App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Ni med bebis & hund/katter

• Hur funkar det mellan era husdjur och bebis hemma? • Har era katt/katter blivit arga om barnet dragit i deras päls? • Hur gör ni så husdjuret vänjer sig vid bebisen? • Hur gör ni med kattlådan? Kattmaten? Jag har en 7 månaders som så småningom kommer lära sig att krypa och vi måste här hemma tänka lite mer på katterna, eftersom vi har 3 stycken av dem. Kattskålarna har vi redan lagt uppe på diskbänken och det går bra för dem att äta där uppe. Kattlådorna ligger i badrummet och vi har en barngrind som vi snart får sätta upp där. Kattleksakerna vet vi inte vad vi ska göra med eftersom dottern kommer garanterat ha dem i munnen sedan? Något tips? Dottern har flera tillfällen redan dragit i katternas päls och ena katten har blivit grinig och rivit tillbaka och dottern blev rädd och ledsen då. Dock var det inte så farligt rivmärke hon fick! Detta kommer ju ändå hända tusen gånger sedan.... Berätta gärna hur det funkar mer era husdjur och bebisar och kom gärna med tips!

2012-05-30
Ansku86
Ansku86

säger som andra har sagt, lär barnen att låta bli djuren, inte tvärt om, annars blir det bara svartsjukedraman. vår katt höll sig på avstånd från både oss och lilltjejen första månaden. han var EXTREMT skeptisk och undrade vad det var för smelly liten skrikmaskin vi fått med oss hem. när hon blev äldre och han mer van så kan han tänka sig att komma fram och nu när hon är tre är de bra kompisar. när vi kom hem med lillkillen brydde han sig inte alls. antar att han var van och visste vad det var. lillen har varit mer vild på katten än tjejen och har tyckt att han varit jätteintressant, så vi har fått passa noga. men sen måste han ju lära sig att katten har gränser och när både jag och katten sagt i från så får han skylla sig lite själv. nu har han lärt sig att när katten börjar vifta med tassen är det dags att lägga av. katten är väldigt väldigt snäll och mesig, men självklart måste han få försvara sig om det gör ont och lillen måste lära sig att vara snäll.

2012-06-07
mickelina81
mickelina81
Barn på 3 år och 8 månader

förhoppningsvis e inte torrfoder farligt under året heller för i så fall ligger dottern pyrt till ;-)
oftast hinner ja få ut dem men det har hänt att hon svalt åxå :-P

2012-06-01
osisen
osisen

Se till att katterna har något barnfritt ställe att vara på, inte så att de ska gömma sig under en säng eller liknande, utan att de har någon liggplats högt upp.

Att lära barnen att låta bli katterna är nog mer viktigt än att lära katterna tvärtom, det är sällan en katt attackerar ett barn helt utan anledning.

Kattmaten går att ha på högre höjder under värsta tiden barnen är små och klåfingriga, men det kan vara trevligt att kunna ha det på golvet ändå.. så där är det oxå till att lära barnen att låta bli, skulle en 1-åring råka få i sig en torrfoderbit är inte det hela världen heller.....

 

Jag har fokuserat på att lära mina barn att låta bli katterna, inte tvärtom.

2012-06-01
Bitchen
Bitchen

I min värld så ska man aldrig lämna barn och djur ensamma, dels kan barnet hitta på dumheter, dels kan djuret hitta på dumheter. Och vi kör med att om djuret springer iväg självmant så vill ju djuret inte leka med dotra, och då säger vi bara att djuret inte vill leka.

2012-05-30
Yrwen
Yrwen

med vovve får hon hälsa å busa men vi e alltid med henne.. tycker inte man lämnar ett barn med en hund själv.. brorsan har ju ett stort monster men han e ju snäll som tur är å man accepterar ju inte en aggressiv hund även om den blir trängd eller dragen i pälsen.
hundmaten e lite värre för han äter så stora torrisar så lyckas hon få in dem i munnen får man va lite snabb så hon inte försöker svälja å sätter i halsen.. än så länge har vi lyckats klara å hunnit ta det innan det varit inne i munnen.
hunden brukar gå förbi henne å slemma henne i ansiktet vilket ja inte gillar.. så har han gjort sen hon va bebis.. tycker det e äckligt å försöker få honom att låta bli.. dottern ger dock igen å tar runt nosen å suger på den.. då brukar han bli rätt spak ;-)

2012-05-30
osisen
osisen

vi har en katt.. dottern har varit på henne många gånger å katten kommer även själv fram å gosar ibland.. nåt hon aldrig gör mot sonen som aldrig gjort katten något. dottern däremot har dragit i pälsen å svansen vid flertal tillfällen.. försöker å vara där å kolla henne då ja tycker synd om katten som inte ska behöva bli utsatt för sånt.
Softis(katten) har aldrig gjort något mot henne än men ja vet att den dagen kommer.
Kattlådan har vi på nedervåningen dit dottern inte kommer å kattleksaker har hon inga.. hon springer ju ute så set behövs inte å vill hon leka med nåt så hittar hon alltid nåt å jaga, en leksaksbil eller nåt ändå.
Kattmaten har hon smakat på otaliga gånger å hon smiter alltid dit å pillar.. ja lyfter helt enkelt bort henne å tar ut ev instoppad kattmat.. vi kör torrfoder så det känns inte så äckligt!

