App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

fk-fråga: behålla sgi vid tätt mellan barnen

jag vet att man får behålla sin sgi mellan barn 1 och 2 om det är tillräckligt tätt mellan dem, men fortsätter det att gälla om det är tillräckligt tätt mellan 2 och 3? fick reda på idag att jag är gravid igen (det kommer bli exakt två år mellan 2 och 3 om allt går som det ska) och är bara lite nyfiken på om det kommer bli samma sgi igen eller om den nollställs (har inte jobbat nåt sen nr1) och den där specialregeln bara gäller mellan barn 1 och 2.

2012-05-31
mickelina81
mickelina81

ja just ja, det var det jag menade egentligen. min sgi är nollad sedan länge. det var föräldrapenningen jag funderade över.

2012-06-02
mickelina81
mickelina81

Du behåller inte SGI genom att få barn inom 2½ år! Det man behåller är föräldrapenningen på samma nivå som förut, men inte per automatik SGI. Det är skillnad och det bör man vara medveten om.

Efter att barnet har fyllt ett år så kan man bara behålla SGI genom att ha sysselsättning på 100%. T ex genom att:
*Jobba heltid
*Kombinera deltidsjobb med fp, a-kassa eller studier med studiemedel från CSN till heltid.
*Inte jobba alls men ha fp, a-kassa och/eller studier med studiemedel från CSN på heltid.

Om man inte har sysselsättning på heltid efter barnets 1-årsdag så sänks SGI till den nivå man jobbar. Jobbar man inte alls och inte heller har nån av de andra sysselsättningarna här ovanför på heltid så nollas SGI.

OM man har sänkt eller nollat sitt SGI så får man ändå fp för nästa barn beräknat på samma nivå som för det senast födda barnet om man får det nya barnet inom 2½ år.

MEN det gäller alltså BARA fp. Blir man sjukskriven eller vabbar så beräknas den ersättningen på den SGI man faktiskt har efter barnets 1-årsdag.

Väljer man att skydda sin SGI genom att ha heltidssysselsättning efter 1-årsdagen så behåller man SGI och därmed också fp tills man slutar skydda SGI.

2012-06-01
Isabelle _
Isabelle _

ålrajt, då vet jag. tack så mkt! :)

2012-06-01
mickelina81
mickelina81

Det gäller alla barn. Blir du gravid igen innan det yngsta barnet är 19 månader så får du behålla samma sgi som du hade med det förra barnet :)

Jag har haft samma sgi med alla mina tre! Nu försöker vi en sista gång och minsta är 12 månader. Och blir jag gravid inom 7 månader (orkar verkligen inte vänta så länge) så behåller jag min sgi även denna gången.

2012-05-31
zmiley
zmiley
Bebis på 9 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...