara hjul e ett måste..var en trehjulig vagn som e riktigt bra i alla typer av terräng.. nu e inte mitt märke kanske den bästa men den va billig och jag är nöjd ändå!
jag hade dock föredragit en där man.kan vända sitsen så man ser sitt barn.
har ni tänkt skaffa fler barn sen för då skulle jag rekommendera att du kikare på babyjogger city select.. den e jag förtjust i och den funkar även.som syskonen och den.e smidig på alla sätt å vis..
annars e det bara å kika runt.. klämma å känna!! hitta det som passar era behov.. kanske skriva upp va du vill ha på en.lapp innan ni.går till en.affär.. typ svängbara hjul, vändbar sits, lufthjul, osv osv

2012-07-06
osisen
osisen
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...