App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

MÅSTE man äta extra folsyra??

satt o läste lite och det verkar som att man inte alls behöver äta extra folsyra om man äter tillräckligt mkt av folsyrarika livsmedel. vegetarianer/veganer som äter mkt baljväxter skulle t ex inte alls äta extra folsyra, men det måste ju gälla folk som äter väldigt mkt av annat folsyrarikt också. eller? jag vill nämligen undvika tabletter för de innehåller animaliska produkter som jag inte vill få i mig. nu vill jag inte ha några diskussioner om "du måste ju sätta barnet först" osv, för det är ju precis det jag försöker göra.

2012-06-07
mickelina81
mickelina81

då får du nog i dig mer än du tror. :) det är bara att googla lite. majs innehåller t ex 97.5mikrogram folsyra per 100g, så det är en jättebra källa. fullkornsbröd, som t ex knäckebröd är också jättebra. just falu rågrut innehåller 87 mikrogram per 100g. Det här hittade jag på en hemsida: 

"Två glas apelsinjuice och en portion broccoli eller blomkål ger dagsbehovet av folsyra. eftersom det är ett känsligt vitamin som riskerar att åka ut med kokvattnet är det bättre att koka grönsakerna i så lite vatten som möjligt, gärna i mikron. Ett bra sätt att få i sig extra folsyra är att välja rätt salladssorter, till exempel innehåller sorterna ruccola och lollo rosso betydligt mer folsyra än isbergssallad."

så det är jättebra att äta ruccola! hallon och blåbär är superbär på alla sätt men hallon har mer folsyra än blåbär. allt som är starkt rött eller grönt innehåller mkt folsyra. kiwi och honungsmelong är också bra och röd paprika är bättre än gul.

nötter är också jättebra! den här hemsidan är superenkel och jättebra för snabb info om vanliga saker som folk har hemma för det mesta: http://www.halsosidorna.se

mjölk har inte jättemkt folsyra, med det finns (15mikrogram/100g) och dricker du tre glas à 2dl = 6dl så har du fått i dig en fjärdedel av folsyrabehovet. :)

2012-06-09
mickelina81
mickelina81

Jo jag vet mkt väl om det där med ryggmärgsbråck och VARFÖR det är så viktigt med folsyra, men jag satt och läste på lite igår kväll. ok om man som tessan29 inser att man inte äter mkt grönt, då kan det ju vara bra att äta tillskott. men om man äter varierat och extra mkt av folsyrarika livsmedel så krävs det nästan ingen energi alls för att komma upp i de där rekommenderade 400 mikrogrammen! ät en näve bönor varje dag, drick ett stort glas mjölk, ät lite yoghurt, stoppa i dig röda frukter och bär till mellanmål och käka brockoli eller gör en sallad på spenat och andra mörkgröna blad till middagen så är grejen biff. jag blev alldeles förvånad över hur enkelt det faktiskt var att få i sig tillräckigt på den naturliga vägen, så det finns inte en chans att jag stoppar i mig några tillskott!

att rekommendera extra folsyra till folk som kanske inte äter så varierat tycker jag är jättebra, men att säga att ALLA MÅSTE tycker jag är lite konstigt... tycker de borde ge bättre och mer riktad info om det istället. berätta exakt vad som innehåller mkt folsyra.

2012-06-09
mickelina81
mickelina81

jag åt inte alls folsyra och min bm sa aldrig att jag skulle heller

2012-06-08
majbarn5
majbarn5
Barn på 1 år och 11 månader

Jaa jag hade tillräckligt bra värden för att äta dem varannan dag men det beror även lite på vilka hjärntabletter du tar.

2012-06-08
Mullvad112
Mullvad112
Barn på 1 år och 7 månader

Hejsan,

Jag frågade min barnmorska om det för jag hade också läst att man skulle äta det innan graviditet och de första veckorna men att det sen inte har någon verkan (vill inte heller äta tabletter i onödan). Hon sa dock att dom rekommenderar att man äter dem hela graviditeten för att man tar upp hjärn bättre så jag har fortsatt att ta dem vararannan dag tillsammans med hjärntabletterna.

2012-06-08
Mullvad112
Mullvad112
Barn på 1 år och 7 månader

Det enda jag HÖRT är att tillskott av folsyra är bra om man försöker bli gravid och de 12 första veckorna av graviditeten för att minska risken för ryggmärgsbråck. Dagmamman har en tjej vars mamma har någon form av sjukdom och lider av enorm brist på just folsyra, hon har fött 2 barn utan bråck.. Så man ska nog ta allt med en liten nypa salt..

Sedan kommer det ju nya rön mest hela tiden. Men de har sagt ganska många år nu att man ska undvika tillskott av alla de slag, dels kan inte kroppen tillgodogöra sig ämnena och dels ökar risken för diverse allvarliga åkommor såsom cancer..

2012-06-07
Yrwen
Yrwen

Ja enligt min första barnmorska fick jag höra, precis som Norrlänning skriver, att det ska vara innan isf. Under graviditeten kan man äta det i sina livsmedel men tillskott bör man tydligen undvika av vad hon sa..

2012-06-07
fiasson
fiasson
Barn på 2 år och 6 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...