2012-05-30
osisen
osisen

Vi har en dotter på 8,5 månad och även två stora katter som springer runt och ibland rusar förbi henne i deras lek, vilket får en annan att tro att de kommer att välta henne i farten. I övrigt är jag inte mycket oroad för hur det ska gå mellan henne och katterna.

Vi hade förberett katterna innan vi åkte hem från sjukhuset med att låta tösen gosa med en filt, som pappa sedan tog hem till katterna så att dem kunde bekanta sig med den nya doften. Om det var det som gjorde att dem inte gjorde så stort väsen av det hela vet vi inte, men vi kommer garanterat göra samma sak igen med nästa barn.

Våra katter var mycket intresserade av det lilla knytet som kom hem den dagen och speciellt honkatten var extremt intresserad av vår lilla dotter. Så fort hon gav ifrån sig ett ljud var hon fram och nosade och tittade till henne, och till en början så gapade både dottern och katten i gehör. Var vi inte fram och tröstade tösen på en gång så sprang honkatten runt våra ben och jamade högt till dess tjejen lugnat ner sig. Modersinstinkter?

Våra katter är väldigt snälla och gör ingen illa, eller det har inte hänt än och jag hoppas att det aldrig kommer ske. Normalt sätt håller de sig undan när det är mycket liv och spring, men de har samtidigt förvånat oss genom att låta tösen klappa. Till en början ville katterna gärna stryka sig mot henne, vilket vi har försökt sätta stopp för och idag håller de sig ifrån henne och hennes utmärkta platser, så som hennes säng, stol, filt och lekplatser. Jag antar att det doftar speciellt, då vi inte ansträngt oss för att hålla katterna borta.

För ett tag sedan fick tösen tag i honkattens päls när hon satt i pappas knä. Lika fort som hon greppa ett stadigt tag om pälsen på katten, stack katten därifrån och kvar satt tösen med en liten hand full med päls. Det var inte en nådig tuss hon fick loss men katten gjorde inte mer än så och idag kan de kela med lite mer hjälp från oss förstås.

I framtiden ser jag att maten serveras uppe på bänk eller på ovanvåningen där även kattlåda och vatten finns, men i övrigt får tösen även lära sig att det finns saker man inte ska röra och även andra att respektera.

Som sagt, våra katter har aldrig skadat oss men man kan heller aldrig svära på att det aldrig sker så det gäller att man är observant när man har husdjur och små barn.

2012-05-30
Jolisen
Jolisen

Nu har vi inga husdjur själva, men hade hund större delar av veckan första året när dotra var liten. Hunden fick gå fritt på undervåningen (övervåningen använder vi itne själva) och hon brukade ligga i groventren såvida dotra inte skrek då kom hon och kollade. Vi var noga med att låta henne gå fram och nosa om hon ville. Sedan när dotra började bli så stor att hon rörde sig runt och klappa/dra i pälsen så var vi med och visade hur hon skulle göra. Hunden är väldigt tolerant och gjorde inte mycket väsen av sig, blev det för mycket gick hon därifrån bara. Både mina föräldrar och makens föräldrar har katt och de har alltid möjlighet att komma undan från barnen, tror att det är väldigt viktigt för djuren att känna att de har en fristad från barnen/det jobbiga. Min tjej har alltid varit duktig på att klappa fint, så djuren har varit ganska skonade från att bli dragna i pälsen. Mina föräldrar har kattlådor framme (de har katthem och många katter så det går inte riktigt att anpassa allt efter barn) och mat/vattenskålar på golvet, men det går bra. Vi har fått säga ifrån några gånger, sen lär de sig. Men det är skillnad att hälsa på och bo så konstant också. Tror på att man måste låta djuren komma till barnet och inte bara trycka bort de och ge de sitt eget "space".

2012-05-30
Yrwen
Yrwen

Vi har 3 katter, varav honan väntar ungar, och en 11 månaders tjej. Katterna fick från början komma och lukta på henne och har alltid varit nyfikna på avstånd. Men vi har också från början visat att hon har högre rang än katterna. Äldsta katten låter henne dra i pälsen, han förstår att hon är liten men han går ifrån om hon blir jobbig. Mellan katten går bara med på att hon petar pånosen, men flyr om hon kommer krypandes. Honan, som är yngst, har fräst ifrån en gång men höll klorna inne. Med andra ord har det hittills gått bra, degår ifrån istället för att rivas. Vi har också visat flera gånger hur dottern ska klappa katterna.

Maten och vattnet står på bänk. Lådorna på övervåningen,vi har grind för trappan som sitter en liten bit upp så de kan krypa under. Det är bara honan som leker med leksaker och de får dottern pilla med bäst hon vill, vi har stora leksaksmöss.

Kan säga att det hjälpt MYCKET att våra katter lyssnar bra på oss och att de får ha sina bebisfria hörnen.

2012-05-30
jika686
jika686
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...